Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Alles over de grond in je serre: voorbereiden, bemesten, verbeteren en meer

De grond in je serre is een heel belangrijk onderdeel van je moestuin. Je serregrond is de voedingsbodem voor al die heerlijke groenten en mooie planten die je wil kweken. Met de juiste uitleg en tips zorg jij voor een optimale bodem in je serre. De grond in je serre voorbereiden, bemesten, verbeteren of vervangen? Jij wordt een professional met onze handige tips.

Alles voor je serre vind je in onze webshop:

Welke grond gebruik je in een serre?

In een serre gebruik je gewone tuingrond. Het is wel belangrijk dat je even controleert of je grond klaar is om planten te kweken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Heb je geen tuingrond om in je serre te gebruiken? Gebruik dan:

Grond voorbereiden in een serre: zo doe je dat!

De grond van je serre voorbereiden op de komst van nieuwe planten is vrij eenvoudig.

Je serregrond klaarmaken voor een nieuw moestuinseizoen doe je zo:

  • Je controleert de zuurtegraad van je grond met een pH-meter of met een pH-teststrip. De meeste planten groeien goed in grond met een pH-waarde tussen ongeveer 5,5 en 7,5.
  • Is je pH-waarde lager dan 5,5? Dan is je grond te zuur. Je brengt de waarde op peil door je kalk aan je grond toe te voegen: zeewierkalk of korrelkalk werken goed.
  • Bij een hoge pH-waarde boven de 7 meng je een portie turf door de grond.
  • Maak de bovenste laag van je potgrond los en luchtig. Gebruik een biovork of tuinwoeler.
  • Meng een beetje organische meststof door de grond.
  • Of gebruik gedroogde koemest als bodemverbeteraar. Het creëert een humusrijke bodem en het is vrij van onkruid en ziektekiemen.
  • Klaar!

Geef je planten regelmatig water zodat de grond in je serre niet te droog komt te staan. Een goede luchtcirculatie en ventilatie is ook goed voor de grond in je serre. Door goed te verluchten zijn je planten minder vatbaar voor schimmels en ongedierte.

Afbeelding van een man die grond in een serre nakijkt met een pH-meter - Aveve

Hoe moet je grond in je serre bemesten?

Met een juiste bemesting in je serre help je je planten goed te groeien. Maar bemesten kan ook een nadelig effect hebben: minerale meststoffen verhogen het zoutgehalte van je grond. Een te hoog zoutgehalte belemmert dan weer de groei van je planten.

Je gebruikt het best zoutarme, natuurlijke meststoffen. Aveve ontwikkelde meststoffen speciaal voor groenten, fruit en kruiden. De meststof is 100 % biologisch en werkt 3 maanden lang. Aveve meststof voor groenten en fruit is een echte aanrader om je planten een handje te helpen zonder je bodem te verzouten.

Wanneer en hoe ga je je serre bemesten?

  • Als je gaat inzaaien of aanplanten werk je de meststof oppervlakkig in.
  • Verschijnen de eerste groene blaadjes? Dan mag je nog een beetje extra meststof bijgeven

Afbeelding van jonge groene plantjes in een serre - Aveve

Hoe verbeter je de grond in je serre?

De grond in je serre is de voedingsbodem voor alles wat er groeit. Al de plantjes nemen voedingsstoffen uit je bodem op en putten je serregrond beetje bij beetje uit. Ook het level van zout en zuur in je grond hou je best goed op peil.

Grond in je serre verbeteren met bodemverbeteraar

Om de grond in je serre te verbeteren bestaat er een heel handig hulpmiddel: een organische bodemverbeteraar of gedroogde koemest.

Een bodemverbeteraar:

  • Stimuleert biologische activiteit.
  • Activeert de opname van voedingsstoffen.
  • Brengt meer humus aan: humus houdt meer water vast, het beschermt de voedingsstoffen van je planten en maakt je bodem luchtiger.

Afbeelding van een man die grond aan het omwoelen is in een serre - Aveve

Verzouting van de grond in je serre

Grond in je serre krijgt sneller een hoger zoutgehalte dan grond in open lucht. In je serre valt er immers geen regen. Regen spoelt zouten weg. Ook het gebruik van meststoffen verhoogt het zoutgehalte. Bij een teveel aan zout stapelen de kristallen zich op en vormen ze een wit laagje op de grond.

Planten hebben wel zout nodig, maar een teveel aan zout in de bodem vinden ze niet aangenaam. Een te zoute bodem remt de wortelontwikkeling en remt de groei van je plant.

De oplossing is simpel: een goed irrigatiesysteem en gebruik van zoutarme meststoffen. Als je je planten voldoende en regelmatig water geeft spoelt het teveel aan zout weg. Zorg wel voor een goede drainage zodat er geen overtollig water blijft staan. Je planten houden niet van natte voeten.

Afbeelding irrigatiesysteem op de bodem - Aveve

Hoe hou je je bodem gezond?

Door je bodem in perfecte conditie te houden geef je je planten een uitstekende voedingsbodem zodat ze gezond en sterk worden. Ook voert een gezonde bodem makkelijker water af. Zo hou je de bodem in je serre gezond:

  • Hou je grond steeds een beetje vochtig. In droge grond gaan alle voedingsstoffen dood. Ook in de periode waarin je je serre niet gebruikt geef je de grond in je serre dus best regelmatig water.
  • Door je grond frequent water te geven voorkom je verzouting van de bodem. Ook na het telen is het belangrijk om je grond regelmatig te spoelen met water.
  • Ga onkruidgroei tegen. Onkruid neemt de ruimte in van je planten. Bovendien verbruikt onkruid de voedingsstoffen die voor jouw groenten bedoeld zijn.
  • Doe aan wisselbouw: teel verschillende gewassen op hetzelfde stukje grond doorheen het jaar. Zo voorkom je ziektes en plagen.

Zorg steeds voor een goede hygiëne in je serre, zowel tijdens als na de teelt:

  • Ruim na de teelt je serre grondig op. Verwijder plantenresten, onkruid, hulpmiddelen zoals geleiders en opbindmateriaal, ...
  • Maak af en toe je serre schoon. Reinig de ramen of folie aan de binnenkant en buitenkant.
  • Ontsmet gereedschap zoals messen, kniptangen, ... na ieder gebruik.
  • Vervang oud materiaal op tijd door nieuw.

Alles voor je tuin aveve serres

Onze aanraders onkruidbestrijders:

Onze gereedschappen om onkruid tegen te gaan:

Je hebt last van ongedierte of een bodemplaag: wat nu?

Een moestuin trekt allerlei insecten aan. Een groot deel van die bodeminscecten hebben het op je lekkere groenten gemunt. Vooral larven en rupsen beschadigen de teelt in je serre enorm.

Gelukkig bestaat er een heel handig natuurlijk bestrijdingsmiddel: Aaltjes. Zo bestrijd je plagen in de moestuin met hun natuurlijke vijand en maak je je bodem opnieuw gezond.

Onze aanraders wanneer natuurlijke bestrijdingsmiddelen niet voldoende zijn:

Vervang na een plaag het bovenste stuk grond van je serre. Verwijder minstens 10 cm en vul aan met nieuwe grond.

Na een ernstige plaag kan je de grond van je serre laten ontsmetten door een tuinbouwbedrijf. Door de grond in je serre te stomen ontsmet je de grond. Het doodt virussen, bacteriën en andere ongezonde beestjes in je grond.

Afbeelding van groenten met larven op - Aveve

Grond in je serre vervangen

De grond in je serre wordt heel intensief gebruikt. Het moestuinseizoen in je serre duurt dan ook langer dan in open lucht.

Wat moet je weten over het vervangen van de grond in je serre?

  • Vervang je grond voor aanvang van het nieuwe teeltseizoen.
  • Je vervangt de grond in je serre 1 x per jaar.

Ververs minimaal de bovenste 10 cm grond. Zo verwijder je teeltresten, onkruidzaden, zouten en mogelijke ziektekiemen.

  • Vul aan met nieuwe grond

Je bodem is weer in topconditie en klaar voor een nieuw teeltseizoen. Denk al maar eens na over welke lekkere groenten, kruiden en fruit je in je serre gaat kweken.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met