Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Geneeskrachtige kruiden gebruiken

Veel kruiden hebben een geneeskrachtige werking. Zo kan salie helpen bij milde keelpijn en geeft dille je spijsvertering een boost. Heb je last van slapeloze nachten? Probeer dan eens dragon- of kamillethee! We leggen je uit hoe je geneeskrachtige kruiden op een complementaire – en verantwoorde – manier gebruikt voor kleine kwaaltjes en schoonheidsdoeleinden!

Een stukje geschiedenis van de kruidengeneeskunde

Al vanaf de eerste eeuw voor Christus – en vermoedelijk nog eerder –is de geneeskrachtige werking van kruiden bekend. De Griekse arts en botanicus Pedanius Dioscorides verdiepte zich in de kruidenwereld en schreef daarover de bekende 5-delige encyclopedie Materia medica. De kloostertuinen stonden vaak vol met aromatische kruiden die voor veel doeleinden gebruikt werden.

Momenteel worden kruiden nog steeds gebruikt in allerlei medicijnen. Je gebruikt ze ook gemakkelijk voor schoonheidsdoeleinden. Natuurlijk doen ze ook dienst in de keuken om maaltijden smaak te geven.

De kruidengeneeskunde is een alternatieve geneeswijze. Het betekent dat kruiden nooit de behandeling door gespecialiseerde artsen en die van medicijnen kunnen overnemen. Kruiden zijn geschikt voor kleine kwaaltjes. Ga altijd langs een arts als je gezondheidsklachten hebt en vraag daar naar bijkomend advies over kruiden – eventueel in combinatie met andere geneesmiddelen.

Let ook op met giftige planten. Niet elk kruid is bedoeld voor consumptie. Lees alle informatie over giftige planten op de website van het Belgisch Antigifcentrum.

Kruidenplantjes in rieten mandjes - Aveve

Geneeskrachtige kruiden bij verkoudheid

Last van keelpijn, een verstopte neus of een vervelend hoestje? Kortom: kamp je met milde verkoudheidsklachten? Dan zijn er enkele medicinale planten en kruiden die je kan gebruiken voor een goed herstel en een gezonde boost van je imuunsysteem.

  • Werk eens een teentje knoflook door de maaltijd. Vanwege de antibacteriële werking kan de plant weleens een vervelende verkoudheid voorkomen. Ook ui en andere groenten uit de uifamilie hebben deze geneeskrachtige werking, omdat ze boordevol goede voedingsstoffen en vitaminen zitten, zoals vitamine C, B-vitamines en kalium.
  • Bij milde klachten van de keel is een kopje salie-, tijm-, kamille- of marjoleinthee heerlijk verzachtend! Marjolein zou ook helpen bij vervelende hoestbuien. Voeg een scheutje honing toe aan je thee, want ook dat werkt verzachtend. Ontdek alles over kruidenthee op onze adviespagina.
  • Houd je niet zo van kruidenthee? Gorgelen met een aftreksel van een paar blaadjes marjolein of salie helpt vaak ook al. Spuw het goedje daarna gewoon weer uit.
  • Komkommerkruid werkt geneeskrachtig bij een milde verkoudheid. Het is slijmoplossend en bevat veel vitamine C, waardoor je weerstand een duwtje in de rug krijgt.
  • Natuurlijk mag ook verse munt niet ontbreken in het rijtje: het is een heerlijk kruid dat onder andere ontstekingsremmend en antibacterieel werkt en daardoor kan helpen bij een verkoudheid.

Welke planten hebben er nog meer een geneeskrachtige werking bij een milde verkoudheid? Ze geven je immuunsysteem allemaal een flinke boost en sommige kruiden werken ook hoestwerend.

  • koriander
  • dille
  • peterselie
  • oregano
  • brandnetel

Tip: Vul een teil of emmer met ruim kokend water en kruiden als je met een verstopte neus zit. Hang met een handdoek over je hoofd zo’n 10 minuten over het water. Zorg ervoor dat je je niet verbrandt. Laat dus in het begin de stoom wat wegglippen. De beste kruiden voor zo’n sinusstoombad zijn pepermunt, lavendel, eucalyptus en munt.

P060011152
Aveve
€1.89
Bekijk

Kruiden tegen slapeloze nachten

Er is niets zo vervelend als nachten wakker liggen. Gelukkig zijn er daarvoor ook geneeskrachtige kruiden die je helpen om slapeloosheid tegen te gaan. Voornamelijk kruidenthee werkt goed, maar je kan ook kruidenbalsems proberen.

  • Probeer eens een kopje dragon- of kamillethee voor het slapengaan. Kamillethee kan helpen bij slapeloze nachten. Het geeft ook meteen de spijsvertering een duwtje in de rug.
  • Wanneer je tijdens een warme zomernacht niet kunt slapen, kan een kopje saliethee dat zweterige en plakkerige gevoel verminderen. Door het kruid trekken de bloedvaatjes in de huid zich samen, waardoor je minder zweet.
  • Thee van citroenmelisse of wat marjolein en dille door de maaltijd werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je ‘s nacht heerlijk slaapt.
  • Lavendel is hét kruid voor een goede nachtrust. Drink een kopje lavendeelthee of gebruik een kruidig slaapbalsem op basis van de lekker geurende plant. Er zijn ook speciale lavendelsprays op de markt. Of leg eens een zakje met gedroogde lavendel onder je kussen.

Tip: Zoek je een wondermiddel tegen vermoeidheid? Serveer dan eens een kan ijskoud mineraalwater met daarin verse muntblaadjes, wat schijfjes citroen en/of limoen en eventueel een paar aardbeitjes. Het is een heerlijk verfrissend en oppeppend drankje! Ook rozemarijn is een ware opkikker en geeft je meer energie om er weer tegenaan te gaan.

Carafe d’eau citronnée – Aveve

Geneeskrachtige kruiden bij darm- en maagklachten

Veel kruiden helpen bij milde darm- en maagklachten. Is je spijsvertering wat ontregeld? Heb je wat te veel gegeten en kamp je met een onaangenaam vol gevoel? Of heb je last van een opgeblazen buik? Deze kruiden bieden jou een helpende hand!

  • Dille kalmeert en bevordert de spijsvertering. Zowel het blad als het zaad van dille is eetbaar. Het zaad is een lekkere smaakmaker in soepen. Het blad is mild van smaak, en daardoor goed te combineren in allerlei gerechten. Dille wordt vaak verwerkt in medicijnen voor kinderen, omdat het buikpijn en winderigheid vermindert.
  • Rozemarijn en venkel kunnen helpen tegen vervelende krampen. Venkel(thee) helpt daarnaast ook bij spijsverteringsproblemen en maagzuur. Ook van venkel kun je het zaad eten: vroeger at men het vaak tijdens vastentijd om een hongergevoel te verminderen.
  • Munthee is ideaal voor na de maaltijd. Het geeft je een lichter gevoel nadat je gegeten hebt.
  • Lukt het je maar niet om naar het toilet te gaan? Werk dan wat bieslook door de maaltijd om je spijsvertering een duwtje in de rug te geven. Ook bieslookbloemen hebben een geneeskrachtige werking en zijn heerlijk door salades.

Welke geneeskrachtige kruiden, specerijen en planten zijn nog meer goed voor maag en darmen?

  • kurkuma
  • komijnzaad
  • gember
  • citroengras
  • koriander

Afbeelding van bieslook en andere kruiden in een kruidentuin - Aveve

Kruiden voor huid en haar

Wist je dat kruiden ook goed geschikt zijn voor huid en haar? Voor gezond en mooi haar staat rozemarijn bovenaan op het lijstje. Je vindt in cosmeticawinkels speciale haaroliën terug op basis van rozemarijn, vaak in combinatie met munt.

Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en geeft de aanmaak van nieuwe haren een boost als je de olie goed inmasseert of je haar ermee spoelt tijdens een douche.

Integreer producten op basis van kamille in je huidverzorgingsritueel. Breng bijvoorbeeld een watje met afgekoelde kamillethee aan op een gereinigd gezicht. Het bevat een krachtige chemische stof, alfa-bisabolol, die het genezingsproces en de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert. Kamille is ook erg goed voor brandwonden en littekens.

Welke geneeskrachtige kruiden zijn nog meer goed voor huid en haar?

  • basilicum
  • kurkuma
  • kaneel
  • citroen
  • goudsbloem
  • lavendel
  • salie
  • tijm
  • venkel

Vrouw reinigt gezicht met watje - Aveve

Geneeskrachtige kruiden bij stress

Welke kruiden zijn goed voor energie en verlagen het stresshormoon in je lichaam? Rozemarijn werkt opwekkend bij lusteloosheid, kamille ontspant de overprikkelde geest, een kopje lindebloesem- of lavendelthee brengt je tot rust en de geur van citroenmelisse gaat nervositeit en (examen)stress tegen.

Probeer ook eens een kopje thee op basis van passiebloem en valeriaan.

Wil je je eigen kruidentuintje samenstellen met je favoriete plantjes? Wij vertellen je hoe je dat precies doet op onze adviespagina over de verzorging van je kruiden.

Er bestaan heel wat geneeskrachtige kruiden. Ze kunnen helpen tegen kleine kwaaltjes, zoals een opgeblazen gevoel en slapeloosheid. Ga altijd eerst naar de dokter voor een gepaste behandeling als je met gezondheidsklachten kampt. Medicinale planten en kruiden dienen slechts als aanvulling.

Ontdek alles over jouw kruidentuin en hoe je kruiden gebruikt in de gids.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met