Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Zo bak je altijd de lekkerste cakes, muffins en cupcakes

Cake is het fundament van de dessertkeuken. Als je weet hoe je een perfecte cake maakt, tover je in een mum van tijd de lekkerste zoetigheden op tafel. Wij delen al onze tips en tricks met jou voor de beste cakes, cupcakes en muffins.

Hoe maak je cake, muffins en cupcakes?

Een goede cake is de basis van verschillende lekkere desserten, zoals taart en gebakjes. De klassieke rechthoekige cake kan je natuurlijk ook eten als een kleiner cakeje in een vormpje: cupcakes en muffins. Naast het feit dat cake een heerlijke beloning is, maak je het ook nog eens erg gemakkelijk klaar – in het bijzonder met onze handige bakmixen. Hoe maak je een cake, muffins en cupcakes?

Product

Beschrijving

Bereidingswijze

Klassieke fijne cake

Een klassieke cake waarmee je in een mum van tijd een heerlijk vieruurtje op tafel zet.

Voor 1 klassieke fijne cake met 330 gram Aveve Cake, 150 gram boter op kamertemperatuur en 3 eieren:

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Roer de boter mals.

Voeg eerst de eieren en daarna de bakmix voor cake toe.

Klop gedurende 5 minuten tot een homogeen beslag.

Vet een bakvorm van mediumgrootte in en vul ‘m met beslag.

Bak de cake in 50-60 minuten op 170 °C.

Tip: De bakmix is ook geschikt om bewaarwafels mee te maken. Je kan de wafels wel 1 tot 2 weken bewaren in een afgesloten koektrommel.

Speltcake

Een lekkere en voedzame cake op basis van spelt en met yoghurt.

Voor 1 speltcake met 250 gram Aveve Mix voor Speltcake, 100 gram boter op kamertemperatuur en 2 eieren:

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Roer de boter zachtjes door.

Voeg eerst de eieren en daarna de bakmix toe.

Klop gedurende 5 minuten tot een homogeen beslag.

Vet een bakvorm van mediumgrootte en en vul met het beslag.

Bak de cake vervolgens 50-60 minuten op 170 °C.

Boerencake

Een boerencake heeft een extra zachte textuur waardoor een stukje van deze lekkernij op je tong smelt.

Voor 1 boerencake met 200 gram Aveve Boerencake, 100 gram boter op kamertemperatuur en 2 eieren:

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Roer de boter zachtjes door.

Voeg eerst de eieren en daarna de bakmix toe.

Klop gedurende 5 minuten tot een homogeen beslag.

Vet de bakvorm in en vul met het beslag.

Bak de cake 20 minuten op 150 °C.

Bak de cake vervolgens 20-25 minuten op 170 °C.

Speculaascake

Een originele cake met speculaaskruimels en krachtige kruiden die je lekkernij een bijzondere twist geven.

Zo maak je 1 speculaascake met 250 gram Aveve Speculaascake, 2 eieren en 100 gram boter op kamertemperatuur:

Roer de boter zacht.

Voeg eerst de eieren en daarna de bakmix voor speculaascake toe.

Klop gedurende 5 minuten tot een homogeen en glad beslag.

Vet de cakevorm in en schep er het beslag in.

Bak de cake 40 minuten op 170 °C.

Chocoladecake

Een lekkere en smeuïge chocoladecake met stukjes chocolade.

Zo maak je 1 chocoladecake met 400 gram Aveve Chocolate Cake, 2 eieren en 75 milliliter water:

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Voeg alle ingrediënten samen. Meng het geheel 5 minuten tot een glad beslag.

Vul een ingevette taartvorm met het beslag.

Bak de chocolate cake 35 minuten in een voorverwarmde oven op 170 °C.

Suikervrije cake

Een lekker smeuïge cake met krokante korst, stukjes appel, noten of kokos en... Je maakt ook nog eens een bewuste keuze!

Zo maak je 1 suikervrije cake met 150 gram boter op kamertemperatuur, 180 gram Dibro suikervervanger, 180 gram zelfrijzende bloem, 3 eieren en vanillearoma:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de boter in een kom en voeg de eieren één voor één toe. Meng 1 minuut met een handmixer.

Meng de zelfrijzende bloem met de suikervervanger. Voeg het bloemmengsel al mixend toe aan het botermengsel.

Voeg naar smaak een beetje vanillearoma toe en mix nog 4 minuten op de hoogste snelheid.

Vet de cakevorm in. Vul de vorm met het beslag.

Bak de cake ongeveer 60 minuten op 180 °C.

Cupcakes

Cupcakes zijn, zoals de Engelse naam al verklapt, kleine cakejes in een vormpje. De kleine lekkernijen hebben de structuur van een klassieke cake. Hun platte bovenkant komt nauwelijks boven het vormpje uit. Cupcakes zijn leuk en gemakkelijk om te versieren.

Met onze cakebakmixen maak je ook gemakkelijk de lekkerste cupcakes klaar.

Zo maak je 12 cupcakes met 250 gram Aveve Cupcakes, 2 eieren, 100 gram boter en 30 milliliter water:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Roer de boter zachtjes door. Gebruik boter op kamertemperatuur.

Voeg de mix voor cupcakes, de eieren en het water toe.

Meng het geheel 4 minuten tot een glad beslag.

Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes.

Bak de cupcakes 20 à 25 minuten op 180 °C.

Tip: Ben je dol op de smaak van amandelen? Probeer dan ook eens onze bakmix voor cupcakes met amandelen.

Muffins

Muffins verschillen van cupcakes. Ze hebben een broodachtige structuur, omdat je er minder suiker aan toevoegt en gesmolten boter gebruikt. Ze zijn vaak een stukje groter dan cupcakes. Muffins rijzen zoals paddenstoelen een stukje boven hun vormpje uit. Je versiert ze meestal niet, in tegenstelling tot cupcakes.

Zo maak je 8 American muffins met 250 gram Cake ‘n Party American Muffins, 100 milliliter water en 100 milliliter olie:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Voeg alle ingrediënten samen.

Klop het geheel 5 minuten tot een glad beslag.

Verdeel het beslag over 8 papieren vormpjes in een siliconen bakplaat voor muffins.

Bak de muffins circa 25 minuten op 180 °C.

Tip: Met de Aveve Chocolate Cake-mix maak je de heerlijkste chocolademuffins klaar.

Hoe maak je een cake in de airfryer?

Een airfryer is eigenlijk een compacte oven. De laatste tijd komen er vaker recepten voorbij met de airfryer in de hoofdrol. Maar hoe kan je eigenlijk een lekkere cake bakken in de airfryer? Simpel! Verwarm de airfryer voor op 150-160 °C. Controleer of je bakvorm in de airfryer past of gebruik het bijgeleverde blik. Bak cake in 45 minuten goudbruin.

De airfryer is een stukje kleiner dan je oven waardoor ‘ie minder lang moet voorverwarmen en wat minder tijd nodig heeft om cake te bakken. Je hoeft de airfryer door z’n compactheid ook niet heter in te stellen dan 160 °C als je cake bakt. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld.

Cake in de airfryer

Wil je toch liever volledig zelf je cakebeslag maken? Dat kan ook! Ontdek onze overheerlijke recepten met verschillende soorten cake, zoals appelcake, glutenvrije cake en onze homemade Jaffa cakes!

Hoe kun je cake bakken in de oven?

Simpel cakebeslag voor een klassieke fijne cake maak je klaar met 250 gram boter op kamertemperatuur, 250 gram fijne kristalsuiker, 250 gram zelfrijzende bloem, 5 eieren en 1 theelepel fijngeraspte citroenschil.


  • Doe de boter en de suiker in een beslagkom en mix tot de boter wit kleurt.
  • Voeg een voor een de eieren toe en mix goed door.
  • Voeg de citroenschil en het zelfrijzend bakmeel toe en meng tot een glad beslag.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Vet een cakeblik in met wat boter of een bakspray.
  • Giet het beslag in het bakblik en plaats het in het midden van de oven op een rooster.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten goudbruin. Controleer met een prikker. Een droge prikker zonder beslag staat gelijk aan een cake die klaar is om uit de oven gehaald te worden.

Versgebakken cake - Aveve

De verschillende soorten cake hebben elk hun eigen baktijd en temperatuur. Maar voor elke cake geldt dat je ‘m het beste bakt op een lagere temperatuur (tussen de 150 °C en 170 °C) en in een wat langere baktijd (tussen de 45 en 60 minuten). Een klassieke fijne cake heeft doorgaans tussen de 50 en 60 minuten nodig op 170 °C.

  • De temperatuur en de tijd in het recept zijn richtinggevend, omdat iedere oven een beetje anders werkt. Het is om die reden belangrijk om naar het einde van de aanbevolen tijd toe de cake alvast te controleren. Open de oven en kijk of de randen van de cake alvast loskomen van de cakevorm. Prik ter controle een prikker in het midden. Komt ‘ie zonder beslag terug? Dan is je cake helemaal klaar!
  • Open je oven niet te vroeg. Geduld is namelijk een mooie deugd, zeker als je een cake bakt. Als je de oven te vroeg opent, kan het gebeuren dat de cake erna niet meer mooi opstijft. Controleer de cake dus door het raampje van de oven en doe het deurtje niet vroeger dan 10 minuten voor de aanbevolen baktijd open.
  • Plaats de cake middenin de oven op een rooster voor het beste bakresultaat.
  • Een cake heeft een langere tijd nodig op een lagere temperatuur (150 °C - 170 °C) om mooi goudbruin te kleuren en lekker te smaken. Gebruik hiervoor de boven- en onderwarmtefunctie van je oven. De heteluchtfunctie neemt te veel vocht op uit je beslag.

Cake in de oven

Hoelang moet je cupcakes en muffins bakken en op hoeveel graden? Ze zijn een stukje kleiner dan een klassieke rechthoekige cake waardoor ze minder lang in de oven moeten. De temperatuur voor cupcakes en muffins mag dan weer wat hoger. Bak cupcakes en muffins in zo’n 20 tot 25 minuten goudbruin op 170 °C tot 180 °C.

Plakjes cake

Kun je cake bakken in een broodbakmachine?

Je bakt er het lekkerste brood in, maar een broodbakmachine kan je in principe ook gebruiken om cake te maken. Om cake te bakken in een broodbakmachine controleer je eerst of je machine een speciale stand heeft voor cakes. Heeft ‘ie dat niet? Ga dan voor het basisprogramma. Het basisprogramma kneedt je beslag eerst, laat het 20 minuten rijzen en bakt je cake in 40 minuten.

Laat de cake na de 40 minuten baktijd nog een vijftal minuten nagaren in de broodbakmachine. Hou er rekening mee dat een broodbakmachine zonder cakeprogramma misschien niet het meest ideale apparaat is om cake mee te maken. Natuurlijk is het wel steeds het proberen waard als je geen oven of airfryer hebt.

Wanneer haal je cake uit de vorm?

Wie aan het bakken is geslagen, weet dat goed gebak ook gemaakt wordt met flink wat eetlepels geduld. Heb je je goudbruine cake zojuist uit de oven gehaald? Laat je zoete lekkernij dan nog 10 minuten op een rooster staan voor je ‘m uit het bakblik haalt. Leg een theedoek over de cake zodat er niet te veel vocht in een keer ontsnapt. Zo blijft je cake vochtig en smeuïg.

Maak daarna de vastzittende randjes zachtjes los met een mesje of gebruik je vingers. Pak ovenwanten klaar en schud met de vorm boven het rooster zodat de cake loskomt.

Wanneer versier je je cake, cupcakes of muffins?

Je kan je cake, muffins en cupcakes pas goed versieren als ze volledig zijn afgekoeld. Haal je mooiste eetbare decoraties boven zodra je voelt dat de cake niet meer warm is. Gebruik eventueel een satéprikker waarmee je een gaatje prikt in het midden. Ontsnapt er geen damp meer? Dan blijven je zoete versieringen gegarandeerd mooi kleven en voorkom je dat alles smelt.

Versierde cupcakes

Waarom zakt je cake in?

Er zijn 2 belangrijke redenen waarom je cake ineenzakt. De eerste reden is een te luchtig beslag. Het is mogelijk dat je het te luchtig hebt geklopt of te veel rijsmiddelen hebt toegevoegd. De tweede reden is een foute temperatuurinstelling van de oven. Verwarm je oven goed voor zodat de eiwitten stollen en je cake z’n vorm behoudt. Wacht ook tot 10 minuten voor de aanbevolen baktijd om de oven te openen.

Waarom is je cake droog?

Een te droge cake heeft alles te maken met een te lange baktijd. Het vocht verdampt namelijk waardoor je cake z’n smeuïgheid verliest. Hou dus steeds de aanbevolen baktijd aan en controleer aan het einde van het bakproces of je cake goed is. Als de randjes mooi loslaten en er geen beslag aan de prikker hangt, is je cake klaar en mag je ‘m uit de oven nemen.

Wist je al dat het belangrijk is om met ingrediënten op kamertemperatuur te werken als je cake maakt? Zo voorkom je dat de ingrediënten schiften en de cake te hard wordt. Hou de aanbevolen hoeveelheid ingrediënten altijd aan en experimenteer ook niet te veel met alternatieven.

Cake, cupcakes en muffins bewaren

Een zelfgebakken cake kan je een kleine week bewaren voordat ‘ie uitdroogt of hard wordt. Ook cupcakes en muffins hou je gemakkelijk een weekje bij – rekening houdend met de soorten decoraties waarmee je ze versierd hebt. Verpak de cake in huishoudfolie, aluminiumfolie of gebruik een afsluitbaar (cake)blik. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk lucht bij je cake kan. Bewaar cake buiten de koelkast.

Wil je je cake, cupcakes of muffins invriezen? Wikkel ze in folie en doe er nog een extra plastic zak om heen voor wat meer bescherming. Zo komt er geen extra vocht bij. Je kan je zoete lekkernijen zo’n 3 maanden bewaren in de vriezer.

Cake op plateau

Cake, cupcakes en muffins zijn enorm gemakkelijk klaar te maken. Met wat hulp van de Aveve-bakmixen hoef je amper nog ingrediënten af te wegen en weet je dat je zoete lekkernijen gegarandeerd een succes worden. Ga jij voor de klassieke fijne cake of wil je jezelf eens trakteren op de bijzondere speculaascake?

Begin vandaag nog met bakken met alle tips en tricks in onze complete Start2Bake-gids!

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Wil je graag meer tips en adviezen ontvangen over hoe je brood bakt en het lekkerste gebak maakt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Selecteer ten minste één optie.

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief

Onze eerste inspirerende e-mail komt snel naar jou toe!

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met