Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Een tuintje aanleggen: gids om zelf je tuin aan te leggen

Wil je zelf je tuintje aanleggen? Neem dan na je gewenste tuinontwerp eerst de bodem onder handen voor een goede start. Kies daarna voor je favoriete planten die passen bij de bodemeigenschappen van je tuin – of ga gewoon voor begroeiing in potten en bakken. In 5 simpele stappen wordt je siertuin een echt succes.

Wat doe je eerst als je een tuintje wil aanleggen?

Voor je begint te planten in je siertuin, maak je als eerste een duidelijk plan waarin je je wensen verwerkt. Een plan van je siertuin hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je beslist waar je je favoriete planten wil hebben, waar je gazon komt te liggen en waar je eventueel nog een tuinhuis neerzet. Daarna volgen er nog 5 belangrijke stappen om je siertuin in topconditie te houden.

Pas wanneer je weet dat je bodem in topvorm is, kun je aan de slag met planten, boompjes en heesters. Doorloop dus alle stappen voor de beste resultaten en hou natuurlijk ook rekening met het moment waarop je je siertuin aanlegt. Elk seizoen heeft z’n voor- en nadelen om je tuin aan te leggen. Maar met een goede voorbereiding maak je er altijd een succesverhaal van.

  • In de herfst en in de winter hou je rekening met eventueel vriesweer. Als het vriest, is de bodem niet goed bewerkbaar. Ga bij voorkeur voor winterharde planten waar je meteen geniet van hebt, zoals bijvoorbeeld haagplanten en winterharde kruiden.
  • De lente en zomer zijn aangename maanden om je tuintje aan te leggen, omdat de temperaturen dan wat hoger zijn. Bovendien staan de meeste planten en bloemen in de lente en zomer mooi in bloei waardoor je meteen geniet hebt van je prachtige siertuin.

Man werkt in de tuin - Aveve

Stap 1. Pas de zuurtegraad van de grond aan

De zuurtegraad van je bodem, kortweg pH genoemd, bepaalt of je planten genoeg voedingsstoffen opnemen. Het is een belangrijke stap als je zelf een tuin wil aanleggen, want zo verbeter je je grond en maak je ‘m klaar voor alle beplantingen. De ideale pH voor je siertuin hangt af van welke planten je wil zetten.

Wat zijn de optimale waarden voor de populairste sierplanten?

  • Zuurminnende sierplanten: pH van 4,5 tot 5,5. Bv.: hortensia, rododendron, azalea, erica, heide, camelia, pieris, skimmia, meiklokje
  • pH-neutrale sierplanten: pH van 5,5 tot 6,5. Bv.: petunia, roos, beukhaag, Afrikaans madeliefje, klimop, sneeuwklokje, hyacint
  • Kalkminnende sierplanten: pH van 6,5 tot 7,5. Bv.: buxus, taxus, lavendel, tulp, narcis, vlinderstruik, clematis, sering, blauweregen

Is de zuurtegraad van je grond te laag voor de planten van je voorkeur? Strooi dan wat kalk. Een te hoge pH betekent dan weer dat er te veel kalk in je bodem zit. Werk in dat geval verzurend materiaal, zoals turf of compost, in de bodem. Hou er ook rekening mee dat het een tijdje kan duren voordat de pH-waarde van je bodem gunstig genoeg is voor je planten.

De zuurtegraad van je bodem meet je met een hygrometer (pH-meter). Het is ook mogelijk om een bodemstaal binnen te brengen in je Aveve-winkel. Onze experts meten dan nauwkeurig de pH-waarde van je grond zodat je aan de slag kan gaan met je siertuintje.

Zuurtegraad van de grond verbeteren - Aveve

Stap 2. Verbeter de bodemstructuur

Zorg dat de bodem van je siertuin luchtig genoeg is voor je planten. Voeg daarom wat organisch materiaal toe dat je door te woelen in de bodem werkt. Zo krijg je een humusrijke bodem met een luchtige en kruimelige structuur. Je grond houdt dan het nodige water en voedingsstoffen beter vast.

Een kruimelige bodemstructuur zorgt ook voor een betere drainage van overtollig water. Compost of gedroogde mest zijn erg rijk aan organische stof en bijgevolg ideaal als je zelf je tuintje wil aanleggen. Of ga voor een aangepaste bodemverbeteraar. Laat je daarvoor adviseren in je Aveve-winkel.

Stap 3. Voed de bodem met meststoffen

Planten hebben voedingsstoffen nodig om te groeien en te bloeien. Gebruik daarom eerst een meststof die jonge en fragiele plantjes beschermt. Bemest zeker niet te veel. Organisch-minerale meststoffen zijn ideaal voor jonge planten, want hun voedingsstoffen komen geleidelijk aan vrij. Later schakel je beter over op specifieke meststoffen op maat van je plant. Die vind je per categorie terug in je Aveve-winkel.

Ontdek het volledige aanbod meststoffen.

Stap 4. Je planten met succes planten

Planten hebben een ideale periode waarin je ze plant. Plant boompjes, heesters en vaste planten bij voorkeur in november of december, wanneer het niet vriest. In die periode is de plant in rust. Beschadig de wortels zo weinig mogelijk. Zo geef je ze de beste kansen om weer aan te groeien na de winter. Plant je tussen januari en maart? Geef dan genoeg water zodat je plant niet verdroogt.

Welke planten geef je een plekje in je siertuin?

  • Ga je voor bloembollen? Dan heb je een ruime keuze. Ga bijvoorbeeld voor voorjaarsbollen, zoals tulpen, narcissen en hyacinten of kies voor zomerbollen, zoals de mooie dahlia, gladiool of voor lelies. Zoals hun naam doet vermoeden, bloeien voorjaarsbollen in het voorjaar en zomerbollen in de zomer. Voorjaarsbollen plant je standaard in het najaar, zomerbollen in april of mei. Kies mooie bloembakken om je bloemen in te zetten.
  • Wil je een mooie siertuin die weinig onderhoud vraagt? Kies dan voor makkelijke tuinplanten, zoals bodembedekkers en vrolijke siergrassen, kruiden, onderhoudsvriendelijke zomerbloeiers en planten die je in het voorjaar hun schoonheid tonen. Een paar voorbeelden van gemakkelijke planten zijn de voorjaarszonnebloem, vrouwenmantel, gele aardbei, herfstanemonen en perkplanten oftewel eenjarige bloemen.
  • Wil je genieten van de nodige privacy in de voor- of achtertuin? Kies dan je favoriete soort haag uit ons lijstje.
  • Als je je familie en vrienden wil imponeren, plant je het best bijzondere planten in je siertuin. Bijzondere planten geven je siertuin een origineel uitzicht en ze vormen vaak een fijne uitdaging voor hobbytuiniers. Mooie voorbeelden van bijzondere planten en bomen voor in de tuin zijn passiebloem, hop, rode esdoorn, magnolia, slangenesdoorn en de judasboom.

Bloemen in bloembakken - Aveve

Stap 5. De verzorging van je planten

Je hebt je siertuin aangelegd dus nu is het tijd om languit in je tuinstoel achteruit te liggen? Dat is zeker mogelijk nadat je je favoriete sierplanten voldoende verzorgd hebt. Geef de plantjes in je tuin verantwoord water en voorkom zo wateroverlast, uitdroging en wortelrot.

Snoei heesters, struiken en bomen regelmatig bij zodat ze goed blijven doorgroeien en je siertuin er netjes blijft bijliggen. Als je je beplanting goed snoeit, verbruiken je planten hun energie op een gebalanceerde manier en blijven ze langer gezond en fit.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met