Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Een beukenhaag planten, onderhouden en snoeien

Ben je op zoek naar een mooie en praktische groene afrastering voor in de tuin? Dan stellen we je graag voor aan de beukenhaag. Zelfs in de winter bieden bepaalde soorten je de nodige privacy. Ontdek hoe je je beukenhaag kunt planten, hoe je ‘m onderhoudt en hoe je met de snoeischaar aan de slag gaat voor het mooiste effect!

Wat is een beukenhaag?

Een beukenhaag is een populaire groene afrastering voor de tuin. De haag is populair, omdat hij vrij snel groeit, ook in de winter voor de nodige privacy zorgt en niet al te veel onderhoud nodig heeft. Er zijn verschillende soorten beuken die geschikt zijn voor een beukenhaag. Je kiest op basis van hun groeiwijze, kleur en eventueel op de hoeveelheid verzorging die ze nodig hebben.

De groene beuk (Fagus sylvatica), de rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) en de haagbeuk (Carpinus betulus) zijn de populairste soorten voor beukenhagen.

Soms verwart men de beukenhaag weleens met de haagbeuk. Het grote verschil tussen de rode en groene beuk en de beukenhaag merk je pas in de winter op. Rode en groene beukenhagen behouden ook dan hun bruine bladeren, maar de haagbeuk verliest ze grotendeels.

  • De rode en groene beuk en de beukenhaag zijn allemaal geschikt als beukenhaag. Een haagbeuk is een beukenhaag, maar niet elke beukenhaag is dus een haagbeuk.
  • De bladeren van de groene en rode beuk hebben een glad en glazend oppervlak terwijl dat van de haagbeuk meer generfd is en ruwer aanvoelt.
  • In de winter verliest de haagbeuk het grootste deel van z’n blaadjes, maar in de zomer heb je met deze soort een voller uitzicht dan met de rode en groene beuk.
  • Rode en groene beuken groeien het best op zandgrond terwijl een haagbeuk ook goed gedijt op kleigrond. De grondsoort maakt voor de laatste dus niet veel uit.

De groene en rode beuk - Aveve

Wanneer kies je voor een beukenhaag?

Of je nu gaat voor een taxus, buxus of voor een beukenhaag... een groene haag heeft altijd z’n voordelen. Een beukenhaag van rode en groene beuk is winterhard en stormbestendig en biedt je dus ook in de koude en donkere maanden privacy. Bovendien is het in vergelijking met andere hagen een goedkope haag om te planten en te onderhouden.

  • Een beukenhaag is een prima alternatief voor de buxus. Je snoeit je beuken even gemakkelijk in de gewenste vormen en de haag groeit relatief snel.
  • Je beukenhaag is ook wat beter bestand tegen ziektes en ongedierte waardoor je er zorgeloos van geniet.
  • Hou wel steeds een oogje open voor de wollige beukenbladluis die je gemakkelijk bestrijdt met de juiste producten.

Weet je niet welke soort beuk je moet kiezen voor je beukenhaag? Ga dan voor een combinatie van zowel groene als rode beuken. Zo creëer je een uniek en speels effect in je tuin. Je kan een beukenhaag ook prima combineren met andere wintergroene planten, zoals hulst en zelfs bamboe.

Een gecombineerde beukenhaag - Aveve

Een beukenhaag planten

Een beukenhaag planten doe je het best in de wintermaanden, vanaf begin november tot en met begin april. Je geeft de wortels van je beukenhaag zo de kans om zich aan te passen aan de nieuwe bodem. De haag is ‘s winters op rust en steekt dan alle nodige energie in de wortels. Als je een beukenhaag gaat planten, is het belangrijk dat je énkel de wortels onder de grond laat verdwijnen.

Op welke grond kun je je beukenhaag planten en waar doe je dat?

  • Rode en groene beukenhagen plant je idealiter op lichtzure zandgrond, omdat zand het water goed doorlaat en beuken gevoelig zijn voor natte voeten.
  • Een haagbeuk kan je ook op kleigrond planten. De ideale standplaats voor een beukenhaag is in de volle zon of in de halfschaduw (4 uur per dag in volle zon).

Heb je niet de juiste bodem voor je beukenhaag? Geen zorgen! Verbeter de grond van je tuin met onze handige tips en met ons uitgebreid assortiment bodemverbeteraars.

Stappenplan

1. Graaf een geul over de lengte waar de beukenhaag moet komen. Zorg ervoor dat de geul net zo diep is als de wortels van je planten lang zijn. Zo plant je enkel de wortels onder de grond.

2. Plaats ongeveer 3 tot 5 bomen per strekkende meter voor een dichte, niet al te brede haag. Wil je toch een extra dichte en brede haag? Ga dan voor 8 bomen per strekkende meter. De plantafstand verschilt van boom tot boom, maar zorg ervoor dat de bomen niet te dicht bij elkaar staan en dat er nog een beetje ruimte overblijft om vol uit te groeien naar de zijkanten toe.

3. Plant je meerdere rijen beukenhagen naast elkaar? Hou dan ongeveer 40 cm afstand tussen beide rijen en plant de bomen zigzaggewijs voor het mooiste effect.

4. Meng de uitgegraven aarde met een bodemverbeteraar voor aanplantingen. Vul de geul tot aan de wortel en stamp de aarde stevig aan.

5. Geef je nieuwe aanplantingen elke keer wat water als de aarde droog komt te staan. In natte periodes en tijdens vriesweer is het niet nodig om extra water te geven.

Aarde in handpalmen met groen plantje - Aveve

Tips


  • Zit er een plastic verpakking rond de wortelkluit van je beuken? Verwijder de verpakking dan pas op het laatste moment voordat je gaat planten om je boompje gehydrateerd te houden.

  • Heb je je beukenhaag net geplant? Dan kan je ‘m al meteen aan de bovenkant een beetje terugsnoeien voor een volle, dichte haag. Wil je de haag toch wat laten groeien? Snoei dan pas op het moment dat je haag de gewenste hoogte heeft bereikt.

Beukenhaag onderhouden

Een beukenhaag is een mooie groene afrastering die gemakkelijk is in onderhoud. Naast 2 snoeibeurten per jaar heeft je beukenhaag ook 2 keer per jaar meststoffen voor hagen nodig voor een goede groei. Hark de meststoffen lichtjes in aan de voorkant en achterkant van je beukenhaag. Geef je haag een ruime hoeveelheid water na de bemesting.

Beukenhaag snoeien

Je beukenhaag profiteert van 2 snoeibeurten per jaar. Zo groeit je groene afrastering het mooist en blijven je boompjes in topconditie. Als je het juiste snoeigereedschap in huis hebt, kun je aan de slag!

  • De eerste snoei plan je in de maand juni of juli, want dan is je haag in volle groei. In de daaropvolgende zomerweken herstelt de haag zich snel waardoor je geniet van een volle haag.

  • De tweede snoei vindt idealiter plaats in augustus. Snoei niet later dan begin september, want de kans op nachtvorst is vanaf dan groter. Haal je snoeigereedschap boven op een bewolkte dag om jonge, fragiele blaadjes die bloot komen te liggen te beschermen tegen felle zonnestralen.

Beukenhaag snoeien - Aveve

Snoei je beukenhaag van onder naar boven. Span eventueel een koord langs de haag zodat je de bomen recht snoeit. Knip de bovenkant van de haag wat smaller af dan de onderkant zodat licht en water ook de onderkant van de haag bereikt. Verwijder de afgeknipte takken meteen.

De beukenhaag is een mooi en praktisch alternatief voor een buxus. Er zijn verschillende soorten die een prachtige haag vormen. De meest populaire zijn de rode beuk, groene beuk en de haagbeuk. Met 2 keer per jaar wat meststoffen en 2 snoeibeurten geniet je het hele jaar rond van een prachtige natuurlijke afrastering in de tuin. Ontdek alles over de verschillende hagen in onze gids.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met