Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Welke haagplanten kiezen en hoe ze te verzorgen

Hagen geven het hele jaar structuur aan de tuin. Ben je op zoek naar een haag voor je tuin? Wij vertellen je alles wat je wil weten over de verschillende soorten hagen. We helpen je met je keuze, maar ook met planten en met de verzorging van je hagen.

Beukenhaag

Een beukenhaag is de ideale groene afrastering voor iedereen die gesteld is op z’n privacy. De meeste beukenhagen zijn winterhard waardoor ze je ook in de winter afschermen van pottenkijkers. Bovendien is het een gemakkelijke hoge haag die niet veel onderhoud nodig heeft. Beukenhagen zijn zelfs geschikt voor de vormsnoei waardoor de haag een mooi alternatief is voor de buxus!

Welke haagplant moet je nu kiezen? De 3 meest populaire soorten voor een beukenhaag zijn de haagbeuk en de rode en groene beuk. Er zitten een paar opvallende verschillen tussen de soorten.

Haagbeuk

De haagbeuk (Carpinus betulus) is een veel gebruikte haagsoort. De soort heeft een mooi lichtgroen, gegroefd blad en loopt al vroeg in het voorjaar uit. Het blad verkleurt in de herfst naar een opvallende gele kleur, maar na de eerste nachtvorst laat hij het blad wel direct vallen – in tegenstelling tot de rode en de groene beuk die hun bruine bladeren in de winter ook behouden.

De naam van deze mooi haag is misschien een beetje verwarrend. Zie het daarom zo: alle haagbeuken zijn beukenhagen, maar niet alle beukenhagen zijn haagbeuken.

  • Net zoals de groene beuk en de rode beuk is een haagbeuk geschikt voor een haag van 2-4 meter hoog en 75-100 centimeter breed.

  • Het best plant je de haagbeuk met een onderlinge afstand van 25 à 30 cm. Zo hebben de planten genoeg ruimte om te groeien.

  • De haagbeuk doet het goed op natte, zware kleigrond. Een haagbeuk aanplanten kan van begin november tot en met half april.

Beukenhaag snoeien - Aveve

Groene en rode beuk

De beuk (Fagus sylvatica) is er in het groen en in het rood (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). De groene beuk is de meest voorkomende. Het blad van de rode beuk is roodbruin van kleur. Deze kleur geeft een sprookjesachtige sfeer aan de tuin.

  • In de winter kleurt zowel de groene, als de rode beuk bruin, ze laten hun blad pas begin mei vallen als de nieuwe bladeren al komen kijken.

  • Een beukenhaag met rode en groene beuk is geschikt voor een haag van zo’n 2-4 m hoog en 75-100 cm breed.

  • Plant van beuken 3 tot 5 exemplaren per strekkende meter. Een mooie en dichte beukenhaag krijg je door een dubbele rij aan te planten waarbij de planten ten opzichte van elkaar verspringen of zigzaggen. Combineer beide beuksoorten voor een speels effect.

  • De rode beuk zet je beter niet op een plek in de schaduw, want hierdoor vervaagt de rode kleur. De ideale standplaats voor beuken is in de volle zon of in de halfschaduw.

  • Het liefst staan de rode en de groene beuk op lichte, doorlatende zandgrond.

  • Je kunt een beukenhaag van begin november tot half april planten.

De groene en rode beuk - Aveve

Haag van coniferen

Coniferen (letterlijke betekenis: kegeldragers) zijn ook geschikt voor een mooie, dichte haag. Bovendien zijn coniferen wintergroen, waardoor je met zo’n haag het hele jaar veel privacy hebt. Wil je een snelgroeiende coniferenhaag? Kies dan bijvoorbeeld voor Cupressocyparis x leylandii.

  • Een klein nadeel van zo’n snelle groeier is dat je ‘m elk seizoen tot 3 keer moet knippen. Een taxushaag groeit juist langzaam en vormt een mooi donkergroene achtergrond voor een border.
  • Taxussen zijn erg geschikt voor de vormsnoei en zijn een mooie optie voor een lage tot middlehoge haag, omdat de boompjes zo traag groeien.
  • Een coniferenhaag is geschikt voor een gemiddelde hoogte van 2-4 m. In de breedte worden ze ongeveer 1 m. Je kunt coniferen het hele jaar door planten, maar het best niet midden in de zomer.

Welke haagplant moet je kiezen? Ga bijvoorbeeld voor de coniferen Chamaecyparis (groen of grijsblauw) of Thuja (groen): beide groeien redelijk snel. Twee à 3 coniferen per strekkende meter is voldoende voor een mooie dichte haag, maar ook dat is natuurlijk afhankelijk van de soort.

Taxus - Aveve

Strakke hagen

Een strakke haag krijg je door wat vaker te snoeien. Wintergroene hagen, maar ook in vorm gesnoeide heesters, snoei je tot uiterlijk eind augustus. Snoei een haag altijd een beetje taps: bovenaan iets smaller dan onder, zodat er overal zonlicht bij komt. Wil je een heel strakke haag? Span dan een koord als leidraad. Pas op dat je niet te diep snoeit zodat de planten blijven uitlopen.

  • Bladverliezende hagen en hagen van taxus, buxus en laurierkers lopen wel weer uit als je tot het oude (kale) hout snoeit, maar dat geldt niet voor coniferen. Zorg daarom dat een coniferenhaag na de snoeibeurt nog groen oogt, want anders blijven de kale plekken.

  • Voor een mooie, dichte haag snoei je per seizoen beter 2 keer licht dan 1 keer sterk: een keer in mei-juni (vóór de langste dag) en nogmaals in de zomer.

Buxushaag in vormen geknipt - Aveve

Alternatieven voor de buxus

De buxus is een populaire groene haag in onze tuinen. Het groene boompje is waarschijnlijk zo populair door het feit dat hij goed in allerlei strakke en creatieve vormen te snoeien is. Helaas wordt de buxus steeds vaker getroffen door schadelijke insecten, zoals de buxusmot. Om het venijnige beestje volledig weg te krijgen, moet je vaak hemel en aarde verzetten.

Welke haagplant moet je dan kiezen? Tuiniers gaan vaak voor een buxusvervanger. Er zijn gelukkig veel mooie alternatieven voor de buxus. Sommige hagen snoei je even gemakkelijk in strakke vormen en andere blijven net zoals de buxus mooi en wintergroen of groeien even vol uit.

Een mooi buxusalternatief is bijvoorbeeld de haag van laurierkers.

  • Prunus laurocerasus ofwel laurierkers is heel geschikt als haag. Vaak wordt laurierkers simpelweg laurier genoemd. De vele bladeren zorgen ervoor dat er een mooie dichte haag ontstaat, die zowel in de zomer als in de winter voor veel beschutting en privacy zorgt.

  • De laurierkers blijft het hele jaar groen en mooi.

  • Er zijn soorten die geschikt zijn voor een haag van 2 m hoog, maar ook soorten die je kunt gebruiken voor een haag van 3 of zelfs 5 m hoog. Wanneer je niet zo’n grote tuin hebt, kies je beter voor een kleinblijvende, langzaam groeiende soort.

  • Wanneer je laurierkers als haag aanplant en dus regelmatig snoeit, bloeit hij niet. Als struik bloeit de laurierkers in het voorjaar met rechtopgaande witte bloemtrossen waarna er eind augustus kleine zwarte vruchtjes verschijnen (die niet veilig zijn voor mens en dier).

  • De beste tijd om laurierkers aan te planten is van november tot en met half april.

Prunus laurocerasus - Aveve

Andere mooie buxusvervangers zijn...

  • Ilex of Japanse hulst
  • Japanse kardinaalsmuts
  • Liguster
  • Druifheide
  • Hemelse bamboe
  • Thuja of levensboom
  • Buxuskamperfoelie
  • Beukenhaag
  • Taxus

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met