Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Een taxushaag planten, onderhouden en snoeien

De taxus behoort tot de familie van de coniferen oftewel de kegeldragers. Net als buxus plant je taxus gemakkelijk in volle grond of in een pot. We geven je tips om je taxus gezond en mooi te houden door ‘m correct te planten, te onderhouden en nu en dan te snoeien.

Wat is een taxushaag?

Taxussen zijn heel populair als decoratieve elementen in de siertuin en natuurlijk ook als groene afrastering. Door te snoeien, modelleer je je taxushaag zoals je dat zelf wil. Deze haagplant, die men ook weleens venijnboom noemt en tot de coniferen behoort, groeit erg traag.

Trage groei is erg handig als je het niet ziet zitten om je snoeigereedschap vaak boven te halen. Met z’n 15 centimeter groei per jaar volstaat 1 jaarlijke snoeibeurt voor de Taxus baccata. Snoei je taxushaag daarentegen 2 keer per jaar voor een strakker effect in de tuin en als je een soort hebt die sneller groeit, zoals de Taxus media.

De Taxus baccata en de Taxus media zijn ook meteen de 2 meest populaire soorten voor een taxushaag in de tuin. De eerstgenoemde is een inheemse Europese soort en de media is een kruising met een Japanse soort. Beide soorten zijn erg geschikt voor een prachtige taxushaag.

Waarom kiezen voor een taxushaag?


  • Net zoals bij de buxus is ook de taxus erg geschikt voor de vormsnoei. Door z’n trage groei blijft je vorm langer mooi. De kleine naalden zorgen ervoor dat het gemakkelijk is om erg nauwkeurig te werk te gaan als je snoeit.

  • Een taxus is erg geschikt voor lage tot middelhoge hagen, omdat hij niet snel groeit. Als je je taxus jaren de tijd geeft om te groeien, worden de boompjes soms wel 15 meter hoog.

  • De taxus is een van de enige coniferen die vanuit z’n oude hout opnieuw kan uitlopen. Je kan de taxushaag dus erg sterk terugsnoeien waarna de boompjes weer goed uitgroeien tot een mooie en compacte haag.

  • Taxus planten lukt perfect in volle grond of in een pot.

  • In het najaar krijgt de taxus felrode bessen. Die zijn een lekkernij voor vogels, maar de pitjes zijn niet veilig voor de mens. Ook de naalden en de schors zijn niet veilig voor mens en dier – de boom wordt niet voor niets soms venijnboom genoemd!

  • Een taxus kan heel erg oud worden en blijft daarom ook heel erg lang mooi.

Taxus baccata - Aveve

Wist je dat er in de schors en in de naalden van de taxus het stofje taxine zit? Taxine is de basis voor Taxol (paclitaxel), een medicijn tegen kanker. Je kunt je taxussnoeisel naar het containerpark brengen en zo je steentje bijdragen voor het goede doel. Lees er meer over op de website van vergrootdehoop.be.

Een taxushaag planten

De taxushaag is gemakkelijk om te planten. Deze mooie groene afrastering doet het namelijk goed op elke standplaats. Het ideale moment om je taxushaag te planten, is eind september tot en met begin april. Het is dan niet te koud en de taxushaag heeft voldoende tijd om te wennen aan z’n nieuwe omgeving. Je taxussen steken namelijk alle nodige energie in hun wortels.

Taxussen gedijen goed op verschillende bodems, het maakt dus niet uit of het een klei-, zand- of organische bodem is. Zorg ervoor dat de bodem doorlatend is zodat je taxus geen natte voeten krijgt. Zo blijft het wortelgestel in topconditie.

Stappenplan

1. Maak de grond goed los voordat je je taxus plant.

2. Maak een geul die 2 keer zo breed is als de omvang van de wortelkluit. Maak de geul niet te diep en zorg ervoor dat de wortels volledig onder de grond zitten.

3. Voor kleinere taxussen voorzie je 3 planten per strekkende meter, voor grotere formaten plant je het best 2 boompjes per strekkende meter. Plant de boompjes minstens 30 centimeter van elkaar. De taxushaag groeit vervolgens mooi dicht.

4. Plant de boompjes met hun jutezak in de grond als die aanwezig is. De zak vergaat vanzelf.

5. Vul het gat met grond en werk eventueel wat bodemverbeteraar voor aanplantingen door de aarde. Stamp de aarde goed aan zodat de boompjes stevig staan.

6. Geef je nieuwe aanplantingen meteen voldoende water (zo’n 5 liter per plant), tot de aarde vochtig aanvoelt. Hou de aarde vochtig in de komende weken. Geef alleen water in droge periodes en als het niet vriest.

Een taxushaag planten - Aveve

Je taxushaag onderhouden

Een taxushaag vraagt niet veel van je. Het enige wat je hoeft te doen, is bemesten, snoeien en nu en dan wat water geven in droge of heel warme periodes. We zetten de verzorging van je taxushaag voor je op een rijtje!

  • Een taxushaag bemest je het best 2 keer per jaar. Je bemest voor iedere groeiperiode: een keertje in maart of april en een tweede keer in juni of juli. Je taxus bereidt zich voor op z’n groei en kan alle voedingsstoffen dus erg goed gebruiken.

  • Gebruik meststoffen voor haagplanten. Ze zorgen voor gezonde en stevige planten, diepgroene blaadjes en bieden voedingsstoffen voor 3 maanden. Hark de meststoffen lichtjes in aan de voor- en achterzijde van de haag.

Beschermen tegen schadelijke insecten


  • Dopluizen zuigen plantensap uit de taxus. Je raakt ze moeilijk kwijt met een contactmiddel, omdat hun schildje of ‘dop’ ze beschermt. De luizen verzwakken de taxus waardoor hij trager groeit. Ze laten ook honingdauw achter. Op dat kleverige goedje komen er zwarte roetdauwschimmels. Bestrijd dopluizen preventief in het voorjaar of gebruik een aangepast contactmiddel wanneer ze al op de taxus zitten.

  • Taxuskevers en hun larven richten soms een ware ravage aan. Vanaf mei begint de volwassen kever te vreten aan de plant. Maar vooral zijn larven, die vanaf augustus verschijnen, veroorzaken enorme schade: ze vreten het volledige wortelgestel van de taxus af, waardoor de plant sterft. De larven van een taxuskever bestrijd je het best op een natuurlijke wijze met aaltjes of nematoden.

Vind je schadelijke insecten op je taxus? Bekijk dan al onze tips in onze gids over ongewenste insecten en kom langs in je Aveve-winkel voor advies op maat van onze experts.

Taxuskever - Aveve

Een taxushaag snoeien

Een taxushaag groeit traag, maar heeft toch minstens een keer per jaar een snoeibeurt nodig om gezond en mooi te blijven. Snoei je taxushaag op een bewolkte dag in mei of juni om de fragiele, jonge blaadjes te beschermen tegen de zon.

Wil je je taxushaag flink terugsnoeien? Doe het dan in de winterperiode als het niet vriest en er geen kans is op nachtvorst.

Taxushaag snoeien - Aveve

Een taxushaag is een mooie en gemakkelijke groene afrastering. Een beetje mest, wat water, een jaarlijkse snoeibeurt en voldoende ruimte om te groeien zorgen ervoor dat je taxushaag het pareltje van je voor- of achtertuin wordt. Ontdek alles over de verschillende hagen in onze gids.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt