Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je planten in de tuin water geven: zo doe je dat

Planten bestaan voor het grootste deel uit water. Geen wonder dat ze voldoende moeten drinken om gezond en groen te blijven. Maar hoe kun je je planten water geven? Hoeveel hebben ze nodig? En welk water is het beste? Wij geven je het antwoord op al je vragen over je planten in de tuin en het water dat ze nodig hebben!

Hoeveel en hoe vaak moet je water geven?

Als je je planten water wil geven, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen planten in volle grond en planten in potten en bakken. Bovendien hebben nieuwe aanplantingen wat extra water nodig om goed te groeien. De ideale hoeveelheid water verschilt dus van plant tot plant. Het is wel altijd beter om meteen genoeg water te geven dan telkens kleine beetjes.

Op koelere zomerdagen en in de lente geef je om de 2 tot 4 dagen een goede hoeveelheid water. Is het heel erg heet of lang droog? Geef je planten dan elke dag water.

  • Voor een plant in een grote pot van zo’n 40 cm doorsnede is 5 liter ideaal. Giet die hoeveelheid in een paar minuten, zodat de aarde het water eerst kan opnemen.

  • Geef een vaste plant ongeveer 1 liter per gietbeurt.

  • Een struik of heester geef je zo’n 5 liter.

  • Een boom of grote struik geef je zo’n 10 liter.

  • Je gazon heeft doorgaans tussen de 1,5 en 2 uur water nodig op héél warme dagen.

Tips

Het is ook belangrijk om te weten met welk grondtype je in de tuin te maken hebt. Zo geef je planten op zandgrond doorgaans wat meer water dan planten op kleigrond. Zand is namelijk erg waterdoorlatend terwijl klei het vocht beter vasthoudt. Lees alles over de grond van je tuin in onze gids.

  • Geef planten in potten of bloembakken bij warm en/of droog weer elke avond water.

  • Zorg ervoor dat het overtollig water een uitweg heeft. Zo voorkom je schimmelziektes. Leg hydrokorrels onder in de pot om voor een goede waterafvoer te zorgen en zorg voor drainagegaten.

  • Besproei planten in de volle grond 1 keer per week lang en intens. Dat is beter dan elke dag een klein beetje water geven. De grond moet de tijd krijgen om het water op te nemen.

  • Nieuwe aanplantingen in de volle grond geef je op warme en/of droge dagen elke avond water. Op koelere zomerdagen of in de lente doe je dat om de 2 tot 4 dagen.

  • Wanneer het genoeg regent, moet je uiteraard geen water geven. Zeker in de vochtige wintermaanden is bijgieten meestal overbodig. Planten zijn dan ook in rustmodus.

Wil je meer weten over planten in potten en bakken? In onze kruidengids vind je enkele algemene wetenswaardigheden en tips terug om zorg te dragen voor je tuin in potten en bakken.

Waterdruppels in de tuin - Aveve

Wanneer planten in de tuin water geven?

In warme en in droge periodes hebben je planten extra water nodig om goed te blijven groeien. Je geeft je planten het beste ‘s avonds water, maar ook de vroege ochtend is prima omdat de bodem dan nog wat vochtig is – vooral je gazon heeft baat bij water in de ochtend. Je planten hebben alleszins voldoende tijd nodig om het water op te nemen alvorens het door de warmte verdampt.

Moet je je planten ook in de winter wat extra water geven? Meestal valt er in de winter-, lente- en herfstperiodes voldoende regenwater voor je planten. Daarbovenop lassen de meeste planten een rustmoment in waarop ze sowieso wat minder water en energie nodig hebben. Toch hebben groenblijvende en winterbloeiende planten soms ook water nodig in de winter, herfst of lente.

  • Geef je groenblijvende en winterbloeiende planten extra water als er weinig regen is gevallen. Controleer of de bodem droog aanvoelt. Geef ook wat water als de plant slap hangt.

  • Geef nieuwe aanplantingen ook in de winter een ruime hoeveelheid water. Geef ze overdag water en vermijd periodes van vorst. Is er sprake van nachtvorst? Zorg er dan voor dat er geen water blijft staan in potten en bakken en ook niet in het plantgat.

Met de tuinslang water geven – Aveve

Hoe geef je je planten water?

Planten in bakken en potten hebben vaak wat meer water nodig dan planten en bomen in de volle grond. Het is dus belangrijk om een onderscheid te maken tussen de 2 als je je planten water wil geven. Er zijn daarom verschillende manieren om je planten in de tuin water te geven.

  • Je kan je planten in de tuin water geven met de hand. Je gebruikt hiervoor een goede gieter die je bij voorkeur vult met regenwater dat je opvangt. Ook met de tuinslang water geven is een goede optie voor kleinere tuinen. Geef steeds lauwwarm water zodat de wortels niet schrikken en geen schok krijgen. Laat je gieter eventueel opwarmen in de zon.

  • Bij grotere oppervlaktes is het gemakkelijker om met een sproei- of druppelsysteem of met een sproeier te werken. Planten in bakken en potten geef je met een sproei- of druppelsystreem water zodat ze zelf de gewenste hoeveelheid water opnemen. Een sproeier kan je instellen zodat je tuin water krijgt op de momenten waarop jij het wenst.

  • Mik goed op de grond als je je planten in de tuin water geeft. Vocht op de bladeren verdampt namelijk veel sneller dan water rond de plant. Toch hebben sommige planten ook baat bij water op de bladeren. Het maakt hun bladeren vitaler en groener. Bovendien spoel je ook zand en vervelende beestjes van je planten af.

  • Ga voor een bodembedekker of bodembedekking rond je planten zodat het water minder snel verdampt. Goede bodembedekkers zijn bijvoorbeeld kruipende plantjes, zoals klimop, ooievaarsbek, kattenkruid, salie en vrouwenmantel. Voorbeelden van bodembedekking zijn boomschors, houtsnippers en cacaodoppen.

Je leest meer over verschillende soorten sproeiers in onze gids over je gazon water geven. Bovendien vind je bij Aveve een ruim aanbod artikelen voor bewatering terug die je helpen om je tuin in topvorm te houden – ook als je zelf niet thuis bent!

Kindje geeft met gietertje water aan planten - Aveve

Kun je planten te veel water geven?

Planten houden meestal niet van natte voeten, omdat het wortelrot in de hand werkt. De plantenwortels rotten doordat ze te veel water opnemen en er zo onvoldoende zuurstof binnenkomt. Het is vooral bij kamerplanten een courant probleem, maar ook tuinplanten hebben er last van als je kampt met wateroverlast, bijvoorbeeld.

Een belangrijke regel is om planten iets te weinig water te geven dan meteen te veel. Pas de regel toe als je niet zeker bent over de hoeveelheid water die je wil toedienen. Het is namelijk niet mogelijk om planten met rotte wortels er nog bovenop te krijgen. Planten die hun bladeren laten hangen van de droogte, komen er in tegenstelling wel weer gemakkelijk bovenop met een goede scheut water.


Wateroverlast in je tuin voorkomen en behelpen

Wateroverlast in je tuin is erg vervelend. Wat je tegen al het water moet doen of hoe je het kunt voorkomen? Wij geven wat tips!


Gevolgen van wateroverlast in je tuin

Wanneer het lang of hard regent, bestaat de kans dat de grond te lang nat blijft en plantenwortels wegrotten. Ook veel groenten en kruiden kunnen niet tegen te veel water. Vooral mediterrane kruiden zet je maar beter in potten, zodat je ze tijdens hevige buien binnen of onder een afdakje kunt zetten.

En dan al die plassen op het terras! Je krijgt er niet alleen natte voeten door, ook ontstaat er al snel een groene aanslag op de tegels waar lang water staat. Ook het gazon heeft te lijden als er water op blijft staan – de tips om je gras te besproeien zijn dus niet alleen handig, maar ook best belangrijk. Het vertoont op een gegeven moment kale plekken. Let verder op met electro in de tuin. Water in combinatie met electro kan gevaarlijke taferelen opleveren.

Ziektes en plagen in de tuin door vocht voorkomen

Planten die lang nat blijven zijn gevoelig voor allerlei ziektes. Ziektes worden namelijk vaak veroorzaakt door schimmels en schimmels gedijen goed in vochtige omstandigheden. Enkele tips!

  • Vooral bij rozen komen ziektes en schimmels vaak voor. Door een ruime plantafstand aan te houden voorkom je dat je dat planten te lang vochtig blijven. De wind waait zo beter door de planten, waardoor ze eerder opdrogen.

  • Wil je heel graag aardappelen uit eigen tuin oogsten, maar is je grond te nat? Zet je aardappelen dan in een aardappelzak.

  • Bescherm tomaten met een tomatenhoes: hoezen bestaan uit geperforeerd buisfolie.

  • Slakken houden juist wel van vochtige omstandigheden, ze zijn heel actief na een regenbui. Kies ook voor de juiste afweermiddelen zodat slakken je tuin mijden en geen schade aanrichten.

Moestuin - Aveve

Meer planten tegen wateroverlast

Tegels en andere verhardingen in de tuin zijn gemakkelijk te onderhouden. Maar verhardingen zorgen er ook voor dat het water niet snel in de grond zakt. Het stroomt in plaats daarvan naar het riool – en het riool is vaak niet bestand tegen al dat water en loopt over.

Op deze manier ontstaat er wateroverlast. Het is daarom het best om te kiezen voor zoveel mogelijk groen in de tuin. Planten en grond nemen veel vocht op waardoor het riool minder wordt belast en je minder kans hebt dat je tuin of terras blank komt te staan. Kies daarom bij voorkeur voor zo min mogelijk verharding in je tuin. Ga voor stenen met brede voegen of halfverharding, zoals grind!


Zorg voor een goede bodemstructuur en drainagegaten

Wateroverlast komt vaak voor op klei- en leemgrond, maar ook op plaatsen waar een toplaag is aangebracht die veel vocht vasthoudt, zoals houtsnippers bijvoorbeeld. Zorg dus voor een goede bodemstructuur zodat het water goed weg in de grond zakt.

  • Breng op zware kleigrond iedere winter een laag zand of compost aan. Na verloop van jaren ontstaat er een steeds betere structuur waarin het water sneller wegzakt.

  • Maak om de meter een gat, zo diep als de grondboor lang is of tot je door de vaste laag heen bent. Vul de gaten met grind of drainerend zand. Via deze gaten stroomt het water sneller af.

  • Regent het erg veel en heb je na deze maatregelen nog steeds te kampen met wateroverlast? Laat dan speciale drainagesleuven aanleggen in je tuin. Het werkt zowel bij een sier- als moestuin.

Laat de bestrating iets aflopen

Als je de bestrating in je tuin aanlegt, is het belangrijk dat die iets afloopt zodat regenwater snel kan wegstromen. En dan is het natuurlijk wel van belang naar welke kant je de verharding laat aflopen. Sowieso vanaf het huis, garage of schuur is aangeraden, want het zorgt ervoor dat het water in ieder geval niet bij je binnenkomt of dat er schimmel tegen de buitenmuur ontstaat.

Om burenruzie te voorkomen, laat je het natuurlijk niet naar hen stromen. Het best laat je je terras iets aflopen naar de border en je oprit of pad naar de openbare weg. Ook kan het een goed idee zijn om een lager gedeelte in je tuin te maken waar overtollig regenwater naar toe kan stromen. Zet hier planten die zowel tegen droogte als tegen vocht kunnen, zoals moerasspirea, dotterbloemen en gele lis.

Tips om water te besparen in de tuin

Water is onmisbaar in je tuin, maar door de lange droogtes wordt het steeds schaarser. Daarom moeten we er verstandig mee omspringen. Hier zijn eenvoudige tips om water te besparen en tegelijk je planten en je gazon een droge zomer te laten overleven.

Richt je tuin slim in en laat geen enkele druppel water verloren gaan. Met deze waterbesparende tips ga je efficiënt en duurzaam te werk.

  • De belangrijkste van alle tips om water te besparen: vang zo veel mogelijk regenwater op, bijvoorbeeld in een regenton.

  • Werk compost in de grond en strooi sierschors of een andere bodembedekking tussen je planten. Zo houdt de aarde het water beter vast.

  • Geef liever water met een gieter dan met een tuinslang. Met een gieter werk je veel preciezer.

  • Nog beter dan gieten: installeer een druppelirrigatiesysteem. In vergelijking met zelf water gieten, bespaar je tot 70% water. Elke druppel komt op de juiste plek terecht.

  • Geef water in de vroege ochtend of ‘s avonds laat. Dan heeft het water tijd om in te sijpelen en verdampt het minder snel.

  • Giet beter 1 keer per week veel water dan elke dag een beetje. Zo groeien de wortels dieper de grond in om water te zoeken. En je planten worden sterker en beter bestand tegen droogte.

  • Plonsbad verversen? Giet het gebruikte water niet zomaar weg. Geef het aan de planten in je tuin.

Weelderige plantentuin - Aveve

Alle planten in je tuin hebben nood aan een flinke scheut water nu en dan. Met de handige tips en adviezen voorzie jij je tuin op een verantwoorde manier van voldoende water. Zo geniet je ten volste van een tuin die er piekpijn én gehydrateerd bijligt! Bovendien voorkom je dat je te maken krijgt met wateroverlast. Ontdek alles over je siertuin in onze handige gids.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met