Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kruidenolie maken: zo doe je dat

Met kruiden uit de tuin maak je heel gemakkelijk kruidenolie. Zo geniet je ook in de winter van geurige aroma’s in je keuken. Zo maak je zelf aromatische kruidenolie!

Wat is kruidenolie?

Gewone olie geeft je eten smaak, maar olie waar je kruiden aan toevoegt, is toch net dat tikkeltje specialer. Het geeft je gerechten een heerlijke kruidige twist. Heb je een weelderig kruidentuintje met verschillende plantjes of heb je nog een restje kruiden over in de koelkast of aan het droogrek? Gebruik ze dan zeker om een geurige kruidenolie van te maken.

Kruidenolie gebruik je bovendien op nog meer plekken dan louter in de keuken. Zo kun je ook speciale kruidenoliën maken voor in je haar, maar ook etherische olie voor in een oliebrander of een aromadiffuser. Hou er wel rekening mee dat je zulke oliën niet kan gebruiken in gerechten, omdat ze niet eetbaar zijn. Vraag ook eerst raad aan je huisarts als je zelgemaakte oliën wil gebruiken op je huid.

Koken met kruidenolie - Aveve

Welke kruiden gebruiken om kruidenolie te maken?

Kies voor kruiden met een sterk aroma als je zelf kruidenolie wil maken. Daarmee krijg je het beste resultaat. Populaire kruiden die je vaak in kruidenolie terugvindt, zijn onder andere:

  • tijm
  • laurier
  • basilicum
  • rozemarijn
  • marjolein
  • oregano
  • salie
  • dille
  • citroengras
  • dragon

Combineer verschillende kruidensoorten in 1 olie en creëer je eigen, authentieke smaak. Heerlijk om je vis, vlees of groenten in te bakken.

P060011152
Aveve
€1.89
Bekijk

Stappenplan om kruidenolie te maken

Kruidenolie maken is heel eenvoudig. Gebruik bij voorkeur gedroogde kruiden voor een sterkere smaak. Het nadeel van verse kruiden is dat er te veel water in zit waardoor de olie sneller bederft en waterig wordt. Neem als basis een lichte en neutrale olie, zoals zonnebloemolie, olijfolie of druivenpitolie. Daarin komen de kruidensmaken het beste tot hun recht.

Hoe maak je zelf kruidenolie?

  • Neem een schone en lege glazen pot of fles en vul die voor ¾ met gedroogde kruiden.
  • Vul de pot of fles met olie naar keuze tot de kruiden onder staan.
  • Voeg eventueel ook wat peper en zout naar eigen smaak toe.
  • Sluit de pot en zet die op een lichte en warme plaats.
  • Schud het mengsel 1 keer per dag goed door. Zo blijven alle kruiden goed in de olie zitten en geven ze hun aroma’s beter af.
  • De kruidenolie is klaar na ongeveer 3 weken.

Giet de olie eventueel door een zeef of koffiefilter in een schone glazen pot of fles. Zo hou je alleen de zuivere kruidenolie over.

Tip: Versnel het proces door het mengsel van olie en kruiden 3 à 4 uur op te warmen op laag vuur of in de oven op 90 °C. Zorg er wel voor dat de olie niet kookt.

Kruidenolie maken - Aveve

Hoelang kun je zelfgemaakte kruidenolie bewaren?

Je kan zelfgemaakte kruidenolie ongeveer 6 maanden bewaren. Bewaar de fles op een koele en donkere plaats nadat de kruiden 3 weken lang hun aroma’s hebben vrijgegeven in de olie.

Kruidenolie geeft je gerechten smaak. Voeg je favoriete gedroogde tuinkruiden toe aan een neutrale olie en gebruik je zelfgemaakte smaakmaker voor vis, vlees en groenten. Op een koele en donkere plek is je flesje kruidenolie zo’n 6 maanden houdbaar.

Ontdek hoe veelzijdig je kruidentuintje is in onze handige gids.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met