Insecten bestrijden: efficiënte & ecologische manieren
Vervelende zoemers, kruipende veelvraten, bloeddorstige bezoekers... Hoewel elk beestje z’n steentje bijdraagt aan onze natuur, kan het soms toch nodig zijn om de vervelende insecten te bestrijden. Er zijn verschillende efficiënte én ecologische manieren om insecten weg te houden van je terras, te weren uit je moestijn en te verdelgen in de tuin.
Maak korte metten met ongewenste bezoekers!
In dit artikel ontdek je ...
- Welke insecten zorgen voor de meeste overlast?
- Insecten buiten bestrijden
- Hoe voorkom je ongewenste insecten en insectenplagen?
- Welke insecten bestrijd je beter niet?
Welke insecten zorgen voor de meeste overlast?
Je zit in de zomer gezellig op je terras te eten tot je in je oor een hoog gezoem hoort, je een vlieg en een wesp ziet landen op je stukje appeltaart en de mieren langs de tafelpoten omhoog ziet kruipen. Niet fijn natuurlijk. Op zulke momenten kan je slechts overgaan op 1 ding: de insecten bestrijden! Er zijn zowel kruipende als vliegende insecten die flinke overlast en zelfs schade aanrichten in je tuin.
- Bladluizen: kleine veelvraten die je aan de onderkant van bladeren en bloemknoppen aantreft. De kleine insecten zijn slechts een halve milimeter groot waardoor ze niet altijd met het blote oog waar te nemen zijn. De schade aan je planten is echter wel zichtbaar, want de beestjes voeden zich met plantensap en vermenigvuldigen zich erg snel.
- Mieren: Laat een kruimeltje van een koekje op de grond vallen en je ziet al snel een groot aantal kleine, zwarte kruipertjes verschijnen. Hoewel mieren nuttige dieren zijn voor ons ecosysteem, zorgt een teveel aan de beestjes in je tuin voor overlast. Je gazon en tegels kunnen verzakken en in de zomer is het moeilijker om buiten op het terras te genieten.
- Muggen: Wist je dat niet alle muggen bloeddorstig zijn en dat het enkel de vrouwtjes zijn die je steken? Een mug heeft een zuigsnuit waarmee ze de huid doorboort en zich tegoed doet aan vers bloed. Ze worden aangetrokken tot lichaamsgeur, je ademhaling en je lichaamstemperatuur.
- Teken: Teken zijn bloeddorstige, spinachtige wezentjes. Je treft ze vooral aan in beplanting in het bos, heides, weilanden en tuinen. Ze kruipen naar omhoog en grijpen zo hun gastheer vast. Ze voeden zich met bloed en zijn na zo’n bloedmaaltijd te herkennen als een groot grijswit bolletje op de huid of in de vacht van je huisdier.
- Vliegen en fruitvliegen: Vliegen zijn erg vervelend en ook redelijk onhygiënisch. Hoewel ze goed zijn voor onze natuur - ze ruimen dood organisch materiaal op – nemen ze ook bacteriën via hun pootjes mee. Ze gaan daarna vrolijk op je eten zitten en kunnen zo je voedsel contamineren. In België alleen al bestaan er zo'n duizend verschillende vliegensoorten!
- Wespen: Velen vragen het zich elke zomer luidop af: “Waar zijn die wespen nu toch eigen goed voor?” Ze houden de populatie van andere insecten, zoals vliegen en muggen, onder controle, maar ze zijn ook vervelend en soms zelfs ronduit angstaanjagend. Je hoeft niet elke wesp te bestrijden, maar het kan geen kwaad om ze uit je buurt te verjagen.
Het zijn dan wel geen insecten, maar ook slakken veroorzaken schade in je tuin. Het is vooral de naaktslak die het gemunt heeft op je moestuin en de grote, groene bladeren in je tuin. Ze komen tevoorschijn in vochtig en warm weer en tasten in een mum van tijd al je planten en bloemen aan. Gelukkig zijn er voldoende ecologische en efficiënte manier om ze te verdrijven.
Insecten buiten bestrijden
In sommige gevallen is het nodig om insecten te bestrijden om zo een ware insectenplaag te voorkomen. Voor elk soort insect heb je specifieke middelen nodig om ze te bestrijden. Wil je bijvoorbeeld vliegende insecten bestrijden? Ga dan voor een speciale spray. Wil je grondinsecten bestrijden? Dan is een insectenval vaak een goede uitkomst.
Als je insecten wil weghouden van je terras of wil bestrijden uit de moestuin, kies je voor middelen die geen schade berokkenen aan je tuin en andere tuinbewoners. Sommige huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken goed om de vervelende beestjes te verdrijven. In andere gevallen heb je ook hulp nodig van krachtigere bestrijdingsmiddelen, zoals die uit het assortiment van Aveve.
- Insecten bestrijden met insecticiden. Met insecticiden verdelg je ongewenste insecten, zowel in de tuin als binnenshuis. Het zijn chemische bestrijdingsmiddelen waarmee je bijvoorbeeld insecten kan weghouden van het terras. Lees altijd de gebruiksaanwijzing grondig door als je insecticiden gebruikt. Sommige zijn erg sterk en mag je dus alleen op bepaalde plekken gebruiken. Je vindt ze in verschillende soorten en voor verschillende doeleinden terug.
- Insecten bestrijden met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Je kan ook insecten verdrijven met alledaagse zaken die je al in huis hebt liggen. Zo weer je muggen af met een spray van water, knoflook en citroen en lok je slakken in een zelfgemaakte bierval. Zulke oplossingen werken prima als je slechts een paar insecten wil bestrijden. Kamp je met een kleine plaag? Dan gebruik je de middeltjes in combinatie met insectwerende middelen die je bij Aveve vindt.
- Insecten bestrijden met netten, vallen en lokaas. Met een muskietennet zoeken muggen andere oorden op en in een vliegenval vang je binnen de kortste keren al die vervelende zoemers die ‘s zomers op het terras rond je hoofd cirkelen. Let wel op dat je producten met lokaas niet binnenshuis zet om nog meer vervelende diertjes aan te trekken.
- Je moestuin en planten beschermen met insectengaas. Insectengaas beschermt je tuintje tegen verschillende soorten ongedierte, maar ook tegen vogels die zaadjes komen smullen. Je hebt minder nood aan chemische bestrijdingsmiddelen en je voorkomt een insectenplaag.
Het is mogelijk dat je toch plots met een insectenplaag zit. Gewone middeltjes lijken dan niet meer te werken. Je schakelt in zulke gevallen het best de hulp in van professionele insectenverdelgers. Zij hebben de juiste producten om een insectenplaag te bestrijden, zoals bijvoorbeeld stoommachines, gassingen en hitteapparaten.
Hoe voorkom je ongewenste insecten en insectenplagen?
Neem je voorzorgsmaatregelen om een insectenplaag te vermijden. Grijp tijdig in door insecten te bestrijden die het op je tuin gemunt hebben. Bedenk wel dat kleine beestjes er nu eenmaal bij horen. Ze zijn goed voor ons ecosysteem. Ervaar je weinig overlast en kun je de beestjes gewoon met de hand weghalen? Dan spreek je hoogstwaarschijnlijk niet van een plaag.
- Onderhoud je tuin tijdens alle seizoenen. Voorkom een wildgroei aan onkruid en ruim dood organisch materiaal op zodat er geen ongedierte op af komt.
- Dicht spleten en kieren, scherm luchtgaten af met gaas en plaats vliegenhorren voor deuren en ramen zodat het ongedierte niet bij je naar binnen kan.
- Wat eten insecten? Waar leven ze? Bekijk per insect wat hun voedselbronnen zijn en waar ze leven. Muggen leggen hun eitjes bijvoorbeeld op het water. Zorg ervoor dat je stilstaande waterbronnen beperkt in de tuin door een fonteintje te installeren en je regenton regelmatig te legen. Verwijder verder ook voedselbronnen, zoals dood organisch materiaal, en nestplaatsen.
- Controleer met wat voor soort beestjes je te maken hebt. Zo weet je meteen welk insect grote gaten in je planten achterlaat en kun je op tijd ingrijpen.
- Schakel de hulp in van een professionele insectenverdelger, zeker bij houtwormen, kakkerlakken en faraomieren. Ook wespennesten laat je het best professioneel verwijderen. Je informeert je hiervoor bij je gemeente.
Welke insecten bestrijd je beter niet?
Het is niet nodig om alle insecten uit je tuin te bestrijden. Het zijn namelijk nuttige diertjes voor onze natuur. Neem enkele kleine voorzorgsmaatregelen, zoals huis-, tuin- en keukenoplossingen, om de insecten te verdrijven uit je tuin. Verder bestrijd je ook geen bijen, vlinders en lieveheersbeestjes. Ze zijn essentieel en in kleine groepen richten deze vreedzame bestuivers helemaal geen schade aan.
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.