Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Senecio cephalophorus of kruiskruid verzorgen doe je zo

Heb je geen groene vingers maar hou je toch van wat groen in huis? Dan zit je met een vetplant altijd goed. De Senecio cephalophorus is klein van stuk maar heeft je heel wat te bieden. Met z’n unieke, grijsgroene blaadjes en af en toe zelfs prachtig oranje bloemen fleurt de vetplant je interieur het hele jaar door op. De plant vraagt maar heel weinig in de plaats: Met een klein beetje water en zon is ‘m al tevreden.

De Senecio cephalophorus of kruiskruid, makkelijk vetplantje met unieke grijsblauwe bladeren

Je kent dit vetplantje misschien onder het alias kruiskruid, maar de officiële naam van deze gemakkelijke kamerplant is Senecio cephalophorus.

Oorspronkelijk komt de vetplant uit Zuid-Afrika waardoor de plant goed bestand is tegen zon en droogte. De vlezige, ovale blaadjes in tinten grijsblauw tot groen geven elke plant een originele uitstraling.

In het wild groeit de plant op bergkammen en rotsen. Wanneer deze vetplant in bloei gaat verschijnen er diep oranjegekleurde bloemen die de kleur hebben van vuur. Daarom noemt men de plant in het Engels ‘Mountain Fire’. Een gezonde Senecio cephalophorus beloont je in huis ook af en toe met deze mooie, oranje bloemen.

Meer weetjes over kruiskruid:

  • Tegenwoordig staat de plant ook bekend als het geslacht Kleinia cephalophora. Deze krachtpatser behoort tot de grote plantenfamilie Asteraceae.
  • Heb je kinderen of huisdieren? Zorg dat ze niet van de plant eten. De Senecio cephalophorus is niet veilig voor kinderen en huisdieren. Het sap van de plant kan de huid irritiren, dus we raden aan om steeds handschoenen te dragen bij het snoeien of stekken van de plant.

De vlezige, ovale blaadjes in tinten grijsblauw tot groen van kruiskruid - Aveve

Waar zet je jouw Senecio cephalophorus?

Kruiskruid is een echte zonneklopper. Enkele uren zon per dag doen ‘m goed. In de zomer zet je ‘m best niet te lang in de felle zon. Kies dan voor enkele uren in de ochtend- of avondzon om de blaadjes te beschermen.

Vetplantjes zijn niet veeleisend.

  • Het beste groeien ze op een lichte standplaats met af en toe wat directe zonnestralen.
  • Maar ook op een plek met wat meer schaduw overleven ze wel. Je plant groeit dan enkel minder snel en heeft dan nog minder water nodig.
  • Het liefst van al heeft je plant het lekker warm. Een binnentemperatuur tussen de 16°C en 26°C is ideaal om goed te groeien in de zomer.
  • Toch kan de plant redelijk goed tegen de kou. Laat de binnentemperatuur niet onder 12 °C zakken, dat is wel de limiet om je plant gelukkig te houden.

In de zomermaanden mag je jouw Senecio cephalophorus buiten een plaatsje geven. Zet ‘m uit de tocht en zorg dat de plant niet verbrandt door ‘m te lang in de zon te zetten.

Kruiskruid is een echte zonneklopper - Aveve

Hoeveel water geef je jouw kruiskruid?

Kruiskruid slaat net zoals andere vetplanten water op in z’n vlezige blaadjes. Dankzij die waterreserve hoef je ‘m dus niet vaak water te geven. Geef de vetplant in de zomer 1 x in de 2 weken een klein scheutje water. In de winter geef je de Senecio zelfs nog minder water.

Het best laat je de kluit uitdrogen tussen gietbeurten in. De plant kan heel goed om met droogte. Hij komt tenslotte uit Afrika. Maar tegen natte voeten is de vetplant niet bestand. Te natte potgrond is een broeihaard voor schimmels. Je wortels rotten en je plant neemt steeds minder voedingsstoffen op.


Welke voeding heeft je Senecio cephalophorus nodig?

Je Senecio heeft heel weinig meststoffen nodig. De plant haalt al het nodige uit z'n potgrond. Enkel in de zomer geef je je vetplant extra meststof. Gebruik meststof voor cactussen en vetplanten.

Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Bij twijfel geef je liever te weinig dan te veel meststoffen. Je vetplant is heel gevoelig aan overbemesting.

Kan je kruiskruid stekken?

De Senecio cephalophorus is, zoals alle vetplanten, eenvoudig te stekken. Je gaat er best mee aan de slag in de lente. Nu bereidt je plant zich voor op de groeiperiode. Een goede timing om je stekken een goede start te geven dus.

Voor je van start gaat:

  • Gebruik steeds een ontsmette schaar, mes of kniptang. Zo besmet je de plant niet met virussen, schimmels en ongedierte.
  • Doe handschoenen aan om je handen te beschermen. Het sap van de vetplant is giftig en irriteert de huid.

Je kruiskruid met succes stekken kan je op verschillende manieren doen. Kies één methode uit of probeer ze allemaal. Hoe meer stekken, hoe meer kans op nieuwe Mountain Fire plantjes.

Afbeelding van een vrouw die een Senecio cephalophorus vasthoudt - Aveve

Senecio cephalophorus stekken met een stengel

Eén van de manieren om kruiskruid te stekken is met een stukje van een stengel van een mooi volgroeide Mountain Fire.


  • Selecteer een stevige stengel van enkele centimeters lang.
  • Snij de stengel met je ontsmette mes af.
  • Haal de onderste blaadjes van de stengel af.
  • Uit de stengel sijpelt vocht vanuit de snijwond. Dit is normaal. Laat het vocht opdrogen voordat je verder gaat. Let op dat het vocht niet veilig is voor kinderen en huisdieren.
  • Plant je stek in een pot met luchtdoorlatende potgrond en duw zachtjes aan.
  • Maak je potgrond heel licht vochtig met een klein scheutje water.
  • Zet je stek op een warme plaats met veel natuurlijk licht, maar uit de zon en uit de tocht.
  • Met veel geduld groeit je stengelstek wortels. Je hebt nu een baby Senecio in huis.

Een stengel van een mooi volgroeide senecio - Aveve

Senecio cephalophorus stekken op water

Heb je iets minder geduld? Stek dan een stengel op water. Een stengelstek groeit namelijk sneller wortels in een vaasje met water dan in aarde. Kies een stevige stengel van een gezonde moederplant uit om van start te gaan.


  • Snij met een ontsmet mes een stengel af.
  • Laat het sap dat uit de snede sijpelt opdrogen voor je verder gaat.
  • Zet je stengelstek met de onderkant in een vaasje water. Haal de onderste blaadjes weg zodat er geen blaadjes onder water staan.
  • Zet het vaasje op een lichte en warme plaats, uit de zon en uit de tocht.
  • Ververs om de paar dagen het water.
  • Wanneer er wortels groeien plant je je babyplant in verse, licht vochtige potgrond.

Senecio cephalophorus stekken met een blaadje

Een andere stektechniek is met een gezond blaadje van je Mountain Fire. Maak meerdere stekken in 1 keer, zo heb je meer kans op succes.


  • Snij met een ontsmet mes enkele gezonde, stevige blaadjes van je plant af.
  • Uit de blaadjes sijpelt vocht vanuit de snijwond. Dit is normaal. Laat het vocht opdrogen voor je verder gaat.
  • Leg of plant je blaadjes in luchtdoorlatende potgrond.
  • Zorg ervoor dat de potgrond heel licht vochtig is.
  • Zet je stekken op een warme en lichte plaats, maar uit de tocht en uit de zon.
  • Na geduldig wachten zie je de blaadjes uitgroeien tot kleine vetplantjes.

De stekken van de vetplant nemen hun tijd om wortels te groeien. Gooi je stekken niet zomaar weg als je niet al te gauw resultaat ziet. De volhouder wint.

Afbeelding van meerdere bladstekken van kruiskruid op aarde - Aveve

Wanneer verpot je jouw Senecio?

De Senecio is een trage groeier. Om de 2 jaar verpotten is voldoende. Wacht tot je plant te groot is voor z’n pot vooraleer je de Mountain Fire verhuist.

De lente is het beste tijdstip om planten te verpotten. Planten zijn op hun sterkst in het voorjaar en helen nu sneller van eventuele letsels opgelopen bij het verplanten.

Als je je vetplant verpot gebruik dan speciale potgrond voor cactussen en vetplanten. Deze zanderige potgrond bevat de juiste grondstoffen en meststoffen om je vetplant te laten floreren. Het zand zorgt ook voor een geschikte drainage van water zodat wortelrot minder kans krijgt.

Kan kruiskruid bloeien?

Onder ideale omstandigheden komen er bloemen aan je volgroeide Senecio cephalophorus. Hiervoor moeten ze lekker warm staan, voldoende licht, en af en toe wat zon krijgen. Planten die het goed naar hun zin hebben produceren mooie oranje bloemen die een maand lang bloeien.

  • De bloemen verschijnen uit stengels die hoog boven de vlezige bladeren uit steken.
  • Meerdere lagen fijne, oranje bloemblaadjes vormen kleine, bolle bloemen.
  • Uitgebloeide bloemen veranderen in pluisjes die wel wat weg hebben van uitgebloeide paardenbloemen.

Ben je ook benieuwd om deze speciale bloemen te zien? Verwen je plant dan met een lekker warme en lichte standplaats, uit de tocht en geef ‘m af en toe een beetje water. Je plant krijgt zo voldoende energie om goed te groeien en bloeien. Een volgroeide plant wordt tussen 20 cm en 50 cm hoog.

Meestal moet je de vetplant niet snoeien omdat de plant geen supersnelle groeispurten maakt. Dode blaadjes haal je best weg zodat hier geen energie meer aan verloren gaat. Je plant oogt meteen ook frisser.

Heb je liever geen bloemen aan je vetplant? Zet ‘m dan op een plaats met meer schaduw. De plant gebruikt de weinige energie die binnenkomt voor de vorming en het onderhoud van de blaadjes. Er is minder kans dat de vetplant bloemen groeit in de schaduw.

Afbeelding van kruiskruid in een pot op een bijzettafel - Avevev

Help, mijn Senecio cephalophorus heeft last van...

Eerste hulp bij problemen met dit handige schema. Waar heeft jouw plant last van?

Mijn plant heeft last van...

De oplossing is...

verschrompelde blaadjes

• Je plant heeft te lang in de volle zon gestaan. Ochtendzon en avondzon zijn beter te verdragen dan de felle middagzon.

• Stel je plant minder bloot aan langdurig felle zonnestralen.

• Het is ook mogelijk dat je te lang hebt gewacht om je plant water te geven.

wortelrot

• Je plant krijgt te veel water. Geef ‘m minder water.

• Je plant staat te ver van het raam. Hierdoor verbruikt ‘m minder water, waardoor de kans op wortelrot vergroot. Zet je plant op een lichter plekje.

slappe stengels en papperige blaadjes

• Je plant krijgt te veel water.

• Geef ‘m minder vaak water of minder grote hoeveelheden water per gietbeurt.

• Laat de potgrond uitdrogen tussen gietbeurten in.

bruine randen aan de bladeren

• Je plant krijgt te weinig water en/of staat te lang in de felle zon.

• Geef je plant iets meer water of zet ‘m op een plekje met minder direct zonlicht.

gele bladeren en minder groei

• Je plant staat te koud.

• Zet ‘m op een warmer plekje met een stabiele temperatuur.

schimmel op de potgrond

• Je plant krijgt te weinig licht en/of te veel water.

• Vervang de bovenste laag potgrond met verse potgrond en zet je plant op een lichtere plaats.

• Geef ‘m minder water of een kleinere hoeveelheid water.

Waarom kruiskruid in huis halen?

Kruiskruid is één van die plantjes die met bijzonder weinig aandacht floreren. De vetplant is uitstekend bestand tegen droogte en hitte en heeft weinig extra voedingsstoffen nodig. Een sterke plant dus die ook voor ziektes niet heel vatbaar is. En de Mountain Fire is natuurlijk ook leuk om naar te kijken.


Vraag persoonlijk advies bij 1 van onze Aveve-winkels bij jou in de buurt. Laat je verrassen door ons uitgebreide gamma aan kamerplanten en fleur jouw interieur op met enkele groene beauty’s.

Vind een Aveve-winkel in jouw buurt

Afbeelding van een man die een Senecio cephalophorus vasthoudt - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met