Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Groenten zaaien of planten? Welke groenten kies je en hoe ga je te werk?

Groenten zaaien, we doen het al eeuwen. Ook jij zaait zonder veel poespas je eigen groenten in je achtertuin. We leggen je graag uit hoe je eraan begint, welke groenten je kiest en waar je op moet letten. Zo maak jij binnenkort de lekkerste gerechten met je zelfgekweekte groenten.

Met kwalitatieve producten zaai of plant je succesvol je eigen groenten.

Groenten zaaien of planten?

Wil je een moestuin starten? Dan heb je de keuze tussen zaaien of planten. Door slim je groenten uit te kiezen spreid je de oogst over verschillende maanden. Niet alleen de lente en zomer zijn ideale teeltseizoenen, er zijn ook tal van najaarsgroenten die je kan kweken. Zo heb je steeds weer lekker verse groenten.

Experimenteer ook eens een keertje met kiemgroenten. Ze zijn heel gezond, supermakkelijk te kweken en een heerlijke aanvulling voor je gerechten.

Met een serre of kweekbak vergemakkelijk je de teelt. Je groenten kiemen sneller en groeien beter in een beschermde omgeving.

Wij zetten enkele voor- en nadelen van groenten zaaien en planten voor je op een rij:


Voor- en nadelen van groenten zaaien


Voordelen zaaien

Nadelen zaaien

Goedkoop

Zaailingen zijn erg teer

Meer controle over de oogst door met tussenpozen te zaaien

Extra aandacht en verzorging nodig

Heel veel keuze uit zaden

Je weet welke verzorgings- en beschermingsmiddelen je gebruikte vanaf de start

Afbeelding van een hand die zaadjes plant

Voor- en nadelen van groenten planten


Voordelen planten

Nadelen planten

Sneller oogsten

Minder keuze in planttijd dan met zaaien

Sterker dan zaailingen

Vooral in het voorjaar groenteplanten te koop

Minder verzorging nodig

Duurder dan zaad

Afbeelding van een man die groenten plant

Zaaitips voor een beter resultaat

Bekijk zeker onze video met leuke zaai- en planttips:


  • Maak vooraf een moestuinplan. Zet je planten naast goede buren. Niet alle planten gedijen goed naast elkaar. Sommige planten trekken insecten en ongedierte aan die schadelijk zijn voor de planten die ernaast staan. Bekijk goed welke planten elkaar versterken. Met een slimme combinatieteelt heb je meer succes.
  • Doe aan wisselteelt. Wissel elk jaar de groente die je op een perceel teelt. Zo put je de bodem minder uit en weer je ziektes.
  • Groenten zaaien of planten in een moestuinbak kan ook. Je hebt er weinig ruimte voor nodig, 1 m2 is al genoeg.
  • Plant in een moestuinbak makkelijke groenten zoals bietjes, wortelen, radijsjes en sla. Grotere groenten zoals courgettes en pompoenen hebben meer ruimte nodig.
  • Zaaien en planten kan vanaf april als het niet te nat of koud is. Best wacht je tot na 15 mei, wanneer de ijsheiligen gepasseerd zijn. De kans op (nacht)vorst is nu minimaal.
  • Kies een plekje met veel zonlicht – minimum 6 uur per dag.
  • Hou altijd rekening met de zaaiafstand. Volg de instructies op de verpakking. Plantjes die te dicht op elkaar staan hebben te weinig ruimte om te groeien.
  • Geef je planten genoeg water. Regenwater is ideaal omdat het minder kalk bevat. Pas geplante zaadjes geef je elke ochtend of avond wat water.
  • Kies je om groenteplantjes te planten? Week de kluit 30 minuten in wat water voor je plant en werk de kluit een beetje los voor je plant.
  • Geef je planten ook af en toe wat meststoffen. Extra voedingsstoffen stimuleren de wortelgroei en het maakt je plant sterk en gezond. Volg steeds de instructies op de verpakking.
  • Zet een kruidentuin op een zonnig plekje in je tuin. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand. Ideaal om je gerechten heerlijk mee af te werken.


Hoe kies je makkelijk je groentezaden bij Aveve?

Kijk naar het label op de verpakking:


  • Traditie”: Onder dit label vind je de traditionele en vertrouwde groenten terug. Een aanrader op je menu.
  • Premium”: Zie je het label “premium” op de verpakking staan? Dit zijn exclusieve en vergeten groenten.
  • Bio”: 100% biologisch geteelde zaden vind je terug onder het bio-label. De zaden hebben zelfs een bio-certificaat.

Afbeelding van groentezaadjes van Aveve

Hoe weet je wanneer groenten rijp zijn?

Het is een hele kunst om groenten op het juiste moment te oogsten. Onrijpe vruchtgroenten bevatten niet genoeg suiker en te rijpe groenten zijn vaak melig en niet lekker. Daarom wat praktische oogsttips!

Wanneer zijn bladgroenten en koolsoorten rijp?

Hoe weet je of sla rijp is? Voel hoe stevig de krop aanvoelt en kijk hoever de blaadjes ontwikkeld zijn.

  • Sla die in kroppen groeit is oogstbaar als de krop stevig aanvoelt. Enkele voorbeelden zijn: kropsla, ijsbergsla en eikenbladsla.
  • Pluksla oogst je als de blaadjes een geschikt formaat hebben. Haal alleen de buitenste blaadjes weg, dan blijft de plant nieuwe blaadjes maken.

Let bij koolsoorten niet op het formaat van de kool, want je hebt grote en kleinere exemplaren.

  • Bloemkool oogst je wanneer de ‘bloem’ loskomt van de zijkanten.
  • Witte-, rode- en savooiekool oogst je wanneer de kool stevig aanvoelt en volgens jou groot genoeg is.
  • Oogst kolen voor het gaat vriezen. Behalve boerenkool en spruitjes, deze smaken juist lekkerder als de vorst erover is geweest.
  • Broccoli bestaat uit een heleboel bloemknopjes. Je oogst broccoli als de knopjes duidelijk zichtbaar zijn. Zodra je echte bloemetjes ziet is de broccoli doorgeschoten en niet lekker meer.

Afbeelding van een man die sla oogst

Hoe zie je wanneer vruchtgroenten rijp zijn?

Vruchtgroenten zijn groenten waarvan je de vruchten plukt. Bijvoorbeeld die overheerlijke tomaatjes!

  • Als je de tomaten direct wilt eten, pluk je ze wanneer ze vuurrood zijn. Wil je ze liever bewaren? Pluk ze dan als ze nog niet helemaal rood zijn.
  • Aubergines oogst je wanneer je ze zacht kunt indrukken, het juiste formaat hebben en mooi van kleur zijn.
  • Laat zeker komkommers niet te groot worden. Ze worden hol en verliezen hun smaak. Dit geldt ook voor courgettes. De kleine, jonge vruchtjes zijn veel smaakvoller dan de grote exemplaren.
  • Pompoenen oogst je wanneer het steeltje rimpelig en droog is. Snijd de pompoen op ongeveer 5 cm van de vrucht af. Wanneer je oogst zonder steeltje is de kans op rotten groot.

Afbeelding van een tomatenplant met volgroeide, rode vruchten

Wanneer kan ik mijn wortelen en aardappelen oogsten?

Bij wortelgroenten test je of de wortelen rijp zijn door één plantje te oogsten.

  • Zijn de wortelen nog spits? Laat dan de overige wortelen nog even in de grond zitten.
  • Wortelen met een ronde punt zijn uitgegroeid en klaar voor gebruik.

Ook bij aardappelen is het altijd weer een verrassing wat er onder de grond groeit. Toch verraadt het loof bij aardappelen wel het een en ander.

  • Zodra het loof geel wordt en begint af te sterven kun je oogsten.
  • Vooral jonge aardappeltjes vormen een koningsmaal, laat de aardappelen dus niet te groot worden.

Hoe komt het dat mijn groenten doorschieten?

Wanneer groenten ongewenst bloemen vormen en zaad produceren noemen we dit doorschieten.

Planten schieten door...

  • als ze niet de juiste verzorging krijgen.
  • als ze onder slechte weersomstandigheden groeien.
  • of als je ze niet op tijd oogst.

We geven even sla en andijvie als voorbeeld. Als deze groenten doorschieten zijn ze nog wel eetbaar, maar niet echt lekker meer van smaak. Als je andijvie en sla na de langste dag van het jaar zaait (21 juni), schieten deze minder snel door. Dit heeft te maken met het aantal groeidagen. Een snelle groei is belangrijk bij deze gewassen.

Schieten je groenten toch door? Geniet dan van de prachtige bloemen die ze geven. Andijvie bloeit bijvoorbeeld met mooie hemelsblauwe bloemen en broccoli met liefelijke gele bloempjes.

5 gezondste groenten

Groenten zitten bomvol vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een super boost voor je lichaam! Groenten zijn dus niet alleen lekker, maar ook heel goed voor je gezondheid.

Maar wat zijn nu de gezondste groenten? Wij zetten vijf groenten met geneeskrachtige eigenschappen voor je op een rijtje:

Boerenkool

De eerste van de 5 gezondste groenten is boerenkool. Boerenkool bevat onder andere vitamine A, C en K. Daarnaast bevat deze groente veel vezels, calcium, vitamine B6 en kalium. Boerenkool zou zelfs helpen tegen diabetes en hart- en vaatziekten.


Zaaien: boerenkool zaai je in juni en juli of plant je van april tot en met juli.

Verzorgen: geef naast de voedzame meststof wat extra bemesting en bij droogte genoeg water.

Oogsten: gezaaide boerenkool oogst je van oktober tot en met januari. De geplante van juli tot en met december. Boerenkool is een echte wintergroente die het lekkerst smaakt als de vorst erover is geweest.

Bereiden: natuurlijk erg lekker als stamppot, maar verwerk de blaadjes ook eens gestoofd of rauw door salades. Of maak er eens een smoothie van!

Afbeelding van een boerenkool op een aanrecht

Broccoli

Broccoli bevat vooral vitamine A, C, E en K. Naast al deze vitaminen is broccoli ook rijk aan calcium, fosfor en de stof sulforafaan, een sterke antioxidant. Een lekker en gezond groentje dus! Net als boerenkool zou broccoli helpen tegen hart- en vaatziekten.


Zaaien: vanaf april tot en met juni buiten zaaien of planten vanaf maart tot en met juli.

Verzorgen: geef wat extra meststof en bij droogte extra water.

Oogsten: oogst gezaaide broccoli vanaf juli tot en met oktober en geplante broccoli van mei tot en met oktober. Let in de zomer op doorschieten. Doorgeschoten broccoli ziet er met de gele bloemetjes leuk uit, maar wordt er niet lekkerder op.

Bereiden: Kook, stoof, wok of stoom broccoli niet langer dan 8 minuten.

Afbeelding van broccoli in een moestuin

Spruitjes

De officiële naam van spruitjes is spruitkool. Deze naam geeft al aan dat spruiten net als boerenkool en broccoli behoren tot de koolsoorten. Spruitjes bevatten een grote hoeveelheid vitamine K, C, foliumzuur, calcium en ijzer, en de sterke antioxidant sulforafaan. Net als boerenkool en broccoli zouden ook spruitjes helpen tegen hart- en vaatziekten.


Zaaien: zaai spruiten in april en mei buiten op een koel plekje. Planten kan vanaf april tot en met juni.

Verzorgen: deze groentjes hebben niet veel voeding nodig. Mulch de grond eventueel om deze koel en vochtig te houden.

Oogsten: pluk of snijd de spruitjes van de plant als ze ongeveer 3 cm groot zijn. Spruiten smaken het lekkerst als de vorst erover is geweest. Oogst de gezaaide spruitjes vanaf november tot eind januari. De geplante spruiten oogst je iets eerder: vanaf augustus tot en met december.

Bereiden: Kook, stoof, wok of roerbak spruitjes!

Afbeelding van een close-up van spruitjes

Spinazie

Spinazie is een hele gezonde bladgroente. 180 gram spinazie bevat al meer vitamine K dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Naast vitaminen en mineralen bevat spinazie het aminozuur typtofaan, dit zou zorgen voor een goede stofwisseling.


Zaaien: spinazie is een ideale groente om ‘gaten’ in de moestuin op te vullen. Je zaait spinazie namelijk vanaf april tot en met augustus. Of je plant ze vanaf tweede helft april tot en met eerste helft september.

Verzorgen: spinazie houdt in het voor- en najaar van een licht en zonnig plekje, maar in de zomer van wat schaduw. Zorg voor een humusrijke en luchtige grond.

Oogsten: afhankelijk van het zaaimoment oogst je spinazie vanaf april tot en met oktober. De geplante spinazie oogst je van juni tot en met december.

Bereiden: de ideale kooktijd voor spinazie is 1 minuut, er gaan namelijk veel voedingstoffen verloren tijdens het koken. Verwerk de gekookte spinazie door pasta’s of ovenschotels. Spinazie is ook rauw of gestoofd erg lekker.

Afbeelding van verse spinazie

Ajuin

Ajuin is gezond vanwege de antibacteriële werking. Alle groenten die behoren tot de uienfamilie, zoals knoflook, bieslook, prei en sjalotjes, hebben deze werking. Een rauwe ajuin naast je bed opent een verstopte neus.


Zaaien: zaai ajuin vanaf maart tot en met mei buiten. Of plant plantajuin vanaf tweede helft maart tot en met eerste helft april buiten.

Verzorgen: een normale hoeveelheid meststof verwerkt door de grond is genoeg. Ajuinen doen het bijna op iedere grond, behalve als deze te nat is.

Oogsten: ajuin oogst je vanaf augustus tot en met oktober. Geplante ajuinen oogst je vanaf mei tot en met juni.

Bereiden: gebakken ajuinen zijn een heerlijke smaakmaker bij veel gerechten. Rauw zijn ze het gezondst, ze hebben dan ook de sterkste smaak.

Afbeelding van een close-up van een ajuin

5 gemakkelijkste groenten om te zaaien

Ben je een beginner in de moestuin? Of ga je groenten zaaien of planten met kleine kinderen? Start dan eenvoudig.

Wij zetten de vijf gemakkelijkste groenten voor je op een rijtje:

Gemakkelijke bietjes

De eerste van de vijf gemakkelijkste groenten zijn bietjes: bietjes zijn eenvoudig te zaaien en te kweken. Laat de knollen niet te groot worden, want dan gaat de smaak achteruit. Ze zijn in verschillende soorten verkrijgbaar: van gestreept tot paars, rood en geel!


Zaaien: buiten zaaien vanaf half april tot en met half juli en vanaf half februari onder glas.

Verzorgen: geef genoeg water, maar niet té veel. Wees spaarzaam met bemesting, eventueel kun je een beetje moestuinmeststof geven.

Oogsten: na circa 10 weken kun je de eerste bietjes al oogsten.

Bereiden: bietjes zijn zowel rauw als gekookt erg lekker. Met hun zoete smaak zijn ze ook super geschikt voor groentechips!

Afbeelding van rode bietjes op een snijplank

Vrolijke Parijse worteltjes

Het zijn wortelen, maar zien eruit als oranje radijsjes. Gelukkig zijn ze ook net zo gemakkelijk als radijsjes! Omdat ze klein blijven zijn ze uitermate geschikt om in een m² bak of in een pot te kweken.


Zaaien: buiten zaaien vanaf maart en april en vanaf oktober onder glas. Op zoek naar goede buren voor wortelen? Kies voor uien !

Verzorgen: geef genoeg water, maar niet té veel. Wees spaarzaam met bemesting; werk een beetje meststof voor groenten onder, klaar!

Oogsten: na circa 8 weken zijn de eerste exemplaren al oogstbaar.

Bereiden: Parijse worteltjes zijn heerlijke gezonde snacks voor tussendoor. Maar rauwe worteltjes door een frisse salade of traditionele gekookte worteltjes opgediend met erwtjes zijn ook erg smakelijk!

Parijse wortels

Andijvie: gemakkelijk en snel

Nog net in de top drie van de 5 gemakkelijkste groenten staat andijvie. Andijvie groeit snel en is bijna het hele jaar te kweken, als je tenminste het juiste ras in het juiste seizoen kiest. Er bestaan breedbladige rassen en rassen met krulbladeren. Andijvie heeft een ietwat bittere smaak.


Zaaien: vanaf eind april tot en met augustus buiten zaaien. Voor vroege oogst zaai je andijvie vanaf maart en april onder glas.

Verzorgen: andijvie stelt wel een klein beetje extra meststof op prijs.

Oogsten: na circa 10 weken kun je andijvie oogsten.

Bereiden: andijvie smaakt lekker door stamppotten, maar de blaadjes zijn ook lekker door salades of stoofschotels.

Afbeelding van een close-up van Andijvie

Eenvoudige en lekkere erwten

Erwten zijn lekker zoet van smaak, zijn weinig ziektegevoelig en heel gemakkelijk te zaaien. Wel moet je een gaasrekje plaatsen of een wigwam bouwen, ze klimmen namelijk.


Zaaien: zaai de erwtjes vanaf half maart buiten. Binnen voorzaaien kan vanaf eind februari.

Verzorgen: erwten zijn eigenlijk heel gewoon: ze hebben van alles het liefst een gemiddelde hoeveelheid. Niet te veel water, niet te koud, niet te veel bemesting, maar ook van niets te weinig.

Oogsten: na vijf tot zeven dagen komen de eerste zaailingen tevoorschijn en na ongeveer 11 weken oogst je al de eerste erwtjes!

Bereiden: gekookte erwten smaken heerlijk in combinatie met worteltjes!

Afbeelding van erwtjes zichtbaar in een peul aan de plant

Probleemloze groeier: postelein

Postelein is een gemakkelijk plantje dat het goed doet op veel gronden. Je hebt twee soorten: winterpostelein en zomerpostelein, zomerpostelein wordt meestal gewoon ‘postelein’ genoemd.


Zaaien: (zomer)postelein zaai je vanaf half mei tot half september buiten. Winterpostelein kun je vanaf augustus tot eind september buiten zaaien. Zaai de zaadjes niet te diep, een dun laagje grond is genoeg.

Verzorging: geef (zomer)postelein een plekje in de zon en houd het zaaisel vochtig. Winterpostelein houdt meer van schaduw en een kruimelige grond, maar laat de grond niet uitdrogen.

Oogsten: bij het oogsten is het belangrijk dat je het hart in tact laat; alleen dan kan de plant nieuwe blaadjes vormen. Snijd de stengels daarom niet te dicht bij de wortels af.

Bereiden: je kunt postelein koken, wokken, roerbakken, rauw verwerken door salades of er stamppot van maken.

Afbeelding van postelein in een moestuinbak

5 snelst groeiende groenten

Ben je een tikje ongeduldig of zie je gewoon graag snel resultaat? Ga dan voor deze vijf supersnel groeiende groenten. De snelste groenten oogst je al na een week. Ook leuk om met kinderen te kweken!

Tuinkers: 1 week

Tuinkers is een van de snelste groenten, na een week oogst je al de eerste verse groentjes. Cresso Tuinkers heeft erg weinig aarde nodig, hij kan zelfs groeien op een keukenpapiertje!


Zaaien: heel het jaar beschut.

Verzorgen: zorg voor een warm temperatuurtje: kamertemperatuur is ideaal voor het ontkiemen van tuinkers. Daarnaast is licht natuurlijk gewenst, ook iedere dag een klein beetje water stellen de zaadjes zeer op prijs.

Oogsten: het oogsten van tuinkers is heel gemakkelijk, je knipt naar behoefte wat steeltjes en blaadjes af. Afhankelijk van het zaaimoment oogst je tuinkers het hele jaar.

Bereiden: de frisse smaak van dit leuke groene groentje is heerlijk op brood, in salades of als soep!

Tuinkers

Snijsla: 4 weken

Snijsla is de snelste slasoort. Het wordt ook wel pluksla of bladmosterd genoemd. Snijsla vormt geen krop, maar los blad.


Zaaien: in maart of april zaai je snijsla onder glas. Vanaf mei tot en met augustus buiten zaaien. Deze snelle groente is heel geschikt voor je m² bak. In een vak van 30 x 30 cm passen vier plantjes. Vanaf begin februari zaai je snijsla onder glas. Planten in volle grond doe je vanaf maart tot en met eind augustus.

Verzorgen: geef snijsla weinig of geen bemesting. Let in de zomer op dat de sla niet doorschiet.

Oogsten: afhankelijk van het zaaimoment oogst je snijsla vanaf april tot en met oktober. Oogst steeds de buitenste blaadjes, zo groeit het plantje verder.

Bereiden: wat blaadjes snijsla smaken heerlijk door frisse salades! Probeer bijvoorbeeld eens mega mix pluksla mengsel.

Snijsla

Radijsjes: 4 tot 5 weken

Radijsjes zijn pittige kleine knolletjes die je heel makkelijk kweekt. Ook het blad van dit knolletje is eetbaar, het smaakt heerlijk door salades! De meeste radijsjes zijn rond, maar er zijn ook soorten die de vorm van een kegeltje hebben, bijvoorbeeld Radijs Flamboyant.


Zaaien: zaai ze vanaf april tot september buiten. Onder glas vanaf januari tot en met april of in september.

Verzorgen: een zonnig plekje, weinig bemesting en elke dag wat water vinden ze lekker!

Oogsten: de snelste soort oogst je na een klein maandje vanaf april tot en met november. Vooral Radijs 18 daagse is heel snel oogstbaar. Je trekt de radijsjes met loof en al uit de grond.

Bereiden: als snack gedipt in wat zout zijn radijsjes echt een delicatesse! Maar ook salades geven ze met hun ietwat bittere smaak net wat meer pit.

Afbeelding van radijsjes die op aarde liggen

Spinazie: 7 weken

Spinazie behoort net als sla tot de bladgroenten. Het is een snelgroeiend en kortlevend gewas.


Zaaien: spinazie Palco F1 zaai je vanaf april tot en met augustus. Uitplanten doe je vanaf de tweede helft april tot de eerste helft september. Doordat je spinazie het hele seizoen kunt zaaien of planten en het snel groeit, is het een ideale groente om een ‘gat’ in je moestuin te voorkomen.

Verzorgen: spinazie houdt in het voor- en najaar van een lichtzonnig plekje, maar in de zomer van wat schaduw. Zorg voor een humusrijke en luchtige grond.

Oogsten: snelgroeiende soorten kun je na circa 6 à 7 weken al oogsten. Probeer het hart van de plant intact te houden. De geplante spinazie oogst je vanaf juni tot en met december.

Bereiden: verwerk de gekookte spinazie door pasta’s of ovenschotels. Spinazie is ook rauw of gestoofd erg lekker.

Afbeelding van verse spinazie

Snijbieten: 8 weken

Een lekker en snel gewas. Vooral de kleurrijke snijbiet Bright Lights is een echte aanwinst voor je moestuin. Snijbiet behoort tot de bietenfamilie en is goed geschikt voor je m² bak.


Zaaien: vanaf april tot en met juni buiten zaaien.

Verzorgen: naast wat uitdunnen, een beetje meststof en regelmatig water heeft snijbiet weinig nodig.

Oogsten: afhankelijk van het zaaimoment oogst je snijbiet van juni tot september. Wanneer je de buitenste bladeren steeds oogst, groeien de binnenste bladeren verder. Of oogst snijbiet, net zoals spinazie, als gehele plant.

Bereiden: stoof, kook of verwerk de blaadjes rauw door een salade. Ook lekker: een omelet met snijbiet!

Afbeelding van snijbiet in een moestuin

5 speciale groenten om zelf te kweken

Deze 5 speciale groenten maken je moestuin tot een echt cadeautje! Probeer bijvoorbeeld eens die grappige palmkool, verrassende zuring of aromatische lavas in je m² bak te kweken.

Suikerij

Een groente die bekend is onder vele namen: suikertop, suikerbrood, groenloof. Suikerij doet zijn naam niet echt eer aan, de ietwat bittere smaak verraadt de verwantschap met witloof.


Zaaien: zaai vanaf mei tot en met juli buiten.

Verzorgen: geef suikerij regelmatig water. De kroppen verdragen lichte vorst, dus je hoeft je geen zorgen te maken als het een paar graden vriest.

Oogsten: suikerij oogst je van september tot en met december. Je kunt de kroppen goed bewaren in de koelkast.

Bereiden: suikerij is gestoofd, gekookt en rauw verwerkt in salades erg lekker. Probeer ook eens gekookte suikerij door pasta met roomkaas en gehakt!

Afbeelding van suikerij in een moestuin

Palmkool

Palmkool is een soort Italiaanse boerenkool. De grote, sierlijke tweejarige planten zijn geschikt voor in een m² bak.


Zaaien: het beste zaai je palmkool vanaf februari tot en met april binnen of onder glas voor in kleine stekbakjes. Zodra de kooltjes stevig zijn, plant je ze buiten. Dit is meestal vanaf mei. Wil je het toch gelijk buiten proberen? Zaai palmkool dan vanaf april tot en met juni buiten.

Verzorgen: meststof en een zonnig plekje stelt palmkool op prijs.

Oogsten: de oogst valt van juni tot oktober, je plukt het hele jaar door wat verse bladeren of je wacht tot het eind van het seizoen om de plant kaal te plukken. Als je voor het eerste kiest, oogst dan van boven naar beneden. In het tweede jaar verschijnen er gele, eetbare bloemen.

Bereiden: maak heerlijke palmkoolstamppot of stoof de bladeren. De bloemen zijn lekker door salades!

Afbeelding van palmkool in een moestuin

Zuring

Meerjarige bladgroente die rijk is aan mineralen en vitaminen. Zuring is een erg sterke plant die het het beste doet op zure grond.


Zaaien: zaai zuring in maart, april of september buiten.

Verzorgen: zuring staat graag op een niet te zonnig plekje. Geef wat extra water als het erg droog is.

Oogsten: pluk het blad naar behoefte. Zuring die gezaaid is in het voorjaar oogst je in oktober of november. Zuring die je in het najaar hebt gezaaid, oogst je in mei of juni.

Bereiden: een veelvoorkomend gerecht is zuringsoep Maar ook gestoofd, gewokt of rauw smaakt zuring erg lekker.

Afbeelding van zuring in een moestuin

Lavas

Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd, deze naam heeft hij te danken aan de sterke aromatische smaak. Het is een fors groeiende, kruidachtige plant (kan tot 2 meter hoog worden) met een selderachtig aroma.


Zaaien: zaaien onder glas vanaf april tot en met mei. Of vanaf juni tot en met augustus buiten op een plekje in de zon tot halfschaduw.

Verzorgen: een humusrijke bodem is gewenst, geef lavas verder genoeg water.

Oogsten: juni tot en met oktober. Het beste oogst je kruiden ’s morgens.

Bereiden: gebruik vers of gedroogd blad om verschillende gerechten mee op smaak te brengen.

Close-up van lavas

Koolrabi

Koolrabi is een speciale groente met een opvallend uiterlijk. Het eetbare deel is een verdikte stengel, geen wortel zoals veel mensen denken.


Zaaien: in maart of april onder glas en vanaf april tot en met juli buiten. Planten is mogelijk vanaf april tot en met eerste helft juli.

Verzorgen: koolrabi heeft niet zoveel voeding nodig, de normale meststof is voldoende. Het liefst staat koolrabi op een zonnig plekje.

Oogsten: oogst koolrabi jong, wanneer ze 7 à 8 cm doorsnee hebben, in een ouder stadium worden ze vezeliger. De oogst valt vanaf juni tot en met november. Geplante koolrabi oogst je vanaf juli tot met oktober.

Bereiden: snijd de koolrabi in kleine reepjes en trakteer deze op een feestje met een lekker dipsausje. Ook lekker: koolrabi uithollen, vullen met gehakt, champignonnetjes en wat andere groentjes naar keuze. Zet de gevulde koolrabi circa 20 minuutjes in de oven. En, eet smakelijk!

Afbeelding van koolrabi in close-up in een moestuin

Zo zie je dat je naast populaire groenten zoals aardappelen, tomaten en bonen nog tal van andere lekkere groenten zelf kan kweken. Ga je graag aan de slag in je moestuin of serre?

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met