Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Zomerbloemen voor in je bloembakken

Niets leuker dan een terras, balkon of vensterbank met vrolijke zomerbloeiers. Zoals hun naam doet vermoeden, tonen de planten hun kleurenpracht in de zomer en fleuren ze zo je tuin helemaal op. Maar waar moet je op letten als je bloemen kiest voor in de bloembak? En welke potgrond gebruik je? We zetten het allemaal voor je op een rijtje.

Welke bloemen kunnen in bloembakken buiten?

Sterke planten die relatief weinig ruimte nodig hebben plant je zonder problemen in bloembakken. In de zomer wil je natuurlijk een terras of balkon vol met vrolijke zomerbloeiers. Je vindt ze als eenjarige planten, maar ook als vaste planten die hun kleurenpracht meerdere zomers tonen.

Mooie eenjarige bloemen voor bloembakken zijn...

  • Bidens is een vrolijke gele zomerbloeier die van mei tot oktober bloeit. Het is een zeer rijkbloeiende eenjarige plant die perfect is voor hanging baskets en de bloembak. Je combineert bidens mooi met andere planten, zoals scaevola, helichrysum, verbena, surfinia en petunia.
  • Afrikaantjes zijn er in het oranje en geel. De plant is afkomstig uit Midden-Amerika en houdt daarom van de warmte en de zon. Plant Afrikaantjes voor een retro-look in de tuin.
  • Bacopa schittert van mei tot oktober met witte, blauwe of roze bloemen. De zomerbloeier verkiest een plekje in de zon of halfschaduw. Het stevige plantje wordt ook weleens gebruikt als bodembedekker, maar met z’n lange afhangers is de bacopa ook heel erg geschikt voor bloembakken en hanging baskets.
  • IJsbloemen (Dorotheanthus bellidiformis) zijn heel bijzonder. Ze zijn er in vele kleurschakeringen en hebben meestal een witte binnenkant van waaruit de mooie kleur uitvloeit. De bloemen van de Dorotheanthus gaan alleen open als er een streep zonneschijn op valt.
  • Petunia’s zijn al jaren - terecht - een klassieker in je bloembak. Ze zijn beschikbaar in alle kleuren van de regenboog. Het zijn krachtig groeiende en rijkbloeiende eenjarige planten.
  • Geraniums vind je in alle schakeringen van rood, roze en wit. Je hebt de keuze uit hangende en staande varianten. Geraniums zijn bovendien ook geschikt als bodembedekker.
  • Tuinlobelia’s (Lobelia erinus) bestaan in het wit, roze en in het zachtblauw tot diep donkerblauw. Verzorg de plant goed en ze verrast je van mei tot november met een rijke bloei. De lobelia is erg goed te combineren met de geraniums en zorgen dan voor een mooi retro uitzicht in de tuin.

Geraniums - Aveve

Fraaie meerjarige planten voor in bloembakken zijn...

Dahlia’s zijn mooie bloemen waarvan je de knollen prima in potten en bloembakken kan planten. Je hebt dan wel een wat grotere bloembak nodig zodat de dahlia voldoende voeding heeft en niet om de paar dagen water nodig heeft.

Ridderspoor is een prachtige blauwe plant die in de zomer volop bloeit met volle bloemtrossen. Je plant ‘m in borders of in potten en bloembakken.

Het karpatenklokje bestaat in veel verschillende kleuren, gaande van wit tot helderpaars.

Echte salie is niet alleen een heerlijk kruid, maar ook een vaste plant die in de zomer prachtige paarse bloemen aan je toont.

Dahlia’s in bloembak - Aveve

Welke bloembak kiezen?

Ga voor een geschikte bloembak, bloempot of hanging basket (hangende mandjes). Bij buitenpotten is de afwatering heel belangrijk. Kies altijd potten met drainagegaten. Zitten deze er niet in? Boor ze dan zelf. Als je een kunststof pot in een mooie overpot zet, zorg dan ook dat de buitenste pot is voorzien van drainagegaten.

  • Wanneer er geen drainagegaten in de buitenste pot zitten, blijft overtollig water in de pot staan en dat werkt wortelrot in de hand. Wortelrot is helaas nefast voor je mooie bloemen.
  • Om dezelfde reden haal je bij langdurig nat weer ook de onderschotels van je bloempotten weg. Het best zet je de potten dan op voetjes. Bij droog weer zet je de potten juist wel op onderschalen, want zo zijn ze langer voorzien van water.
  • Ook is het per materiaal en per grootte verschillend of de pot goed draineert of niet. Een grote pot droogt bijvoorbeeld minder snel uit dan een kleine pot, dat is handig voor lustige drinkers, zoals de dahlia bijvoorbeeld. Schaf dus een iets grotere pot aan voor dorstige planten en planten die dieper wortelen. Een inhoud van minstens 10 liter is ideaal per plant.
  • Gebruik hydrokorrels of potscherven om de waterhuishouding in je bloembak te regelen.

Meer tips over de verzorging van planten en bloemen in bakken en potten lees je op de adviespagina over kruiden in potten.

Mooie planten begint met het kiezen van een stevige pot:

Ecopots beschikt over een uitgebreid assortiment design bloempotten en -plantenbakken uit gerecyclede materialen.

Welke potgrond gebruiken voor de bloembak?

Ga voor aangepaste potgrond in je bloembakken, bloempotten en hanging baskets. Bloemen hebben namelijk een uitgebalanceerd aantal voedingsstoffen nodig om goed te groeien en te bloeien. In je Aveve-winkel vind je aangepaste potgrond voor bloembakken. De potgrond is geschikt voor alle soorten bloeiende planten die je in bakken wil planten.

Aveve potgrond voor bloembakken premium (60 liter):

  • verrijkt met waterabsorberende polymeren en kokosgruis – 50% minder gieten
  • met osmocote meststof voor 6 maanden
  • voorzien van extra klei
  • RHP-gekeurd

Met Aveve potgrond voor bloembakken kies je voor het neusje van de zalm. Ideaal voor bloembakken tegen gevels of op vensterbanken. De potgrond is zo samengesteld dat het zorgt voor een diepe en intense kleur en een weelderige bloei van allerhande zomerbloeiers.

Dankzij de 'aquafix'-technologie houdt de potgrond meer water vast, zodat je tot de helft minder moet gieten. Aveve potgrond voor bloembakken is voorzien van een slow-release meststof voor 6 maanden.

Stappenplan om bloemen in een bak te planten

Als je je favoriete bloemen voor in de bloembak hebt gekozen, is het tijd om aan het echte werk te beginnen. Je gaat je bloemen voor in de bloembakken buiten planten. We vertellen je hoe je dat precies doet en geven je een handig stappenplan.

  1. Maak je bloembak eerst schoon en kijk na of de drainagegaten helemaal vrij zijn. Leg wat hydrokorrels of potscherven over de gaten om een eventuele verstopping te voorkomen. Breng een eerste laagje potgrond aan tot de pot voor ongeveer 3/4 gevuld is.
  2. Neem de planten en knijp lichtjes aan de onderkant en de zijkant van de pot om de wortelkluit “los” te maken uit de pot en de wortels niet te beschadigen. Tik voorzichtig de plant ondersteboven los en plant ze in de bloembak. Plant niet te dicht, geef de planten een paar centimeter vrije ruimte om door te groeien!
  3. Vul de bloembak verder met potgrond en druk goed aan. Geef overvloedig water.
  4. Extra hydrokorrels voeg je toe als drainagelaag of als decoratief element. De korrels houden de potgrond niet alleen vochtig, maar gaan ook de meeste onkruidvorming tegen.
  5. De verschillende soorten Aveve potgrond bevatten meststof voor de eerste maanden. Om je planten lang in optimale conditie te houden, voeg je na een aantal weken op regelmatige basis wat extra meststof toe. Hiervoor kan je kiezen uit een divers aanbod van meststoffen in vloeibare of vaste vorm.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met