Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Veel planten in huis: lekker gezellig, goed voor je humeur en voor je gezondheid

Kamerplanten zijn ideale huisgenoten. Ze maken de lucht in huis gezond, fleuren je interieur op met hun gevarieerde tinten groen en brengen je huis tot leven. Ben je gek op planten maar weet je niet goed welke planten je moet kiezen en hoe ze te verzorgen? Met de juiste tips word jij een echte plantenfluisteraar.

Waarom planten in huis nemen?

Er is zo’n uitgebreid assortiment aan kamerplanten dat je soms door de blaadjes de planten niet meer ziet. Voor elk type interieur bestaat er wel een plant. Planten die vroeger op je oma’s kast pronkten vind je nu terug in de hipste lofts en studentenkoten.

  • Kamerplanten hebben een gunstig effect op je humeur.
  • Ze zorgen voor zuurstofrijke en zuivere lucht in je woning.
  • Planten maken de luchtvochtigheid in je kamer beter zodat je minder last hebt van kwaaltjes zoals hoofdpijn, droge keel of geïrriteerde ogen.
  • En natuurlijk zijn ze ook heel leuk om naar te kijken.

Begint het bij jou ook te kriebelen om je huis op te leuken met kamerplanten? Oké, top! Voordat je je auto tot de nok toe vult met planten vraag je je best even af waar je al die groene schoonheden plaatst in huis.

Heb je een beetje hulp nodig om de juiste plant in de juiste kamer te krijgen? Geen nood! Met onze tips kies jij moeiteloos de juiste kamerplanten voor elke kamer in jouw huis. Planten horen niet alleen thuis in de woonkamer, ook op de slaapkamer, in de keuken, in de badkamer of in je thuiskantoor bewijzen ze hun nut.

Luchtzuiverende en zuurstof producerende planten

Kamerplanten zijn veel meer dan alleen maar leuk om naar te kijken! Planten verbeteren de luchtkwaliteit in huis.

Alle groene planten zijn van nature zuurstofproducerende planten. Via minuscule huidmondjes op de bladeren nemen planten CO2 op uit de lucht en zetten dit om naar zuurstof en glucose. De plant voedt zich met de glucose en laat de zuurstof vrij.

Luchtzuiverende planten nemen nog veel meer andere schadelijke stoffen uit de lucht dan planten die voornamelijk zuurstof produceren.

  • Ze voeden zich met giftige stoffen zoals o.a. formaldehyde, benzeen, treleen, alcohol, aceton en ammonia.
  • Deze stoffen hangen in vele huiskamers in de lucht. Denk maar aan de stoffen die een geverfd meubel afgeeft bijvoorbeeld.
  • Luchtzuiverende planten gebruiken deze schadelijke stoffen als voeding.

Nog een leuke extra: planten produceren ook waterdamp wanneer ze stoffen omzetten naar zuurstof en glucose. Zo maken ze droge lucht in de kamer vochtiger. Ze helpen dus de luchtvochtigheid in je kamer op peil te houden.

Enkele populaire luchtzuiverende planten zijn de Areca-palm en de graslelie.

Afbeelding van meerdere luchtzuiverende planten bij elkaar

Groene en bloeiende kamerplanten

De plantenwereld zit vol prachtige exemplaren. Veel groene kamerplanten komen niet in bloei maar er zijn ook kamerplanten die wel bloemen krijgen. Groene planten met bloeiende planten combineren gaat prima, het maakt je interieur zelfs aantrekkelijker.

Welke planten geef jij een plaats bij je in huis?

Enkele tips:

  • De meeste bloeiende planten krijgen net als veel kamerplanten graag veel licht maar geen direct zonlicht. Zet ze dus niet in een donker hoekje van de kamer.
  • Zet planten samen die houden van dezelfde temperatuur en luchtvochtigheid.
  • Hou rekening met de bloeiperiode van je planten. Kies planten uit die op een verschillend tijdstip bloeien. Zo heb je steeds wel ergens bloemen in huis.
  • Zet meerdere groene planten met 1 of 2 bloeiende planten bij elkaar. Zo springen je planten in bloei nog meer in het oog tussen het vele groen.
  • Zet je veel bloeiende kamerplanten bij elkaar? Dan hou je best rekening met de kleuren van de bloemen. Te veel verschillende kleuren oogt snel heel druk.

Natuurlijk houdt niemand jou tegen om precies te doen waar jij zin in hebt!

Enkele populaire bloeiende kamerplanten zijn de Anthurium en de Phalaenopsis.

Afbeelding van groene planten met 1 bloeiende plant

Kamerplanten voor donkere huizen & kamers

Een groot aantal kamerplanten groeit het best wanneer ze veel natuurlijk licht krijgen. Tegen directe zonnestralen zijn veel planten dan weer niet bestand.

Heb jij een donker huis of donkere kamers waar je toch heel graag planten zet? Kies dan voor schaduwplanten. Er bestaan gelukkig ook een hele reeks planten die houden van een schaduwrijke plaats.

Zoek je kamerplanten die in de schaduw overleven? Kies dan bijvoorbeeld voor...

Afbeelding van een Calathea in een grijze pot

Bestaan er ook kamerplanten die geen zonlicht nodig hebben?

Nee, alle groene kamerplanten hebben een bepaalde mate van zonlicht nodig om te leven. Alle kamerplanten gebruiken zonlicht voor fotosynthese. Tijdens dit proces zet de plant CO2 om in zuurstof en glucose (suiker) met energie uit het licht. Zonder zonlicht krijgt de plant niet voldoende voeding.

Sommige exemplaren overleven zonder probleem op een schaduwrijke plaats. Plaats je toch graag een plant in een kamer zonder daglicht? Kies dan voor gedroogde bloemen of een kunstplant.


Hoe weet je of je plant te donker staat?

Let steeds goed op de conditie van de bladeren. Je weet precies hoe je plant zich voelt als je z’n bladeren regelmatig bekijkt.

Enkele indicaties die wijzen op een te donkere omgeving:

  • De plant groeit veel langzamer. Je ziet dat ‘ie minder snel nieuwe blaadjes krijgt.
  • De groeirichting van de plant verandert. Je plant groeit bijvoorbeeld recht omhoog of uitgestrekt naar het licht toe. Draai ‘m op tijd een kwartslag om gelijkmatige groei te stimuleren of kies voor een plekje met meer natuurlijk licht.
  • Je plant groeit wel nieuwe stengels maar ze krijgen geen blaadjes. Je plant is duidelijk op zoek naar licht.

Afbeelding van een Zamioculcas in een pot

Kamerplanten voor koude kamers

De meeste planten komen uit de tropen waar het lekker warm is. Daarom houden vele planten van een warme kamer.

Toch bestaan er ook kamerplanten die in koudere kamers overleven. Hou steeds rekening met de noden van de plant.

Sommige planten wisselen een koele periode graag af met een warme periode. In rust staan vele planten graag wat koeler. Zo stimuleer je een nieuwe groei. Eenmaal terug in bloei staan vele planten graag terug wat warmer. Denk maar aan de orchidee.

Enkele indicaties die wijzen op een te koude omgeving:

  • De bladeren veranderen van kleur. De plant krijgt bijvoorbeeld gele of rode bladeren.
  • Er verschijnen vlekken op de bladeren. Het is ook mogelijk dat de bladpunten bruin kleuren en de bladeren geleidelijk aan verder afsterven.
  • De bladeren vallen af.

Zoek je kamerplanten die goed in kamers staan waar het een beetje kouder is dan in de gemiddelde woonkamer? Kies dan bijvoorbeeld voor...

Afbeelding van een Yucca in een witte pot in een woonkamer

Kamerplanten voor warme kamers

Veel kamerplanten komen oorspronkelijk uit de tropen waar de gemiddelde temperatuur meestal niet onder de 18°C gaat. De meeste kamerplanten houden dus wel van een warme kamer.

De juiste kamerplanten vinden voor warmere kamers (hoger dan 21 °C) is gemakkelijk. Vaak genieten planten wel van veel natuurlijk licht, maar niet van direct zonlicht. Felle zonnestralen drogen planten vaak uit of beschadigen de bladeren. Toch zijn er planten die wel genieten van een zonnebadje van tijd tot tijd.

In een warme kamer besteed je best wat extra aandacht aan de luchtvochtigheid.

  • Een hoge temperatuur gaat vaak gepaard met droge lucht.
  • In tropische gebieden ligt de luchtvochtigheid boven de 60%. Help tropische planten bij jou in huis een handje door ze regelmatig te benevelen met een plantenspuit.

Afbeelding van een mooie blauwvaren in een pot

Zoek je kamerplanten die graag in warme kamers (hoger dan 21 °C) staan? Kies dan bijvoorbeeld voor...

Zoek je kamerplanten die graag enkele uren per dag in de zon staan? Kies dan bijvoorbeeld voor...

Afbeelding van een Strelitzia in een witte pot naast een rotanmeubel

Zoek je kamerplanten die je prima dicht bij een verwarmingselement kan zetten? Kies dan bijvoorbeeld voor...

Let er wel op dat je planten iets verder van het raam weg zet bij hele felle zon. Zo bescherm je de bladeren tegen zonnebrand.

Afbeelding van leuke cactusplantjes

Gemakkelijke planten

Je houdt van planten maar je hebt geen groene vingers? Gelukkig bestaan er wel wat gemakkelijke planten die niet veel aandacht vragen. Dikwijls is een goede standplaats en af en toe wat water geven al voldoende om deze krachtpatsers tevreden te houden.

Met gemakkelijke planten heb je heel weinig werk. Je geniet wel van de voordelen van planten in huis zonder dat je er veel moeite voor doet.

Veilige planten voor dieren & kinderen

Kamerplanten bestaan er in alle soorten en maten. Ze zijn allemaal mooi om naar te kijken maar sommige planten zijn jammer genoeg giftig.

Heb je kleine kinderen of huisdieren? Kies dan best veilige planten om je huis op te fleuren.

Kleine kinderen verkennen de wereld met al hun zintuigen, dus ook met hun mond. Ze nemen wel eens een hapje van een plant. Ook dieren zoals katten, honden en knaagdieren knabbelen wel eens aan een plant. Zorg voor niet-giftige planten in huis zodat je kinderen en huisdieren veilig zijn.

Ben je op zoek naar veilige planten voor je huis? Kies dan bijvoorbeeld voor...

  • de Musa
  • de Calathea
  • de Areca
  • de Chlorophytum
  • de Pilea peperomioides
  • de Aspidistra
  • de krulvaren

Afbeelding van een kat achter een grote kamerplant

Terras- en kamerplanten verzorgen

Terras- en kamerplanten verzorgen is best gemakkelijk, als je maar weet hoe. Met de juiste tips geef je je planten net wat ze nodig hebben.

De juiste standplaats voor je kamer- en terrasplanten

Eén van de belangrijkste aandachtspunten is de standplaats. Geef je planten de juiste plaats in huis, op je balkon of op je terras.

  • Zet je de plant in het licht of op een schaduwrijke plaats?
  • Houdt je plant van direct zonlicht?
  • Kan je plant tegen tocht? Heeft je plant wat beschutting nodig?

De juiste gemiddelde kamertemperatuur voor je planten

Een tweede belangrijke factor is de temperatuur. Bij welke gemiddelde temperatuur voelt de plant zich goed? Houdt je plant van een warm klimaat of gedijt je plant beter in een koudere kamer?

  • Hou de kamertemperatuur constant. Vaak kunnen planten niet goed tegen felle temperatuurschommelingen.
  • Verkleuren de bladeren van je plant? Dan heeft je plant het misschien te warm of te koud.
  • Staat je kamerplant op het terras? Haal ‘m tijdig binnen als het weer drastisch verandert.

Afbeelding van een goudpalm in een woonkamer

Water geven aan je planten

Hoeveel water heeft jouw plant nodig? Is het een echte zuipschuit of staat je plant liever in wat drogere potgrond? En wat is de beste manier om je planten water te geven? Gebruik je een gieter? Of maak je ze gelukkiger met een dompelbadje of water op een schoteltje?

De juiste hoeveelheid water geven is belangrijk.

  • Geef je plant voldoende water. Volg het instructiekaartje of vraag het aan een medewerker bij Aveve.
  • Zorg ervoor dat de wortels niet onder water blijven staan. Dan krijg je sneller wortelrot.
  • De meeste tropische planten laten graag hun bladeren benevelen.
  • Regenwater is ideaal. Er zit minder kalk in dan in kraantjeswater.
  • Krijgt je plant rotte bladeren? Dan krijgt ‘m te veel water.
  • Krijgt je plant gekrulde, lichte bladeren? Dan krijgt ‘m niet genoeg water.

Afbeelding van een Ficus elastica die water krijgt

Kamerplanten voedingsstoffen geven

Geef je plant op gepaste momenten extra voedingsstoffen. Dat doe je in de periode dat de plant groeit. Vaak maken planten een groeispurt in de zomer. Dit is dan ook het gepaste moment om ze aan te sterken met extra meststoffen. Je planten gebruiken de extra energie om goed en stevig te groeien.

Een plant in rust heeft minder of geen voedingsstoffen nodig. Bij twijfel vraag je raad aan een medewerker van Aveve.

Aveve’s top voedingsstoffen voor kamerplanten:

Afbeelding van plant die een meststofstaafje krijgt

Je kamerplanten verpotten

Een plant verzorgen betekent ook ‘m op tijd verpotten. Je verpot je plant om de 2 jaar of wanneer je plant te groot is voor je pot.

  • Verpot je plant nooit wanneer de plant in bloei is. De kans dat je je plant schaadt is te groot.
  • De beste periode om te verpotten is in maart, voor de groeiperiode in de zomer van start gaat.
  • Selecteer een gepaste pot die ruimte geeft aan de wortels. Zo kan je plant verder groeien. Kies een pot die 20% groter is.
  • Zorg voor een goede drainage. Een pot met gaten zorgt ervoor dat overtollig water weg kan. Zo voorkom je wortelrot.
  • Kies steeds gepaste potgrond. Sommige planten, zoals de orchidee, houden van aangepaste potgrond.

Weet je niet zeker welke potgrond geschikt is voor jouw plant? Vraag advies aan een medewerker van Aveve.

Aveve’s ideale potgrond voor kamerplanten:

Afbeelding van een plant die uit een pot gehaald wordt

Hoe je planten verzorgen wanneer je op reis bent?

Hoe verzorg je je planten als je op reis bent? Best vraag je iemand om de zorg voor je planten even over te nemen. Een familielid of een vriend bijvoorbeeld.

Vind je niemand om je even uit de nood te helpen?

Hou hier dan rekening mee:

  • Zet je planten dichter bij elkaar. Je kamerplanten laten waterdamp vrij en dit verhoogt de luchtvochtigheid in de kamer. Dit vinden tropische planten heel fijn.
  • Geef je planten goed wat water voor vertrek. Maar zorg ervoor dat de wortels niet te nat blijven om wortelrot tegen te gaan.
  • Zet je planten iets verder weg van een raam. Minder zonlicht zorgt ervoor dat ze minder water nodig hebben.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Afbeelding van een vrouw die planten water geeft op een terras

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met