Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Taarten bakken voor beginners

Taarten zijn er in alle vormen en maten. De ene soort ziet er al wat imposanter uit dan de andere, maar ze smaken allemaal minstens even lekker. Wij vertellen je hoe je taart kan bakken voor beginners, maar geven ook de beste adviezen voor doorwinterde hobbybakkers. Ontdek alle tips en tricks.

Wat heb je nodig om een taart te bakken?

Een taart bakken voor beginners... het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Hoewel de meeste taarten er imposant uitzien, maak je ze erg gemakkelijk klaar. Als je taart wil leren bakken voor dummies, kan het in het begin handig zijn om met een bakmix van Aveve te werken. Met een mix heb je steeds de juiste verhoudingen bij de hand en ben je zeker dat je zoete creatie ook echt lukt.

Wat heb je nodig om een taart te maken? Het hangt allemaal af van het type taart dat je maakt, maar taarten bestaan wel altijd uit enkele basisingrediënten. Met een bakmix van Aveve heb je vaak niet meer nodig dan wat boter, eieren en wat water. Je vindt de juiste hoeveelheden en toe te voegen ingrediënten terug op de verpakking van je favoriete bakmix.

  • eieren
  • suiker
  • bloem
  • zout
  • boter
  • melk
  • smaakstoffen
  • decoraties

Het juiste keukengerei

Je hebt ook het juiste keukengerei nodig om lekkere taarten te bakken. Haal enkele beslagkommen in huis en voorzie een handmixer, spatels, zeef en verschillende soorten bakblikken.

De basis van je taart: cake, biscuit of bladerdeeg?

Taart is een zeer breed begrip. Misschien denk je spontaan aan je favoriete soort. Taarten zijn er in alle vormen, maten en smaken. Daarom is het handig om de basis van de verschillende soorten taart te leren kennen als je taart wil leren bakken. We doen ze voor je uit de doeken.

Cake als basis voor je taart. Een taart met cake heeft een wat zwaardere en compactere textuur. Cakes hebben van zichzelf al veel smaak en zijn dus ook lekker om gewoon zo te eten. Een cakebasis breng je erg gemakkelijk op smaak met smaakstoffen naar keuze, zoals koekkruiden en vanille-extract, bijvoorbeeld. Je gebruikt cake als je een compactere taart wilt waar toch veel mensen van kunnen eten. Bovendien maak je met cake de stevigste en meest imposante taartcreaties.

Biscuit als basis voor je taart. Biscuit is heel luchtig. Het heeft van zichzelf wat minder smaak dan cake, maar daardoor leent het zich juist erg goed voor taarten met veel decoraties en versieringen. Zo overheerst de smaak van je basis niet en proef je je toppings beter. Je gaat voor biscuit als je een taart wil serveren die niet zwaar op de maag valt.

Bladerdeeg als basis voor je taart. Bladerdeeg is krokant en heeft een heerlijk volle smaak. Het is perfect voor hartige taarten en krokante fruittaarten. Het bestaat uit dunne lapjes deeg en roomboter waardoor het z’n typische smaak krijgt.

Andere soorten taartbodems als basis van je taart. In de winkel vind je kant-en-klare taartbodems terug, maar ook gebruiksvriendelijke mixen. Meestal gaat het om harde taartbodems, zoals van kruimeldeeg, voor taarten met veel fruit in combinatie met pudding.

Kies je voor cake, biscuit, bladerdeeg of voor een andere taartbodem? Vaak is het een kwestie van smaak, structuur en de hoeveelheid gasten die je wil verwennen met je taart. Toch smaken sommige soorten taart net iets beter met de ene basis dan met de andere. Experimenteer erop los of volg braafjes het recept als je een taart wil bakken voor beginners.

Populaire soorten taart

Zo’n zelfgebakken taart smaakt ook dat tikkeltje lekkerder, toch? Vooral omdat je gewoon je eigen favoriet kan bakken. Voor iedere taartenbakker hebben we wel iets: gemakkelijke recepten om taart te bakken voor beginners en wat moeilijkere taartrecepten om echt mee uit te pakken. We lijsten de lekkerste soorten taart op om zelf te bakken en al het bakgerei dat je nodig hebt. En wil je je helemaal laten gaan als je je taarten decoreert? Dan ben je ook bij ons aan het juiste adres.

Soorten taart

Beschrijving

Bereidingswijze

Flantaart

Flantaarten zijn een heus begrip in de bakkerswereld. Je vindt ze dan ook in veel bakkerijen terug – en voor een goede reden! De zachte textuur en volle smaak van een flantaart kunnen namelijk zo goed als iedereen wel bekoren.

Je maakt een flantaart met een basis van 330 gram Aveve Mix voor Flantaart en 200 gram Aveve Mix voor Kruimeldeeg.

Stap voor stap een klassieke flantaart maken?

Klassieke flantaart

Frangipanetaart

Frangipanetaart maak je op basis van boter, suiker, eieren, bloem en gemalen amandelen. Het laatste geeft je frangipanetaart z’n typische en karakteristieke zachte smaak. Je maakt je frangipanetaart helemaal af met fruit en toppings, zoals glazuur.

Je maakt een frangipanetaart met een basis van 250 gram Aveve Mix voor Frangipane en 330 gram Aveve Mix voor Kruimeldeeg.

Stap voor stap een frangipanetaart maken?

Klassieke frangipanetaart

Glutenvrije frangipanetaart

Kruimeltaart of crumble

De kruimeltaart wordt ook weleens aangeduid met het Engelse woord crumble. Een kruimeltaart is een zoete lekkernij op basis van fruit dat je mengt met kruimeldeeg. Experimenteer erop los en probeer je favoriete fruitcombinaties uit.

Je maakt een kruimeltaart of crumble met een basis van 330 gram Aveve Mix voor Kruimeldeeg, 200 gram Aveve Mix voor Crumble en 60 gram Mix voor Banketbakkersroom.

Stap voor stap een kruimeltaart maken?

aardbeiencrumbletaart

Limburgse vlaai of fruitvlaai

Het typische ruitjespatroon van de Limburgse vlaai ziet er voor velen bekend uit. Onder de bovenkant gaat het lekkerste fruit schuil.

Limburgse vlaaien zijn steeds rond, maar hoeven niet altijd het ruitjespatroon te hebben aan de bovenkant. Je maakt ze ook met alleen maar fruit of met kruimeldeeg, bijvoorbeeld. Er bestaan erg veel variaties van de lekkere Limburgse fruittaart.

Je maakt een Limburgse vlaai met een basis van 500 gram Aveve Classics Zoet Wit Brood en 50 gram Aveve Mix voor Banketbakkersroom.

Feestelijke taarten

Met een feestelijke taart blaas je je gezelschap omver. Het is het ideale gebak om uit te pakken met je bakkunsten. Er zijn erg veel recepten voor verschillende taarten die er net dat tikkeltje imposanter uitzien.

Voor bijzondere taarten gebruik je het beste als sterke basis Cake ‘n Party Sponge Cake (ook in chocolade) of Aveve Mix voor Cake.

Onze favoriete feestelijke taarten:

Zeemeerminnentaart

Feestelijke taart

Kaastaart of cheesecake

Veel mensen kennen de kaastaart als cheesecake. Een cheesecake bestaat uit een mengsel van zachte verse kaas, eieren en suiker. Het is een luchtige en stevige taart die je prima kan versieren met vers fruit. De bodem van de taart bestaat meestal uit verkruimelde koekjes. Je hebt geen oven nodig om een cheesecake te maken.

Onze favoriete cheesecakes:

- Lemon cheesecake

- Klassieke cheesecake

- Malibu style coconut cheesecake

- Plattekaastaart met kersenlaag

Hartige taart of quiche

Een taart hoeft niet altijd zoet te zijn. Met een quiche tover je een heerlijke en hartige lekkernij op tafel. Vul je quiche met opgeklopte eieren en room in combinatie met verschillende ingrediënten naar keuze, zoals verse groenten.

Onze favoriete quiche:

- Mini-quiche

Nog meer favorieten...

- Quiche met prei en spek

- Quiche met courgette en tomaten

- Tomatenquiche

- Taart van spinazie en paddenstoelen

Je taart is pas echt af met een heerlijke topping of vulling. In je Aveve-winkel vind je daarom gemakkelijke bakmixen terug voor de lekkerste banketbakkersroom, stevige crème au beurre en wat luchtigere botercrème. Je hoeft alleen maar wat boter, suiker, water en/of melk toe te voegen!

Taart bakken in de oven, airfryer of stoomoven

Taarten bak je het vaakst in de oven, omdat je die gemakkelijk kan instellen. Je stelt de boven- en onderwarmtefunctie in op de oven om een taart te bakken. De basis van je taart moet wat rijzen en de boven- en onderwarmte zorgt ervoor dat je hele gebak gelijkmatig bakt. Je krijgt een gegaarde bovenkant en een lekker krokant deeg. Je kan ook taarten bakken in de airfryer en stoomoven.

  • Een taart bakken in de airfryer: een airfryer is in principe een kleine oven. Gebruik ovenvaste schalen en vormen om je favoriete taart te maken. Je kan ook siliconen of papieren bakvormen gebruiken. Door z’n compactheid warmt de airfryer een stukje sneller op dan een oven. Stel ‘m daarom minder lang in op een iets lagere temperatuur. Je mag gerust 20 graden van de voorgeschreven temperatuur voor de oven halen, net zoals een derde van de bereidingstijd. Staat er in het recept 60 minuten op 170 °C? Stel de airfryer dan in op 40 minuten en 150 °C.
  • Een taart bakken in de stoomoven: je gebak rijst goed door het extra vocht in de oven. Gebruik een multifunctioneel programma op je stoomoven. Het programma laat je toe om tegelijkertijd te bakken en te stomen. Zo is je taart lekker smeuïg, maar ook lekker knapperig.

Heb je geen taartvorm of bakblik bij de hand? Dan kan je een taart in principe ook bakken in een ovenschaal. Gebruik een glazen of stenen ovenschaal die breed en hoog genoeg is voor je taart. Een nadeel aan taart in een ovenschaal? Je krijgt ‘m er moeilijker uit en de kans is groter dat er stukjes aan de randen blijven kleven. Gebruik daarom wat meer boter of bloem of leg bakpapier in de ovenschaal.

Taart uit de oven halen

Je taart blind bakken

Het is soms nodig om een taart eerst blind te bakken alvorens je ‘m verder vult. Blind bakken betekent dat je je taartbodem op voorhand klaarmaakt. Het is nodig als je voor een taart kiest met een vulling die niet mee hoeft te bakken of wat minder tijd nodig heeft in de oven, zoals bijvoorbeeld meringuetaart. Door blind te bakken geef je je taartbasis een goede structuur waardoor je vulling er vlot in kan.

Als je blind wil bakken, maak je eerst je taartbodem of de basis van je taart klaar. Je doet het met behulp van steunvulling, zoals speciale blindbakbonen. Heb je die niet meteen in huis? Gebruik dan ongekookte rijst of gedroogde bonen. Ze zorgen ervoor dat er voldoende plaats ontstaat voor je vulling die je erna bij doet. Je kan de bonen en rijst erna niet meer eten, helaas.

Zo kun je taart blind bakken:

  • Maak het deeg van je favoriete taartbodem klaar. Het is belangrijk dat het goed gekoeld is. Rol het vervolgens uit tot ongeveer 3 tot 4 millimeter dikte.
  • Vet je taartvorm goed in. Leg het deeg erin. Prik gaatjes in de bodem en snijd randjes weg.
  • Verkreukel een stukje bakpapier, vouw het opnieuw uit en leg het over je taartvorm met deeg.
  • Plaats de steunvulling op het bakpapier. Verdeel het goed. Bak de taartbodem.
  • Verwijder het bakpapier met steunvulling als je taart gebakken is. Of haal de steunvulling er wat eerder uit als je taartvulling ook nog moet meebakken in de oven. Je vindt de exacte tijd van de taartvulling terug in het recept.

Tip: Verstevig je taartbodem als je je taart vult met zaken die je niet meer hoeft te bakken. Je kan nadat je taart bodem gebakken is, er een laagje smeltchocolade (of puur) over gieten. Laat de chocolade smelten zodat de bodem hard wordt. Nu heb je een stevige taartbodem die niet wak wordt door de vulling.

Verschillende soorten taarten

Wil je graag meer tips en adviezen ontvangen over hoe je brood bakt en het lekkerste gebak maakt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Selecteer ten minste één optie.

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief

Onze eerste inspirerende e-mail komt snel naar jou toe!

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met