Slakken bestrijden: uit je tuin verdrijven & houden
Het zijn dan wel geen insecten, maar ze richten toch ook best wel wat schade aan in je mooie tuintje en moestuin. De slak, meer bepaald de naaktslak, is de schrik van elke tuinier. Ze doen zich tegoed aan het verse groen dat in je tuin ontluikt. Gelukkig zijn er voldoende ecologische en verantwoorde manieren om slakken efficiënt te bestrijden en uit je tuin te verdrijven.
Maak korte metten met ongewenste bezoekers!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Waarom is het soms nodig om slakken te bestrijden?
Slakken richten helaas veel schade aan in je tuin. Ze hebben het vooral gemunt op de zachte bladeren van je planten en op de groenten in je moestuintje. Er zijn verschillende soorten slakken, maar de naaktslak is de grootste schuldige. Huisjesslaken veroorzaken minder overlast, omdat ze vooral leven van plantaardig afval zoals dorre bladeren en schimmels.
- Naaktslakken kunnen niet tegen zonnestralen en komen daarom ’s avonds, ’s nachts en na een regenbui tevoorschijn. Ze schuilen op vochtige en koele plaatsen. Ze zijn dus erg actief bij warm en vochtig weer – net na een zomerse regenbui bijvoorbeeld.
- Naaktslakken vreten jonge zaailingen af tot juist boven de grond. In grotere planten laten ze grote gaten in de bladeren achter. Ze zijn niet kieskeurig, maar ze zijn vooral verzot op hosta, iberis, ligularia, rozen, koolgewassen en verschillende slasoorten.
De omgevingsfactoren zijn van groot belang voor slakken. Hun lichaam bestaat voor het grootste deel uit water waardoor uitdroging gevaarlijk is voor het weekdiertje. Er zijn dan ook diervriendelijkere manieren dan zout om slakken te bestrijden en weg te houden uit je tuin.
Slakken vormen ook een lekkere maaltijd voor andere tuinbewoners, zoals egels en ook kippen. Daarom is ook het steeds een goed idee om slakken in de eerste plaats te bestrijden met milieuvriendelijke middelen.
Wanneer spreek je van een slakkenplaag in de tuin?
Op het terras vind je slakken vaak onder bloempotten terug. In april leggen de slakken hun eerste eitjes, gemiddeld zo’n 400 stuks. Die eitjes zijn maar enkele millimeters groot en ze bevinden zich meestal in de bodem of ze zijn verstopt onder bladeren en stenen. Drie weken later komen de eitjes uit en 2 maanden later zijn ze al volwassen.
Het is dus heel belangrijk om slakken te bestrijden. Zo voorkom je later op het jaar een slakkenplaag en grote schade bij je groenten en planten. Bij zo’n slakkenplaag vind je op alle planten in je tuin bijtsporen terug en zie je de slijmerige beestjes regelmatig door de tuin kruipen.
Slakken bestrijden met natuurlijke middelen
Slakken bestrijden met natuurlijke middelen is een ecologische en diervriendelijke optie. De huis-, tuin- en keukenmiddeltjes helpen goed als je slechts enkele slakken wil verwijderen. Kamp je met een ware slakkenplaag? Dan kun je de natuurlijke middelen gebruiken in combinatie met wat grover geschut. We lijsten enkele efficiënte natuurlijke oplossingen op voor slakken in de tuin.
- Aaltjes (nematoden) tegen slakken. Aaltjes tegen slakken zijn specifieke nematoden die op een snelle en ecologische manier naaktslakken bestrijden. Het zijn de natuurlijke vijanden van de slijmerige ongewenste bezoekers. De slakken bezwijken door hun aanwezigheid waarna de aaltjes de slakkenpopulatie mooi opruimen. Je kan de aaltjes bestellen in je Aveve-winkel.
- Maïzena tegen slakken. Doe een lepeltje maïzena in een potje of blikje en leg het op z’n kant. Slakken vinden het lekker, maar kunnen er niet goed tegen. Ze kruipen vervolgens terug naar hun schuilplaats om niet meer tevoorschijn te komen. Heb je een moestuintje? Leg dan per vierkante meter een potje met maïzena op de grond.
- Naaktslakken bestrijden met koffie. Slakken houden helemaal niet van cafeïne. Gooi je koffiedik dus niet weg, maar strooi het rond in je moestuintje. Je kan ook wat koffie op de bladeren van je planten spuiten voor extra bescherming. Nog 2 voordelen? Ook mieren vinden koffie maar niks én je groenten, zoals tomaten en wortelen, groeien er goed door!
- Eierschalen, grint en boomschors tegen slakken. Gooi je eierschalen niet weg, maar verwarm ze even in de oven om ze nog harder te maken. Vermaal ze met behulp van een keukenrobot en strooi een ringetje van gemalen eischaal in een ring rondom je planten. Slakken vermijden scherpe hindernissen. Je maakt het ze dus extra moeilijk door eierschalen, boomschots of door grint tussen de planten te strooien.
- Koperdraad tegen slakken. Koperdraad houdt slakken tegen tijdens hun kruiptocht naar boven. Slakken krijgen een klein elektrisch schokje als ze in contact komen met koper waarna ze hun trektocht meteen staken en weer weg glibberen. Bij Aveve vind je koperringen en kopertape terug die je rond de plant plaatst die je wil beschermen. Koper is veilig voor andere tuinbewoners en voor je huisdieren.
- Slakken bestrijden met bier. Bier is een goed middel om slakken te bestrijden op een natuurlijke manier. Vul een petfles met een bodempje bier en leg ‘m op z’n kant tussen de planten die je wil beschermen. Je vindt soms wel tientallen exemplaren in je fles terug. Voer de beestjes daarna gerust aan je kippen.
- Knoflook tegen slakken. Kneus alle teentjes van een bol knoflook en doe ze in een liter water. Kook het mengsel 5 minuten en doe het in een spuitflesje. Besproei vervolgens je planten.
- Slakkenpoeder (Eco): ook poeder is een ideale manier om slakken te bestrijden.
Er zijn nog meer eenvoudige tips om slakken te bestrijden. Wat zijn simpele dingen die je kan doen tegen slakken in de tuin en in de moestuin?
- Laat je kippen in de moestuin. Ze peuzelen de slakken met plezier en veel smaak op.
- Trek vogels aan, zoals eksters, merels en kraaien. Ook zij vinden slakken smakelijke hapjes.
- Controleer preventief je tuinafval en compost op slakken.
- Slakken zijn gek op composthopen. Plaats dus geen planten waar slakken dol op zijn, zoals hosta’s of sla, in de buurt van je composthoop.
- Kies bij de aanleg van je tuin voor planten waar slakken niet van houden. Of omring ze door sterk geurende kruiden, zoals tijm, rozemarijn, salie en look.
Er zijn ook enkele zaken die je beter niet doet als je slakken wil bestrijden. Besprenkel de slakken bijvoorbeeld niet met zout of met azijn, want dat is niet goed voor de bodem, je planten en ook niet voor andere tuinbewoners.
Planten tegen slakken
Slakken zijn niet tuk op bepaalde planten. Vooral planten met sterke geuren, zoals kruiden, gaan slakken liever uit de weg. Je gebruikt ze dan ook gemakkelijk om slakken te bestrijden en weg te houden uit je tuintje. Voorbeelden van planten die goed zijn tegen slakken:
- look
- salie
- rozemarijn
- tijm
- bosanemoon
- ooievaarsbek
- bieslook
- munt
- geraniums
- citroenmelisse
- daslook
- zulte
- wilde akelei
- vingerhoedskruid
- viooltjes
- varens
Je zet zulke plantjes dan ook gemakkelijk tussen de andere waar slakken wel dol op zijn. Je beschermt zo al je planten en gewassen met grote bladeren, zoals sla, kool en hosta’s.
Andere middelen tegen slakken
Dreigen de slakken in je tuin een ware ravage aan te richten? Kies dan voor een efficiënte bescherming van je planten. Je kan de middelen combineren met de natuurlijke huis-, tuin- en keukenoplossingen voor wat extra bescherming. Bij Aveve vind je een ruim aanbod ecologische middelen tegen slakken terug.
- Gel (Eco): trek rondom de planten een cirkel met een antislakkengel, bijvoorbeeld Aveve Slakken-Stop. Het vormt een barrière voor de slak, zodat hij niet aan de bladeren van de plant geraakt. Een ecologisch verantwoord middel, ideaal voor de bescherming van terrasplanten en jonge groenten of planten.
- Korrels (Eco): slakkenkorrels lokken slakken. Strooi ze uit bij vochtig weer. De slakken eten ervan waarna je ze niet meer terugziet. Ecologische korrels, zoals Aveve Bio Anti-Slak en Aveve Metason Garden, zijn veilig voor kinderen en huisdieren. Ze zorgen ervoor dat de slak onmiddellijk stopt met eten, in zijn schuilplaats verdwijnt en daar niet meer uitkomt. Klassieke korrels, zoals Aveve Metarex , stoppen de slijmproductie van de slak die daarna verdwijnt.
- Slakkenval met lokstof (Eco): slakken komen af op de ecologische of natuurlijke lokstof in de slakkenval. Ze kruipen door de gaten in het deksel en vallen in de slakkenval. De Aveve slakkenval is doeltreffend, ecologisch en herbruikbaar.
Tips bij het gebruik van slakkenkorrels:
- Kies voor ecologische korrels als je kinderen of huisdieren in de tuin spelen.
- Leg slakkenkorrels niet op hoopjes, maar strooi ze breed uit rondom je planten. Zo voorkom je ook dat je kat of hond in 1 keer een grote hoeveelheid slakkenkorrels opeet.
- Voor een heel seizoen zonder slakken strooi je 4 keer om de 2 weken een kleine hoeveelheid. Zo voorkom je dat de slakken zich voortplanten.