Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je moestuin water geven: wat wanneer, hoeveel en hoe?

Heerlijk verse groenten uit eigen tuin groeien pas goed als ze voldoende water krijgen. Maar wat is nu de beste manier om je moestuin water te geven? Met enkele handige tips zorg jij ervoor dat je planten altijd genoeg en op het juiste moment water krijgen. Zo krijg je stevige en gezonde groenten in je moestuin.

Wanneer water geven in de moestuin?

Het ideale moment om water te geven is ’s morgens na zonsopgang of ‘s avonds, wanneer de zon weg is. Dan is het minder warm en heeft het water tijd om dieper in de grond te zakken.

Geef geen water tijdens de warmste momenten van de dag: het water verdampt te snel en je loopt het risico dat je planten verbranden in de zon.

Welk water geven in de moestuin?

Alle planten en groenten in je tuin houden van regenwater.

  • Regenwater is veel zachter dan kraanwater. Er zit bijna geen kalk in en het bevat ook geen chloor.
  • Bovendien heeft regenwater dezelfde temperatuur als de omgeving. Water uit de kraan is vaak te koud voor je planten.
  • Daarnaast is regenwater voordelig en ecologisch. Je haalt het gewoon uit je regenput of regenton.

Heb je geen regenwater? Zet dan altijd twee volle gieters kraantjeswater in je moestuin en laat ze eeneen paar dagen staan. Zo warmt het water op en geef je de chloor de tijd om te verdampen. Steek een stok in de gieters, zodat kleine dieren die erin vallen, niet verdrinken.

Hoeveel en hoe vaak water geven in de moestuin?

Planten bestaan voor 95% uit water. Via hun wortels nemen ze water en voedingsstoffen op uit de bodem. Je planten hebben dus regelmatig water nodig om goed te groeien. Zorg dat de bodem van je groenten, kruiden en fruit steeds licht vochtig blijft.

Geef liever veel water in 1 keer dan iedere dag een beetje. Zo gaan de wortels dieper in de grond op zoek naar water waardoor ze steviger groeien. Te vaak water geven zorgt ervoor dat de wortels van je planten dicht bij de oppervlakte blijven. Hierdoor krijg je zwakke planten die iedere dag water nodig hebben en bij de minste droogte slaphangen.

De hoeveelheid water die je moestuin nodig heeft hangt af van de grondsoort in je tuin en van de planten die erin staan. Zandgrond is heel poreus en heeft bijvoorbeeld meer water nodig dan kleigrond. Vruchtgroente zoals tomaten, courgette, komkommers, paprika’s en pompoenen hebben meer water nodig dan “gewone” groenten. Ook radijs, spinazie en sla zijn nogal dorstig.

Afbeelding van een vrouw die met een gieter tomatenplanten water geeft - Aveve

Tips bij het water geven in de moestuin:

  • Besproei nooit tijdens zonnige periodes om verbranding te voorkomen.
  • Geef nooit koud water.
  • Giet altijd aan de voet van de planten en zorg dat de bladeren niet nat worden.
  • Niet zeker of je water moet geven? Controleer de vochtigheid van de grond. Let wel op: de bovenlaag van de grond droogt eerst uit, vooral bij warm weer. Controleer dus een beetje dieper dan de bovenste 10 cm. Is de grond daar ook droog? Dan is het tijd om water te geven.
  • Strooi sierschors of een andere bodembedekking rond je planten. Zo verdampt het water minder snel. Je planten hebben minder snel water nodig en zijn een beetje beter beschermd tegen droogte. Bovendien weert het ook onkruid.

Hoe geef je je moestuin water

De ouderwetse manier van water geven met de gieter werkt prima voor je moestuin.

  • Met een gieter doseer je makkelijk.
  • Je geeft heel gericht water.
  • Je houdt de blaadjes van je groenten makkelijk droog. Als de zon schijnt loop je het risico dat natte bladeren verbranden. Bladeren die te lang nat blijven zijn dan weer een broeihaard voor bepaalde bacteriën.

Een tuinslang werkt ook effectief. Let met een tuinslang wel op dat je je planten niet van bovenaf besproeit zodat de blaadjes niet te nat worden. Steek de neus van de tuinslang bij de plant in de grond en laat de kraan zachtjes lopen. Na een tijdje versteek je de slang. Ondertussen haal je wat onkruid weg en kijk je je planten na.

Kleinere moestuinen kan je water geven met een druppelbuis. Bij de Gardena bovengrondse druppelbuis staan de druppelaars op 30 cm van elkaar in de buis. Je planten krijgen 1,5 liter water per uur. Een druppelbuis:

  • is zeer flexibel en dus heel makkelijk te plaatsen.
  • is zelfreinigend.
  • kan uitgebreid worden tot 30 meter.
  • Is duurzaam en betrouwbaar.

Een andere manier om je moestuin van water te voorzien is met een druppelslang.

  • Je geeft heel gericht water.
  • De buis plaats je op de grond. Het water komt meteen op de bodem terecht, je planten zelf blijven droog.
  • Planten water geven met een druppelslang is waterbesparend. Je regelt zelf de waterdoorvoer en druk.
  • Je sluit ‘m gewoon aan op je kraan en druppelen maar!

Hoe geef je je moestuin water als je op vakantie bent? Geen probleem, je moestuin automatisch water geven is de oplossing!

Met een slim irrigatiesysteem voorzie jij je groenten en kruiden van het nodige water. Installeer 1 van de Gardena smart systems. Dit computergestuurd irrigatiesysteem voorziet jouw planten op het juiste moment van water. Combineer de computer met de Gardena micro drip system voor de moestuin.

  • Stel zelf in hoeveel water je planten nodig hebben.
  • Geef je planten automatisch water ook wanneer je op vakantie bent.
  • Regent het meer of minder dan verwacht? Verander de instellingen via de app, waar je ook bent.

Alles voor je tuin aveve druppelsystemen

Tips om water te besparen in je tuin

Water is onmisbaar voor je tuin. Een stevige regenbui van tijd tot tijd voorziet je planten van water. Maar tijdens een hete en droge zomer krijgen je planten veel minder vaak een plensbui over zich heen. De watervoorraad is dan ook vaak schaars. Met enkele eenvoudige tips bespaar je water en help je je groenten, gazon en planten een droge zomer te overleven.

Richt je tuin slim in en laat geen enkele druppel water verloren gaan. Met deze waterbesparende tips ga je efficiënt en duurzaam te werk:

  • De belangrijkste van alle tips om water te besparen: vang zo veel mogelijk regenwater op, bijvoorbeeld in een regenton.
  • Werk compost in de grond en strooi sierschors of een andere bodembedekking tussen je planten. Zo houdt de aarde het water beter vast.
  • Geef liever water met een gieter dan met een tuinslang. Met een gieter werk je veel preciezer.
  • Nog beter dan gieten: installeer druppelirrigatie. In vergelijking met zelf water gieten bespaar je tot 70% water. Elke druppel komt op de juiste plek terecht.
  • Geef water in de vroege ochtend of ‘s avonds laat. Dan heeft het water tijd om in te sijpelen en verdampt het minder snel.
  • Giet beter één keer per week veel water dan elke dag een beetje. Zo groeien de wortels dieper de grond in om water te zoeken. En je planten worden sterker en beter bestand tegen droogte.
  • Plonsbad verversen? Giet het gebruikte water niet zomaar weg. Geef het aan de planten in je tuin.

Afbeelding van planten met sierschors rond - Aveve

Wateroverlast in je tuin voorkomen en verhelpen

Wateroverlast in je tuin is erg vervelend. Te veel water in je moestuin kan vervelende gevolgen hebben voor je planten. Wat je tegen al het water moet doen of hoe je het kunt voorkomen? Wij geven wat tips!

Gevolgen van wateroverlast in je tuin

Wanneer het lang of hard regent, bestaat de kans dat de grond te lang nat blijft en plantenwortels wegrotten. Ook veel groenten en kruiden kunnen niet tegen te veel water.

En dan al die plassen op het terras! Je krijgt er niet alleen natte voeten door, ook ontstaat er al snel een groene aanslag op tegels waar lang water staat. Ook het gazon heeft te lijden als er water op blijft staan, het vertoont op een gegeven moment allerlei lelijke kale plekken.

Let verder op met elektriciteit in de tuin. Water in combinatie met elektriciteit kan gevaarlijke taferelen opleveren.

Hoe voorkom je ziektes en plagen in je tuin door te natte omstandigheden?

Planten die lang nat blijven zijn gevoelig voor allerlei ziektes. Schimmels gedijen bijvoorbeeld goed onder vochtige omstandigheden.

Afbeelding van een man die in de moestuin planten water geeft met een tuinslang - Aveve

Enkele tips om ziektes en plagen in je tuin door wateroverlast te voorkomen:

  • Zet mediterrane kruiden in potten, zo zet je ze tijdens hevige buien makkelijk binnen of onder een afdakje.
  • Door een ruime plantafstand aan te houden voorkom je dat je planten te lang vochtig blijven. De wind waait zo door de planten, waardoor ze eerder opdrogen.
  • Een moestuinbak biedt uitkomst wanneer je tuiniert op zware grond die lang vochtig blijft.
  • Ook in de moestuin is kans op schimmels groot door te veel water. Vooral bij aardappelen en tomaten. Wil je heel graag aardappelen uit eigen tuin oogsten maar is je grond te nat? Zet je aardappelen dan in een aardappelzak.
  • Tomaten bescherm je in de moestuin met een tomatenhoes. Deze hoezen bestaan uit geperforeerd buisfolie.
  • Kies voor zoveel mogelijk groen in de tuin. Verharding zoals tegels zorgt sneller voor wateroverlast. Planten en grond nemen veel vocht op waardoor het riool minder wordt belast en je minder kans hebt dat je tuin of terras blank komt te staan.
  • Zorg voor een goede bodemstructuur zodat het water goed weg kan. Heb je zware grond zoals klei in je moestuin? Verbeter de bodemstructuur door iedere winter een laag zand of compost aan te brengen.
  • Heb je echt veel wateroverlast in je moestuin? Breng dan drainagegaten aan met een grondboor. Vul ze met grind of drainerend zand. Via deze gaten stroomt het water sneller af.
  • Speciale drainagesleuven bieden ook soelaas in een moestuin.
  • Maak een lager gedeelte in je tuin waar overtollig regenwater naar toe kan stromen. Zet hier planten die zowel tegen droogte als vocht kunnen, zoals moerasspirea, dotterbloemen en gele lis.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met