Een buxus planten en verzorgen doe je zo
Sta je helemaal versteld van de prachtige vormen waarin je een buxus kan snoeien? Dan is het een goed idee om zo’n buxus te planten in je voor- of achtertuin. We vertellen je alles wat je wil weten over deze mooie haagplant die gegarandeerd de show steelt in je tuin!
Alles voor je haag op 1 plek?
In dit artikel ontdek je ...
Wat is een buxus?
De buxus is al jaren een populaire plant in onze tuinen. De groene, weelderige struiken zijn vooral gekend als sierlijke blikvangers in voor- en achtertuinen, omdat je ze gemakkelijk in allerlei creatieve en strakke vormen snoeit. Er zijn zelfs speciale buxustuinen waarin je het ene na het andere buxuskunstwerk terugvindt. De buxus is om die reden een ideale haagplant!
De buxus vind je van nature terug in mediterrane streken. Gek genoeg is de buxus niet gesteld op warmte waardoor hij het prima doet in onze tuinen. De bijzondere haagplant heeft zelfs een voorkeur voor schaduwrijke plekken, bijvoorbeeld nabij berghellingen, waar het klimaat een stukje koeler is.
De Europese buxus (Buxus sempervirens) in het kort:
- De buxus is een middelgrote haagplant die je gemakkelijk in vorm snoeit.
- De bladeren zijn diepgroen, glanzend, gaafrandig en hebben een omgekeerde eivorm.
- Het is een groenblijvende struik die z’n bladeren in de winter niet verliest.
- De buxus is sterk en blijft ook mooi op schaduwrijke plekjes.
- De haagplant bloeit van april tot juni met onopvallende geelgroene bloempjes.
- De plant is pH-flexibel, maar gedijt het beste op een kalkrijke bodem (pH ≥ 7).
- De buxus kan een tijdje prima tegen droogte en tegen (zee)wind.
Hoewel de buxus een populaire haagplant blijft, laten tuiniers ‘m de laatste jaren wat meer links liggen. Buxushagen zijn namelijk steeds vaker het doelwit van de gevreesde buxusrups en -mot. Tuiniers kiezen daarom vaker voor een buxusalternatief, omdat het beruchte beestje moeilijk te verdelgen is. Ook met alternatieve haagplanten creëer je nog steeds een mooi effect.
Zijn er verschillende soorten buxussen?
De meest populaire buxussoort is de Europese buxus oftewel de Buxus sempervirens. Men schat dat er in totaal tot zo’n 90 verschillende soorten buxus zijn. Het is een schatting, omdat bepaalde buxussoorten vroeger onder meerdere namen bekend stonden. Dat heeft alles te maken met de verschillende groottes en vormen waarin buxusplanten voorkomen – best verwarrend!
Wat wel bekend is, is dat er van de Europese buxus verschillende variëteiten bestaan. Vaak zijn ze niet gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Het subtiele verschil zit ‘m in de bladvorm, bladkleur en hun groei. De structuur en groeisnelheid bepalen of de variëteit geschikt is als haagplant of het beter doet in potten en bakken. Sommige soorten zijn dan weer gunstiger voor de vormsnoei dan andere.
Enkele voorbeelden van populaire Buxus sempervirens-variëteiten zijn...
- Angustifolia: opgaande struikvorm
- Elegans: blaadjes met geelwitte rand en geschikt voor kleine snoeivormen
- Glauca: harde, blauwgroene blaadjes en stijve, opgaande struik
- Hollandia: opgaande, bossige groei en geschikt voor vormen zoals kegels, pyramides, spiralen en rechte kolonnen
- Rotundifolia: groeit snel en daarom geschikt voor hoge hagen en grote vormen
Naast de sempervirens vind je ook de Buxus microphylla terug. De bladeren van de microphylla zijn doorgaans groengeel en minder donker dan die van de sempervirens. De Buxus microphylla groeit snel en vormt dichtbegroeide struiken die je gemakkelijk in verschillende vormen snoeit. Populaire Buxus microphylla-variëteiten zijn Faulkner, Herrenhausen en Rococo.
Een buxushaag planten
Wil je een buxus planten? De ideale periode om een buxushaag aan te planten is de herfst of winter (oktober tot eind april). Je buxus is dan nog in rust en verbruikt dan niet al te veel energie. Zo steekt je plant al z’n tijd in het gewenningsproces en dat is des te belangrijker voor planten met blote wortels. Let op dat het niet vriest zodat je de bodem gemakkelijk kan bewerken.
Hoeveel buxusplanten voorzie je per meter? Het hangt allemaal af van de grootte van je buxusplant. Planten van 30 tot 50 centimeter plant je per 5 op een strekkende meter. Met planten tussen de 60 en 165 centimeter kom je met 4 tot 2 stuks toe per strekkende meter.
Stappenplan
1. Bekijk waar je je buxushaag wil hebben. Span met touw een lijn over de lengte van de gewenste plek. Met een strakke lijn zie je erop toe dat je je buxushaag recht plant.
2. Graaf langs het lijntje een geul van ongeveer 20 tot 30 centimeter diep. Woel de aarde los en meng de bodem met turf of andere vruchtbare grond. Meng het ook door de uitgegraven aarde. In de toekomst is het belangrijk om de bodem van je buxus te bekalken voor een gunstige pH.
3. Plant de buxusplanten in de geul. Voorzie een plantafstand van 10 tot 15 centimeter. Graaf de wortels goed in en druk de aarde goed aan.
4. Geef de buxushaag de volgende weken voldoende water zodat de aarde steeds vochtig aanvoelt. Geef geen water in natte periodes en ook niet als het vriest. Nieuwe aanplantingen hebben altijd extra water nodig zodat de wortels goed kunnen hechten.
Je buxus onderhouden
Nadat je je buxushaag geplant heb, ga je over op de verzorging. Als je je buxus in strakke of creatieve vormen wil houden, is het belangrijk om ‘m regelmatig bij te snoeien. Op internet vind je verschillende video’s terug waarin je precies ziet hoe je je buxus in je gewenste vorm snoeit.
Hieronder geven we je enkele tips mee om je favoriete haagplant in topconditie te houden.
- Hoe vaak geef je een buxus water? Minimaal 1 keer per week in droge periodes.
- Hoe vaak moet je je buxus bemesten? 2 à 3 keer per jaar buxusmest (april, juni en augustus).
- Hoe vaak moet je een buxus snoeien? Voor een strakke haag snoei je het best 4 keer per jaar.
- Kan je een buxus verplanten? Je kan een buxus vanaf november tot en met april verplanten.
- Hoe hou je de bodem gunstig? Bekalk de grond van de buxus 1 keer per jaar.
Ontdek alle handige tips en tricks om je bomen en struiken te snoeien in onze gids.