Bakken voor beginners: jouw complete Start2Bake-gids om makkelijk thuis te leren bakken
Leren bakken voor dummies... het is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Zeker niet als je volop gedreven bent om erin te vliegen. Kun je een helpende hand gebruiken? Dan strekken wij die met alle plezier naar je uit. We geven je een inkijk in onze keuken en verklappen je al onze bakgeheimen zodat ook jij altijd de lekkerste creaties op tafel zet. Smakelijk!
Maak het jezelf gemakkelijk met onze bakproducten!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Wat heb je nodig om te starten met bakken voor beginners?
Je hoeft geen speciale opleiding gedaan te hebben om te leren bakken. Gezonde nieuwsgierigheid, toewijding en een vleugje creativiteit zijn meer dan genoeg. Leren bakken is een vloeiend proces. Hoe langer je het doet, hoe beter je wordt. Je creëert je eigen bakgewoontes en leert na verloop van tijd vanzelf wel dat je beter roomboter had gebruikt in de plaats van margarine en vice versa.
- Leer je ingrediënten kennen. Zo hebben ze geen geheimen meer voor je. Je ingrediënten zijn de bouwstenen van al je gerechten. Ook je keukengerei is erg belangrijk.
- Als je wil leren bakken, werk je het best eerst met bakmixen. Bakmixen zijn enorm handig voor beginners en heel gebruiksvriendelijk. Je hebt meteen de juiste hoeveelheden bij de hand en je krijgt een duidelijke handleiding die jou gidst naar het perfecte gebak. In je Aveve-winkel vind je een ruim aanbod aan bakmixen terug, zowel voor brood als voor het lekkerste gebak.
Nog meer informatie nodig? Lees dan 'Wat heb je nodig om te bakken? Je ultieme ingrediëntengids om thuis verschillende lekkernijen te bereiden
Brood leren bakken
Het beste brood maak je gewoon zelf. Super gemakkelijk en snel met de verschillende bakmixen van Aveve. Ga je voor je favoriete All-in broodmix of verkies je de Classic broodmixen?
Classic broodmixen laten je toe om op een creatieve manier brood te bakken en zelf gist, zout en andere ingrediënten toe te voegen naar smaak. Hiervoor kan je zowel de broodmachine als de oven gebruiken en zelfs de airfryer. De verschillende Classic-bloemsoorten kun je naar hartenlust met elkaar combineren.
Met een All-in Broodmix hoef je alleen wat water toe te voegen. Het deeg is dus snel klaar. Je bakt het lekkerste brood in de broodbakmachine, maar ook in de oven en zelfs in de airfryer. De All-in Mixen bestaan volledig uit natuurlijke ingrediënten en vind je in verschillende variëteiten terug. Zo kun je erop los experimenteren en je favoriete smaken creëren.
Tip: Met een All-in broodmix Wit maak je zoveel meer dan enkel witbrood. Van worstenbroodjes tot barbecuestengels en maanzaadbrood.
Nog meer informatie nodig? Lees dan 'Je eigen brood bakken: alles wat je moet weten'
Over brood heeft iedereen wel z’n zegje klaar, maar wist je dat brood onlosmakelijk verbonden is met een gezond voedingspatroon? Hoeveel brood je dagelijks eet, hangt volledig af van je persoonlijke behoeften. Leer de verschillende soorten brood door en door kennen zodat je steeds een bewuste keuze maakt in de bakmix- en broodafdeling.
Pannenkoeken bakken
Pannenkoeken zijn absoluut niet weg te denken uit de keuken van iedere zoetekauw. Maar wist je dat je ook hartige pannenkoeken maakt die je vult met je favoriete groenten en kaas? Er zijn verschillende soorten pannenkoeken die je in een mum van tijd op tafel tovert. Hou je van wat meer uitdaging? Dan kun je eens experimenteren met enkele verrassende pannenkoekenrecepten.
Wij zetten 6 tips voor je op een rijtje voor pannenkoeken die écht altijd lukken:
- Het geheim van een gladde pannenkoek? Het deeg voor je het bakt even laten rusten in de koelkast. Minstens een halfuurtje, maar idealiter een paar uren.
- Gebruik een speciale pannenkoekenpan voor de allerbeste pannenkoeken. Maak de pan schoon met een doekje, maar gebruik nooit zeep zodat de kwaliteit behouden blijft.
- Mislukt je eerste pannenkoek ook altijd? Dan is je pan waarschijnlijk nog niet heet genoeg. Laat de pan eerst volledig op temperatuur komen, maar niet te heet. Zet je kookplaat op de middenstand. Laat je pan niet alleen in het midden opwarmen, maar ook de randen. Vergeet zeker niet voldoende vetstof te gebruiken zodat je pannenkoek niet aan de pan kleeft.
- Suiker, confituur en siroop zijn klassiekers op een pannenkoek, maar er zijn tal van andere toppings die overheerlijk zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van gekaramelliseerde appeltjes, blauwe bessen met een toefje room, banaan met wat choco of chocoladesaus en stukjes peer? De mogelijkheden zijn eindeloos. Neem zeker eens een kijkje bij onze recepten.
- Net te veel pannenkoeken gebakken? Geen zorgen, je kan pannenkoeken tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kan pannenkoeken ook perfect invriezen. Ze blijven tot 2 maanden goed.
- Vervang wat van de melk in het beslag door spuitwater: dat maakt de pannenkoeken lekker luchtig. Zeker een aanrader als je dunne crêpes of flensjes bakt!
Nog meer informatie nodig? Lees dan 'Hoe maak je pannenkoeken? De ultieme gids om pannenkoeken te bakken die nooit mislukken'
Koekjes bakken
Koekjes zijn niet alleen geschikt voor bij de thee of koffie. Je eet ze met even veel smaak op ieder moment van de dag als zoet tussendoortje. Bovendien zijn koekjes erg leuk om te versieren, maar ook om met het deeg te experimenteren. Maak eens amandelkoekjes door er amandelschilfers aan toe te voegen of ga voor meergranenkoekjes met een zaden- en notenmix.
Welke soorten koekjes bak je gemakkelijk met de bakmixen en bakingrediënten van Aveve?
- speculaas
- zandkoekjes
- amandelkoekjes
- chocolate chip cookies
Koekjes bak je met roomboter of met margarine. Je bakt de lekkerste exemplaren in de oven op 180 °C voor zo’n 12 tot 20 minuten, naargelang het recept dat je volgt. Wist je dat je ook koekjes kan bakken in je airfryer? Zet de airfryer 20 granden lager dan je met de oven zou doen en bak de koekjes in 12 minuten goudbruin en krokant.