Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Gras zaaien: wanneer je gras kan zaaien, hoe je het precies doet & het verschil tussen graszaden

Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ga dan zorgvuldig te werk en volg ons stappenplan om zelf gras te zaaien. Zo ben je zeker dat je een mooie, egale grasmat krijgt waar je lang geniet van hebt.

Je laat je gazon stralen met de juiste producten!

Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:

Gras zaaien of grasmatten leggen?

Grasmatten zijn erg handig. Je rolt een paar graszoden uit zonder dat je je gras zelf moet zaaien. Je nieuwe grasmat ligt er in een mum van tijd stralend bij en je tuin krijgt onmiddellijk een frisgroen uitzicht. Een ander voordeel van grasmatten is dat je ze het hele jaar door kan uitrollen. Je wacht best wel een paar weken voor je ze betreedt zodat de wortels zich goed kunnen hechten.

Heb je toch wat meer geduld en ga je liever voor een goedkopere optie? Dan kan je het best je gras zelf zaaien.

Stappenplan om je hele gazon te zaaien

Je vraagt het je hardop af: hoe kan ik gras zaaien? Gelukkig is het niet zo moeilijk als het lijkt! Als je zelf een mooi gazon wil aanleggen, heb je alleen maar nood aan enkele concrete stappen waarmee je in een mum van tijd een groene oase creëert in je tuin.

Wanneer mag je gras zaaien? Voor een groene en gezonde grasmat, zaai je het best in de maanden waarin de bodem voldoende vochtig en warm is. Je gaat dus het best in het voorjaar (april-mei) of in het najaar (augustus-september) van start. Zorg ervoor dat het niet té warm is en dat er geen lange, droge periodes aankomen.

Wist je dat graszaad het beste onkiemt bij een bodemtemperatuur vanaf 12 °C?

  • Wie gras wil zaaien, houdt ook steeds rekening met mogelijke onkruidgroei. De staat van de bodem tijdens de zaaiperiode speelt daarom een belangrijke rol, omdat het gras beter groeit op een vochtige, warme bodem en zich zo beter kan verweren tegen onkruid.
  • Bescherm je pasgezaaide stukje grond tegen hongerige vogels. Span bijvoorbeeld een fijnmazig net over je toekomstige grasmat. Je kan ook vlakbij het stukje grond een voederhuisje neerzetten waar je vogelzaad in strooit zodat je het de vliegende dieven wat gemakkelijker maakt. De vogels kiezen dan de weg van de minste weerstand en eten het vogelzaad op.
  • De nazorg van je grasmat is minstens even belangrijk als de zaaisessie zelf.

Vogels op gezaaide grasmat - Aveve

Stap 1: Kies het graszaad dat bij je past

Kies het gazonzaad op maat van jouw grasmat en je wensen. Wil je een siergazon of een sport- en spelgazon? Ligt je gazon in de zon of in de schaduw? Of wil je kale plekken in je gazon inzaaien? Je vindt gazonzaden voor elk type gazon.

  • Een sport- en spelgazon: een sterk en fijn gazon om te bewonderen én te gebruiken. Het mengsel zorgt voor een mooi frisgroen gazon dat geschikt is voor sport- en spelactiviteiten. Aveve Sport- en spelgazon is ideaal voor dagelijks gebruik en je kan het gras op alle grondsoorten zaaien. Het gazon is onderhoudsvriendelijk en verdraagt regelmatige betreding.
  • Een gemaksgazon of traaggroeiend gazon: Aveve Gemaksgazon is specifiek samengesteld uit traaggroeiende grassoorten. Je krijgt er een prachtig gazon mee dat weinig maaibeurten en minder bemesting nodig heeft. Bovendien is het mengsel geschikt voor alle grondsoorten. Aveve Gemaksgazon is ideaal voor een gazon met weinig betreding. Hou er wel rekening mee dat een traaggroeiend gazon wat meer tijd nodig heeft om zichzelf te herstellen.
  • Een zomergazon: een gazon dat specifiek geschikt is voor de aanleg van een groene oase op lichte (zand)gronden die gevoelig zijn aan droogte. Het mengsel blijft langer groen en herstelt zich sneller tijdens droge en hete zomers. Aveve Zomergazon bevat grassen die dankzij een diepere beworteling ook in diepere bodemlagen water en voedingsstoffen opnemen.
  • Een schaduwgazon: een mix die specifiek geschikt is om gras te zaaien op schaduwrijke plaatsen, zoals onder bomen, hagen en rondom de woning. Het mengsel bezorgt je een zeer wintervast en droogtetolerant gazon en is geschikt voor alle grondsoorten.
  • Een siergazon: Aveve Siergazon is een zeer fijnbladig en frisgroen gazon, geschikt voor de aanleg van een prachtig siergazon. Het mengsel verdraagt een matige betreding en behoudt goed zijn kleur in geval van droogte. De zaden zijn geschikt voor alle grondsoorten en vormen bovendien een dichte zode waardoor je het risico op straatgras verkleint. Door kort en regelmatig te maaien krijg je een siergazon van topkwaliteit.
  • Een herstelmix voor het gazon of doorzaaimix: er zijn verschillende herstelmengsels voor het gazon op de markt. Met Aveve Herstelmix 5 in 1 haal je een kant-en-klaar mengsel in huis dat specifiek is samengesteld om kale en bruine plekken in het gazon te herstellen zonder het om te spitten. Het mengsel bestaat uit snelgroeiende, gecoate graszaden, algenkalk en meststoffen gemengd met een waterabsorberend substraat én verrijkt met natuurlijke bio-stimulanten. Je gebruikt het ook om gras bij te zaaien.
  • Een grasweide voor tuin- en weidebewoners: Aveve Superstar Hobbymix is een compleet weidemengsel voor een grasweide waar dieren op kunnen lopen. Het zaadmengsel bevat klaver voor een duurzame weide, heeft een uitstekende balans tussen stevige zode en goede grasproductie en is ook geschikt als hooi.

Stap 2: Verwijder oud gras en onkruid

Voorkom dat onkruid het water, licht en de voedingsstoffen wegneemt van je gras. Verwijder het daarom grondig voor je je gras gaat zaaien. Pak enkele weken voor de zaaisessie de oude grasmat aan zodat je met een schone lei begint. Verwijder al het oude gras en onkruid. Gebruik voor het onkruid een geschikt bestrijdingsmiddel of een efficiënte bestrijdingsmethode.

Stap 3: Spit de grond om

Nu begint het echte werk. Spit de grond om tot ongeveer 30 cm diep. Kies voor kwaliteitsgereedschap. In je Aveve-winkel vind je kwalitatieve spades, harken, schoffels en spitvorken terug. Een spade gebruik je om te spitten en plantgaten te maken, met de hark egaliseer je de grond en onkruid ga je te lijf met een schoffel. Met een spitvork maak je zware grond losser.

Spitten is één van de meest intensieve klussen in je tuin. Een klus waarbij veel mensen last krijgen van hun rug. Enkele tips om rugpijn te voorkomen:

  • Zorg voor een spade die bij je past qua lengte en een goed scherp blad heeft.
  • Houd rekening met de grondsoort: voor lichte grond is een korte, maar brede spade het meest geschikt. Voor zware grond een lange, smallere spade.
  • Houd de spade lichtjes schuin, zodat die niet te diep de grond in gaat.
  • Til de spade met de aarde niet hoger op dan nodig is.
  • Spit liever elke dag een stukje, dan in één keer de hele tuin.

Stap 3: breng de zuurtegraad van de bodem in orde

De zuurtegraad van je bodem, kortweg pH, bepaalt of je gras genoeg voedingsstoffen opneemt. De ideale pH-waarde voor een gazon ligt tussen 5,5 en 6,5. Een te lage pH los je op door extra kalk toe te voegen. Een te hoge pH corrigeer je door verzurend materiaal zoals turf in de bodem te werken. Doe dat vóór het inzaaien, want daarna is dat zo goed als onmogelijk.

eb129c89-1274-4ef0-80aa-a5da00863454.jpeg

Stap 4: Breng de zuurtegraad van de bodem in orde

De zuurtegraad van je bodem, kortweg pH, bepaalt of je gras genoeg voedingsstoffen opneemt. De ideale pH-waarde voor een gazon ligt tussen de 5,5 en 7, afhankelijk van de grondsoort. Een te lage pH los je op door extra kalk toe te voegen.

Een te hoge pH corrigeer je door verzurend materiaal zoals turf in de bodem te werken. Doe dat vóór het inzaaien, want daarna is het zo goed als onmogelijk om de pH-waarde in balans te krijgen.

Hoe kan je de zuurtegraad van je bodem meten? Je meet de zuurtegraad van de bodem in je tuin het best met een speciale pH-meter voor gronden (hygrometer). Het is ook mogelijk om een grondstaal in te leveren in je Aveve-winkel. Onze experts onderzoeken zo de pH-waarde van je bodem.

Stap 5: Verbeter de bodemstructuur

Verbeter de bodemstructuur door organisch materiaal in te werken. Gebruik compost of gedroogde mest. Beide zijn heel rijk aan organische stof. Zo krijg je een humusrijke bodem met een luchtige en kruimelige structuur. Zo’n bodem is nodig om water en voedingsstoffen beter vast te houden.

Een kruimelige bodemstructuur zorgt ook voor een betere drainage. Hoe meer organische stof je toevoegt, hoe meer humus je in de bodem krijgt. Bovendien vind je in je Aveve-winkel een heleboel kwalitatieve bodemverbeteraars terug om een gazon te zaaien.

Werk voor je zaait nog een organische meststof door de toplaag. De meststoffen geven hun voedingsstoffen geleidelijk af gedrurende 3 maanden en zo krijgt het paskiemende zaadje al de voeding die het nodig heeft voor een groeispurt.

Stap 6: Egaliseer het oppervlak waar je gras wil zaaien

Maak het oppervlak nadat je het bemest hebt mooi gelijk. Je doet het door afwisselend te harken en te rollen met een gazonwals. Op die manier krijg je een fijne grond en een perfect effen terrein.

Laat de grond daarna een paar weken rusten. In die periode kan er nog onkruid kiemen. Verwijder het ten laatste 7 à 10 dagen voor de inzaaiperiode met een geschikte onkruidverdelger. Zo voorkom je latere problemen in je gazon. Nu is de grond klaar om in te zaaien.

Grond egaliseren - Aveve

Stap 7: Zaai je gazon in

Er zijn 2 geschikte periodes om een gazon in te zaaien:

  • van half april tot eind mei
  • van half augustus tot begin oktober

Zaai op een relatief warme, vochtige grond op een windstille dag. Hark de grond eerst lichtjes. Zaai bij voorkeur in 2 keren, waarvan de tweede keer haaks op de eerste. Strooi de helft van het zaad in de ene richting en de andere helft in de andere richting (lengte-breedte). Hark onmiddellijk oppervlakkig in. Rol de grond licht aan met een gazonwals. Zo komt het zaad goed in contact met de grond.

Je kan de grond eventueel daarna lichtjes besproeien, maar je zorgt ervoor dat de graszaadjes niet te veel van hun plek loskomen. Zo krijg je namelijk de beste resultaten.

Gras zaaien - Aveve

Tip: kale plekken in het gazon herstellen

Hark de grond van de kale plek een beetje los. Verwijder eventueel oud gras en onkruid. Zitten er gaten en putten in je gazon? Vul die dan op met bodemverbeteraar, zoals bijvoorbeeld Aveve Bodemverbeteraar voor Gazon, en meng met het graszaad. Zaai de kale plek in en wees niet te zuinig met het graszaad dat je vervolgens goed inharkt.

Kan je siergrassen of bloemen in je gazon zaaien?

Het is moeilijk om siergrassen en bloemen in je bestaand gazon te zaaien. De wortels van de plant gaan als het ware in concurrentie met die van je gras. Als je siergrassen wil of een mooie bloemenweide wil aanleggen, kies je het best voor een stukje onbewerkte grond aan de rand van je grasmat. Je creëert zo een mooie border die in een harmonieus contrast staat met je strakke gazon.

Lees meer over bloemenweides en over siergrassen op onze adviespagina’s!

Siergrassen – Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met