Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kruiden in potten kweken: zo doe je dat

Kruiden in potten zien er gezellig uit, zet je makkelijk in of juist uit de zon en heb je altijd bij de hand. Benieuwd naar meer voordelen van kruiden in potten? Of wil je meteen weten hoe je kruiden kan kweken in potten? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Hou je kruidentuintje gemakkelijk groen en fris!

Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:

Waarom kruiden in potten kweken?Welke kruiden kun je kweken in potten?Welke potten heb je nodig?Hoe onderhoud je kruiden in potten?

Waarom kruiden in potten kweken?

Kruiden in mooie sierpotten zien er erg fraai uit. De groene planten in verschillende soorten sierpotten en bakken leuken je terras, tuin of balkon dan ook helemaal op. Maar naast hun fraaiheid hebben kruiden in potten je nog veel meer te bieden.

 • Kruiden in potten nemen niet veel ruimte in beslag. Heb je een klein tuintje of enkel een balkon? Dan nog is er altijd wel een plekje om wat kruiden in potten neer te zetten.
 • Je kan kruiden in potten ook ‘in de lucht’ ophangen. Zo zijn er speciale hangende sierpotten en mandjes op de markt, maar ook plantenbakken voor aan de muur en reling. Verticaal tuinieren is een uitkomst als je weinig ruimte hebt.
 • Een kruidentuintje op je terras of balkon levert niet alleen een heerlijke oogst op, de (bloeiende) kruiden zorgen ook voor een aangename geur, fijne omgeving en ze trekken bestuivers aan, zoals bijen. Kruiden zijn dus de ideale planten voor een terras- en balkontuin!
 • Ga voor een kruidentuin in potten met geschikte potgrond en voeding voor kruiden.

Nog een groot voordeel van kruiden in potten? Je hebt je smaakmakers altijd bij de hand. Staan ze te ver weg van je keuken, bijvoorbeeld? Dan zet je ze gewoon wat dichterbij door de potten naar de gewenste standplaats te brengen.

Je zet de planten bovendien gemakkelijk in of uit de zon, schaduw of in de halfschaduw. Het is zo mogelijk om je planten precies te geven wat ze nodig hebben.

Ook in de winter is het handig dat je kruiden in potten en bakken staan, want een beperkt aantal kruiden is niet winterhard. De kruiden in potten verplaats je eenvoudig naar een vorstvrije plek – ook als de kruiden wel tegen wat kou kunnen, want extra bescherming kan nooit kwaad. Maak het je zelf makkelijk door niet te zware potten aan te schaffen.

Kruiden in potten - Aveve

Welke kruiden kun je kweken in potten?

Bijna alle kruiden zijn geschikt om in potten te kweken. Zolang je maar rekening houdt met de grootte en groeiwijze van het kruid. Het is namelijk erg belangrijk dat kruiden in potten genoeg ruimte hebben om goed te groeien.

Vergeet ook de diepte van de pot niet: sommige kruiden wortelen erg diep, zoals mierikswortel bijvoorbeeld. Kruiden die heel breed worden, zoals tuinmelde, houd je binnen de perken door de topjes te verwijderen. Zo voorkom je dat de plant in de breedte groeit.

Citroenmelisse en munt zijn in de volle grond enorme woekeraars: door ze in een pot te zaaien of planten, blijven ze op hun plek.

Ontdek alles over de verschillende soorten kruiden in onze grote kruidengids.

Herbes aromatiques - Aveve

Welke potten heb je nodig?

Kruiden doen het goed in terracotta- en betonnen potten, maar ook in kunststof potten, bakken en houten kisten of kuipen. Het belangrijkste aspect aan de potten is drainage. Kruiden houden namelijk absoluut niet van natte voeten. Als er in de bodem van de potten geen gaatjes zitten, is het beter deze wel te maken. Je kan ook met een druppelsysteem werken als je pot echt geen gaten heeft.

Kies terracotta voor warmteminnende kruiden, zoals rozemarijn en tijm. Kruiden die wat meer water nodig hebben, plaats je het best in kunststof exemplaren. Zo drogen ze minder snel uit.

Een goede pot voor kruiden is dus...

 • groot genoeg voor je kruidenplantje
 • diep genoeg voor je kruidenplantje
 • bevat de juiste potgrond en meststoffen
 • heeft onderaan drainagegaten

De pot met drainagegaten kan je vervolgens in een mooie sierpot zetten die je na zware regenbuien even uitleegt om wortelrot te voorkomen. Wil je ze toch rechtstreeks in de sierpot planten? Voorzie dan onderin de pot een stevige laag hydrokorrels. Ze houden overtollig water vast en beschermen zo de wortels van je planten.

Ontdek al onze mooie sierpotten voor kruiden buiten én binnen.

Hoe onderhoud je kruiden in potten?

Kruiden, maar ook groenten en bloemen in potten, vragen meer water dan planten in de volle grond. Planten in potten staan in een beperkte hoeveelheid grond waardoor deze eerder uitdroogt. Het best geef je de kruiden ’s ochtends of ’s avonds water. Geef je planten water via een onderschaal, onderin de pot of met een druppelsysteem.

 • Via de drainagegaten voorziet de plant zich van water en wordt er niks verspild. Het helpt je plant ook tegen zogenaamde ‘luie wortels’: wortels die oppervlakkig groeien en niet diep in je pot op zoek gaan naar vocht en voeding.
 • Verwijder overtollig na maximum 4 uur. Heeft de plant dan nog niet al het water opgenomen? Dan heeft hij meer dan genoeg gehad.
 • Verwijder alle schaaltjes nadat je je planten water hebt gegeven. Zo blijft er na een regenbui geen overtollig water in de schalen staan en blijven de wortels gezond.
 • Leg bij een hangende rieten pot een plastic zak onderin, want anders loopt het water er zo uit en kan je plant geen vocht opnemen.
 • Geef je planten ook wat mest en hou rekening met de juiste standplaats.

Kruiden in verschillende kleurrijke potten – Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met