Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kalanchoë: de juiste verzorging in een handomdraai

In het Engels noemt men de Kalanchoë ook wel ‘Mother of thousands’, voor de vele kleine mini-plantjes die spontaan aan de bladranden groeien. Er bestaan meer dan 1000 soorten van de Kalanchoë. Sommige hebben spectaculaire bladeren in allerlei kleuren en vormen, aan andere soorten groeien dan weer pittige bloemen in vele kleuren.

Ga je voor klein en schattig of groot en indrukwekkend? Voor iedere liefhebber is er wel een Kalanchoë. Welke soort je ook kiest, je brengt er altijd kleur mee in huis. Combineer verschillende Kalanchoës samen in je woonkamer voor een vrolijk kleurenspektakel.

Met de juiste verzorging voelt de Kalanchoë zich goed bij jou in huis.


In dit artikel ontdek je ...


De Kalanchoë, een gemakkelijke plant met originele bladeren en prachtige bloemen

Jouw vetplant is een super gemakkelijke plant om gelukkig te maken. Als je geen groene vingers hebt of je planten wel eens vergeet water te geven is de Kalanchoë een echte aanrader.

De plant komt uit Madagaskar waar een grote variatie aan soorten groeien in de vrije natuur. Sommige exemplaren groeien 6 meter hoog.

Ook voor jouw woonkamer heb je keuze uit veel verschillende soorten. Sommige kies je vooral voor de originele bladeren en andere voor de prachtige bloemen die enkele weken aan 1 stuk bloeien.

Andere weetjes over deze vetplant:

  • De naam Kalanchoë komt van het Chinese “Kalan Chauhuy” dat “wat valt en groeit” betekent. Dit wijst op de bijna moeiteloze manier waarop de plant zich vermeerdert. Afgevallen blaadjes of babyplantjes die van volwassen bladeren in de aarde terechtkomen groeien bijna allemaal uit tot nieuwe vetplanten.
  • Heb je kinderen en huisdieren in huis? Zet je plant op een hoger plekje want deze vetplant is giftig.
  • De Kalanchoë is een gemakkelijke plant die bijna onder alle omstandigheden goed groeit. Daarom staat de plant symbool voor volharding.

Kalanchoë in de badkamer - Aveve

Waar plaats je jouw Kalanchoë?

Een vetplant is heel snel tevreden. Kies een plekje dat je wil opvrolijken met je fleurige vetplant. Een lichtrijke standplaats of eentje in de schaduw, het maakt je plant niet veel uit.

  • De plant geniet zelfs van enkele uurtjes in de volle zon. Zorg alleen dat ‘m niet verbrandt door ‘m op tijd weg te halen.
  • Op een plekje met veel indirect zonlicht groeit en bloeit de plant beter dan in de schaduw.
  • Met een binnenhuistemperatuur tussen 10°C en 25°C zit je goed.

Gebruik je deze krachtpatser graag buiten om je terras op te leuken? Dat kan. Zorg wel dat de vetplant niet te veel uren na elkaar in de zon staat. Daalt de temperatuur buiten onder de 10°C? Haal ‘m dan terug naar binnen.

Ben je op zoek naar een plant die samen met je Kalanchoë in de zon mag staan?

Afbeelding van een jonge Kalanchoë - Aveve

Hoeveel water geef je jouw Kalanchoë?

Een vetplant zoals je Kalanchoë drinkt heel weinig water. In de zomer geef je de plant 1 x om de 2 weken een scheutje water. In de winter is 1 x om de 6 weken voldoende.

  • Vetplanten houden water vast in hun vlezige bladeren. Je ziet dus aan de bladeren of je plant dorst heeft. Ogen ze een beetje plat, dan is het tijd voor een scheutje.
  • Laat de potgrond tussen 2 gietbeurten in opdrogen. In de vrije natuur is de plant droogte gewoon. Te veel water schaadt je plant.
  • Geef steeds kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Zo voorkom je dat er water blijft staan in de bodem van de pot. Overtollig water zorgt voor schimmel en wortelrot.
  • Zorg dat er geen water aan de bladeren komt. Natte bladeren gaan schimmelen. Af en toe de bladeren reinigen met een licht vochtig doekje is wel een goed idee.

Ben je op zoek naar meer planten die weinig water nodig hebben?

Afbeelding van een Kalanchoë - Aveve

Welke voeding heeft een Kalanchoë nodig?

De vetplant is een super gemakkelijke plant om te verzorgen. Ook qua voeding stelt de plant geen hoge eisen.

Haal je de plant net in huis of heb je ‘m net verpot? Dan hoef je de Kalanchoë de eerste 2 maanden geen extra voeding te geven. Alles wat de plant nodig heeft om te groeien haalt ‘m uit de potgrond.

Geef je vetplant enkel in de lente en zomer een klein beetje meststof. Zo stimuleer je de groei. In de herfst en winter heeft een vetplant geen extra meststof nodig.

Voor de juiste dosering kijk je op de verpakking. Bij twijfel geef je beter te weinig dan te veel meststof. Een overdaad aan meststoffen schaadt je plant.

Onze aanraders om je vetplant te voeden:

Meststof geven aan een Kalanchoë - Aveve

Kan je een Kalanchoë stekken?

Een Kalanchoë stekken is heel gemakkelijk. Zowel een bladstek als een stengelstek geven veel kans op succes. Selecteer een gezonde moederplant. Kies om te stekken een gezond ogend blad of een gezonde stengel met enkele bladeren.

Voor je gaat stekken:

  • Bescherm je planten door messen, scharen en kniptangen steeds te desinfecteren voor en na gebruik. Zo breng je geen virussen, bacteriën, schimmels of ander ongedierte over van plant op plant.
  • Let op voor het sap van de plant. Dit is giftig en irriteert de huid. Draag handschoenen om je te beschermen.

Zo ga je te werk:

  • Snij een gezond stuk stengel met enkele bladeren af. Let op voor huidcontact met het giftige sap.
  • Verwijder de onderste bladeren van de stengel. Bovenaan hou je best wat bladeren over.
  • Laat het sap dat uit de stengelstek komt enkele dagen opdrogen.
  • Plant de stengel in stekgrond. Enkele centimeters diep is voldoende. Zorg dat er geen blaadjes in de grond zitten.
  • Geef je stek een beetje water en tijd om wortels te groeien.

Bij sommige soorten Kalanchoë groeien er kleine babyplantjes aan de bladranden. Je kan de Kalanchoë vermeerderen door de babyplant voorzichtig van de moederplant te halen en in nieuwe potgrond te plaatsen.

Ben je op zoek naar meer planten die goed stekken?

  • Kies dan bijvoorbeeld voor de Chlorophytum
  • Of voor de Sanseveria

Kalanchoë soorten

Je Kalanchoë verpotten doe je zo

Verhuis je vetplant elk jaar in de lente of wanneer de wortels te groot worden naar een nieuwe pot. Op die manier geef je de wortels ruimte om verder te groeien.

Zo ga je te werk:

  • Kies een pot die 1 maat groter is dan de huidige pot.
  • Is je pot te diep voor je wortels, breng dan onderaan een drainagelaag aan met kiezels of hydrokorrels. Zo hoop je geen overtollig water op. Je plant houdt niet van natte voeten.
  • Strooi een laagje potgrond voor vetplanten in de nieuwe pot.
  • Haal je plant uit de pot en verwijder de oude potgrond met je vingers. Je kan je kluit ook even weken om de wortels makkelijker los te werken.
  • Deze vetplant is heel vergevingsgezind. Je beschadigt de wortels niet heel snel. Rotte, bruine wortels knip je weg met een ontsmette schaar.
  • Plant je Kalanchoë in de nieuwe aarde en vul de pot tot enkele centimeters van de rand met potgrond. Druk de grond een beetje aan.
  • Zorg voor een licht vochtige kluit en zet ‘m op een lichte plek.

Onze aanraders om je vetplant te verpotten:

Afbeelding van een Kalanchoë in een pot - Aveve

Jouw Kalanchoë in bloei

Zoals je al weet zijn er vele soorten van deze vetplant en een groot deel ervan komt in bloei. Er bestaan exemplaren met kleine en dubbele bloemen of met grote klokvormige bloemen. De kleuren komen voor in een bonte variatie van wit, roze, rood, oranje, geel en paars.

Meermaals per jaar geniet je van een mooi bloemenspektakel want na een rustpauze komt de plant opnieuw in bloei.

De bloemen groeien makkelijk enkele weken aan een stuk. Je kan herbloei stimuleren door uitgebloeide stengels aan de basis af te knippen. Zet je plant nu 1 maand op een donkerdere plaats totdat je nieuwe knoppen ziet verschijnen.

Aan deze vetplant heb je bijna geen snoeiwerk. Uitgebloeide stengels knip je aan de basis weg zodat al de energie naar de groei van nieuwe stengels, bladeren en bloemen gaat. Ook dode bladeren en bloemknoppen haal je weg met een ontsmette kniptang. Let op voor het sap van de plant want dit irriteert de huid.

Afbeelding van een Kalanchoë met bloemen - Aveve

Help, mijn Kalanchoë heeft last van...

Eerste hulp bij problemen met dit handige schema. Waar heeft jouw plant last van?

Mijn plant heeft last van...

De oplossing is...

bruine of gele vlekken op het blad

Je plant krijgt te veel water. Geef kleinere hoeveelheden water per gietbeurt en laat de potgrond opdrogen tussen gietbeurten in.

slappe, droge bladeren

Je plant krijgt te weinig water. Geef ‘m wat water en wacht iets minder lang tussen 2 gietbeurten in.

hangende bladeren

Je plant staat te koud. Zet ‘m op een iets warmer plekje.

lichtgroene bladeren die intens donkergroen worden

Je vetplant krijgt te weinig licht. Zet ‘m op een lichtere plaats.

bladeren die een rode gloed krijgen.

Je plant staat te veel in de zon. Zet ‘m minder lang in de zon of verder van het raam weg.

minieme groei

• Je plant staat te donker. Zet ‘m op een lichtere plaats.

• Je plant krijgt te weinig water. Verkort de tijd tussen 2 gietbeurten.

snel verwelkende bloemen

• Je plant staat in de tocht of in ongezonde lucht. Zet ‘m uit de tocht.

• Je plant staat te dicht bij een fruitschaal. Gassen die vrijkomen bij rijpend fruit schaden de bloemen.

ongedierte

Haal een gepast bestrijdingsmiddel in huis.

Waarom een Kalanchoë in huis halen?

Kalanchoës bestaan er in alle groottes, vormen en kleuren. Met speciale bladeren of prachtige bloemen, je vindt zeker een leuk exemplaar om jouw interieur op te vrolijken.

Het is 1 van de gemakkelijkste planten om te verzorgen. Een sterke plant die je niet zomaar stuk krijgt. Het enige dat je echt niet mag doen is ‘m te veel water geven.

Zo leeft je plant lang en gelukkig:

  • Bloeiende planten zet je altijd het best op lichte standplaatsen.
  • Geef ‘m af en toe wat water.
  • Extra voeding in de zomer maakt ‘m blij.

Waarom een Kalanchoë in huis halen? - Aveve

Haal de leukste kamerplanten in huis bij Aveve. Kom langs bij een Aveve-winkel in jouw buurt voor advies op maat.

Vind een Aveve-winkel in jouw buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met