Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Sneller kweken in een kweekbak

In een kweekbak, of koude bak, staan je plantjes beschut tegen regen, wind en vorst. Dat heeft als voordeel dat je sneller kweekt in een kweekbak. Zo geniet je van nog meer verse groentjes!

Voordelen van een kweekbak

Een groot voordeel van een kweekbak is dat de grond sneller opwarmt, waardoor je dus eerder kunt zaaien. Zaai bijvoorbeeld vanaf eind februari al sla, worteltjes, radijsjes en spinazie in de kweekbak. Doordat de groenten op een beschut plekje staan, zijn ze ook eerder oogstrijp. Uiteraard maakt het wel uit of je zaait of direct plantjes plant. Van uitgeplante plantjes oogst je nog eerder. Vanaf maart zaai je in de kweekbak al eenjarige zomerbloemen, die je later uitplant in de tuin. In het najaar is de kweekbak heel geschikt als ‘bewaarbak’. Bewaar er bijvoorbeeld vanaf oktober wortels, kolen en bieten. Kuil de groenten in de kweekbak in met zand of dek ze af met matten. Heb je nog een plekje over? Neem dan in de nazomer stekken van je aardbeiplanten (via de uitlopers) en kweek ze verder op in de kweekbak.

Wat is een goede kweekbak?

Een goede kweekbak is een bak die open kan. Het gemakkelijkst is een kweekbak met losliggende ramen. Het is goed om af en toe de kweekbak wat te luchten, zo voorkom je ziektes en plagen en zorg je ervoor dat het niet te warm wordt. Want ook al staan je plantjes beschut en in een beschermde omgeving, je moet altijd bedacht blijven op ziektes en plagen. Controleer de planten daarom regelmatig en laat je oogst niet verloren gaan! Zorg er ook voor dat de ramen, de folie of het zeil schuin aflopen, zodat er geen water op blijft liggen. Zet eventueel potten in de kweekbak. Die zijn ideaal om zaailingen een goede start te geven. Een andere optie is een kweekbak op de volle grond, dan is je kweekbak als het ware een soort serre.

cfbf614f-07ce-457b-8139-a5e50078c4a8.jpeg

Langer genieten van je tuin

Met een kweekbak versnel en verleng je het moestuinseizoen, heerlijk toch! Zaai snelle groenten als radijsjes, tuinkers en spinazie gerust twee keer achter elkaar. Let er bij een kweekbak op de volle grond op dat je niet alle groenten na elkaar kunt kweken. Groenten die je beter niet na elkaar kweekt: koolgewassen, prei en ui, bonen en erwten. En na kolen, andijvie, spinazie, sla, knolselder of erwten zaai je beter geen witloof. Na aardappel, erwten of tuinbonen geen ui. Na ui geen prei en na bonen zaai je beter geen erwten en andersom. Bij een kweekbak met potten hoef je daar uiteraard geen rekening mee te houden. Dan wissel je gewoon de potten of plant je de grotere planten uit in de volle grond en zaai je nieuwe plantjes in de potten.

176bea36-4523-498e-9da9-a5e50078c912.jpeg

De beste plaats voor een kweekbak

Een kweekbak plaats je het beste met de ramen gericht op het zuiden. Zo krijgen de planten voldoende licht en staan ze echt beschut. Let wel op de behoefte van de verschillende groenten. De ene plant houdt van meer zon dan de andere. Meng een bodemverbeteraar door de grond voor een goede drainage. Een kweekbak is ook heel geschikt als kruidentuin. Want kruiden staan heel graag op een beschut, warm plekje. Probeer bijvoorbeeld eens populaire kruiden zoals bieslook, dille, tijm of rozemarijn. Een kweekbak is niet geschikt voor klimplanten, daarvoor kies je beter een hoge (muur)serre.

9f88e24b-1f16-4fdd-b251-a5e50078b5a5.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met