Wat is het beste middel tegen onkruid?
Er bestaan verschillende middelen en manieren om ongewenste planten uit je tuin te krijgen. Wat je precies nodig hebt, hangt volledig af van het type onkruid, de plaats waar het groeit en hoe weelderig het is. Zie je door al het onkruid even je tuin niet meer? Dan zetten we alles voor je op een rijtje!
Maak korte metten met onkruid!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Natuurlijke en ecologische manieren om onkruid te bestrijden
Een paar madeliefjes in je grasmat of je bloemenperkje dat al eventjes geen bloemperkje meer is, omdat het groen er welig tiert. Vele mensen vragen zich af wat het beste middel tegen onkruid is. Welk product je gebruikt of op welke manier je te werk gaat, hangt af van de plaats waar het onkruid groeit, het type onkruid en in hoeverre het zich verspreid heeft in je tuin.
- Wil je onkruid biologisch bestrijden? Dan is er geen betere manier om het gewoonweg met de hand uit te trekken. Let wel op dat je het onkruid regelmatig moet verwijderen. Zo is wortelonkruid erg hardnekkig. Er blijft vaak een stukje wortel in de grond zitten waardoor de plant na een tijdje opnieuw groeit. Ook zaadonkruid blijft doorgroeien.
- Natuurlijk bestaat er ook gereedschap om onkruid te verwijderen. Je kan het onkruid met behulp van een schoffel, hak, handhak of wiedijzer, voegenborstel of een cultivator (hanepoot) bestrijden. Schoffels bestaan in verschillende maten. Je gebruikt ze om de wortels van het onkruid te verwijderen. Een schoffel werkt het best bij lichtere grondsoorten, bij zwaardere ben je beter af met een grondhak. Een handhak of wiedijzer is dan weer handig voor kleine stukjes en met een cultivator kan je de aarde verluchten en onkruid oppervlakkig loskrabben.
- Met een antiworteldoek houd je je tuin gemakkelijk onkruidvrij. Het doek laat wel water door, maar geen licht en geen wortelgroei waardoor het onkruid in de eerste plaats niet kan groeien.
- Je kan het onkruid ook verbranden met een speciale onkruidbrander. Gebruik de brander door ‘m op 5 à 10 centimeter afstand van het onkruid te houden. De cellen van het onkruid barsten open en het ongewenste plantje verwelkt in een mum van tijd. Een onkruidbrander is een efficiënte oplossing tegen onkruid op verhardingen, weg van andere planten.
Bodembedekking en bodembedekkers
Er bestaat ook bodembedekking tegen onkruid en bodembedekkers tegen onkruid. Als men het heeft over natuurlijke bodembedekking spreekt men vooral over boomschors, lavakorrels tegen onkruid, houtsnippers, grind, dennenappelschubben en cacaodoppen die je tussen je planten of bloemen strooit. Natuurlijke bodembekkers tegen onkruid zijn grondbedekkende plantjes die de groei van onkruid tegengaan.
Het najaar is de perfecte periode om natuurlijke bodembedekkers te planten in je tuin. De grond is warm waardoor de plant sneller wortelt en in het voorjaar goed uitloopt. Je krijgt zo een dichtbegroeide tuin waarin onkruid geen vrij spel krijgt. Ga voor de beste bodembedekkers tegen onkruid:
- kattenkruid
- dwergmispel
- goudaardbei
- maagdenpalm
- salie
- ooievaarsbek
- klimop
- vrouwenmantel
- schaduwkruid
- ezelsoor
Natuurlijke bodembedekking houdt niet alleen het onkruid uit je tuin, maar ook ongedierte , zoals slakken, blijven op een afstandje. Met natuurlijke bodembedekkers zorg je er verder voor dat katten andere oorden uitkiezen om hun behoefte te doen. Katten zijn namelijk dol op onbegroeide grond om hun ‘cadeautje’ in te graven.
Onkruid en mos verwijderen door te verticuteren
Je kan onkruid ook verwijderen door te verticuteren. Als je verticuteert, belucht je je gazon. Het woord betekent zoveel als “verticaal maaien”. Je maait je gazonbodem of grasmat met een speciale machine waarmee je onkruid, mos, dood gras en plantendelen verwijdert.
Je gazon regelmatig verticuteren is een noodzaak. Je haalt afgestorven gras, mos en verstikkend onkruid weg en je brengt opnieuw zuurstof in je grasmat. De beste maanden zijn april/mei en september/oktober als het minstens 14 °C is.
- Waarom moet je verticuteren? In een gazon vormt zich na verloop van tijd een verstikkende viltlaag. Zo’n laag bestaat uit afgestorven organisch materiaal zoals bladeren, mos, maairesten en afgestorven gras. Daardoor neemt je gazon moeilijker water, voedingsstoffen en zuurstof op.
- Vaak is een viltlaag een voorbode van mos of schimmels in je grasmat. De oplossing? Een keer per jaar verticuteren. Daarmee verwijder je de afgestorven organische resten zodat je gazon weer kan ademen en voedingsstoffen kan opnemen.
- Wat doe je met kale plekken in het gazon? Verticuteren is een drastische ingreep die je gazon flink uitdunt. Zaai kale plekken meteen weer in. Dat noemen we ‘doorzaaien’. Gebruik daarvoor een snel kiemend graszaad dat de ontstane openingen op korte termijn weer opvult. Laat je bij je keuze adviseren in je Aveve-winkel. Wacht je te lang met doorzaaien, dan verschijnt er opnieuw mos of onkruid en is al het werk helaas voor niets geweest.
- Bemest je geverticuteerde gazon! Help het weer op weg met aangepaste meststoffen. Die zorgen ervoor dat het nieuwe gras zich vlot in de grond wortelt en stevige wortels ontwikkelt. De medewerkers in je Aveve-winkel helpen je graag bij je productkeuze.
Welke huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken tegen onkruid?
Je gebruikt beter zo weinig mogelijk huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om je tuin onkruidvrij te maken. De middeltjes berokkenen vaak schade aan andere planten in de tuin. Bovendien brengen ze de zuurtegraad van je bodem uit balans.
Wil je toch een huis-, tuin- en keukenmiddeltje gebruiken? Ga dan voor kokend water tegen onkruid. De ongewilde plantjes tussen je terras- en stoeptegels bezwijken door de hitte waardoor je ze gemakkelijk wegkrabt. Gebruik kokend water alleen voor onkruid tussen tegels en klinkers.
Welke andere onkruidbestrijders kun je veilig gebruiken?
Er zijn verschillende middelen tegen onkruid en mos op de markt. Wat het beste middel tegen onkruid is, hangt af van verschillende factoren, zoals intensiteit van het onkruid, de plaats en de soort. We zetten de andere soorten onkruidbestrijding nog even op een rijtje. Chemische producten zijn heel erg effectief als je ze correct en op een veilige manier gebruikt.
- Op internet vind je vaak de raad terug om mos in het gazon te bestrijden met ijzersulfaat. IJzersulfaat verzuurt helaas je bodem en veroorzaakt ook weleens vlekken op je mooie terrastegels. Wil je mos in je gazon bestrijden ? Ga dan voor producten zoals Aveve Gazon Plus en Aveve Empress Garden.
- In je Aveve-winkel vind je producten voor totale onkruidbestrijding. Met totale (eco)herbiciden roei je al het onkruid uit, zoals in een overwoekerd tuintje.
De producten tegen onkruid gebruik je vaak in combinatie met een drukspuit of een gieter. Gebruik de producten met de juiste zorgen. Lees daarom eerst de verpakking grondig na en aarzel niet om extra advies te vragen in je Aveve-winkel.