Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je kruidenplantjes verzorgen

Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: je koopt een potje basilicum in de supermarkt en na een paar dagen verdorren de blaadjes al. Hoe komt dat? Wij leggen je precies uit hoe je je kruidenplantjes verzorgt en ze zo veel langer gezond houdt.

Waar haal je je kruidenplantjes het best?

Er is een groot verschil in kwaliteit tussen kruidenplantjes uit de supermarkt en plantjes van een tuinspecialist. Een potje kruiden uit de supermarkt dient om snel te gebruiken en is vaak niet geschikt om te laten overleven. Het bestaat uit kleine plantjes die afzonderlijk en in sneltempo gekweekt zijn. Als je ze niet onmiddellijk gebruikt of opeet, gaan ze verloren.

Gelukkig bestaan er ook sterkere kruidenplantjes. De kruiden in een pot die je bij je Aveve-winkel terugvindt, zijn volwaardige kruidenplantjes die je goed kan verzorgen. Als je ze in de watten legt, blijven ze normaal gezien meerdere weken vers in je keuken – of plant ze in je kruidentuin om er nog langer van te genieten!

Gebruik de kruiden in je kruidentuintje regelmatig zodat je plaatsmaakt voor nieuwe groei. Er zijn verschillende manieren waarop je de kruiden kan gebruiken. Enkele voorbeelden zijn...

Ontdek al onze tips en adviezen voor je kruidentuintje in onze handige gids.

Kruidenolie maken - Aveve

Hoeveel water geef je je kruiden?

Kruiden verzorgen begint bij de juiste hoeveelheid water. Je kruidenplantjes nemen het liefst zelf hun water op. Je giet het water dus het best in een druppelsysteem of onderaan in de pot en niet direct op de aarde. Je kan je pot met drainagegaten ook op een schoteltje met water zetten. Geef je kruidenplantjes bij voorkeur ‘s avonds water als je niet met een waterdruppelsysteem werkt.

Hebben kruidenplantjes zon nodig?

Kruidenplantjes hebben net zoals andere planten licht nodig om te groeien en te leven. De meeste kruidenplanten staan het liefst in de volle zon, omdat ze oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komen. Kruiden die in het algemeen meer vocht vasthouden, doen het dan weer beter in de halfschaduw. De standplaats hangt dus af van het type plant.

Kruidenplantjes in de halfschaduw groeien iets minder snel. Ze hebben bovendien ook minder water nodig dan plantjes die in de volle zon staan. Kruiden die in de schaduw mogen, zijn onder andere...

  • bieslook
  • borage (komkommerkruid)
  • citroenmelisse
  • kamille
  • kervel
  • lavas (maggiplant)
  • munt
  • peterselie

Kruiden die graag in de volle zon staan, zijn onder andere

  • dille
  • rozemarijn
  • lavendel
  • laurier
  • dragon
  • salie
  • tijm
  • hyssop
  • bonenkruid
  • citroenkruid

P060011152
Aveve
€1.89
Bekijk

Kruidenplantjes binnen of buiten plaatsen?

Wil je je eigen kruidentuintje beginnen ? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten waar je je kruidenplantjes het beste plaatst om ze goed te verzorgen. In principe kunnen alle kruiden buiten overleven, maar sommige plantjes hebben binnen op een goed plekje net iets meer overlevingskansen. Kruiden houden namelijk van warmte en stabiele temperaturen.

  • Sterkere kruiden, veelal met harde bladeren en/of stengels, kan je zonder problemen in de tuin planten. Tijm, laurier, oregano, kerriekruid, lavendel, rozemarijn en salie zijn enkele voorbeelden. Je kan de kruiden ook in de winter buiten laten staan als het niet te koud is.
  • Zachtere kruiden met flexibele stelen, zoals bieslook, basilicum en koriander kunnen niet tegen de kou. Hou ze dus tussen oktober en mei binnen op een lichte plek of gebruik een plantenhoes/winterhoes om ze af te dekken. Bieslook komt in het voorjaar opnieuw terug.

Kruiden in potten - Aveve

Welke kruiden moet je snoeien?

Snoeien doet groeien, letterlijk! Je moet alle kruidenplantjes regelmatig snoeien om hun groeikansen te verhogen. Het is hierbij belangrijk om de plantjes steeds met tuinhandschoenen te knippen zodat de zuren op je huid de kwetsbare plantjes niet aantasten.

  • Bij zachte kruiden moet je regelmatig de bovenste blaadjes eraf knippen (toppen). Oogst de kruiden regelmatig bij voor een weelderig effect, maar pas op met snelle groeiers, zoals munt. Voorbeelden van zachte kruiden zijn koriander, citroenmelisse, basilicum, dille, marjolein, dragon en peterselie.
  • Knip bij harde kruiden het takje van de plant op ongeveer 2 centimeter boven de grond af. Zo kan het plantje opnieuw goed doorgroeien. Voorbeelden van harde kruiden zijn tijm, rozemarijn, laurier, bonenkruid, oregano en lavendel.

Meer producten voor je kruidentuin

Hoelang blijven kruidenplantjes goed?

Kruidenplantjes die je in een tuincentrum koopt, blijven langer goed dan plantjes uit de supermarkt. Maar wist je ook dat kruiden ofwel eenjarig of meerjarig zijn? Zachte kruiden, zoals koriander en basilicum, zijn eenjarige planten terwijl lavendel, tijm en rozemarijn langer leven. Bovendien hebben kruiden ook wel wat verzorging nodig. Verzorgde kruiden blijven dus het langst goed.

Het is belangrijk om je kruidenplantjes goed te verzorgen zodat ze langer in leven blijven. Hoewel kruiden aandacht erg op prijs stellen, is het helemaal niet zo’n grote klus. Je plantjes hou je gemakkelijk tevreden met een juiste hoeveelheid water, licht, een goede temperatuur en een gunstig plekje.

Ontdek hoe je je kruiden gebruikt in onze handige gids!

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met