Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Paaseieren decoreren

Pasen en eieren horen bij elkaar. Tijdens het paasfeest versieren, verstoppen en eten we ze. Hoe versier jij de eieren dit jaar? We geven je wat inspiratie.

Waarom eten we eieren met Pasen?

Rond Pasen pakken de supermarkten en banketbakkers uit met chocolade-eieren, maar ook gewone eitjes vallen vaker dan anders in de smaak. Hoe komt het dat eieren symbool kwamen te staan voor de periode rond Pasen? Het paasfeest en eieren hebben een lange geschiedenis.

Een bekende verklaring voor dit traditionele gebruik is dat bij onze voorouders eieren symbool stonden voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Zo begroeven boeren ze bijvoorbeeld in hun akkers in de hoop op een rijkere bodem om te bewerken. Andere verhalen gaan terug tot het Oude-Eypte waarin mensen elkaar versierde eieren cadeau gaven om elkaar geluk en voorspoed toe te wensen.

Toen de christelijke kerk periodes van vasten afkondigden, verbood ze om tussen Aswoensdag en Pasen eieren te eten. In die dagen kookten mensen hun eieren om ze langer houdbaar te maken. Als het paasfeest aanbrak, aten ze de eieren op. De oudste exemplaren versierden ze. Pas later, in de 18e eeuw, ontstond de gewoonte om het einde van de vastentijd te vieren met allerlei zoete lekkernijen.

Versierde paaseieren - Aveve

Hoe blaas je eieren uit om ze te versieren?

Als je paaseieren wil decoreren, is het een goed idee om ze eerst uit te blazen. Je verwijdert de dooier en het eiwit zonder de broze schaal te beschadigen. Uitgeblazen eieren zijn goed te versieren en hang je gemakkelijk op in mooie paastakken. Wat is de beste manier om eieren uit te blazen?

  1. Bewaar de eieren op kamertemperatuur zodat je ze gemakkelijk uitblaast.
  2. Was de eieren in water.
  3. Zet een bakje klaar en haal alvast een dikke naald of satéprikker uit de kast.
  4. Prik aan de onderkant en de bovenkant van het ei een gaatje.
  5. Maak het gaatje onderaan wat groter, maar doe dit voorzichtig zodat de schaal niet breekt.
  6. Zet je mond op het bovenste gaatje en blaas het eiwit en de dooier eruit.
  7. Gebruik eventueel een rietje of een spuitje om te blazen.
  8. Spoel je ei uit onder de stromende kraan en spuit er wat azijn in zodat je ei niet gaat stinken.
  9. Stop de eieren 10 à 20 seconden in de magnetron om ze te laten drogen of laat ze enkele dagen aan de lucht droog worden.

Tip: Verspilling is zonde. Gooi het eiwit en de dooier dus niet weg. Eieren zijn enorm veelzijdig en je gebruikt ze in de lekkerste recepten.

Versierde paaseieren - AVEVE

Tips om paaseieren te versieren

Versier je eieren ook eens op een andere manier. Wees lekker creatief en ga gezellig met z’n allen aan de slag. Haal alvast je knutselkoffertje boven of kijk eens wat je in huis hebt rondslingeren.

1. Paasboerderij

Tover je eieren om tot boerderijdieren. Verf ze in verschillende kleuren en teken er oogjes op. Met wat papier maak je bijvoorbeeld de bek van een kikker of de snavel van een eend. Knip ten slotte van chenilledraad (buigpluche) de pootjes van de dieren. Voor een schaap gebruik je watten als vacht.

2. Duikers

Verzamel wat dopjes, rietjes en elastiekjes en maak leuke duikers van je eieren. Gebruik het rietje als snorkel, een dopje als duikbril (vergeet hierop geen stipjes te zetten als oogjes) en een elastiekje rondom het ei zodat de bril net echt lijkt!

3. Gezichtjes

Simpel, maar toch erg leuk: gezichtjes op je eieren maken. Je hoeft ze niet te verven, haal alleen wat oogjes, plak die op je eieren en teken een mond in de gewenste vorm. Met verschillende kleuren draad zorg je voor een hip kapsel.

4. Grote meesters

Wat is jouw favoriete schilderij? Is het de Mona Lisa van Da Vinci of De Schreeuw van Edvard Munch? Treed in de voetsporen van de grote meesters en probeer jouw favoriete schilderijen na te schilderen op jouw klein eiercanvasje. Put inspiratie uit de websites van musea, zoals Het Rijksmuseum of The National Gallery.

Tip: Wil je jouw eieren in de paasboom ophangen? Maak dan 2 gaatjes bovenaan in het ei en doe dit dicht bij elkaar. Vervolgens stop je een draadje of lint in de gaatjes en hang je de eitjes mooi op. Je kan ook een klein stokje of luciferhoutje met een draadje in een groter gaatje stoppen.

Paaseieren natuurlijk decoreren

Wist je dat je om paaseieren te decoreren helemaal geen verf nodig hebt? De natuur biedt je een ecologisch schilderspalet aan. Voeg gewoon wat groenten, kruiden, koffie of fruitsap aan het kookwater toe.

  • rood: schillen van 5 rode uien
  • bruin: 750 ml koffie
  • geel: 3 eetlepels kurkuma
  • groen: verse spinazie
  • roze: bieten
  • oranje: schillen van 4 witte uien
  • blauw: een halve rode kool
  • paars: een halve liter druivensap

Kook 30 tot 60 minuten een ruime liter water met drie eetlepels azijn en de ingrediënten van de gekozen kleur. Roer dit mengsel af en toe door. Tenslotte zeef je het verfwater en gaar je de eieren erin.

Wil je de eieren op een later moment koken? Leg ze dan in het gekleurde water tot het ei de juiste tint heeft. Dit gaat snel. Soms zijn ze al na 5 minuten klaar. Je kan de gekookte eieren vervolgens verder versieren.

Versierde paaseieren – Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met