Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Een gazon aanleggen: jouw complete gids

Een gazon aanleggen kan op verschillende manieren. Zo ga je voor graszaden of voor kant-en-klare grasmatten die je gemakkelijk in je Aveve-winkel bestelt. Wil je een border met siergrassen naast het gazon of toch liever een wilde, maar gecontroleerde bloementuin? Alles is mogelijk! Ontdek alle adviezen over de aanleg van je gazon.

Wanneer kun je je gazon (her)aanleggen?

De beste tijd om je gazon te (her)aanleggen is het voorjaar (april-mei) en het najaar (augustus-september). Het zijn de beste tijden van het jaar voor zowel graszaadjes als voor kant-en-klare grasmatten. De bodem is dan net warm genoeg en voldoende vochtig. Graszaadjes kunnen zo gemakkelijker kiemen en de wortels van de grasmatten kunnen zich beter in de grond hechten.

Wat voor gazon wil je aanleggen?

Als je aan een gazon denkt, verschijnt er hoogstwaarschijnlijk een dichte, frisgroene grasmat voor je ogen. Naast een vol tapijt van gras kan je natuurlijk ook uit verschillende soorten gazons kiezen. Zulke gazons plant je bijvoorbeeld in borders naast je traditionele grasmat of je kiest voor een hele tuin met alleen maar wilde grassen en bloemen.

  • De bloemenweide: een bloemenweide wordt ook weleens prairietuin genoemd, omdat het een wat wildere uitstraling heeft, maar er tegelijk gecontroleerd uitziet. Met een bloemenweide geef je je tuin een unieke uitstraling. De verschillende geuren en kleuren staan centraal en trekken ook nuttige tuinbezoekers aan, zoals bijen en vlinders. In je Aveve-winkel vind je verschillende soorten bloemenzaden terug voor de prairietuin die volledig bij jou past.
  • Siergrassen: er zijn enorm veel verschillende soorten siergrassen die je tuin een eigenzinnige toets geven. Je kiest tussen lage en hoge siergrassen of gaat voor een combinatie van beide. Populaire siergrassen zijn onder andere miscanthus, pampasgras, zegge en lampenpoetsersgras.
  • Het is natuurlijk ook mogelijk om siergrassen en bloemen met elkaar te combineren. Zo krijg je pas echt een mooie prairietuin met een ongerept uitzicht.

Nog meer informatie nodig? Lees dan 'Een bloemenweide zaaien: stappenplan om een bloemenweide of prairietuin aan te leggen en mooi te zaaien' Lees dan 'Siergrassen planten in de tuin: welke soorten er bestaan, wanneer je siergrassen kan planten, snoeien & meer.

42904f34-2628-436f-bd6d-a5f400a60ce1.jpeg

Hoe wil je je nieuwe gazon aanleggen?

Wil je een nieuw gazon aanleggen of wil je je oude grasmat heraanleggen? Er zijn verschillende opties mogelijk om een nieuw gazon in je tuin te leggen of je oude grasmat weer nieuw leven in te blazen.

  • Je kan een gazon volledig zelf zaaien met graszaden naar keuze. In je Aveve-winkel vind je verschillende soorten graszaadjes terug, gaande van sport- en spelgazons tot schaduwgazons die je niet vaak betreedt. Je gazon volledig zelf aanleggen met graszaadjes heeft het grote voordeel dat je goedkoop geniet van een mooie grasmat. Wist je al dat graszaadjes het best kiemen bij bodemtemperaturen vanaf 12 °C?
  • Met grasmatten heb je in een mum van tijd een frisgroen, vol en nieuw gazon. In je Aveve-winkel kan je grasmatten op bestelling krijgen. Als je zelf je grasmatten legt, is het belangrijk dat je een correcte inschatting maakt van de tijd die je ervoor nodig hebt. Grasmatten moeten namelijk binnen de 24 uur op hun plaats liggen. Je lost het op door hulp in te schakelen of de matten gespreid over meerdere dagen te laten leveren.
  • Wil je je gazon heraanleggen? Dan zijn er 2 mogelijke opties. Is je oude gazon nog in relatief goede staat en vertoont het enkel hier en daar wat bruine of kale plekken? Ga dan voor herstelmixen die je grasmat nieuw leven inblazen. Is je oude gazon in slechte staat? Verwijder het dan beter volledig voordat je een nieuw gazon gaat aanleggen.
  • Wens je nog bloemen of siergrassen toe te voegen aan je nieuwe gazon? Hou er dan rekening mee dat je een deel van de grond niet bestrooit met zaden of er geen grasmatten op legt. Het is namelijk moeilijk om bloem- en graszaden te zaaien in een bestaand gazon. De planten verstikken het gras en nemen te veel voedingsstoffen weg. Bloemen en siergrassen plaats je dus best in een border naast je gazon.

Nog meer informatie nodig? Lees dan: 'Gras zaaien: wanneer je gras kan zaaien, hoe je het precies doet & het verschil tussen graszaden' Lees dan: 'Grasmatten of graszoden leggen: zo pak je het aan'

Hoe grasmatten leggen?

Of je nu je gras zelf zaait of kiest voor grasmatten, een goede voorbereiding is noodzakelijk. Zo’n goede voorbereiding begint steeds bij je bodem. Je maakt de grond klaar door ‘m eerst vrij te maken van oud gras en onkruid. Controleer de zuurtegraad van je bodem met een pH-meter of hygrometer voor het beste resultaat of kom langs in een van onze Aveve-winkels voor een analyse – een goede pH-waarde voor een gazon ligt tussen de 5,5 en 7.

Gebruik bodemverbeteraar voor het gazon om de grond een boost te geven. Is je grond te zuur? Dan biedt gazonkalk de ideale oplossing om je grond wat neutraler te krijgen.

Hoeveel kost het om een gazon aan te leggen?

De prijs om je gazon aan te leggen hangt af van verschillende factoren. De eerste belangrijke factor is het type gazon dat je kiest. Ga je voor graszaden of bestel je liever grasmatten? En wil je ook nog een bloemenweide of een border met siergrassen? In de praktijk is het goedkoper om zelf gras te zaaien. Kom langs in je Aveve-winkel om de prijs van grasmatten op jouw maat te bespreken.

Naast je grasmatten of graszaden heb je ook wat onderhoudspullen nodig voor je gazon, zoals bodemverbeteraar en tuingereedschap. Lees alles over de onderhoud van je gazon in onze gids.

Hoe lang duurt het om grasmatten te leggen?

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met