De lekkerste kruiden voor je kruidentuin
Zelf kruiden kweken is helemaal niet zo moeilijk en je hebt een heel kruidenpalet om uit te kiezen. Ga je voor winterharde kruiden of zet je je plantjes liever op je vensterbank? Wij vertellen je welke soorten kruiden zeker niet mogen ontbreken in je kruidentuin of in het kruidenhoekje op je balkon.
Klik door naar je favoriete kruiden:
Basilicum
- Latijnse naam: Ocimum basilicum
- Standplaats: Warm, beschut en idealiter zonnig (halfschaduw kan ook)
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Ja
Tip: Makkelijk te kweken in potten en bakken zolang er voldoende zon en warmte is. Basilicum is niet winterhard en kan pas buiten vanaf half mei, na de zogenaamde IJsheiligen. Gebruik de basilicumblaadjes vers om je lente- en zomergerechten op te frissen.

Bernagie
- Latijnse naam: Borago officinalis
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Ja
Tip: Bernagie wordt ook weleens komkommerkruid genoemd, omdat de blaadjes van de eenjarige plant een komkommersmaak hebben. Ze zijn vers lekker in gemengde salades. De mooie, blauwe bloemen zijn eetbaar en erg populair bij bijen.

Bieslook
- Latijnse naam: Allium schoenoprasum
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Knip bieslook regelmatig boven de grond af, want de jonge stengels zijn het lekkerst. De verse stengels zijn heerlijk in verschillende gerechten, zoals salades, aardappelpuree of op de boterham met smeerkaas. Bieslook groeit het hele jaar door, dus je oogst zo vaak als je wil.

Bladpeterselie
- Latijnse naam: Petroselinum crispum var. neapolitanum
- Standplaats: Halfschaduw en koele, lichtvochtige grond
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Nee
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Bladpeterselie plant je op humus- en voedingsrijke grond die voldoende vochtig is. Pluk de bladeren aan de buitenkant van de plant zonder het hart te beschadigen. Bladpeterselie wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering. Het heeft een sterker aroma dan gekrulde peterselie. Het is een winterhard kruid dat het hele jaar groen blijft.

Bonenkruid
- Latijnse naam: Satureja montana
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Bonenkruid is een doorlevende soort en ideaal als bodembedekker. Op een zonnig plaatsje geeft hij het lekkerste aroma. Het kruid is geschikt om soep of azijn op smaak te brengen, zware wildschotels lichter verteerbaar te maken of te gebruiken in gerechten met peulvruchten. Bonenkruid geeft je gerechten een lichtpittige smaak.

Citroenmelisse
- Latijnse naam: Melissa officinalis
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Plant je citroenmelisse in een kuip of pot zodat de plant niet gaat woekeren. Citroenmelisse is een fijne plant met de geur en smaak van citroen. Het kruid is erg geschikt om limonades of cocktails op smaak te brengen en in marinades. Gebruik citroenmelisse ook eens vers in je zomerse salades.

Citroenverbena
- Latijnse naam: Aloysia triphylla
- Standplaats: Zon
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Ja
Tip: Citroenverbena is een heerlijk geurende zomerplant die muggen op een afstandje houdt. De smaak is een kruising tussen citroen, sinaasappel en citroengras. Zet kruidenthee van de blaadjes van citroenverbena of gebruik de plant in salades en stoofpotjes. De plant is niet winterhard, maar met een goede mulchlaag en een zachte winter kan het wel lukken dat hij terugkomt.

Dille
- Latijnse naam: Anethum graveolens
- Standplaats: Zon
- Waterbehoefte: Laag
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Ja
Tip: Dille heeft een uitgesproken geur en een sterk aroma. Het kruid brengt je soepen, salades, sauzen en visgerechten op smaak. Het eenjarige kruid heeft tussen je tuinbonen een afwerend effect tegen zwarte luis. Zaai meerdere keren als je constant jonge, aromatische blaadjes bij de hand wil hebben – die zijn namelijk het lekkerst!

Dragon
- Latijnse naam: Artemisia dracunculus
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Dragon is bekend uit de Franse keuken. Het is een belangrijk ingrediënt voor bearnaisesaus, mosterd en vinaigrettes.Zowel de bloemen als blaadjes zijn eetbaar.

Kamille
- Latijnse naam: Matricaria chamomilla
- Standplaats: Zon
- Waterbehoefte: Laag
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Kamille is een decoratieve plant met bloempjes die op margrietjes lijken. Van de verse of gedroogde bloemen maak je heerlijke kamillethee. De plant heeft een geneeskrachtige werking, want het biedt verzachting bij maag- en darmklachten, ontstekingen in de kaak en mondholte en bij kiespijn.

Kervel
- Latijnse naam: Anthriscus cerefolium
- Standplaats: Halfschaduw of schaduw
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Ja
Tip: Kervel is een vaste plant met een verfijnde smaak. Het is ideaal als keukenkruid en in kervelsoep. De plant kan tot 1 meter hoog worden. De blaadjes van kervel zijn het meest aromatisch vóór de bloei.

Koriander
- Latijnse naam: Coriandrum sativum
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Ja
Tip: Koriander is een wereldwijde topper in de keuken, vooral in het oosten. Toch kan niet iedereen het kruid smaken, omdat het door een bepaald gen voor sommigen een zeepsmaak heeft. De hele plant is eetbaar, maar er is wel een groot smaakverschil tussen wortels en blaadjes. Gebruik korianderblaadjes vers in salades of in oosterse gerechten.

Laurier
- Latijnse naam: Laurus nobilis
- Standplaats: Zonnig en beschut
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Ja
Tip: Laurier is wintergroen, maar kan niet goed tegen de koude waardoor het boompje niet winterhard is. Laurier houdt van een zonnig en beschut plekje op een doorlatende humusrijke grond. Je houdt de plant het beste als een kuipplant die je in de winter extra beschermt. Gebruik laurierblaadjes in stoofpotjes, soepen en in vleesgerechten.

Lavas
- Latijnse naam: Levisticum officinalis
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Lavas wordt ook weleens maggiplant of wilde selder genoemd, omdat de smaak doet denken aan bouillon, saus en soep van het gelijknamige product. Het is een forsgroeiende plant die tot 2 meter hoog kan worden. Zowel de zachte bladeren als de wortels zijn eetbaar. Het geeft een pittige, selderachtige smaak aan soepen, stamppotten, sauzen en aan vleesschotels.

Lavendel
- Latijnse naam: Lavandula officinalis
- Standplaats: Zon
- Waterbehoefte: Laag
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Lavendel vult je tuin met een heerlijke geur. Het is een doorlevende plant met zilverkleurige bladeren en blauwe bloempjes die ook prima inzetbaar is als bodembedekker. Kook eens een kleine hoeveelheid jonge, verse blaadjes mee in sauzen, stamppot en vis of gebruik lavendel in je cakebeslag. De gedroogde bloemen zijn ook geschikt voor heerlijke kruidenthee.

Munt
- Latijnse naam: Mentha spicata
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Munt is een vaste plant uit de de lipbloemenfamilie. De plant is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en je vindt verschillende soorten terug, zoals Marokkaanse munt of Mentha piperita ‘Chocolate’. Munt is geliefd vanwege de frisse smaak en dus ideaal in drankjes, bij fruit en in groentegerechten of salades.

Oregano
- Latijnse naam: Origanum vulgare
- Standplaats: Zon op vrij droge grond
- Waterbehoefte: Laag
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Oregano wordt ook weleens wilde marjolein genoemd. Het is een kruid met kleine witte of rozerode bloemen die in juli en augustus bloeien en een kruidig aroma verspreiden. De jonge blaadjes en stengeltoppen passen perfect bij vleesgerechten. Oregano zou de eetlust opwekken en algemene spijsverteringsklachten tegengaan. Geniet ook in bad van de ontspannende werking van oregano.

Pepermunt
- Latijnse naam: Mentha x piperita
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Pepermunt heeft een vochtige, humusrijke grond nodig. De plant is meerjarig en winterhard. De blaadjes zijn ideaal als verfrissende toets in salades of nagerechten en van de gedroogde blaadjes maak je heerlijke thee. Pepermuntolie is goed om je pijnlijke gewrichten mee in te smeren.

Rozemarijn
- Latijnse naam: Rosmarinus officinalis
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Laag
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Rozemarijn is een winterhard en meerjarig kruid afkomstig uit de mediterrane streken. De verse of gedroogde blaadjes zijn lekker bij wild of rood vlees en ook geschikt om slaatjes en sauzen mee op smaak te brengen. Leg gedroogde stengels tussen je linnengoed of verbrand ze in een vuurbestendig potje, want ze verspreiden een heerlijk aroma.

Salie
- Latijnse naam: Salvia officinalis
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Laag
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Salie is een erg populair kruid waarvan er verschillende soorten zijn, zoals salie ananas en roodbladige salie. Het plantje groeit het best op doorlatende grond. Meng salie beter niet met andere kruiden, want de lichtbittere smaak van het kruid is overheersend. Salie heeft een geneeskrachtige werking en is goed tegen ontstekingen van de slijmvliezen.

Tijm
- Latijnse naam: Thymus vulgaris
- Standplaats: Zon of halfschaduw
- Waterbehoefte: Normaal
- Bijenlokker: Ja
- Vorstgevoelig: Nee
Tip: Tijm is een veelzijdig en populair kruid waarvan er verschillende soorten zijn, zoals echte tijm, citroentijm, compacte tijm en sinaasappeltijm. Het kruid is ideaal voor pizza’s, vlees, aardappelen en in sauzen. Het ziet er prachtig uit in je tuin met zijn roze geurende bloemen en het werkt krampstillend bij maag-darmklachten.

Specerijen
- Specerijen zijn aromatische smaakmakers die afkomstig zijn van planten die men terugvindt in een tropisch klimaat.
- Om specerijen te maken, gebruikt men vaak de hele plant met bloemknoppen, meeldraaden, zaadjes, wortelstok, bast en de vruchten.
- Voorbeelden van populaire specerijen zijn anijs, peper, nootmuskaat, gember, kaneel, komijn, saffraan en kruidnagel.
