Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Dracaena verzorgen & onderhouden: je complete gids

De dracaena of drakenbloedboom is gemakkelijk in onderhoud. Je vindt ‘m met of zonder stam, maar altijd met kenmerkende spitse bladeren. Vaak herken je ze ook aan de mooie strepen in het midden of aan de rand van hun blad. Hoe je zo’n plant verzorgt en of die de juiste keuze is voor je gezellige plantenhoek, ontdek je hier.

Standplaats: licht, temperatuur & luchtvochtigheid

De dracaena heeft meestal voldoende aan 3 tot 5 uur licht per dag. Halfschaduw is dus perfect, ideaal voor de donkerdere hoekjes.

Daarnaast kijk je het best ook naar de soort dracaena die je hebt. Bladeren met bleke strepen of stippen hebben wat meer licht nodig omdat ze minder chlorofyl bevatten. Donkergroene bladeren verdragen minder licht.

Hou je dracaena ook weg van huisdieren. De plant is niet veilig om op te eten voor je viervoeter.

Bovendien is de drakenbloedboom een tropische plant, waardoor die het best een warm plekje krijgt met voldoende luchtvochtigheid, zoals in de badkamer. In het Belgische klimaat staat die meestal ook beter binnen dan buiten.

Als je je dracaena toch buiten wil zetten, doe je dat het best door die geleidelijk aan z’n nieuwe omgeving te laten wennen. Kies in de warme zomermaanden een plekje buiten de directe zon en wees zeker dat het lange tijd mooi weer is. Hou je dracaena in de winter sowieso binnen.

Tot slot is de dracaena een zuurstofproducerende plant, waardoor die perfect is voor elke kamer.

De ideale standplaats voor de dracaena kort samengevat:

  • Halfschaduw
  • Warm
  • Voldoende luchtvochtigheid

De ideale standplaats voor de dracaena - Aveve

Water & voeding geven

De drakenbloedboom heeft niet veel water nodig. Laat de grond licht opdrogen voor je opnieuw water geeft, dat komt in de praktijk vaak neer op 1 keer om de 2 weken. In de winter is dat zelfs om de 4 tot 6 weken.

Omdat de plant floreert in een tropisch klimaat, besproei je de bladeren het best ook regelmatig met water. Als de kamer al een vrij hoge luchtvochtigheid heeft omdat je bijvoorbeeld een luchtbevochtiger hebt, is dat minder nodig.

Twijfel je? Dan geef je beter te weinig water dan te veel. Anders loop je het risico op wortelrot, waar je je plant maar moeilijk van redt. Dat probleem krijg je ook als je te veel voeding geeft.

Enkele vuistregels voor voeding:

  • Geef geen voeding tijdens de herfst of de winter, dat is de rustperiode
  • Geef minder voeding als je je kamerplanten regenwater geeft, dat bevat al meer voedingsstoffen dan kraantjeswater
  • Minder voeding is beter dan te veel voeding
  • Hou je aan de dosering op de verpakking van de plantenvoeding die je gebruikt

Close-up van de bladeren van een dracaena - Aveve

Stekken, snoeien & verpotten

De dracaena is een gemakkelijke plant om te stekken en te snoeien. Je snoeit het best aan het eind van de herfst of het begin van de winter, wanneer de plant in rust is.

Knip de stengel af vlak boven een knoop waar nieuwe bladeren mooi op hun plaats zijn. De plant loopt namelijk mooi opnieuw uit vlak aan de plek waar je snoeit.

Wil je je gesnoeide stengels ook stekken? Knip dan meteen stekken van 10 cm of meer af. Zo’n stekje wortelt heel gemakkelijk in een nieuw potje met grond of een vaasje met water op een goede standplaats.

  • Gebruik een schone snoeischaar
  • Draag handschoenen om te snoeien, de sappen van de dracaena irriteren de huid
  • Snoei tijdens de rustperiode zodat elk blad meer zonlicht vangt en je plant efficiënter energie verbruikt door minder bladeren te onderhouden
  • Gebruik eventueel stekpoeder of speciale potgrond voor stekjes om je nieuwe stekjes de beste kans te geven

Om je dracaena te verpotten, volg je grotendeels hetzelfde stappenplan als voor alle andere planten. Let wel op een aantal eigenheden specifiek voor de dracaena wanneer je de verpotgids volgt:

  • Dracaena is gevoelig voor wortelrot, waardoor je het best geen hydrokorrels onderin de pot gebruikt. Kies in de plaats daarvan een pot met gaatjes onderin voor een goede waterafvoer.
  • Kies in de plaats van universele potgrond een potgrond met zand of kokos voor optimale drainage, zo vermijd je te natte grond.

Afbeelding van een Dracaena op een tafel - Aveve

Problemen & ziektes oplossen

Hoewel je aan een dracaena weinig onderhoud hebt, is die niet immuun voor problemen of ongedierte. Vooral ongedierte komt weinig voor bij de plant, maar sommige soorten blijven hardnekkig. Je herkent problemen of ziektes gemakkelijk aan het uiterlijk van je dracaena.

Overweeg goed welke mogelijke oorzaak je probleem heeft en probeer 1 mogelijke oplossing tegelijkertijd. Zo weet je zeker dat je écht weet wat er aan de hand is.

Uitzicht

Oorzaak & behandeling

Bruine bladeren of punten

✘ Te droog, te koud, te tochtig, te veel zonlicht

✔ Frequenter water geven, andere standplaats zoeken

Bruine of zwarte vlekken met een gele rand

✘ Te veel water

✔ Geef minder frequent of een kleinere hoeveelheid water

Gele bladeren

✘ Te veel zonlicht of te veel water

✔ Zoek een nieuwe standplaats of geef minder water

Zachte stam

✘ Wortelrot, moeilijk te redden

✔ Probeer bij beginnende zachtheid alle potgrond te vervangen door drogere grond

✔ Als de stam zacht blijft en de bladeren gaan hangen, probeer dan stekjes te nemen om nieuwe planten te starten

Uitgedroogde stam

✘ Uitgedroogd, moeilijk te redden

✔ Probeer bij startende uitdroging water bij te geven. Als het niet werkt, neem dan stekjes om nieuwe planten te starten.

Slappe of hangende bladeren

Gekrulde bladeren

Bladeren vallen af

✘ Veel mogelijke oorzaken: te warm/koud, of te veel/weinig water, zon, voeding

✔ Zoek combinaties met andere kenmerken in de lijst en kies zo een mogelijke behandeling

Witte, zwarte of gele stipjes

✘ Witte stipjes: wolluis, trips, of spint

✘ Zwarte, gele of groene stipjes: bladluis of dopluis, komt weinig voor bij stevige kamerplanten zoals dracaena

Isoleer je dracaena zo snel mogelijk van andere planten

✔ Behandel met een insecticide voor kamerplanten zoals aangegeven in de handleiding tot het volledig weg is

Bloei

De drakenbloedboom bloeit bijna nooit en is daardoor een goede keuze als groene kamerplant. Als je ‘m wel in bloei krijgt, geurt de bloedmooie bloementoorts sterk - volgens sommigen té sterk - en zoet. De bloemen zijn gewoonlijk wit, roze, of geel.

Wil je je dracaena toch de beste kans op bloemen geven? Dan hou je het best hiermee rekening:

  • Je dracaena moet minstens 4 tot 6 jaar oud zijn
  • Boots een tropische omgeving na met een serre of kweekbak
  • Verpot je dracaena niet, maar laat ‘m wennen aan z’n vaste plekje
  • Hou ‘m zeker ‘s nachts in het oog: dracaena is een nachtbloeier
  • De bloeiperiode loopt van oktober tot maart

Let op! Als je dracaena er ongezond uitziet en toch bloeit, betekent dat het einde van je plant. Zo’n noodbloem is de laatste poging van de plant om zich voort te planten voor die het helemaal opgeeft.

Afbeelding van een dracaena met een sanseveria - Aveve

Keuzegids & soorten

In totaal bestaan er zo’n 120 verschillende soorten en variëteiten dracaena, de ene meer geschikt voor je urban jungle dan de andere. Ze gedijen niet allemaal in ons klimaat en groeien soms veel te hoog om als kamerplant in huis te nemen.

Van de soorten die je wel gemakkelijk in huis haalt, zijn dit de populairste.

  • De dracaena deremensis vind je in grotere varianten met een ranke stam en kleinere zonder stam. Witte of lichtgroene strepen tooien de brede, spitse bladeren voor een verfijnde en moderne uitstraling.

  • De dracaena marginata zag je misschien al het vaakst. De dunne, spitse bladeren hebben vaak een haarfijne donkerrode rand en de ranke stammen groeien mooi recht.

  • De dracaena massangeana heeft een zachter uiterlijk dan de marginata, met bredere en zacht glooiende bladeren. Een lichtgroene streep tooit het midden van ieder blad voor een frisse uitstraling.

  • De ranke bladeren van de dracaena draco hangen aan hun de puntjes naar beneden en geven de plant zo een elegante uitstraling. De draco vind je ook vaker als kleinere kamerplant.

  • De dracaena surculosa heeft bredere, platter bladeren en groeit voller. Bovendien hebben de bladeren vaak ook meer kleuren, zoals witte strepen en stippen, en is daardoor heel wat fleuriger dan veel andere soorten.

Verwar tot slot dracaena niet met de yucca. Hoewel beide tropische planten spitse groene bladeren hebben, hebben ze elk hun eigen noden. Lees dus zeker de juiste plantengids voor elk van je kamerplanten.

Afbeelding van twee verschillende dracaena's - Aveve

Niet zeker of je de juiste plantengids vond? Weet je misschien nog niet welke plant bij je past? Krijg dan advies op maat in de Aveve-winkel in je buurt.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met