Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je gras besproeien: wanneer en hoelang moet je je gazon water geven?

Planten bestaan voor 95% uit water. Via hun wortels nemen ze de nodige voedingsstoffen op, maar ook water dat hen helpt te groeien en hen gezond houdt. Zorg er dus voor dat je gras ook in droge periodes genoeg water krijgt. Wij zetten alle handige adviezen op een rijtje om je gras te besproeien.

Wanneer moet je je gras besproeien?

Breekt er een warme, droge periode aan en kleurt je mooie grasmat plots geel of wordt ‘ie dof? Dan is het weer tijd om de watersproeier boven te halen. Het voorjaar en vooral de zomer zijn cruciale periodes om je gras te besproeien. Bij temperaturen boven de 25 °C besproei je je grasmat het best 2 tot 3 keren per week om het in topconditie te houden. Hoe warmer het wordt, hoe meer water je gras nodig heeft.

Het ideale moment om water te geven is ’s ochtends na zonsopgang, want dan is de bodem nog vochtig en krijgt de plant voldoende tijd om het water op te nemen. Ook ’s avonds, wanneer de zon weg is, kun je water geven. Ga je gras niet sproeien in de zon en vermijd de warmste momenten van de dag: het water verdampt te snel en je loopt het risico dat je planten verbranden in de zon.

Zodra er een flinke regenbui over het land trekt, herstelt het gras zich weer. Maar let wel op dat je toch voldoende water geeft om de droge periodes op te vangen. Hitte en droogte tasten namelijk de wortels aan waardoor je gras zelfs na een regenbui er niet meer bovenop komt.

Hoe kun je je gazon besproeien en verzorgen?

Je gazon een periode van droogte laten overleven op een spaarzame manier? Zorg ervoor dat je grasmat in optimale conditie aan de zomer begint of het voorjaar in gaat. Enkele tips om water te besparen en efficiënt je gras te besproeien!

  • Een goed bemest gazon is beter bestand tegen droogte en neemt het water het beste op. De gazonmest Aveve Gazonmeststof All-in houdt je gras in topconditie.
  • Zaai kale plekjes in je gazon méteen weer in voor je begint te sproeien. Onkruidzaden nestelen zich namelijk in de vrijgemaakte grond en krijgen door het water een kickstart. Lees alles over onkruid en gras zaaien in onze handige gidsen.
  • Wordt er een droge periode voorspeld? Dan is maaien geen goed idee. Kort gemaaid gras droogt heel snel uit waardoor je het vaker moet besproeien.
  • Is het nodig om je grasmatten te sproeien? Gebruik dan het best regenwater.
  • Geef je gazon beter een paar keer per week veel water dan elke dag een beetje. Zo stimuleer je het gras om dieper te wortelen en krijgen schimmels geen kans.

Hoelang moet je je gras sproeien? Zet vóór je begint een leeg glas op je gazon of een regenmeter. Start de sproeier en laat ‘m sproeien tot tussen de 3 à 4 centimeter water in het glas staat. Je tekent met een stift en een meetlat gemakkelijk het ijkingspunt op het glas.

Nog 4 handige tips om je tuin en gazon te besproeien:

  • Geef nooit te koud water. Ga voor lauwwarm water zodat de wortels geen schok krijgen.
  • Giet altijd aan de voet van de planten en zorg dat de bladeren niet nat worden.
  • Loop tijdens of juist nadat je water hebt gegeven niet op je gazon.
  • Spaar water en strooi sierschors of een andere bodembedekking rond je planten. Het water verdampt dan minder snel en de planten zijn beter bestand tegen de droogte én tegen onkruid!

Grassproeier - Aveve

Besproei je gazon in warme, droge periodes zowel ’s ochtends als ’s avonds. Een gazon op zandgrond heeft meer water nodig dan een gazon op kleigrond. Stijgt de temperatuur boven 25 °C? Geef dan per dag 2 uur water op zandgrond en 80 minuten op kleigrond. Is het warmer dan 30 °C? Sproei dan 3 uur op zandgrond en 2 uur op kleigrond.

Welk water geef je?

Het ideale water om te gieten is regenwater dat van het dak komt of uit de regenton. Daar zit geen chloor in en het heeft dezelfde temperatuur als de omgeving. Regenwater is ook voordelig en ecologisch.

Heb je geen regenwater? Zet dan altijd 2 volle gieters kraantjeswater in je moestuin en laat ze een tijdje staan. Zo warmt het water op en geef je de chloor de tijd om te verdampen. Steek een stok in de gieters, zodat kleine dieren die erin vallen er nog uit kunnen klimmen.

De juiste sproeier voor je gazon

Kies de juiste sproeier voor je tuin, want een sproeier bespaart je veel tijd en een stijve arm. Welke sproeier is geschikt voor je tuin? Het hangt volledig af van de oppervlakte die je wil besproeien.

  • Een cirkelsproeier is ideaal voor kleine oppervlakken. Hij sproeit vanuit 1 punt in een cirkel het water rond. Zo wordt je hele gazon voorzien van een goeie hoeveelheid water.
  • Een zwenksproeier beweegt heen en weer en besproeit gelijkmatig een rechthoekig vlak. Bij de meeste modellen kan je de sproeier zo instellen dat hij links of rechts slechts een deel van de oppervlakte besproeit. Een zwenksproeier is geschikt voor oppervlakken tot 280 m².
  • Een pulserende sector- en cirkelsproeier is geschikt voor oppervlakken tot 500 m². Ideaal voor een grote tuin. Met stelringen bepaal je eenvoudig welk deel van je tuin je wil besproeien, met instelmogelijkheden van 25 tot 360 graden.
  • Een multi-instelbare sproeier bereikt elk hoekje van je tuin. Je bepaalt het bereik makkelijk door grenspunten in te stellen. Daarna sla je dat op in het geheugen, zodat je de volgende keer alleen nog het juiste programma moet selecteren. Ook superhandig als je bijvoorbeeld een stuk voor het huis en achter het huis wil besproeien. Dan stel je gewoon meerdere programma’s in. Geschikt voor oppervlakken tot 350 m².

Wanneer grasmatten leggen?

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met