Sterke haagplanten als buxusvervanger: 10 alternatieven voor de buxus
Ben je de strijd tegen de buxusmot en andere buxusziektes moe? Er bestaan heel wat mooie buxusvervangers en lookalikes voor de buxus die als geweldig alternatief in je siertuin staan. We lijsten 10 geschikte buxusvervangers op die gespaard blijven van schade door de vervelende buxusmot.
Alles voor je haag op 1 plek?
In dit artikel ontdek je ...
- Waarom een buxusvervanger zoeken?
- Onze top 10 favoriete buxusvervangers
- 1. Ilex of Japanse hulst
- 2. Taxus
- 3. Japanse kardinaalsmuts
- 4. Liguster
- 5. Druifheide
- 6. Hemelse bamboe
- 7. Portugese laurier
- 8. Thuja of levensboom
- 9. Buxuskamperfoelie
- 10. Beukenhaag
Waarom een buxusvervanger zoeken?
De buxus is een mooie haag die iedere siertuin een strakke en groene look geeft. Daarom was de plant dan ook lang erg populair in onze voor- en achtertuinen. De laatste jaren duikt de gevreesde buxusmot en -rups steeds vaker op. Het beestje vreet aan de blaadjes waardoor je strakke en groene buxushaag in een mum van tijd ziek wordt. De beruchte buxusmot laat zich bovendien maar zeer moeilijk verjagen.
Het bestrijdingsproces van de buxusmot is tijdsintensief en duur. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen om die redenen voor een buxusvervanger. Daar zijn verschillende soorten haagplanten uitermate geschikt voor!
Onze top 10 favoriete buxusvervangers
Ben je op zoek naar een alternatief voor de buxus? Er zijn veel verschillende soorten haagplanten die dezelfde look en uitstraling hebben als de mooie buxushaag. Deze buxusvervangers zijn vaak beter bestand tegen allerlei ziektes en ze drogen minder snel uit. Sommige snoei je even gemakkelijk in mooie vormen als de buxus en andere bieden je de privacy waar je nood aan hebt!
Onze top 10 alternatieven voor de buxus!
1. Ilex of Japanse hulst
Je buxus vervangen door een tweelingbroertje? Dan is de Ilex crenata of Japanse hulst precies wat je zoekt. De meeste mensen zien niet eens het verschil door de gelijkaardige donkergroene blaadjes en het feit dat de plant ook groenblijvend is.
De ilex of Japanse hulst in het kort:
- De blaadjes lijken heel goed op die van de buxus en ze blijven de hele winter groen.
- Vormsnoei lukt perfect: kegels, bollen, wat je maar wil.
- Zijn er dan geen verschillen? Toch wel, want deze buxusvervanger is een zuurminnende plant en houdt dus niet van kalk.
- De ilex groeit ook een beetje sneller. Iets vaker snoeien is dus de boodschap.
- De ilex maakt langzaam nieuwe wortels waardoor je meer water moet geven.
- Van de buxusmot of buxusziektes heeft de Japanse hulst gelukkig geen last.
2. Taxus
De taxus (Taxus baccata) of venijnboom is een groenblijver uit de familie van de coniferen en is ook als alternatief voor buxus een oude bekende. Door zijn platte groene naalden is het uitzicht wel een beetje anders.
De taxus in het kort:
- Deze buxusvervanger groeit tot 2 meter hoog.
- De taxus behoort tot de coniferenhagen oftewel de ‘kegeldragers’.
- Het groeitempo ligt wat lager dan bij de buxus.
- Twee keer per jaar snoeien volstaat.
- Plant je taxushaag in goed doorlatende en lichtzure tot kalkrijke grond.
- Staat hij te nat? Dan kleuren de naalden bruin.
- Taxus doet het goed op zonnige en op schaduwrijke plekjes.
- De plant heeft geen last van buxusmot, soms wel van taxuskevers of andere insecten.
- Taxus is een ideaal alternatief voor de buxus, omdat je de plant even gemakkelijk in strakke vormen snoeit.
3. Japanse kardinaalsmuts
De naam ‘kardinaalsmuts’ wordt pas duidelijk als de roze vruchten van deze mooie buxusvervanger tevoorschijn komen. De gelijkenis met het hoofddeksel is treffend.
Er bestaan heel wat varianten van de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus ‘Green Spire’) die bijzonder geschikt zijn als alternatief voor buxus. Je hebt keuze uit bladhoudende en bladverliezende soorten en lage en hoge varianten. Sommige soorten bereiken een hoogte van wel 6 meter.
De Japanse kardinaalsmuts in het kort:
- Deze buxusvervangers gedijen in alle grondsoorten.
- De blaadjes lijken goed op die van buxus en je hebt er weinig onderhoud aan.
- Eén keer per jaar snoeien is meestal genoeg.
- Snoeien in speciale vormen lukt wel minder goed dan bij buxus.
4. Liguster
De liguster (Ligustrum) is een echte sneltrein. Het is een van de snelst groeiende haagplanten die je in je siertuin kan planten. De bladeren groeien erg dicht tegen elkaar aan waardoor je binnen een mum van tijd een mooie, volle haag krijgt.
De liguster in het kort:
- De liguster is semi-wintergroen. De bladeren vallen alleen af als het buiten uitzonderlijk koud wordt. Een klein deel van de ligustersoorten verliest wel ‘s winters hun blaadjes.
- De ligusterhaag kan je gemakkelijk in strakke vormen snoeien.
- Snoei je ligusterhaag minstens 2 à 3 keer per jaar voor een strakke uitstraling.
- De ligusterhaag bloeit met witte bloemenpluimen. Snoei de haag slechts 1 keer per jaar als je wil genieten van z’n witte bloemenpracht.
5. Druifheide
De druifheide of leucothoe ‘Zeblid’ is een heestertje dat z’n bladeren goed behoudt in de winter. Het mooie aan de leucothoe ‘Zeblid’ is dat z’n blaadjes in de herfst mooi dieprood kleuren. In het voorjaar is het jonge blad rozig van kleur. Het geeft je siertuin dus een speelse uitstraling.
De druifheide of leucothoe ‘Zeblid’ in het kort:
- Hoe kouder het wordt, hoe feller rood het blad wordt.
- De druifheide is een kleine heester die laag blijft en z’n blaadjes niet verliest in de winter.
- In het voorjaar verschijnen er witte bloempjes op de leucothoe ‘Zeblid’.
- Druifheide staat ook erg mooi in bloembakken en in bloempotten.
6. Hemelse bamboe
De plant heeft een heel bijzondere naam, maar eigenlijk is hemelse bamboe (Nandina domestica) helemaal geen bamboesoort. In tegenstelling tot echte bamboe hou je je hemelse tegenhanger veel beter onder controle. Het is namelijk geen woekerplant, maar kan wel uitgroeien tot een flinke struik. Met de verschillende bladkleuren trekt de hemelse bamboe de aandacht als mooie sierhaag.
De hemelse bamboe in het kort:
- Er zijn verschillende cultivars van deze buxusvervanger met elk hun eigen kleurschakeringen.
- De originele hemelse bamboe (Nandina domestica) wordt het hoogst van alle soorten: zo’n 125 tot 150 centimeter – de struik komt solitair het beste tot z’n recht.
- Er verschijnen in het voorjaar mooie bloemen op de originele hemelse bamboe (Nandina domestica) waaruit later rode bessen ontstaan.
- Lagerblijvende soorten hemelse bamboe krijgen geen bloemen en bessen.
- Alle soorten hemelse bamboe zijn groenblijvend en goed winterhard.
7. Portugese laurier
De Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’) is een elegante haagplant die je voor- en achtertuin een bijzonder uitzicht geeft. De plant heeft een glanzend en diepgroen blad dat zorgt voor een luxueuze toets. Portugese laurier vertakt zichzelf goed waardoor je een mooie, volle haag krijgt. Hij is dus uitermate geschikt voor de nodige privacy in je tuin.
De Portugese laurier in het kort:
- Portugese laurier is geschikt voor lage, middelhoge en hoge hagen.
- Deze buxusvervanger kan wel tot 5 meter hoog worden.
- Snoei de Portugese laurier 1 à 2 keer per jaar voor het mooiste resultaat.
- Portugese laurier is groenblijvend en goed winterhard.
- Portugese laurier bloeit in mei met mooie, witte bloemen.
8. Thuja of levensboom
Coniferen zijn kegeldragers en daar maakt de thuja of levensboom deel van uit. Het is een haagplant met een klassiek uiterlijk die je een mooi en vol resultaat geeft – de perfecte haag voor de nodige privacy. Er zijn veel verschillende thujasoorten, maar ze zijn allemaal zeer winterhard en erg gemakkelijk te verzorgen.
De thuja of levensboom in het kort:
- De levensboom is goed bestand tegen ziektes.
- Dit alternatief voor de buxus groeit hard, maar verdraagt geen radicale snoei, zoals bijvoorbeeld de taxus dat wel doet: snoei dus maximaal 1 keer per jaar voor het beste resultaat.
- De levensboom dankt z’n mooie naam aan z’n goede groei en gezondheid: ze zijn sterk en vitaal en ze blijven je ook trouw – het is een haag waar je niet veel omkijken naar hebt en waar je lang van geniet.
9. Buxuskamperfoelie
Struikkamperfoelie, Chinese kamperfoelie of buxuskamperfoelie... de Lonicera nitida heeft vele namen. Het is een mooie haagplant die het op vele grondsoorten erg goed doet als de bodem goed doorlatend is. Het enige wat deze kamperfoelie van je vraagt, is een relatief windvrij plekje.
De buxuskamperfoelie in het kort:
- Buxuskamperfoelie groeit erg snel: snoei je haag regelmatig bij voor een strak resultaat.
- Deze buxusvervanger groeit snel en breed uit waardoor het wat moeilijker is om ‘m in strakke of creatieve vormen te snoeien zoals een buxushaag.
- Buxuskamperfoelie houdt van een windvrij plekje, omdat de bladeren hun schoonheid verliezen als ze te lang worden blootgesteld aan hevige wind.
- De buxuskamperfoelie is geschikt voor lage tot middelhoge hagen, want de plant wordt zo’n 50 à 100 centimeter hoog.
10. Beukenhaag
Een beukenhaag is een goed idee als je het hele jaar door gesteld bent op je privacy. Beuken (Fagus sylvatica) zijn weliswaar geen wintergroene bomen of haagplanten, maar er zitten wel het hele jaar door blaadjes aan z’n takken. Een beukenhaag verliest z’n droge blaadjes pas als er in de lente nieuwe, frisgroene bladeren aan z’n takken verschijnen.
Een beukenhaag in het kort:
- Er zijn verschillende soorten beuken die geschikt zijn voor een beukenhaag, denk bijvoorbeeld aan de rode beuk, groene beuk of aan de haagbeuk – de laatste verliest wel z’n bladeren in de winter in tegenstelling tot de andere beukenhagen.
- Als de temperaturen een lange tijd onder het vriespunt dalen, is het mogelijk dat een beukenhaag toch z’n bruine blaadjes verliest, al gebeurt het maar zelden.
- Samen met de liguster is een beukenhaag een goede optie voor wie een bladverliezende haag wil die je toch als privacyhaag kan gebruiken.
- Een beukenhaag is gemakkelijk te onderhouden: snoei ‘m maximaal 2 keer per jaar voor een vol resultaat en geef ook 2 keer per jaar wat meststoffen voor een goede groei.
Of je nu gaat voor een mooie liguster, een gemakkelijke beukenhaag, druifheide, buxuskamperfoelie of een originele Japanse kardinaalsmuts... alle sierhagen geven je voor- en achtertuin een prachtige en elegante uitstraling. Sommige soorten bieden je elk seizoen de nodige privacy terwijl andere je tuin opfleuren met hun bonte kleuren. Ontdek alles over sierhagen in onze gids!
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.