Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kruidenthee maken: de lekkerste soorten

Zelf thee maken van kruiden is niet alleen lekker, het is ook nog eens heel erg gezond. Welke kruiden zijn geschikt voor jouw welverdiende en gezonde kopje kruidenthee? We geven wat tips.

Welke kruiden zijn goed voor thee?

Zelf kruidenthee of tisane maken is een fijne bezigheid. Vooral als je de kruiden zo uit eigen tuin plukt. Er zijn veel kruiden die prima in thee kunnen. Ze hebben elk hun eigen karakteristieke smaak en vaak zijn ze erg goed voor bepaalde kwaaltjes , zoals een opgeblazen gevoel of slapeloosheid. We sommen enkele populaire kruiden voor de thee op.

  • kamille
  • citroenmelisse
  • munt
  • citroenverbena
  • brandnetel
  • salie
  • lavendel
  • rozemarijn

Het best pluk je de kruiden net voor ze gaan bloeien, want als de kruiden eenmaal bloeien, kan het blad soms wat bitter smaken. Regelmatig oogsten helpt ook, want hierdoor duurt het langer voordat de kruiden bloeien. Je knipt steeds de toppen af voor het beste resultaat.

Heb je eenmaal bloemen op je kruiden ? Blijf dan vooral oogsten. De bloemen zelf kun je ook gebruiken in thee of in verschillende salades. Het ziet er nog leuk uit ook! De meeste soorten zijn goed te drogen – behalve venkel, want daarvan gebruik je alleen de zaden.

P060011152
Aveve
€1.89
Bekijk

Welke delen van de kruiden gebruik je voor thee?

Als je thee maakt van verse kruiden, gebruik je meestal de verse blaadjes. Toch kun je van veel kruidenplanten nog veel meer delen gebruiken als je kruidenthee maakt. Uiteraard gebruik je de bloemen van kamille, maar ook het jonge blad van kamille is heerlijk in de thee.

Van venkel zijn zowel de zaden als het loof bruikbaar. Het loof heeft een iets zachtere smaak dan de zaden. Ook het zaad van dille wordt weleens gebruikt in thee. Rozenbottel en vlierbloesem zijn geen kruiden, maar geven je thee wel een verrassende smaak. Probeer ze gerust eens uit.

Kun je ook gedroogde kruiden gebruiken om kruidenthee te maken?

  • Gedroogde kruiden zijn ook zeker bruikbaar om kruidenthee te maken.
  • De beste kruiden om te drogen zijn kamille, salie, brandnetel, lavendel en rozemarijn.
  • Kruiden met een sappiger blad, zoals munt, citroenmelisse en citroenverbena gebruik je het best vers in je thee.

Kruiden drogen doe je door...

  • de blaadjes op een rooster te leggen in de zon of in de oven op de laagste temperatuur.
  • een bundeltje met een touwtje vast te maken en ondersteboven aan een kruidendroogrekje te hangen. Laat de kruiden minstens 2 weken hangen op een droge en donkere plek. Haal eventuele zaadjes uit de zaaddozen wanneer de kruiden helemaal gedroogd zijn.

Bundeltjes gedroogde kruiden - Aveve

Lekkere kruidenmixen maken

Met je eigen kruidenvoorraad bij de hand is het mogelijk om allerlei lekkere kruiden te combineren in verschillende kruidenmixen. Wel moet je rekening houden met de smaak. Bepaalde soorten kun je goed gebruiken als basis. Denk aan munt, venkel, kamille of citroenmelisse. Daar voeg je andere zogenoemde accentkruiden, zoals salie, lavendel of rozemarijn aan toe.

Ga bij een mengsel uit van 1 deel basiskruiden en 1 deel accentkruiden. Experimenteer er gerust op los, want misschien vind je andere verhoudingen veel lekkerder! Gebruik ook gerust neutrale thee in combinatie met je favoriete kruiden. Groene en witte thee zijn ideale basistheesmaken die het goed doen met zowat alle kruiden.

Let op: hoewel alle soorten tuinkruiden eetbaar zijn, wil het niet zeggen dat iedereen er even goed tegen kan. Vooral mensen met voedselallergieën moeten alert zijn. Drink nooit te veel kruidenthee in een keer, maar kijk eerst hoe je erop reageert. Hou er rekening mee dat kruiden ook nooit de werking van medicijnen kunnen overnemen.

Een kop dampende kruidenthee - Aveve

Kruidenthee maken

Je hebt je favoriete kruiden of kruidenmix voor je kruidenthee gekozen. Maar hoe maak je je favoriete thee klaar? Wij geven je een klein stappenplan om de lekkerste kruidenthee te maken.

  • Laat de verse kruidenblaadjes trekken in heet water. Hiervoor leg je wat vers geoogste kruidenblaadjes in een theepot of -glas en giet je er kokend water over.
  • Laat de blaadjes circa 10 minuten trekken. Veel mensen vinden het ook lekker om de blaadjes in de thee te laten liggen – dat kan uiteraard ook. Als je liever geen blaadjes in je mond krijgt, haal je ze er beter uit met een klein zeefje of gebruik je een thee-ei.

Naast verse blaadjes is het ook mogelijk om de gedroogde blaadjes, het loof en het zaad te verwerken in kruidenmixen. De gedroogde kruiden meng je naar smaak en doe je bij gebruik in een thee-ei of losse theezakjes. Per flinke kop thee (250 ml) heb je ongeveer 2 eetlepels verse of 1 eetlepel gedroogde kruiden nodig.

Wat is de gezondste kruidenthee?

Kamillethee is goed voor een betere nachtrust en muntthee na de maaltijd kan ervoor zorgen dat je je niet opgeblazen voelt. Wat goede kruidenthee is, hangt dus vooral af van de kleine kwaaltjes die je wil aanpakken. Hou er wel steeds rekening mee dat kruidenthee nooit een medicijn kan vervangen. Het werkt louter complementair en enkel tegen kleine kwaaltjes. Raadpleeg een arts als je je ziek voelt.

Ontdek alles over kruiden met een geneeskrachtige werking op onze handige adviespagina.

Een kopje verse kruidenthee uit eigen kruidentuin heb je zo gemaakt. Ga je voor een simpele thee met verse kruidenblaadjes of kies je toch liever voor een kruidenmelange met verschillende smaken die je omver blazen?

Ontdek hoe veelzijdig jouw kruidentuintje is in onze handige gids.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met