Gezond kattenvoer: de ultieme gids voor een voedzaam dieet voor je kat
Gezond kattenvoer voorziet in alle behoeften van je lieveling. Het is van hoge kwaliteit zodat je kat in topconditie blijft. Het juiste kattenvoer heeft namelijk een positieve invloed op de algehele gezondheid van je diertje. Zie je door alle zakken en blikken kattenvoer even het perfecte dieet niet meer? Wij geven je alle adviezen die je nodig hebt om het juiste voedingspatroon voor je kat te kiezen!
Een purr-fect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!
In dit artikel ontdek je ...
- Wat is gezond kattenvoer?
- Gezond kattenvoer op maat van je kat
- Hoeveel mag een kat eten per dag?
- Wat eten katten graag?
- Krijgt mijn kat beter droge of natte voeding?
- Hebben katten soms last van voedselallergieën?
- Waar plaats ik het voer- en drinkbakje?
- Uitgelicht: Kat Optima+
Wat is gezond kattenvoer?
Katten zijn strikte carnivoren, in tegenstelling tot honden bijvoorbeeld. Het betekent dat je kat niet zonder vlees kan en meer eiwitten nodig heeft dan andere zoogdieren die omnivoor en herbivoor zijn. Een eiwitrijk dieet houdt je kat fit en gezond. Het is broodnodig voor een normale lichaamsfunctie. Gezond kattenvoer bevat dus een hoog percentage dierlijke voedingsstoffen.
Welk kattenvoer is dan gezond? Hoe lees je het af op de verpakking van de voeding? Het is bij je keuze belangrijk om steeds het natuurlijke dieet van je kat in het achterhoofd te houden. Katten eten van nature vooral spiervlees waar ze de benodigde eiwitten uit halen. Verder gevat gezonde kattenvoeding:
- weinig plantaardige ingrediënten
- een vaste samenstelling in voedingsstoffen
- een laag zoutgehalte
Bekijk de ingrediëntenlijst als je kattenvoer koopt. Dierlijke voedingsstoffen staan steeds bovenaan bij kwalitatieve en gezonde kattenvoeding, omdat er bouwstenen in zitten die het lichaam niet zelf aanmaakt. Specifieke voedingsstoffen die katten nodig hebben en niet zelf aanmaken, zijn...
- alfa-linoleenzuur
- linoleenzuur
- arachidonzuur
- taurine
- arginine
- vitamine B3
Gezond kattenvoer is goed verteerbaar en kwalitatief. Wanneer je je kat kwalitatieve voeding geeft, merk je het meteen aan je huisdiertje. Je kat gedraagt zich levendig, de ontlasting is stevig en de vacht glanst mooi. Studies wijzen uit dat een verkeerd voedingspatroon in de kritische levensfases een grote invloed kan hebben op het leven van je kat. Sommige aandoeningen zijn zelfs voedingsgerelateerd.
Premiumvoeding, zoals dat van Aveve Kat Optima+, biedt jou als baasje de garantie dat je huisdiertje alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. De voeding is steeds van hoge kwaliteit en houdt je lieveling in topconditie. Ga bijvoorbeeld voor Aveve Optima+ Kitten voor je kleintje of haal Aveve Optima+ Adult Sterilised in huis voor katten die juist gecastreerd of gesteriliseerd zijn.
Gezond kattenvoer op maat van je kat
Een kitten heeft een andere voedingsbehoefte dan een senior. Stem de kattenvoeding daarom ook af op de levensfase van je kat om ‘m fit en gezond te houden. Hou ook rekening met andere belangrijke factoren, zoals het ras en de hoeveelheid beweging die je kat dagelijks krijgt.
- Bij kattenvoeding spreek je over kitten, adult (junior en volwassen) en senior (middelbare leeftijd, senior en bejaard). Je vindt gezonde kattenvoeding terug in verschillende categorieën, omdat het energieverbruik van je huisdiertje verandert, het lichaam zich aanpast en omdat er een afname is in kracht en activiteit als je kat ouder wordt.
- Elke levensfase kenmerkt zich door andere gebeurtenissen. Zo is een kitten zich volop fysiek en mentaal aan het ontwikkelen. Een volwassen kat heeft goed ontwikkelde en getrainde spieren die om voedsel vragen dat het lichaam versterkt. Terwijl oudere katten meer kans hebben op ziektes door een minder effectief afweersysteem en organen die niet meer 100% werken.
- Een kat met gezondheidsproblemen heeft nood aan aangepaste voeding. Je dierenarts adviseert je over dieetvoeding voor katten met een aandoening. Volg het advies altijd goed op. Met de juiste voeding voelt je kat zich beter en verloopt het eventuele genezingsproces ook veel vlotter.
Katten staan erom bekend nogal kieskeurig te zijn. Stap je over op andere brokken of natvoer? Dan is het een goed idee om het steeds in kleine stappen te introduceren. Meng het nieuwe voer geleidelijk aan met kleine beetjes door het oude. Doe er elke dag een schepje meer bij zodat je kat de smaak gewend raakt.
Voedingswijzer: wat haal je in huis voor je kat?
Welk kattenvoer is gezond en goed voor jouw kat? Je vindt het gemakkelijk terug in de handige voedingstabel die je vertelt welke voeding het beste bij de specifieke noden van jouw kat past. Twijfel je? Maak dan een afspraak bij de dierenarts voor advies op maat.
Levenfase of belangrijke gebeurtenis | Noden |
Kitten | • Kittens groeien snel. Ze hebben veel energie nodig om de groei te stimuleren. Voldoende vitamines en mineralen zijn in de kittenfase heel erg belangrijk. • Het spijsverteringsstelsel ontwikkelt zich nog verder. Kittens hebben daarom ook veel honger. • Kittens hebben veel energie nodig in de vorm van eiwitten en vetten. • Kittens stappen van moedermelk over op vaste kittenvoeding. Er treedt dan een gewenningsfase in. |
Onze keuze:
Senior | • Seniors hebben minder energie nodig, omdat ze niet meer zoveel bewegen als vroeger. Hun metabolisme werkt ook trager. Seniorvoeding heeft daarom een aangepast caloriegehalte. • De spijsvertering verloopt wat moeizamer bij oudere katten. Ze verteren bepaalde voedingsstoffen minder goed. • Seniorvoeding bevat vitamines en mineralen die de gewrichten en het kraakbeen ondersteunen. |
Onze keuze:
Gecastreerd of gesteriliseerd | • Gecastreerde en gesteriliseerde katten hebben minder energie nodig dan katten die niet ‘geholpen’ zijn. Ze hebben tot wel 30% minder calorieën nodig om overgewicht te voorkomen. • De porties aanpassen is geen goed idee. Je kat krijgt dan niet de juiste hoeveelheid essentiële voedingsstoffen binnen. Je haalt het beste kattenvoer voor gecastreerde of gesteriliseerde katten in huis. |
Onze keuze:
Zwangerschap | • Drachtige katten hebben meer calorieën en eiwitten nodig. Geef nog geen grotere porties, maar wel voeding voor kittens. • De kittenvoeding stimuleert de melkproductie. • De energiebehoefte van een drachtige kat stijgt elke week met zo’n 10%. In de laatste fase van haar zwangerschap verbruikt moederpoes zo’n 70% meer energie dan normaal! • Tijdens de zoogperiode mag je kat zo’n 20% meer voeding eten dan tijdens de dracht. |
Onze keuze:
Binnenkat | • In het algemeen bewegen binnenkatten wat minder dan katten die het grootste deel van de dag buitenzijn. Ze hebben daarom een lagere energiebehoefte en nood aan voeding met minder calorieën voor dezelfde portie. Portiecontrole blijft erg belangrijk. |
Onze keuze:
Buitenkat | • Buitenkatten verbruiken meer energie en hebben daarom nood aan voeding met meer calorieën voor een gelijke portie. • Ook het voedingspatroon is anders: buitenkatten komen de hele dag door even naar huis om iets te eten. |
Onze keuze:
Semi-buitenkat | • Een kat die alleen even in de tuin verpoost, geef je ook het best indoorvoeding met minder calorieën per portie. |
Onze keuze:
Raskat | • Er bestaat ook voeding die aangepast is aan de specifieke noden van 1 bepaald ras. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste voeding voor de vinnige bengaal of aan voeding voor de iets rustigere pers. |
Onze keuze:
Hoeveel mag een kat eten per dag?
Hoeveel voeding je maatje dagelijks nodig heeft, hangt af van het gewicht, de leeftijd en de beweging die ‘ie krijgt. Een richtlijn voor de juiste hoeveelheid vind je terug op de verpakking van de kattenvoeding zodat je het perfect afstemt op je kat. Je vraagt het ook het best na bij de dierenarts.
Hoeveel keer moet een kat eten per dag? Je huisdiertje eet het liefst meerdere kleine maaltijden per dag. Sommige katten hebben er moeite mee om een bak brokjes halfvol te laten staan. Helaas is het niet bevorderlijk voor het gewicht van je kat en ook niet voor de spijsvertering. In zulke gevallen is het beter om een antischrokbak in huis te halen of de porties te verdelen in kleine hoeveelheden.
- Katten eten in de natuur gemiddeld zo’n 15 muizen per dag. Ze peuzelen al hun prooien natuurlijk niet in 1 keer op, maar verdelen hun kleine maaltijden over de dag. Het is daarom ook goed om je kat zo’n 2 tot 3 keer per dag een kleine ‘verse’ maaltijd aan te bieden. Brokjes hou je idealiter – in een goede portie – een hele dag beschikbaar als je kat niet schrokt.
- Je bepaalt de verhouding natvoer en droogvoer zelf, maar het is aangeraden om een gelijke verdeling te geven. Ga voor 50% droogvoer en 50% natvoer per dag, of voor 40%-60%.
- Zet elke dag een nieuwe bak met vers drinkwater klaar en gebruik eventueel een drinkfonteintje voor katten. Hoeveel moet een kat drinken per dag? Een gezonde kat heeft dagelijks tussen de 40 en 60 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig. Weegt je kat 5 kg? Dan is dat zo’n 200 à 300 ml vocht per dag dat je kat voor een groot deel uit natvoer haalt.
- Tijdens de zoogperiode eet moederpoes kittenvoeding om opnieuw op kracht te komen. Ze heeft meer energie nodig om haar kroost van moedermelk te voorzien. Je mag je kat dan ook zo’n 20% meer voeding geven dan normaal.
Wat eten katten graag?
Katten eten graag... snacks! Er bestaan verschillende soorten kattensnacks waar je beste maatje dol op is. Kattenbaasjes die de winkelrekken afschuimen, houden wel rekening met enkele belangrijke zaken. Stem de tussendoortjes bijvoorbeeld af op de levensfase van je kat en geef enkel lekkere snoepjes zonder ongespecificeerde dierlijke bijproducten, granen, kleurstoffen en suiker.
Welke kattensnoepjes zijn gezond kattenvoer en vindt je vriendje nog eens lekker ook?
- verhit vlees of vis
- gedroogd vlees
- kattengras
Snacks zijn een fijne aanvulling op de maaltijden van je kat. Het is belangrijk om ze met mate te geven zodat je huisdiertje op gewicht blijft. De snacks maken idealiter nooit meer dan 10% uit van de dagelijkse energie-inname. Je lieveling blijft zo ook steeds genieten van de beloningen die je geeft.
Je vindt ook hypoallergene snacks en snoepjes terug voor je allergische kat. De meeste katten met een voedselallergie zijn allergisch voor bepaalde eiwitten die je terugvindt in vlees zoals rund en kip. In de hypoallergene kattensnacks vind je andere soorten eiwitten terug, zoals die in lam, vis en ander gevogelte. Aarzel niet om advies te vragen aan 1 van onze medewerkers in je Aveve-winkel.
Krijgt mijn kat beter droge of natte voeding?
Het aanbod kattenvoeding is enorm. Kattenbaasjes die op zoek gaan naar gezond kattenvoer hebben een grote keuze tussen droogvoer en natvoer. Droge voeding vind je terug als kattenbrokjes terwijl natvoer een vleesbereiding is die je het vaakst in blik, zakjes of doosjes terugziet. Een evenwichtig dieet voor je kat bestaat uit een combinatie van droge en natte voeding.
- Natte voeding bevat meer vocht dan droge voeding. Katten staan bekend als notoir slechte drinkers. Een portie natvoeding houdt je kat dus goed hydrateerd, bevordert de stoelgang en ook de gezondheid van de blaas en urinewegen.
- Droge voeding is geconcentreerd. Het bevat meer belangrijke voedingsstoffen dan vocht.
- Droge voeding bewaar je gemakkelijk. Je laat het voor een langere tijd in huis staan zodat je kat steeds kleine beetjes kan eten. Natte voeding haal je het best na een paar uren weer weg en bewaar je geopend zo’n 2 dagen in de koelkast.
De verschillende voordelen van droogvoer en natvoer spelen perfect op elkaar in. Stem de porties steeds af op de noden van je kat. Hou rekening met de hogere dichtheid van droge brokjes en het vochtgehalte in natvoeding als je bepaalt hoeveel eten je kat moet hebben.
Heb je een kitten in huis? Dan geef je je kleine vriendje ook een gezonde combinatie van droog en nat kattenvoer. Zo wordt je vriendje zonder problemen groot en sterk.
Hebben katten soms last van voedselallergieën?
Voedselallergieën en voedselintoleranties komen weleens vaker voor bij katten. Het lichaam reageert heftig op bepaalde eiwitten die je terugvindt in dierlijk en plantaardig voedsel, zoals bijvoorbeeld rundereiwitten of die in soja. Katten met een voedselintolerantie zijn eveneens gevoelig aan bepaald voedsel, maar er ontbreekt dan een enzym om het op de juiste manier te verteren.
Katten met een voedselallergie krijgen vaak last van vervelende huidaandoeningen, diaree, een verminderde eetlust en ze moeten soms ook braken. Ga onmiddellijk naar de dierenarts als je merkt dat je kat zich niet lekker voelt. Soms liggen er ook andere gezondheidsproblemen aan de oppervlakte.
Waar plaats ik het voer- en drinkbakje?
Het spreekt voor zich dat je in een katvriendelijk huis voer- en drinkbakjes terugvindt. De plaatsing van de bakjes is belangrijk voor je lieve huisvriend. Je zet het voer- en drinkbakje namelijk altijd ver uit elkaar, minstens 2 meter als het lukt. Wilde katten zijn het namelijk gewend om eerst hun prooi te verorberen en pas daarna op zoek te gaan naar water. Ze vermijden zo instinctief besmet water.
Voorzie meerdere voer- en drinkbakjes als je meerdere katten in huis hebt. Doe het droogvoer ook steeds in een ander bakje dan het natvoer.
Uitgelicht: Kat Optima+
Premiumvoeding is van een betere kwaliteit. Het is gemaakt van hoogwaardige grondstoffen die de gezondheid van je kat bevorderen. Bovendien is er extra aandacht besteed aan de verteerbaarheid van de verschillende ingrediënten. Voor een perfect uitgebalanceerd dieet waarbij je kat al het nodige binnenkrijgt, is premiumvoeding, zoals Kat Optima+, ideaal.
- Premiumvoeding ondersteunt je kat en houdt je maatje in topconditie. De vacht ziet er voller uit en glanst meer. De ontlasting is stevig, je kat heeft minder last van buikkrampjes en voelt zich een stuk energieker. Bovendien versterkt premiumvoeding het immuunsysteem, waardoor ze minder vatbaar is voor ziektes.
- Je betaalt een iets hogere prijs per kilo premiumvoeding. Gelukkig doe je langer met de voeding en bespaar je ook op de ziektekosten van je huisdier, omdat het gezond en uitgebalanceerd kattenvoer is. Op langere termijn zijn jullie allebei dus beter af met premiumvoeding, zoals die van Aveve Kat Optima+. Voeding heeft namelijk een enorm grote invloed op de algehele gezondheid van je lieveling.
In je Aveve-winkel vind je een groot assortiment premiumvoeding terug. De lijn van Kat Optima+ sluit perfect aan bij de verschillende noden van je kat. Laat je adviseren in 1 van de Aveve-winkels bij jou in de buurt. Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar met persoonlijk advies.