Een paasontbijt maken: gezond, eenvoudig en lekker
Een gezond, eenvoudig en typische paasontbijt maak je snel klaar. We vertellen je wat er sowieso op je ontbijttafel thuishoort en delen onze favoriete recepten voor een paasontbijt met je.
Pasen is pas af met je favoriete lekkernijen!
In dit artikel ontdek je ...
Waarom kies je voor een paasontbijt?
Organiseer je een paasontbijt in plaats van een klassieke brunch of lunch? Altijd een goed idee, want bij een typisch paasontbijt kun je enkele traditionele gerechten op tafel toveren die goed bij het thema Pasen passen. Bovendien start je de dag op een positieve manier met een gezond paasontbijt. Het geeft je genoeg energie om ertegenaan te gaan.
Wist je dat het paasontbijt ook een symbolische betekenis heeft? Bij een ontbijt op Pasen horen namelijk eitjes. Eieren zijn al langer het symbool van het paasfeest, omdat ze vruchtbaarheid en wederopstand uitbeelden. De paashaas verstopt de eieren ‘s nachts en kinderen gaan ‘s ochtends naar ze op zfaoek. De eitjes belanden diezelfde ochtend in de pan om deel uit te maken van het ontbijt.
Hoe stel je een paasontbijt samen?
Een paasontbijt kies je op basis van je eigen smaken en wensen. Toch zijn er enkele zaken die eigenlijk niet mogen ontbreken als je een traditioneel, eenvoudig of gezond paasontbijt wil maken. Natuurlijk vormen eieren daarin de rode draad, maar er zijn nog meer lekkernijen waarmee je Pasen op je bord tovert.
Waaruit bestaat een eenvoudig en typisch paasontbijt?
- Eieren klaargemaakt op verschillende wijzen. Denk aan de klassiekers, zoals een gekookt eitje, een omelet of een spiegeleitje. Maar ga ook voor andere lekkere bereidingen met eieren, zoals eggs Benedict, een gepocheerd ei, een eimuffin of eieren op Florentijnse wijze.
- Paasbrood kan niet ontbreken op je feesttafel. Ga voor klassiekers, zoals zelfgemaakt meergranenbrood, croissants, koffiekoeken en sandwiches, of daag jezelf uit door luxebrood te maken. Ontdek het volledige abc van brood in onze Start2Bake-gids en ga alvast aan de slag met de handige All-In Broodmixen.
- Vers fruit. Maak een frisse fruitsalade als zoete toets. Voorzie eventueel wat yoghurt en knapperige granola om het fruit volledig tot z’n recht te laten komen.
- Voorzie natuurlijk ook de gepaste drankjes. Koffie en thee zijn standaard op een ontbijt, net zoals versgeperst sinaasappelsap. Maar wat dacht je van verfrissende cock- of mocktails, zelfgemaakte ijsthee en oppeppende smoothies met groenten en fruit? Een glaasje champagne doet het natuurlijk ook goed tijdens een feestontbijt!

Je hebt natuurlijk ook smeersels, kazen, fijne vleeswaren en andere zaken voor op brood nodig. Ga voor klassieke smeersels, zoals jam en marmelade, maar probeer ook eens hummus of baba ganoush uit voor een originele en gezonde twist. Nog meer lekkernijen voor op de boterham zijn...
- tomaat en mozzarella
- eiersalade
- avocado
- pindakaas
- (kiem)groenten
- speculaaspasta
- groentenspreads
- mager vlees
- gerookte vis
- roomkaas
- fruit

Voor een paasontbijt mag het weleens wat meer zijn. Bij Aveve vind je dan ook een ruim aanbod aan heerlijke smeersels terug die het goed doen op een stukje versgebakken brood. Wat denk je bijvoorbeeld van koolzaadtartaar, paté van abdijbier of een klassieke boerenpaté?
Paasontbijt ideeën
Lekker brood, heerlijke smeersels en een zoete toets om je paasontbijt af te sluiten? Voor je paasontbijt kan je wel wat lekkere ideeën gebruiken. We stellen je onze favoriete recepten voor die je paasontbijt helemaal af maken. Wat is jouw favoriet?
1. Luchtige sandwiches
Sandwiches zijn echte klassiekers in de broodmand – ook met Pasen. De malse broodjes vallen bij iedereen in de smaak en zijn perfect om op elk moment van de dag van te genieten. Met onze mix voor luxebrood tover je de heerlijkste sandwiches op tafel. Resultaat: lekker malse en luchtige sandwiches.

2. Perenmarmelade
De zuurzoete toets van de Durondeau-peren geeft deze zelfgemaakte perenmarmelade een prikkelende smaak. Daarnaast zitten er ook nog marsepein, rozijnen en wortelsap in om het geheel nóg lekkerder te maken en je brood of gebak helemaal op smaak te brengen.

3. Originele zwaantjes met soezendeeg
Altijd al willen weten hoe de bakker z’n sierlijke zwaantjes maakt? Met soezendeeg en een spuitzak kom je al een heel eind. Je vult de zwaantjes met frisse ananas, banketbakkersroom en slagroom en werkt ze af met wat bloemsuiker. In plaats van ananas kan je ook ander seizoensfruit nemen.

4. Bananenbroodmuffins
Word je helemaal blij van bananenbrood? Wij ook! Voor het recept maakten we ze in een handige muffinversie. De muffins krijgen een royaal uitzicht door de stukjes appel en chocolade die we erin verwerken. Smulplezier verzekerd bij het paasontbijt!

5. American pancakes
American pancakes zijn anders dan onze traditionele Vlaamse pannenkoeken. Ze zijn lekker dik en smaken zoet. Over de oceaan worden ze bovendien vaak gegeten tijdens het ontbijt. Met dit recept haal je dus de royale ontbijttraditie van de Amerikanen in huis. Je maakt ze gemakkelijk met onze pannenkoekenmix en afwerken doe je met ahornsiroop voor een extra zoete toets!

Ga je voor een lekker paasontbijt in de plaats van een brunch of lunch? Dan heb je voldoende inspiratie om zelf een paasontbijt te maken dat eenvoudig en gezond is. Ga voor een typisch paasontbijt met eieren en luxebrood en breid het verder uit met verrassende smeersels, vers fruit en je favoriete gebak. Ontdek alle tips voor een geslaagd paasfeest in onze gids!
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.