Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je eigen brood bakken: alles wat je moet weten

Zelf thuis brood bakken? Kinderspel! Niets wat zo lekker ruikt (of smaakt) als versgebakken brood. Met deze tips ga je eenvoudig aan de slag en tover je in 1-2-3 een ovenvers brood op tafel.

Ontdek al onze broodmixen

Brood bakken in de oven doe je zo

Heb je geen broodbakmachine? Geen probleem! Ook in de traditionele oven bak je gemakkelijk je eigen brood. Het proces is iets arbeidsintensiever, maar je hebt meer vrijheid op vlak van vorm en bakwijze. Ideaal als je graag experimenteert of brood wil bakken zonder broodbakmachine. Met dit recept voor handgemaakt brood en de 4 makkelijke tips hieronder maak je elk brood uit de oven een krokant en luchtig succes.

1. Weeg je ingrediënten

Bakken is een exacte wetenschap. Elk ingrediënt speelt een specifieke rol en elk recept is het resultaat van heel wat testen en bijsturen. Meet daarom alle ingrediënten nauwkeurig af. Wist je dat je ook water perfect kunt wegen? Eén milliliter water weegt één gram, simpel.


2. Kneed 20 minuten

Door goed te kneden krijg je een soepel en vlot rijzend deeg. Maar wanneer weet je dat je klaar bent met je deeg te kneden?

  • Je ziet overal een egale kleur
  • Elastisch en neemt zijn originele vorm terug aan
  • Het deeg plakt niet meer

Kneed je met de hand in plaats van een keukenrobot? Doe dat dan 20 minuten. Door af en toe van houding te wisselen hou je dat probleemloos vol. En je voorkomt gemakkelijk dat je deeg aan je handen plakt door wat bloem over je handen te wrijven.

Een man haalt vers brood uit de oven samen met zijn dochtertje - Aveve

3. Laat het deeg rijzen op kamertemperatuur

Brooddeeg rijst het best gelijkmatig bij kamertemperatuur of iets warmer. Verloopt het rijzen te snel, dan kan het deeg later weer inzakken.

Als je deeg te traag rijst, is je gist waarschijnlijk niet meer actief. Dan voeg je alsnog gist toe door het los te mengen met wat water en je deeg opnieuw te kneden.

Een tip voor een krokante korst: strijk het deeg in met water net voor je het brood in de oven steekt of bevochtig het met een plantenspuit.

De oven moet op temperatuur zijn als je het brood erin steekt. Anders verlengt de baktijd en wordt je brood droger. Als je brood te bruin kleurt, zet je de oven gemakkelijk een beetje zachter. Als ook dat niet helpt, kan je de bovenkant afdekken met aluminiumfolie om verder kleuren tegen te gaan..

Elk broodrecept vermeldt een ideale baktemperatuur. Toch is die richttemperatuur niet zaligmakend. Elke oven is namelijk anders en heeft een eigen warmteverdeling. Zo heeft jouw oven misschien een iets krachtiger verwarmingselement aan de bovenkant, waardoor je brood misschien de neiging heeft om te verbranden.

  • 220-230 °C: Klassieke broden zonder suiker en met weinig vetstoffen.
  • 180-200 °C: Broden met suikerrijk deeg (bv. suikerbrood of brioche).

De sleutel: hoe groter en zwaarder je brood, hoe langer het duurt om de kern helemaal te verhitten. Voor een heel groot brood speel je dus best op veilig met een iets lagere begintemperatuur, zodat het deeg goed kan garen zonder de korst te verbranden.

Brood kneden - Aveve

4. Haal het brood onmiddellijk uit de bakvorm

Brood klaar? Haal het direct uit de bakvorm en laat het afkoelen op een rooster. Zo blijft de korst lekker krokant en koelt alles gelijkmatig af.

De meeste ovens zijn prima geschikt om een knapperig brood mee te bakken. Ben je op zoek naar die perfecte broodbakoven? Let dan op 3 cruciale factoren:

  1. Kies een oven met een hoge binnenruimte van minstens 30 centimeter. Zo zit er altijd voldoende plek tussen het deeg en het verwarmingselement aan de bovenkant, waardoor de bovenkant van het brood minder snel verbrandt.
  2. Om meerdere broden tegelijk te bakken, heb je een oven nodig breed genoeg om 2 of meer bakblikken naast elkaar te leggen. Voldoende ruimte tussen je bakblikken helpt de luchtcirculatie.
  3. Een uitschuifbare of telescopische rail helpt je om je bakplaat voorzichtig uit de oven te trekken, zonder risico om het brood te laten vallen en je handen te verbranden.

Brood bakken in de broodbakmachine

Brood bakken in een broodbakmachine is de kant-en-klare oplossing als je snel en gemakkelijk vers brood wil. Een broodbakmachine werkt als volgt:

  • Je voegt alle ingrediënten voor je brood aan het bakblik toe.
  • Via de timer stel je in wanneer je je vers brood klaar wil hebben, bijvoorbeeld als je ‘s ochtends wil ontwaken met de geur van vers brood.
  • Vervolgens kies je het gepaste bakprogramma voor jouw brood.
  • Wanneer de machine in gang schiet, begint die met het tijdsintensieve kneedwerk.
  • Daarna rijst het brood in de machine tot het helemaal klaar is om te bakken.
  • Je broodbakmachine bakt het brood tot het klaar is. Dan krijg je een melding en haal je je brood eruit. Net zoals bij brood uit de oven, is het slim om je brood uit de bakvorm te halen en op een rooster te laten afkoelen. Zo krijg je een lekkerder brood én loop je minder risico dat je brood aan het bakblik blijft plakken.

Tot slot bak je met je broodbakmachine ook heel gemakkelijk allerhande soorten brood. Je kiest de juiste broodmix, voegt op het juiste moment extra’s toe zoals noten of chocolade toe en geniet van een brood dat helemaal bij je past.

Als je extra’s toevoegt aan je brood, doe dat dan zeker op het juiste moment. Veel broodbakmachines hebben een klein bakje waarin je chocoladestukjes, suikerparels of rozijnen kan steken zodat die op het juiste moment bij het deeg komen. Heb je zo’n bakje niet, dan moet je zelf wachten tot na de 2de kneedbeurt om ze handmatig toe te voegen.

Een vrouw bewondert vers brood in de broodbakmachine - Aveve

Brood bakken in de airfryer

Zeker als je geen oven of broodbakmachine hebt, is een airfryer een geschikte oplossing om brood te bakken. Je begint op dezelfde manier als voor brood in de oven:

  • Kies voor een gemakkelijk, snel en lekker brood met een van de All-in-broodmixen.
  • Voeg enkel water toe, de rest zit al in de broodmix inbegrepen.
  • Wanneer het tijd is, kneed je het deeg en laat je het 20 minuten rijzen.
  • Daarna geef je het deeg de juiste vorm zodat het mooi in de bakvorm van de airfryer past.
  • Laat het deeg opnieuw rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Druk het deeg juist voor het bakken nog een beetje plat, zo voorkom je dat het brood tegen het verwarmingselement komt en verbrandt.
  • Stel de temperatuur in en bak je brood in de airfryer.

Is er dan verder geen verschil? Toch wel. Om het brood mooi te laten garen moet je het langer bakken op een lagere temperatuur. Je hebt dus iets meer geduld nodig.

Airfryers zijn ook kleiner dan een oven of een broodbakmachine, je bakt er dus kleinere broodjes mee.

Houd er rekening mee dat je soms wat moet experimenteren met de juiste temperatuur. Sommige broden bakken in de airfryer beter bij een iets lagere temperatuur dan het recept aangeeft. Dat geldt ook voor diepvriesbroodjes of afbakbroodjes: start met de instructies voor de oven en pas aan op basis van wat je ziet.

Een tip voor een lekkere korst: strijk het deeg 2 keer in met water wanneer je met een airfryer bakt: een keer vóór het bakken en een keer halverwege de baktijd.

Een man zoekt een recept op voor brood in de airfryer - Aveve

Zelfgebakken brood invriezen

Vers gebakken brood vries je zonder problemen in. Diepgevroren blijft je brood 1 tot 3 maanden lekker, afhankelijk van de ingestelde temperatuur en de kwaliteit van je diepvriezer.

Je brood eenvoudig invriezen in 4 stappen:

  1. Laat je brood helemaal afkoelen.
  2. Snij het brood en verdeel het in porties.
  3. Stop elke portie in een broodzak en sluit die goed af.
  4. Plaats elke broodzak vervolgens in een eigen diepvrieszak.

Zelfgebakken brood ontdooien doe je altijd op kamertemperatuur, met de broodzak geopend. Ontdooien in de oven of microgolfoven doe je beter niet tenzij je de sneetjes meteen opeet. Je brood droogt dan sneller uit. Als je je sneetje brood meteen wil opeten, kan je het ook gewoon roosteren in de broodrooster.

Wat is goedkoper: brood kopen of zelf bakken?

Een zelfgebakken brood is meestal wat goedkoper dan één dat je bij de warme bakker haalt, omdat die laatste ook personeels- en arbeidskosten moet doorrekenen. Je eigen brood bakken is dus niet alleen een leuke bezigheid, maar spaart ook geld uit.

De uiteindelijke kostprijs van je brood hangt af van:

  • De broodmix en andere ingrediënten die je gebruikt.
  • De verrekening van de aankoopprijs van je broodbakmachine.
  • Het elektriciteitsverbruik van je oven.

Aveve-specialist Marc Thoné maakte de volledige berekening voor De Inspecteur op Radio 2. Als je de inflatie meetelt, kost een basisbrood in 2022 zo’n € 2.

Luister naar het Radio 2-interview met onze Aveve-expert over de prijs van zelf brood bakken.

Handgemaakt brood - Aveve

Brood bakken bij een hittegolf of vriesweer

Brood is een gevoelig natuurproduct. De omgevingstemperatuur heeft een merkbare invloed op de structuur van je deeg.

  • Zorg er in de zomer voor dat je je ingrediënten koel en droog bewaart. Als ze namelijk te warm zijn, rijst je deeg te snel, waardoor het weer in elkaar zakt.
  • In de winter riskeer je net het omgekeerde: je deeg rijst minder snel door te koude ingrediënten.

Tip: gebruik lauw water in de winter en extra fris water in de zomer. Stijgt de temperatuur in je keuken tot 30° vanwege een hittegolf? Ga dan voor ijskoud water van 5°.

Al je ingrediënten op de juiste temperatuur? Volg het recept op de verpakking en alles loopt gegarandeerd gesmeerd.


Start vandaag al

Op zoek naar een broodbakmachine om thuis zelf je brood te bakken? Vind dan je ideale broodbakmachine en ga aan de slag.

Bovendien kies je ook al meteen gemakkelijk de juiste All-in-broodmix of Classic-broodmix voor je eigen brood, helemaal zoals jij het wilt. Veel experimenteerplezier!

Wil je graag meer tips en adviezen ontvangen over hoe je brood bakt en het lekkerste gebak maakt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Selecteer ten minste één optie.

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief

Onze eerste inspirerende e-mail komt snel naar jou toe!

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met