Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Welke groenten, kruiden en fruit kweek je in een kweekbak?

Niet iedereen heeft de ruimte of de tijd om een serre of moestuin aan te leggen en te onderhouden. Gelukkig bestaat er de moestuinbak. In een kweekbak teel je heel makkelijk je eigen groenten op een klein plekje. Met 1 m2 kan je al aan de slag. Er is ook best wel wat keuze aan groenten om succesvol in je kweekbak te kweken. Welke groenten zet jij in je kweekbak?

Welke groenten zijn ideaal om in een kweekbak te kweken?

Je hebt super veel keuze aan lekkere groenten om in jouw kweekbak te kweken. Als je rekening houdt met de plaats die groenten nodig hebben om goed te groeien, zit je goed. Door slim te kiezen geniet je langer van een ruimer assortiment groenten op je bord.

Enkele toppers van groenten om mee aan de slag te gaan in een moestuinbak:

Wortelen

Eén van de makkelijkste groenten om te kweken in een moestuinbak zijn wortelen. Er bestaan verschillende soorten wortelen die je dus ook op verschillende momenten zaait en oogst. Door je oogst te spreiden geniet je een langere tijd van verse wortelen op je bord. Maak je moestuinbak wel voldoende hoog. Parijse worteltjes kweek je ook makkelijk in een lage bak.

Sla

Sla is een echte aanrader voor je moestuinbak. Het is een supermakkelijke groente om zelf te kweken. En er bestaan heel veel variaties in soorten en smaken. Je kan dus best wel wat experimenteren met kropsla en pluksla. Zet bijvoorbeeld laat op het jaar winterpostelein. Deze groente smaakt heerlijk als er een beetje vorst over gaat. Zo geniet je ook nog in de koude maanden van verse sla.

Afbeelding van een gehandschoende hand die wortelen uit een kweekbak oogst - Aveve

Radijsjes

Nog een toppertje in je kweekbak zijn radijsjes. Deze makkelijke groenten hebben niet veel nodig om goed te groeien. Radijsjes behoren tot de snelle groeiers onder de groenten. Tip: voldoende water geven, zorgt voor een minder scherpe smaak bij je radijzen.

Bosui of lente-ui

Lente-uitjes groeien supermakkelijk en supersnel. Ze hebben ook niet veel ruimte nodig. Dat maakt bosui ideaal voor je vierkante meterbak. Bovendien gebruik je zowel de knol als het loof in je gerechten. Je gooit er dus bijna niets van weg.

Snijbiet

Een leuke afwisseling in je moestuinbak en op je bord zijn snijbietjes. Van deze veelzijdige groente gebruik je zowel de bladeren als de stelen. De bladeren smaken heerlijk in salades of in wokgerechten. Maar je eet ze ook gestoomd of zoals je spinazie klaarmaakt. De bladstelen maak je klaar zoals selderij.

Afbeelding van gekleurde snijbieten op een houten tafel - Aveve

Aardappelen in een kweekbak: een goed idee?

Aardappelen zijn heel eenvoudig te kweken. Ook in een hogere kweekbak teel je moeiteloos aardappelen. Reserveer je je moestuinbak graag voor andere groenten? Probeer dan een om patatjes te kweken in een aardappelzak. Je zet ‘m gewoon op een zonnig plekje in je tuin. Hou ‘m wel uit de buurt van je tomatenplantjes want ze zijn allebei gevoelig voor de aardappel- en tomatenplaag.


Welke groenten zet je beter niet in een kweekbak?

Je ruimte is wel beperkter in een kweekbak dan in een moestuin of serre. Kies daarom de juiste groenten om in je kweekbak te telen. Zo vermijd je beter groenten die veel tijd nodig hebben om te groeien. Ook groenten die te veel plaats nodig hebben hou je beter voor je moestuin of serre.

Groenten die te lang plaats innemen in je kweekbak

Sommige groenten moeten een heel seizoen blijven staan. Groenten die te lang plaats innemen zet je beter in volle grond in je moestuin of serre. De ruimte in je kweekbak is beperkt. Kies daarom groenten die snel en makkelijk te telen zijn. Zo geniet je van meer verschillende soorten groenten doorheen het moestuinseizoen.

Enkele voorbeelden van groenten die te lang plaats innemen zijn:

Asperges: ze houden je grond heel lang bezet en de oogstperiode is vrij kort.

Spruitjes: spruitjes zijn heel gezonde groenten maar ze hebben bijna een half jaar nodig om te groeien.

Artisjok: Een artisjokplant is een grote plant die minstens een hele vierkante meter nodig om te groeien. Bovendien groeien de meerjarige artisjokken tot 2 jaar voordat ze oogstklaar zijn.

Groenten die te veel plaats innemen

In een kweekbak teel je geen grote groenten. Simpelweg omdat er te weinig plaats voor is. Groenten die te weinig plaats hebben groeien niet uit tot volgroeide, lekkere exemplaren.

Enkele voorbeelden van groenten die te veel plaats innemen:

Pompoen: Een pompoen is een grote groente, maar je kan ‘m toch in een grote moestuinbak kweken. De groente groeit dan na een tijdje wel naast je bak.

Aubergine: Ook de aubergine plant je beter op een ruimer plekje. Heb je toch graag aubergines? Kies dan voor de mini-aubergine. Deze groeit slechts 40 cm hoog en kan je prima in een vierkante meter bak telen.

Afbeelding van een verzameling gekleurde pompoenen - Aveve

Groenten die weinig opbrengen per m2

Sommige planten zet je beter in volle grond omdat ze in een moestuinbak weinig opbrengen. Erwten zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor de klassieke moestuin. Voor een volle schaal erwten heb je een rij planten van minstens 5 meter lang nodig.

Groenten die heel snel groeien en overheersen

Groenten dieheel snel groeien zet je beter niet in een moestuinbak. Voor je het weet overheersen ze alle ruimte in je kweekbak. Zo krijgen andere planten geen kans. De aardpeer groeit bijvoorbeeld zo snel dat de plant andere groenten verdringt. Geef aardpeer dus een plekje in de volle grond als je er plaats voor hebt.

Welke kruiden zijn goed voor een kweekbak?

Kruiden zijn echte smaakmakers. Je kweekt ze bovendien heel makkelijk zelf in een kweekbak of kruidentuin. Met kruiden til je jouw gerechten in no-time naar een hoger niveau.

Hier zijn enkele heerlijke kruiden om zelf te kweken:

Bieslook

Bieslook gebruikt men al eeuwen als kruid in de keuken. Je gebruikt bieslook bijvoorbeeld als afwerking van je garnituur, in sauzen of om soepen en salades mee op smaak te brengen. Chinese bieslook heeft platte bladeren en een zachte knoflooksmaak. Je stooft ‘m zo mee in je gerechten. Ideaal dus als je knoflook te scherp vindt.

Basilicum

De aromatische donkergroene blaadjes ruiken heerlijk en smaken lekker in allerlei gerechten. Denk maar aan Italiaanse pastasaus of een gerecht met Mediterraanse groenten. Er bestaan veel variaties basilicum. Probeer bijvoorbeeld eens frisse citroenbasilicum, een uitstekende combinatie voor visgerechten en zoete desserts.

Koriander

You love it or you hate it! De liefhebbers van dit heerlijk geurend kruid gebruiken niet enkel de blaadjes en steeltjes in gerechten. Ook korianderzaadjes gebruik je in de keuken, net zoals peper, om je gerechten op smaak te brengen.

Afbeelding van bieslook en andere kruiden in een kruidentuin - Aveve

Marjolein

Marjolein gebruikt men vaak in de Mediterraanse keuken. De blaadjes hebben een zachte en zoete smaak. Minder pittig dan de smaak van Oregano. Een lekkere aanwinst in je kruidentuin.

Tijm

Ook tijm is een geliefd kruid voor je kweekbak. De naaldvormige groene blaadjes ruiken sterk en smaken heerlijk, zeker als je ze een beetje kneust. Gebruik tijm bijvoorbeeld als smaakmaker in een kruidentuiltje of om heerlijke ovenschotels met kip of vlees te kruiden. Wil je eens een andere smaak aan je aardappels geven? Bak schijfjes patat en kruid af met tijm, lekker!

Opgelet met munt

Dit kruid is echt een supersnelle groeier. Voor je het weet neemt het de hele kruidentuin in beslag. Geef munt daarom een eigen pot. Zo krijgen je andere kruiden ook de plaats om goed te groeien.

Afbeelding van munt in een eigen pot - Aveve
P060011143
Aveve
€1.89
Bekijk

Welk fruit is goed voor een kweekbak?

Naast groenten en kruiden kweek je ook heel makkelijk fruit in een kweekbak. Kies fruitsoorten die aan struiken groeien, ook wel “kleinfruit” genoemd. Want voor fruitbomen heb je natuurlijk wat meer plaats nodig. Die zet je best in een fruittuin.

De meeste fruitsoorten zijn zelfbestuivend, je kweekt ze dan ook heel makkelijk in een serre of een moestuinbak. Zet je moestuinbak tegen een muurtje zodat je fruitstruiken extra steun vinden tegen de muur om te groeien. Voorzie bijvoorbeeld een klimrek of klimgaas voor extra houvast.

Lekkere vruchtjes staan ook bij vele vogels op het menu. Bescherm je fruitstruiken met een net tegen kapers.

Welk fruit is goed voor een kweekbak? We zetten even enkele voorbeelden voor je op een rij:

Aardbeien

Geniet in de zomer van zoete aardbeien uit je eigen kweekbak. Zet je aardbeien gerust naast groenten zoals wortelen, ui, radijs en sla. Zo combineer je groenten en fruit makkelijk in één kweekbak. Aardbeien hebben wel wat extra voedingstoffen nodig om stevige en sappige vruchten te ontwikkelen.

De meeste aardbeienplanten zijn junidragers. Ze produceren een grote oogst in mei en juni en vallen daarna stil. Bosaardbeien en aardbeienrassen zoals Ostara en Mount Everest zijn doordragers. Ze dragen vruchten van juni tot september en geven je extra lang plukplezier.

Frambozen

Frambozen doen het goed op een zonnig plekje. Ook je moestuinbak is een goede locatie om framboosjes te kweken. Geef de slappe stengels van je frambozenstruik extra steun door ze vast te binden aan een steungaas of rek. Kies zomer- en herfstframbozen, zo heb je twee keer geniet van een lekkere frambozenoogst.

Braambessen

Braambessen geef je best hun eigen kweekbak. Het is een struik die snel woekert. Je verhelpt overdreven groei door je braamstruik regelmatig te snoeien.

Bosbessen

Bosbessen houden van zure grond. Voeg daarom bodemverbeteraar voor zuurminnende planten toe aan je potgrond in je kweekbak. Hierdoor creëer je een goede zuurtegraad voor heerlijke bessen. Ook zorgt het voor een goede drainage en een goede inworteling van je bessenstruik. Geef je bessen een groeiboost met speciale meststof voor bessen.

Aveve_Inspiratie_tuin_fruittuin_vlotte-start_hoe-starten-met-fruittuin_verse-aardbeien-in-moestuin

Wat heb ik nodig om groenten in een kweekbak te kweken?

Ga snel aan de slag met je eigen moestuinbak:

Met een vierkante meter moestuin kweek je dus al aardig wat groenten, kruiden en fruit. En je hebt er niet bijzonder veel voor nodig. Met enkele kwalitatieve producten kweek jij heel makkelijk lekkere groenten in je bak:

Dit heb je nodig in je kweekbak:

  • Maak zeker een worteldoek vast in je bak. Een worteldoek biedt bescherming tegen bodeminsecten.
  • Kies kwalitatieve potgrond. Goede potgrond houdt heel goed meststoffen en water vast. Je planten krijgen een stevige groeistimulans en groeien uit tot smaakvolle groenten en sappig fruit.
  • Een goede bodemverbeteraar maakt je bodem kruimelig en luchtig. Je krijgt een ideale bodem die goed voedingsstoffen vasthoudt en goed draineert.
  • Geef je planten af en toe een dosis meststof voor moestuin. Volg steeds de instructies op de verpakking.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met