Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Wat heb je nodig om te bakken? Je ultieme ingrediëntengids om thuis verschillende lekkernijen te bereiden

De essentiële ingrediënten en bakbenodigdheden zijn de bouwstenen van iedere lekkernij die je op tafel tovert. Wij leren je ze van binnen en van buiten kennen zodat je precies weet waar je mee bezig bent als je je oven, airfryer of broodbakmachine aanzet.

Maak het jezelf gemakkelijk met onze bakproducten!

Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:

Wat heb je nodig om te bakken?BloemRijsmiddelenSuikerZoutZuivelVetstoffenSmaakstoffen en decoratieMaak het jezelf gemakkelijk met bakmixenKeukengerei om te bakken

Wat heb je nodig om te bakken?

Een hobbybakker heeft een goedgevulde keuken. Je vindt er alle basisingrediënten in terug die je nodig hebt om verschillende soorten lekkernijen op tafel te toveren. Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan de handige bakchecklist zodat je steeds op elk moment aan de slag kan gaan met een goede basis om te bakken.

Wat heb je écht nodig om te bakken?

  • Bloem en meel
  • Rijsmiddelen
  • Suiker
  • Zout
  • Zuivel
  • Vetstoffen
  • Smaakstoffen
  • Bakmixen
  • Keukengerei

De bovenstaande ingrediënten zijn de bouwstenen van je gebak. Natuurlijk kan je nog allerlei zaken toevoegen om je lekkernijen op smaak te brengen of er wat fraaier te laten uitzien. Hoe meer bakervaring je opdoet, hoe meer je merkt welke ingrediënten het beste werken voor jou.

Bakken in de keuken

Bloem en meel

De termen ‘bloem’ en ‘meel’ worden geregeld door elkaar gebruikt terwijl het eigenlijk 2 verschillende ingrediënten zijn. Een handig ezelsbruggetje brengt meteen wat opheldering: “Meel is veel!” Meel wordt namelijk gemaakt van de hele graankorrel terwijl bloem enkel bestaat uit de kern van de graankorrel. Wat voor soort bloem of meel je overhoudt, hangt af van het soort graan en de maling.

Zowel bloem als meel zijn gemaakt van gemalen graankorrels. Ze hebben elk hun eigenschappen. Meel is de basis van bloem: het laatste ontstaat door de zemelen oftewel vliesjes en de kiemen uit het meel te zeven. In de kiemen en zemelen zitten echter de meeste voedingsstoffen waardoor meel net wat voedzamer is dan bloem.

Wat is de rol van bloem en van meel? In bloem en meel vind je gluten terug die ervoor zorgen dat je deeg rijst en dat het lekker luchtig wordt. Hoe meer gluten, hoe luchtiger het deeg wordt.

Wanneer gebruik je bloem en wanneer meel? Bloem is fijner van structuur waardoor het beter geschikt is om koekjes en cakes te bakken. Meel werkt dan weer erg goed in broden en in pannenkoeken. Je kan bloem en meel niet zomaar verwisselen in het recept, omdat ze een ander effect hebben in de bereiding.

Kan je bloem of meel vervangen door een ander ingrediënt? Meel of bloem zijn essentieel. Je kan het dus niet vervangen door een ander ingrediënt. Heb je geen tarwemeel of -bloem meer in huis? Dan kan je in principe wel je tarwemeel of -bloem vervangen door een andere soort, zoals havermeel of speltbloem. Staat er in het gerecht dat je bloem nodig hebt? Kies dan ook echt voor bloem en gebruik geen meel.

Verschil tussen meel en bloem

Er zijn verschillende soorten bloem en meel met elk hun eigen kwaliteiten. Je kan ook meel krijgen op basis van amandelen, rijst en zelfs kokosnoot. Zulke soorten meel zijn ook gemaakt van fijngemalen product. De verschillende soorten zijn speciaal geschikt voor bepaalde gerechten. Het is dus beter om niet te veel te experimenteren als je nog meer pas begint met bakken.

Soort meel of bloem

Wat is het?

Waarvoor gebruik je het?

Volkorenmeel (fijn en grof)

Er zit ook nog een verschil tussen meel en volkorenmeel. Het laatste bevat de gehele graankorrel in de natuurlijke verhouding. Je gebruikt volkorenmeel om volkorenbrood te maken.

Gewoon meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Het gaat vaak over een verhouding van 50/50. Je gebruikt meel om bruinbrood te maken.

* Volkorenbrood * Koekjes * Pitabroodjes

Tarwebloem of tarwemeel

De meest algemene en bekende bloem- en meelsoort.

Ideaal om vers brood mee te maken, maar kan ook in andere bereidingen.

* Broden * Cake * Wafels * Taarten * Pannenkoeken * Pizzadeeg

Patisseriebloem

Zeer fijne bloem die gemaakt is van zachte tarwe en weinig gluten bevat.

Goede keuze voor zacht en luchtig deeg.

* Pannenkoeken * Cake * Wafels * Taarten * Sauzen

Patentbloem

Zeer fijne tarwebloem die iets meer gluten bevat.

Goed voor luchtige broden, cake en andere lekkernijen.

* Luchtig (wit)brood * Ciabatta * Koekjes * Taarten * Cake * Muffins

Zelfrijzende bloem of zelfrijzend bakmeel

Gewone tarwebloem waar men al rijsmiddel (bakpoeder) aan toegevoegd heeft.

Je kan zelfrijzende bloem vervangen door een combinatie van gewone tarwebloem en bakpoeder (5 gram bakpoeder per 100 gram bloem).

* Cakes * Taarten

Vloeibare of vloeiende bloem

Zeer fijne tarwebloem die niet klontert als je het toevoegt aan een vloeistof, zoals in soepen.

* Lopend beslag * Sauzen * Soepen

Rijsmiddelen

Welke soorten rijsmiddelen gebruik je in je gebak? • Baksoda of baking soda heeft een sterke werking. Als baksoda in aanraking komt met bepaalde zuren, ontstaan er belletjes die het gebak laten rijzen en luchtig maken. Gebruik baksoda dus wanneer er een zuurhoudend ingrediënt in je beslag of deeg zit, zoals azijn, cacao citroensap of yoghurt. Zo voorkom je dat je gebak een nare nasmaak krijgt of niet goed rijst. • Bakpoeder is minder sterk dan baksoda. Het is een natriumbicarbonaat waar zout, zuur en een stabilisator aan toegevoegd zijn. Er hoeven dus geen zure ingrediënten in je gebak te zitten voor een goed resultaat. • Gist is een biologisch rijsmiddel. Het werkt iets trager dan z’n chemische collega’s. De gistcellen moeten namelijk stilaan wennen aan de omgeving en maken zo koolstofdioxide aan. • Desem of zuurdesem ontstaat doordat het water en meel spontaan gaan gisten. Het deeg rijst dus door het fermentatieproces dat op gang komt. Verschillende micro-organismen gaan aan het werk om je brood overheerlijk te maken. Desem is zeer geschikt als je zuurdesembrood wilt maken. Je kan gist en baksoda prima vervangen door bakpoeder. Gebruik dan wel 2,5 theelepel bakpoeder in de plaats van 1 lepel baksoda of gist. Bakpoeder kan je echter niet vervangen door baksoda.

Rijsmiddelen

Suiker

Suiker is een heerlijke smaakmaker, maar het zoete goedje vervult nog belangrijke rollen in je deeg of beslag. Het geeft je favoriete recepten namelijk een goede textuur en treedt ook op als rijsmiddel. De suiker in koekjes maakt ze knapperig en bij cake houdt de suiker je gebak smeuïg en zacht. Daarbovenop geeft suiker je gebak een appetijtelijk bruin kleurtje.

Welke soorten suiker gebruik je het vaakst voor gebak?

Fijne kristalsuiker is de suiker der suiker – een echte klassieker, dus. Staat er gewoon suiker in het recept? Dan bedoelen ze daar meestal kristalsuiker of tafelsnuiker mee. Kies voor fijne kristalsuiker als je gaat bakken zodat je geen korrels meer terugvindt in je gebak.

Basterdsuiker maakt je gebak net wat smeuïger, omdat er karamel en/of stroop aan toegevoegd is. Er bestaat zowel witte, lichtbruine als donkerbruine basterdsuiker. Als je je afvraagt wat je nodig hebt om te bakken, haal je het best alle soorten in huis voor wat meer variatie. De kleuren geven weer hoeveel karamel en/of stroop eraan toegevoegd is. Hou je van zachte en vochtige cake? Vervang je kristalsuiker dan door basterdsuiker.

Rietsuiker is in principe hetzelfde als kristalsuiker. Men voegt melasse toe aan de suiker, een soort stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet en suikerbieten. Zo krijgt rietsuiker z’n herkenbare lichtbruine kleurtje. Bovendien heeft rietsuiker een gistende werking.

Vanillesuiker gebruik je als aroma of smaakmaker in gebak. Het is suiker met een smaakje. Je kan het ook zelf maken door gebruikte vanillestokjes toe te voegen aan kristalsuiker.

Poedersuiker of bloemsuiker is fijngemalen suiker. Het vormt zo lichte poeder. Men voegt er ook vaak nog een anti-klontmiddel aan toe of een bepaald zetmeel zodat de suiker z’n poederige vorm behoudt. Poedersuiker gebruik je als ingrediënt in botercrème en andere soorten topping. Daarnaast gebruik je het ook voor de afwerking, op pannenkoeken bijvoorbeeld.

Kan je suiker vervangen door een andere zoetstof? Het is mogelijk om suiker te vervangen door andere zoetstoffen, maar het levert wel wisselende resultaten op. In de meeste recepten is het eerder moeilijk om suiker in dezelfde hoeveelheden te vervangen door bijvoorbeeld honing of stevia. Je moet vaak extra rijsmiddel of vocht toevoegen voor een goed resultaat met het vervangproduct.

Verschillende soorten suiker

Zout

Je gebak kan niet zonder een snufje zout. Het brengt de mierzoete smaken in het deeg van je cake, taarten, wafels, pannenkoeken en koekjes in balans. Bovendien versterkt zout het deeg, houdt het het fermentatie- of gistingsproces in balans en het is een natuurlijk bewaarmiddel dat je gebak langer smeuïg houdt.

Zuivel en eieren

Zuivelproducten, zoals eieren en melk, hebben een bindend en rijzend effect. Ze oefenen invloed uit op het eiwit in de bloem of het meel waardoor het gebak steviger wordt. Melk bevat lactose, een soort van suiker dat van nature in dierlijke melkproducten voorkomt. Het karameliseert bij een hoge temperatuur en geeft je gebak een lekker korstje. Eieren nemen lucht op waardoor je gebak goed rijst.

Bovendien maken eieren en melk je gebak lekker smeuïg. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken je gebak extra luchtig. Het hele ei zorgt er dan weer voor dat je deeg wat vochtig is en tegelijk goed gebonden is. Zo wordt het mooi glad en soepel.

Wist je dat je ook prima gebak kan maken zonder (dierlijke) melk en zonder eieren? Handig om te weten als er binnenkort een veganist bij je aan tafel aanschuift!

Vervang de melk door een plantaardig alternatief, zoals sojamelk of havermelk. Je kan de melk ook volledig achterwege laten. In veganistisch gebak gebruik je namelijk wat plantaardige olie om je beslag soepel en glad te maken waardoor melk niet per se nodig is.

Ei vervang je gemakkelijk door gepureerd fruit, pindakaas, chiazaad, lijnzaad of agar-agar. Het ei heeft een bindende en rijzende functie in je gebak en deze producten nemen die functie over.

Vetstoffen

Boter, margarine en olie zijn onmisbaar in de keuken van een hobbybakker. Je gebruikt de ingrediënten voor verschillende doeleinden, maar ze hebben wel elk hun eigen werking in je gebak. Zo lees je in sommige recepten dat je beter wat olie gebruikt in de plaats van boter en vice versa.

  • Vetstoffen brengen de geuren, kleuren en smaken van je gebak goed samen.
  • Ze maken je deeg of beslag kneedbaar en vormbaar.
  • Vetstoffen beschermen de structuurbouwers (gluten, eiwitten en suikers) in je recept.
  • Ze maken je deeg goed mals, knapperig of juist erg smeuïg.
  • Wat is het verschil tussen de vetstoffen en wanneer gebruik je ze?

Boter wordt weleens verward met margarine. In de volksmond bedoelt men dan ook vaak margarine of halvarine als men het heeft over (bak- en braad)boter. Toch is het een term die enkel gebruikt mag worden voor hoeveboter, melkerijboter of roomboter. Het wordt gemaakt van vetten uit koemelk. Je vindt zowel gezouten als ongezouten roomboter terug. Het eerste gebruik je praktisch nooit in gebak. Er is geen verschil tussen de termen ‘boter’ en ‘roomboter’, omdat boter altijd van room wordt gemaakt.

Margarine een vervangproduct van boter. Als je kijkt hoe beide producten gemaakt worden, merk je eigenlijk dat boter en margarine niet zoveel overeenkomsten hebben. Margarine wordt namelijk gemaakt van plantaardige oliën en vetten waar men vitaminen kunstmatig aan toevoegt. Boter smaakt net wat romiger, maar het bevat een gelijke hoeveelheid vetten.

Halvarine is een variant van margarine, maar bevat minder vet. Margarine bevat 80% vet terwijl halvarine slechts uit 45% bestaat, omdat men er meer water aan toevoegt. De meeste margarineproducten die je in de supermarkt terugvindt, zijn eigenlijk halvarines.

Geklaarde boter is gesmolten roomboter waar het schuim en de 'vaste' bestanddelen van af worden geschept. Dit wordt gedaan om zo de eiwitten en zouten uit de boter te halen, waardoor hij bij verhitting niet bruin of bitter wordt en hoger kan worden verwarmd.

Ghee is een relatief onbekend product in de keuken. Het is boter waar de eiwitten uit verwijderd zijn zodat er enkel nog puur botervet overblijft. Het is ook een soort geklaarde boter, maar de 2 producten verschillen wel nog wat van elkaar. Ghee wordt veel langer verhit dan geklaarde boter. Door het verhittingsproces krijgt ghee z’n typische nootachtige smaak.

Olie is handig om in huis te hebben als je gebak wil maken. Je gebruikt vooral zonnebloemolie voor cakes, muffins, cupcakes en taarten. Je kan in principe ook olijfolie, kokosolie, maïsolie en arachideolie gebruiken in de plaats van zonnebloemolie.

Soort vetstof

Waarvoor gebruik je het?

roomboter (ongezouten)

Cakes

Cupcakes

Muffins

Taarten

Koekjes

Andere zoete lekkernijen, zoals boterkoek

gezouten roomboter

Niet geschikt voor gebak, maar eerder als lekkernij voor op de boterham

margarine en halvarine

Cakes

Cupcakes

Muffins

Taarten

Koekjes

Andere zoete lekkernijen, zoals boterkoek

geklaarde boter

Kan heel hoog worden verhit, ideaal om te frituren of als je erg heet wil bakken en braden (boven de 220 °C)

ghee

Kan heel hoog worden verhit, ideaal om te frituren of als je erg heet wil bakken en braden (boven de 220 °C)

olie

Gebruik neutrale olie als vervangproduct voor boter in je gebak. De olie mag geen sterke smaak hebben, omdat je het dan te veel proeft

Ga voor olie in je cake voor een luchtiger effect – handig als je je cake wil versieren met glazuur of met fruit!

Maak je een cake of taart met toevoegingen, zoals bijvoorbeeld wortelcake? Gebruik dan neutrale olie. De smaak van de olie treedt naar de achtergrond waardoor de wortelsmaak beter uitkomt.

Gebruik je het best boter, olie of margarine om brood te bakken? Vaste vetstoffen, zoals boter en margarine, maken je deeg het soepelst en het gemakkelijkst om te kneden. Je deeg blijft ook langer vers. Je kan ook olie gebruiken, al droogt je brood dan iets sneller uit. Ciabatta maak je bijvoorbeeld wel steeds met olijfolie.

Tip: Werk steeds met boter op kamertemperatuur zodat je ingrediënten niet schiften. Je andere ingrediënten zijn ook steeds op kamertemperatuur voor het beste resultaat – keukengerei incluis! Je herkent een geschift beslag aan de kleine, witte spikkeltjes die plots verschijnen. De boter uit de koelkast vergeten halen? Geen probleem! Rasp ‘m dan alvast boven de beslagkom terwijl je je andere spulletjes klaarpakt.

Vetstoffen

Smaakstoffen en decoratie

Smaakstoffen en decoraties geven je gebak wat meer pit. Populaire smaakmakers zijn extracten en kruiden, zoals vanille-aroma en speculooskruiden. Je kan zowel met natuurlijke als met kunstmatige smaakstoffen werken voor lekker gebak. Natuurlijke smaakstoffen komen wat dichter in de buurt bij de smaak van het echte fruit of het voedingsmiddel. Kunstmatige smaakstoffen smaken vaak krachtiger.

Hoeveel smaakstoffen mag je aan je gebak toevoegen? Op de verpakking vind je de aanbevolen dosering terug, maar je kan natuurlijk ook gewoon experimenteren. Voeg een theelepeltje extract toe aan je beslag en proef of je de smaak sterk genoeg vindt.

In je Aveve-winkel vind je een heleboel smaakmakers en decoraties terug die je gebak naar een hoger niveau tillen. Je maakt er steeds de mooiste én de lekkerste zoetigheden mee!

Gedecoreerde taart

Maak het jezelf gemakkelijk met bakmixen

Bakmixen zijn de ideale uitvinding voor mensen die graag lekkernijen op tafel toveren. Met een bakmix heb je meteen de juiste verhoudingen waardoor je niet meer naar de winkel hoeft te hollen omdat je nog een ingrediënt vergeten bent. Je kan er niets fout mee doen en ze besparen je een hele hoop tijd en moeite. In je Aveve-winkel vind je verschillende soorten bakmixen terug, van brood tot cake!

Er bestaan zoveel bloem- en broodmixen dat je soms het spoor bijster raakt. Met ons heldere Aveve-bakassortiment raak je snel wegwijs en maak je het brood of het gebak waar jij zin in hebt.

Bakassortiment

All-in bloemmix

Wil je geen tijd verliezen met het wegen van ingrediënten? Dan zijn onze All-in-mixen voor brood geknipt voor jou. Voeg water toe en het deeg is zó klaar. Een All-in-mix doet het schitterend in de broodbakmachine en levert ook in de oven een prachtig resultaat op. Je brood lukt altijd en bevat alleen natuurlijke ingrediënten.

Hou je van afwisseling? Met meer dan 25 variëteiten zet je telkens weer een ander brood op tafel. All-in-mixen zijn beschikbaar in pakken van 500 g tot 2,5 kg.

Met de bloemmixen voor gebak die je terugvindt in je Aveve-winkel tover je ook in een handomdraai een zoete lekkernij op tafel. Vaak heb je alleen wat melk, water, eieren of room nodig. Je vindt de exacte bereidingswijze steeds terug op de verpakking.

All-in bloemmix

Classic bloemmix

Wil je liever brood bakken op de klassieke manier? Dat doe je met de Classic-broodmixen. Ze bevatten zorgvuldig afgemeten combinaties van verschillende soorten natuurlijke bloem. Gist, zout en andere ingrediënten voeg je zelf toe.

Ook deze broodmixen werken uitstekend in zowel je oven als in de broodbakmachine. De meeste van onze Classics vind je in pakken van 2,5 kg, naast enkele grotere formaten tot wel 25 kg.

Tip: Zoek je veelzijdige bloem voor witbrood en fijn gebak waarmee je ook saus kan binden? De extra fijne Surfina-tarwebloem kan het allemaal!

Classic bloemmix

Biobloem

Liever biologische bloem voor je broodmix? Het uitgebreide bio-assortiment van Aveve voldoet aan de strengste bionormen. Alle ingrediënten komen uit 100% biologische landbouw en zijn geteeld zonder bestrijdingsmiddelen.

Biobloem

Ontdek ons aanbod bloem en meel

Welke broodmixen kan je met elkaar mengen?

Restjes van je broodmixen mengen of op zoek naar een nieuwe broodcreatie? Zolang je binnen dezelfde bloemcategorie blijft, kun je probleemloos alle broodmixen onderling mengen.

Bijvoorbeeld:

Een Abdijbrood All-in-mix met een Olijvenbrood All-in-mix

Een Speltbrood Classic-mix met een Houthakkersbrood Classic-mix

Meng je 2 broodmixen met elkaar, pas dan ook de andere ingrediënten aan volgens dezelfde verhoudingen uit het originele recept.

Een rekenvoorbeeld:

Je maakt een lichtbruin brood op basis van 50% All-in Wit en 50% All-in Bruin. De hoeveelheid water bereken je als volgt:

  • Basisrecept All-in Wit: 500 g All-in + 300 ml water
  • Basisrecept All-in Bruin: 500 g All-in + 350 ml water
  • Bereken het gemiddelde: (300+350)/2 = 325
  • Nieuw recept: 250 g All-in Wit + 250 g All-in Bruin + 325 ml water

Keukengerei om te bakken

Je hebt de ingrediënten, nu het keukengerei nog. Er zijn enkele spullen die absoluut niet kunnen ontbreken in de keuken van een bakliefhebber. Met het juiste keukengerei maak je namelijk steeds de beste lekkernij! Wij zetten alles voor je op een rijtje. Begin maar alvast met afvinken.

  • Mixer
  • Weegschaal
  • Spuitzakken en spuitmondjes
  • Garde of klopper
  • Bakblikken
  • Spatels
  • Beslag- en mengkommen
  • Kleine schaaltjes en kommetjes
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Taartrooster
  • Bakkwastje
  • Zeef
  • Broodbakmachine

Hoe kies je de juiste bakblikken? Ze bestaan in alle vormen en maten. Haal er een paar in huis voor verschillende bereidingen. Ga standaard voor...

  • Cakeblik (25 cm)
  • Springvorm
  • Vierkante bakvorm
  • Cupcakevormpjes
  • Taartvorm met losse bodem (27 cm)
  • Tulband

Samen bakken

Ontdek onze bakbenodigdheden

Wil je graag meer tips en adviezen ontvangen over hoe je brood bakt en het lekkerste gebak maakt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Selecteer ten minste één optie.

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief

Onze eerste inspirerende e-mail komt snel naar jou toe!

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met