Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Moestuin voor beginners: alles over de makkelijke moestuin

Je wil heel graag een moestuin maar hebt geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Met deze eenvoudige gids over een moestuin aanleggen voor beginners leer jij alles wat je weten moet. Bekijk welke moestuin bij jou past, hoe je de grond voorbereidt, welke groenten je makkelijk kweekt en hoe je je moestuin onderhoudt.

Moestuin voor dummies

Je hebt geen ervaring nodig om je eigen groenten te kweken. Met de juiste tips en een beetje goodwill geniet jij binnenkort van je eerste lekkere groenten uit eigen moestuin.

Om groenten te kweken heb je ook geen grote lap grond nodig. Start op je terras of balkon eenvoudig met bloempotten, kweekzakken of een moestuinbak. Heb je wat meer ruimte of wil je grootschaliger moestuinieren? Kies dan voor een moestuin in volle grond of in een serre.

Ontdek alle mogelijkheden voor je eigen moestuin, groot of klein. We helpen je graag op weg om zelf aan de slag te gaan.

Groenten kweken in potten

Heb je moestuinkriebels, maar geen tuin? Geen nood, ook op je terras of balkon kweek je makkelijk lekkere groenten.

Een groentetuin voor beginners mag klein zijn. Ga aan de slag met potten, bakken en kweekzakken. Je zet er zoveel je maar wil!

Voordelen van een moestuin in potten

Groenten kweken in bakken of potten is de makkelijkste manier om een simpele moestuin te starten:

  • Een kleine moestuin is makkelijk in onderhoud. Je moet bijna nooit onkruid wieden.
  • Klein starten verhoogt je kansen op een succesvolle oogst.
  • Door de potten op hoogte te zetten spaar je je rug.
  • Je verplaatst je potten wanneer je maar wil, zo richt je je balkon of terras makkelijk opnieuw in.
  • In een pot warmt de grond sneller op. Daardoor kiemen de zaadjes vroeger, groeien je plantjes beter en oogst je vroeger.
  • Op deze manier ontdek je wat je leuk vindt en welke groenten het best lukken.

Zeker als je voor de eerste keer groenten kweekt, is deze werkwijze ideaal. Met die ervaring schakel je later makkelijk over op een moestuin in volle grond of in een serre.

Afbeelding van een kleine moestuin met enkele planten in potten - Aveve

Kleine moestuin ideeën

Bloempotten, plantzakken en kweektafelszijn perfect om groenten te kweken op kleine schaal. Maar ook van houten kisten of tubtrugs maak je zo een minimoestuin. Je combineert naar hartenlust en ontwerpt je moestuin naar jouw idee en beschikbare ruimte.

Opties om je kleine moestuin in te richten:

Enkele tips voor je moestuin in potten

Waar hou je best rekening mee als je een moestuin in potten start? Met deze tips kies je de juiste pot voor je groenten:

  • Een bloempot van ongeveer 30 cm diepte is al geschikt om kleine groenten te kweken. Groter mag natuurlijk ook.
  • Grote groenten zoals pompoenen en courgettes zijn iets moeilijker om in potten te kweken maar het kan wel. Ze hebben natuurlijk een grotere pot nodig.
  • Een pot gevuld met zand en plant weegt best veel. Overweeg om je potten op plankjes met wieltjes te plaatsen. Een verrijdbare moestuin spaart je rug.
  • Terracotta oogt leuk maar is zwaar. Je planten hebben ook meer water nodig in een terracotta pot. Een pot uit plastiek is ook een optie.
  • Zorg er altijd voor dat overtollig water weg kan. Een pot heeft dus gaatjes nodig onderaan. Zet je pot op een schaaltje om water op te vangen.

Mooie planten begint met het kiezen van een stevige pot:

Ecopots beschikt over een uitgebreid assortiment design bloempotten en -plantenbakken uit gerecyclede materialen.

Welke groenten kweek je makkelijk in potten of kweekzakken?

Je hebt eigenlijk best wel wat keuze aan groenten om in potten te kweken. Voor sommige groenten bestaat er zelfs een aangepaste pot of kweekzak. Enkele voorbeelden van groenten om in potten te kweken zijn Parijse wortelen, pluk- en kropsla, postelein, radijsjes, snijbieten en struikbonen.

  • Ook tomaten kweek je heel makkelijk in een pot. Maak het jezelf heel makkelijk en start met een tomatenplant in pot. Je beschermt je tomatenplant met een tomatenhoes tegen diertjes en te felle regen. De hoes houdt je plantje ook lekker warm.
  • Heb je zin om aardappelen te kweken ? Aardappelen doen het echt heel goed in een aardappelpot of aardappelzak.
  • Ook voor aardbeien start je makkelijk met een aardbeiplant in een pot. Er bestaat zelfs een speciale kweekzak voor aardbeien. Deze heeft openingen aan de zijkant waaruit de plantjes groeien.

Meer producten voor je zelfgekweekte tomaten:

Moestuinbak: kleine en makkelijke moestuin

In een vierkantemeterbak kan je al een mooi assortimentje kwijt. Je combineert makkelijk meerdere groenten. Een moestuinbak is dus je ideale minimoestuin. Ook een kruidentuin neemt weinig plaats in op je balkon of terras. Kruiden zijn bovendien heel makkelijk te kweken.

Voordelen van een moestuinbak

Een moestuinbak of vierkantemeterbak plaats je zonder veel moeite in je tuin.

  • Tuinieren in een moestuinbak is heel overzichtelijk.
  • Je hebt er niet veel ruimte voor nodig, 1 m2 is al genoeg. Een moestuinbak is ideaal als je groenten wil kweken op je terras.
  • Je tuintje is makkelijk te onderhouden.
  • Toch heb je genoeg ruimte voor heel wat verschillende groenten.

Afbeelding van het bovenaanzicht van een moestuinbak met verschillende groenten in 4 vakken - Aveve

Welke groenten kweek je makkelijk in een moestuinbak?

Makkelijke groenten om in je moestuinbak te kweken zijn Parijse worteltjes, kropsla en pluksla, radijsjes, lente-ui en snijbieten, spinazie, venkel en struikbonen. Koolsoorten gaan ook in de moestuinbak maar ze vragen iets meer aandacht. Ze zijn gevoeliger voor slakken en rupsen.

Onze aanraders moestuinbakken voor beginners:

Moestuinieren in de serre of in volle grond

Denk je dat groenten kweken in een serre te moeilijk is voor een beginnend moestuinier? Niets is minder waar. In een serre is de kans op een geslaagde oogst groot. Natuurlijk heb je iets meer werk met een serre en met groenten in volle grond dan met simpelweg wat groenten in bloempotten kweken.

Groenten buiten planten is natuurlijk ook een optie. Groenten kweken in de tuin is wel een iets grotere uitdaging dan groenten kweken in een serre. Zet de stap naar een moestuin in volle grond als je de smaak goed te pakken hebt. Start altijd met een simpele moestuin.

  • Start kleinschalig. Ontdek rustig de kneepjes van het vak en breid uit als het goed gaat.
  • Kies makkelijke groenten en kruiden die je graag eet.
  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een teeltplan op. Hou hierbij rekening met wisselteelt en combinatieteelt.

4+1 gratis op alle tomatenplanten | 20% korting op Aveve tomatenserres

Voordelen van een serre

Nadelen van een serre

Planten zijn beter beschermd tegen de natuurlijke elementen zoals vorst, regen en wind.

Een moestuin aanleggen in een serre is duurder dan starten met een moestuin in potten, kweekzakken of in een moestuinbak.

Zaadjes kiemen sneller dan buiten.

Je hebt iets meer voorbereidend werk. De opbouw is bijvoorbeeld iets complexer dan gewoon een bloempot met potgrond vullen.

Je planten groeien sneller.

Bij de start van ieder teeltseizoen besteed je extra aandacht aan de voorbereiding van de grond in je serre . Grond in een bloempot of moestuinbak vervang je snel.

Je hebt meer controle over de temperatuur. In een serre regel je, als je dat wenst, zelf de temperatuur. Je creëert een gunstig microklimaat voor je groenten.

Het teeltseizoen duurt langer in een serre.

Je planten hebben meer ruimte om te groeien

Je kan een grotere variatie groenten planten

In een serre kan je ook exotische planten kweken

Moestuin voor kinderen

Samen met je kinderen een moestuin aanleggen is een top idee. Je kinderen leren heel veel bij over hoe groenten, kruiden en fruit ontstaan. En je leert ze tegelijk respect krijgen voor de natuur.

Tuinieren met je kind is ook gezellig samen zijn in de buitenlucht. Bovendien eten je kids waarschijnlijk liever groentjes die ze zelf kweken. Een moestuin voor kinderen hou je best zo eenvoudig mogelijk.

  • Hou de moestuin klein en overzichtelijk.
  • Zorg dat je kind overal goed bij kan.
  • Start met makkelijke groenten en snelgroeiende groenten.
  • Geef je kind aangepast gereedschap voor kinderen.

Leuke groenten om met je kinderen te kweken zijn Parijse worteltjes, radijsjes, plusla, raketsla en lente-ui. Ook aardbeitjes vallen bij de meeste kinderen wel in de smaak.

Enkele aanraders voor je kleine tuinier:

Waar plaats je je moestuin?

Een moestuin plaats je op het zonnigste plekje in de tuin. Want groenten groeien het best als ze enkele uren per dag zon krijgen.

  • Plaats je moestuin dicht bij huis. Zo heb je groenten en kruiden dicht bij de hand. Lekker makkelijk als je aan het koken bent. Je kijkt best iedere dag eventjes of alles er oké uitziet. Dat doe je sneller als de moestuin in het zicht staat.
  • Zorg voor een beetje beschutting. Zet je moestuin bijvoorbeeld in de buurt van een muur. Planten die te veel wind krijgen groeien minder goed.
  • Let op met bomen en struiken. Als ze te groot worden overschaduwen ze je moestuin.
  • Zorg dat je moestuin op een plaats in de tuin ligt waar water goed weg kan.
  • Ga je voor een serre of grote moestuin? Zorg dan dat je een plaats kiest in de tuin waar je ook ruimte hebt om paadjes aan te leggen. Zo is ieder plantenbed goed bereikbaar.

Ben je niet zeker van de juiste locatie in je tuin of op je terras? Start met een kleine verrijdbare moestuin in potten of kweekbakken. Test een plaatsje uit. Heb je de indruk dat een ander plekje toch geschikter is voor je groentekweek? Dan verplaats je jouw minimoestuin heel makkelijk.

Afbeelding van een moestuinbak op een balkon - Aveve

De grond in je moestuin voorbereiden

Een vruchtbare bodem is lekker luchtig, kruimelig en is waterdoorlatend. Je bodem moet ook genoeg voedingstoffen bevatten en deze goed vasthouden. Daarom is het belangrijk om de grond in je moestuin goed voor te bereiden.

Start je met een moestuin in potten, kweekzakken of in een moestuinbak? Kies dan voor een mix van potgrond met bodemverbeteraar. Werk voor aanvang ook een beetje organische meststoffen door je bodem.

Start je met een moestuin in een serre of in volle grond? Dan heeft je bodem iets meer aandacht nodig. Zo bereid je de bodem in je moestuin voor:

  1. Spit de grond lichtjes om met een biovork.
  2. Controleer de zuurtegraad met een pH-meter. Bij een pH-waarde lager dan 5,5 werk je korrelkalk in de bodem. Bij een pH-waarde hoger dan 7,5 voeg je wat turf toe. Een ideale pH-waarde ligt ongeveer tussen 5,5 en 7,5.
  3. Werk een bodemverbeteraar door je bodem. Kies bijvoorbeeld voor gedroogde koemest of Aveve meststof voor groenten en fruit.
  4. Tussen teeltseizoenen in plant je best een groenbemester zoals mosterd, wikke of lupine op je grond. Deze mooie planten zien er niet enkel leuk uit, ze verbeteren op natuurlijke wijze de bodemstructuur.

Zaaien in je moestuin doe je zo

Na 15 mei, wanneer de laatste ijsheiligen het land uit zijn, is het tijd om je groenten te zaaien of te planten. Beide opties zijn goed. Plantjes zijn sterker dan zaadjes omdat ze al verder zijn in het groeiproces. Maar het aanbod in zaadjes is veel ruimer dan het aanbod plantjes. Het geeft ook veel voldoening om een plantje van zaadje tot oogst te kweken.

Kies je voor zaadjes? Geef ze meer kans op succes door de zaden binnenshuis voor te zaaien. Je kweekt de zaadjes op in kleine kweekpotjes. Zo bescherm je de zaadjes tegen slecht weer en ook tegen smulpapen zoals vogels en knaagdieren. Je zet de kleine plantjes nadien gewoon in de kweekpotjes in volle grond. De potjes van Aveve zijn bio-afbreekbaar en lossen dus gewoon op. Lekker handig.

Afbeelding van een gehandschoende hand die zaadjes in de grond steekt - Aveve

Zaaien: een stappenplan


  1. Bereid de grond voor. Zie hierboven: de grond in je moestuin voorbereiden
  2. Maak een teeltplan. Houd hierbij rekening met wisselteelt: plant nooit ieder jaar achter elkaar dezelfde groente op hetzelfde perceel. Plant ook niet zomaar iedere groentesoort naast elkaar. Sommige groenten versterken elkaar en andere groenten zijn geen goede buren. Bij slimme combinatieteelt helpen planten elkaar en de bodem gezond te houden.
  3. Voorzaaien in huis in kleine kweekpotjes. Zaai zaadjes in kleine potjes met zaai- en stekgrond. Maak de potgrond licht vochtig en zet de potjes met een naamkaartje op een zonnig plekje in huis.
  4. Plant de plantjes uit in volle grond in de moestuin. Gebruik je teeltschema om de juiste plant op de juiste plaats te zetten.
  5. Dan rest er enkel nog je planten te verzorgen. Haal alle onkruid weg en geef je planten regelmatig water. Controleer de planten en de bodem regelmatig. Grijp onmiddellijk in bij problemen. Bestrijd slakken en bladluizen bijvoorbeeld met hun natuurlijke vijand.

Groenten kweken voor beginners

In een groentetuintje voor beginners start je kleinschalig met eenvoudig te kweken groenten. In de moestuinkalender bekijk je welke groenten je wanneer zaait.

Makkelijke groenten zijn worteltjes, radijsjes, plusla, raketsla, lente-ui, snijbietjes, courgette, aardappelen, komkommer, paprika’s (wel warmte nodig), pompoen en prei.

  • Neem zeker een kijkje bij de zaden met “easy” op de verpakking van Aveve.
  • Hou steeds rekening met de zaaiafstand en instructies op de verpakking.
  • Zaai niet te kwistig. Je planten hebben ruimte nodig om te groeien. Heb je na een tijdje toch te veel plantjes in je moestuin? Dun ze dan uit. Zo is er weer ruimte en genoeg voedingsstoffen om stevige groenten te kweken.

Water geven in de moestuin: wat moet je weten?

Water geven aan je moestuin is essentieel om je planten goed te laten groeien. Geef je planten dus regelmatig water. Bekijk per groentesoort de waterbehoefte.

Sommige planten zijn wat dorstiger dan andere planten.

Enkele voorbeelden:

  • Groenten die vruchten dragen hebben wat meer water nodig: zoals bijvoorbeeld komkommers, courgettes, tomaten, paprika’s, aubergines en pompoenen.
  • Ook spinazie, sla en radijs houden van veel water.
  • Aardappelen en wortelen hebben dan weer wat minder water nodig. Geef ze 1 à 2 x per week water of als het lof wat slap hangt.

Afbeelding van een kindje dat met een gieter planten in een moestuin water geeft

🍀 5 Tips bij het water geven in de moestuin:

  1. Geef of ‘s morgens of ‘s avonds water aan je planten. Nooit op het heetst van de dag. Het water verdampt dan te snel en je hebt een groter risico om je planten te verbranden.
  2. Giet altijd aan de voet van de plant en nooit over de bladeren. Natte bladeren verbranden sneller en zijn aantrekkelijk voor schimmels.
  3. Geef je zaadjes en plantjes regenwater. Heb je geen regenton? Zet dan enkele gieters met kraanwater in de tuin en laat ze een tijdje staan voor je ze gebruikt. Ze hebben nu de juiste temperatuur en de aanwezige chloor is verdampt.
  4. Geef liever in 1 x veel water dan iedere dag een beetje. Zo groeien de wortels beter en dieper in de grond.
  5. Strooi sierschors rond je planten. Zo houdt de bodem langer vocht vast. Je moet minder snel terug water geven en het weert ook onkruid.

Snoeien in de moestuin

Snoeien is een klusje dat zowel in de moestuin als tuin zijn vruchten afwerpt. Door regelmatig te snoeien geef je gewassen en planten vaak een extra groeistimulans. Je verwijdert zieke en dode stukken van planten best zo snel mogelijk. Op die manier blijven je gewassen gezond. De plant steekt nu energie in de aanmaak van nieuwe stengels en scheuten.

Enkele tips bij het snoeien in de tuin en moestuin:

  • Gebruik het juiste snoeigereedschap voor de klus.
  • Houd de snijwonde zo klein mogelijk.
  • Gebruik desnoods wondafdekmiddel om de wonde snel te laten genezen en je plant te beschermen tegen infecties.
  • Zorg dat snoeigereedschap scherp en proper is. Ontsmet steeds na gebruik om overdraging van ziektes te voorkomen.
  • Berg je gereedschap steeds proper en droog op. Zo voorkom je roest en slijtage.
  • Neem een kijkje in de snoeikalender en ontdek de juiste snoeiperiode voor jouw planten.

Ergonomisch tuinieren in de moestuin

Klussen in de tuin en moestuinieren is heel plezant, maar sommige werkjes zijn best belastend voor je lichaam. Denk maar aan spitten of onkruid wieden. Leer jezelf een juiste houding aan te nemen, ook als je in de tuin werkt. Door ergonomisch te tuinieren ontlast je je lichaam zo veel mogelijk en vermijd je pijn en blessures.

🍀 5 Tips bij het ergonomisch tuinieren in de moestuin:

  1. Stretch voor en na zware klussen je lichaam. Enkele minuten stretchen maakt je spieren los en koelt ze nadien weer af.
  2. Til vanuit je knieën en hou je rug recht.
  3. Vraag hulp bij zware klussen en neem genoeg pauze.
  4. Werk in verhoogde plantenbedden of op een tafel in je serre.
  5. Gebruik ergonomisch tuingereedschap. Dit gereedschap is speciaal ontwikkelt om comfortabel te werken.

Enkele aanraders ergonomisch tuingereedschap:

Welk gereedschap heb je nodig in je moestuin?

Ga aan de slag in je tuin met kwalitatief tuingereedschap:

Met handig en kwalitatief tuingereedschap maak je klussen in de tuin en moestuin nog aangenamer. Je planten hebben er natuurlijk ook baat bij dat je goed gereedschap gebruikt.

Sommige items zijn onmisbaar in je toolkit. Denk maar aan een spade, een hark, een snoeischaar, een schoffel, een gieter en een kruiwagen. Met dit tuingereedschap doe je de meeste werkjes in je tuin en moestuin.

Om in de moestuin of serre te werken is wat extra materiaal wel praktisch. In de moestuin ga je wat fijner te werk want je wil je planten zo min mogelijk storen. Daarom is kleiner handgereedschap een aanrader.

Handig tuingereedschap om je werk in de moestuin te vergemakkelijken:

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met