Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je gras maaien, water geven en gezond houden: alles wat je wil weten over het onderhoud van je gazon

Een stralend gazon vraagt om slim onderhoud. Met enkele basisstappen voor gazononderhoud kom je al een heel eind en zorg je ervoor dat je grasmat er het hele jaar door perfect bij ligt. We vertellen je hoe je je gras kan maaien, water geven en het hele jaar rond in topconditie houdt.

Je gras maaien als een pro

Maaien doe je van maart tot oktober minimaal 1 keer per week. Zo zorg je voor een voldoende dichte grasmat en heb je weinig last van onkruid en mos. In droge periodes maai je het best ‘s avonds. Op die manier vermijd je schroeiplekken in je gazon. Heb je een aantal maaibeurten overgeslagen? Maai het gras dan niet in 1 keer heel kort. Doe je dat toch, dan riskeer je dat het gras sneller verdroogt, wat onkruid in de hand werkt. Rij per keer slechts 1 derde van de lengte van het gras af. Stel de messen iets hoger af dan normaal en maai een week later weer op de gewone lengte af. Maai nooit korter dan 2,5 centimer om het gras sterk te houden.

Elke week maaien voor een mooie grasmat

Als je elke week maait, verbeter je de kwaliteit van je gazon. Je verkleint de kans dat er mos en onkruid tussen de grassprietjes komt. En je grasmat krijgt meer weerstand tegen ziektes. Je maait het beste met nog meer belangrijke wetenswaardigheden voor een stralend gazon.

  • Maai alleen wanneer het gras droog is. Nat gras plakt aan de messen en verstopt de grasmachine. Lees hoe je je grasmachine langer mee laat gaan!
  • Bij droogte maai je het best om de 2 weken. Op het einde van de groeiperiode (van november tot februari groeit gras niet) maai je je gazon beter niet om het te laten overwinteren.
  • Werk nadat je je gras gemaaid hebt de randen van je gazon af met een kantenmaaier of kantensteker. Zo ziet heel je gazon er mooi en strak uit.
  • Wil je lang gras maaien? Werk je kleine jungle dan eerst wat bij met een sikkel of handzeis. Zo voorkom je dat je grasmachine verstopt raakt of dat je ‘m overbelast. Gebruik een elektrische of aangedreven trimmer, motorzeis of bosmaaier als je een grote oppervlakte wil aanpakken.

Mulchmaaien - Aveve
P060004157
Polet
€78.19
Bekijk

Mulchmaaien is een verstandige manier om je gazon in topvorm te houden. Met een mulchmaaier verspreid je een natuurlijke compostlaagje op je grasmat. Het houdt vocht beter vast en voorziet je gazon van wat extra voedingsstoffen.

Nieuw gras maaien

Wacht met maaien tot het gras 7 à 10 cm hoog staat. Voor een nieuw gazon kun je dus het best werken met lang gras om te maaien. Zo ga je het best te werk:

  • Rol het gazon enkele dagen voor de eerste maaibeurt aan met een gazonwals, zodat de wortels zeker vastzitten. Een nieuw gazon heeft voldoende tijd nodig om te wortelen.
  • Maai het gras de eerste keer met een machine met heel scherpe messen op ongeveer 5 cm hoogte. Bij de volgende maaibeurten maai je het op 2/3 van de hoogte van het gras.

Gras maaien met de grasmaaier - Aveve

Voor elke grasmat bestaat er een geschikte grasmaaier. De ene grasmaaier is ideaal voor kleine, complexere tuinen terwijl je met de andere gemakkelijk en snel een heel voetbalveld maait. Bekijk welke grasmaaier het beste bij jou past op onze adviespagina over grasmaaiers.

Je gazon water geven

Blijven je voetafdrukken zichtbaar als je over je gazon wandelt? Breekt er een warme of droge periode aan? Stijgt het kwik boven de 25 °C? Of kleurt je gras dof, geel of zelfs bruin? Dan is het tijd om water te geven. Let erop dat je dat steeds op de juiste manier doet.

  • Het beste water voor je gazon is regenwater, bijvoorbeeld opgevangen van je dak in een regenton. Dat water heeft de omgevingstemperatuur en is altijd chloorvrij.
  • Je gazon heeft tijd nodig om het water op te nemen. Loop tijdens het sproeien en meteen erna niet over het gras.
  • Het ideale moment om te sproeien is ‘s ochtends na zonsopgang en ‘s avonds na zonsondergang. Vermijd de warmste momenten van de dag zodat het water niet verdampt.
  • Het is beter 1 keer per week veel water te sproeien dan elke dag een beetje. Gebruik een automatische sproeier die aangepast is aan de grootte van je gazon. Zo krijgt elk hoekje genoeg water.

Ontdek alle adviezen om je gazon en tuin te besproeien als een pro.

Grassproeier - Aveve

Je gazon kalken

Als je niets doet, wordt je grasbodem na verloop van tijd onvermijdelijk zuurder. Die verzuring ga je eenvoudig tegen door jaarlijks minimaal 1 keer gazonkalk te strooien. Dat brengt de zuurgraad van je gazon weer op peil. Zo groeit je gras beter en maken mos en onkruid minder kans.

  • Het najaar is de beste periode om kalk te strooien - het liefst vlak voor een regenbui. Zo neemt je gras de kalk sneller op.
  • Strooi nooit meer dan 25 kg kalk per 100 m². Wanneer je bodem meer nodig heeft, verdeel je de dosis over meerdere beurten. Wacht na een kalkbeurt minstens een maand voor je opnieuw strooit.
  • Wil je precies weten hoeveel kalk je nodig hebt? Breng dan een bodemstaal binnen in je Aveve-winkel en laat de pH-waarde van je gazon analyseren. Onze specialisten geven je advies op maat van je gazon.
  • Voeg een bodemverbeteraar toe, zoals turf, als je te veel gekalkt hebt. De bodemverbeteraar brengt de pH-waarde opnieuw in balans.
  • Voor een jaarlijks onderhoud volstaat 10 kg per 100 m².

Gazon kalken - Aveve

Je gazon bemesten

Net als je moestuin heeft ook je gazon meststoffen nodig. Die maken je grasmat sterker en zorgen voor een gezonde, diepgroene kleur. Bemesten doe je in maart, juni en september, en dan best vlak na een maaibeurt en vlak voor een flinke regenbui.

Je gazon bemesten heeft heel wat voordelen.

  • Je grasmat groeit beter dicht waardoor onkruid en mos geen kans krijgen.
  • De kleur van je gazon wordt intens groen.
  • Je grastapijt krijgt minder snel te lijden onder schimmels of andere ziektes.
  • Je gazon herstelt sneller na hevige vorst of sneeuwval.

Wanneer moet je een gazon bemesten?

Bemest je gazon op regelmatige tijdstippen.

  • In maart: na de winter heeft je gazon extra voeding nodig om te herstellen van de winter. Met aangepaste meststoffen komt je grasmat er snel bovenop.
  • In juni: bij het begin van de zomer geef je best meststoffen om je gazon gelijkmatiger te laten groeien. Zo beperk je ook het aantal maaibeurten.
  • In september: speciale najaarsmeststoffen maken je gazon sterker en beter bestand tegen de winterkou. Zo kom je zonder zorgen de winter door.

Hoe bemest je een nieuw gazon?

Een pas aangelegd gazon heeft speciale meststoffen nodig die het jonge en fragiele gras beschermen. Bemest zeker niet te veel. Organisch-minerale meststoffen zijn ideaal voor een jong gazon, want hun voedingsstoffen komen geleidelijk aan vrij. Gebruik de juiste meststoffen zodat je gazon niet verbrandt en mooi frisgroen blijft. Bij Aveve vind je meststoffen voor jong gras terug.

Moet je ook bemesten als je mulchmaait?

Ook als je maait met een mulchmaaier moet je je gazon bemesten. Een mulchmaaier versnippert het gemaaide gras en blaast het terug in het gazon. De grassnippers zijn perfect als compost voor je grastapijt. Maar: die compost biedt niet genoeg voedingsstoffen.

Strooi daarom aangepaste meststoffen met kalk en bacteriën. Die versnellen de compostering van de grassnippers en geven het gazon extra voeding.

Gazon bemesten - Aveve

Ontdek al onze kwalitatieve producten om je gazon te bemesten. Je vindt op de verpakking terug hoeveel gazonmest je precies nodig hebt en waarvoor ze geschikt is.

Eerste hulp bij gazonproblemen

Het onderhoud van je gazon gaat niet altijd over rozen. Hier krijg je een overzicht van de vaakst voorkomende problemen én tips om ze meteen op te lossen. Zo heb je algauw terug het mooiste gazon van heel de buurt.

Molshopen

De mol is de grootste vijand van een onaangeroerde grasmat. Geen wonder: een mol eet elke dag bijna de helft van z’n eigen lichaamsgewicht en verzet in z’n zoektocht naar voedsel elke dag tot 15 kilo aarde. Het is dus nodig om de ongewenste bezoeker op een diervriendelijke manier te verjagen. Een mol verjagen uit je tuin? Dat doe je best met trilling en geluid. Ook enkele specifieke geuren werken goed tegen mollen. Bij Aveve vind je enkele handige en efficiënte afweermiddelen terug.

  • Geurcapsules zijn meteen efficiënt.
  • Om de mol langdurig weg te houden, plant je best keizerskroon of andere planten met een molafwerende werking. De geur van de plant houdt mollen - en dus ook de molshopen - op veilige afstand.

Molshopen - Aveve

Insecten en ziektes

Insecten en schimmelziektes zorgen voor dode en kale plekken in je gazon. Bodeminsecten kan je op een natuurlijke manier aanpakken met aaltjes, terwijl sommige schimmelziektes om andere bestrijdingsmiddelen vragen. Vind je dat er (te) veel regenwormen door je gras krioelen? Dat is helemaal niet erg. Ze zorgen namelijk voor een gezonde grasbodem.

Mos en onkruid

Onkruid in je gazon, bestrijd je het best zo snel mogelijk. Dat kan je doen met verdelgers, maar als je er snel genoeg bij bent, trek je ook gemakkelijk het onkruid met wortelsysteem en al uit de grond. Zo loop je nooit het risico dat je producten ook mooie planten aantasten. Enkele vaak voorkomende soorten onkruid in je gazon:

  • klavers
  • brandnetels en distels
  • paardenbloem
  • kleefkruid
  • boterbloem
  • mos

Een kleine oppervlakte met mos tussen je gras verspreidt zich al snel als een olievlek over je volledige gazon. Sommige mossen bestrijd je eenvoudig met gazonmeststof, terwijl andere een sterker bestrijdingsmiddel nodig hebben.

Insecten in de tuin - Aveve

De gazonkalender voor het beste onderhoud

Wil je een frisgroen gazon, van januari tot december? Met dit overzicht weet je perfect wanneer en hoe vaak je het best maait, bemest, verticuteert en kalk strooit.

Jouw gazonkalender

December - Januari - Februari

In december en januari mag je genieten van de winterpracht. Probeer zo weinig mogelijk over het gazon te lopen, zeker als het gevroren heeft.

Breng in februari je grasmachine binnen voor een onderhoudsbeurt. Dan is je machine in topvorm voor het nieuwe seizoen begint. In februari is het ook tijd om de zuurtegraad van je gazon te laten controleren. Breng daarvoor een bodemstaal binnen in je Aveve-winkel. Dan weet je direct of je gazon kalk nodig heeft. Kalk strooien doe je best in februari of maart.

Maart

In maart begin je met het onderhoud van je gazon, als het weer het toelaat. Start pas bij een temperatuur van 10 à 15 °C en wanneer er geen nachtvorst voorspeld wordt. Is het nog te koud of extreem nat, stel het werk dan uit tot april.

Maaien: maai op de hoogste stand om je gazon niet te beschadigen. Werk ook de graskanten bij.

Mos bestrijden: mos wijst erop dat je gras niet in optimale conditie verkeert. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan een te zure bodem, slecht doorlatende grond, een gebrek aan bemesting of een te kort gemaaid gazon. Zorg daarom voor de juiste zuurtegraad en genoeg meststoffen.

Verticuteren: door te verticuteren verwijder je mos, dood gras en onkruid uit je gazon. Het is een drastische ingreep, maar je grasmat herstelt zich snel. Zaai kale plekken terug in.

Bemesten: 3 keer per jaar bemesten is ideaal. Bemest in maart een eerste keer. Kies voor een meststof met lange werking of een 2-in-1-product met mosbestrijding.

April

Was maart te koud en te nat? Voer dan alle taken uit die je in maart nog niet gedaan hebt.

Bodeminsecten? Heb je grote kale plekken in je gazon? Dan bestaat de kans dat er engerlingen aan het werk zijn. Dat zijn larven van kevers die aan de wortels van het gras vreten. Ze richten zo heel wat schade aan. April is de beste maand om ze te bestrijden.

Nieuw gazon inzaaien: vanaf half april kun je een nieuw gazon inzaaien.

Onkruid bestrijden: een beetje onkruid kan geen kwaad, maar grijp op tijd in.

Mei

Voer eventueel de taken uit die je in april niet hebt kunnen doen.

Maaien: maai elke week als het gras snel groeit. Stel de grasmachine af op een snijhoogte van 3 à 4,5 cm. Maai niet korter, want dan krijg je sneller mos in je gazon.

Water geven: besproei het gazon als het weinig regent. Liefst vroeg in de ochtend of ‘s avonds na zonsondergang.

Juni

Kale plekken herstellen: zaai kale plekken in met een snel kiemend graszaad. Zo vul je ze heel snel weer op. Of leg eventueel nieuwe graszoden.

Bemesten: heb je in maart bemest, geef je gazon dan nu een tweede keer meststoffen. Doe dat liefst bij vochtig weer.

Maaien: blijf regelmatig maaien op een snijhoogte van 3,5 à 4,5 cm.

Water geven: besproei je gazon royaal in droge periodes.

Juli - Augustus

Maaien: blijf elke week maaien op een snijhoogte van 3,5 à 4,5 cm. Als het gras heel snel groeit, mag je zelfs twee keer per week maaien.

Water geven: besproei je gazon royaal in droge periodes. Zeker in augustus wordt het vaak heet en heeft je gazon veel water nodig.

September

Maaien: je gras groeit minder snel, dus je hoeft het niet meer zo vaak af te rijden.

Verticuteren: heb je nog niet geverticuteerd in het voorjaar, doe het dan in september.

Nieuw gazon inzaaien: lukt perfect in september en het begin van oktober. Je hebt dan minder last van onkruid, terwijl de bodem wel vochtig en warm genoeg is. Kies voor zaden van graszodenkwaliteit. Die zijn gegarandeerd vrij van onkruid.

Kale plekken herstellen: lukt ook prima in september. Zie juni.

Bemesten: geef de derde en laatste bemesting van het jaar. Speciale najaarsmeststoffen maken je gazon groen en sterk genoeg om de winter door te komen.

Graskanten afsteken: steek de kanten van je gazon af met een graskantsteker of een platte, scherp geslepen schop.

Oktober - November

Bladeren opruimen: ruim de bladeren op je gazon regelmatig op. Als je ze laat liggen krijgt het gras te weinig licht en verstikt het. Zo ontstaan er schimmels. Verzamel de bladeren met een hark of gebruik een bladblazer. Met sommige bladblazers kun je bladeren ook opzuigen, hakselen en opvangen in een zak. De gehakselde bladeren zijn perfect als bodembedekker.

Kalk strooien: strooi kalk in oktober of november, zo geef je de bodem de tijd om de kalk op te nemen. In het begin van het voorjaar kun je dan onmiddellijk bemesten.

Maaien: rij het gras een laatste keer af in oktober of november om je gazon klaar te maken voor de winter. Stel de snijhoogte van de grasmaaier wat hoger in dan normaal, op 4,5 cm ongeveer. Maai niet als er nachtvorst voorspeld wordt.

Wateroverlast? Heb je natte plekken op het gazon of blijft er water op staan ? Steek een mestvork in de grond en beweeg die op en neer. Zo dringt het water dieper de grond in.

Aan de slag voor een droomgazon! Goed begonnen, is half gewonnen en dat geldt net zo goed voor je gazon. Met een plan van aanpak en geregeld onderhoud zorg je voor gras dat gegarandeerd groener is dan dat aan de overkant.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met