Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Aloë vera: verzorging, onderhouden & gebruiken

Men noemt de Aloë vera met de langwerpige bladeren ook weleens ‘de hitteplant’, omdat je ‘m in droge gebieden in de wereld vindt. Dat betekent dat de plant erg gemakkelijk te verzorgen is en weinig eisen stelt. Maar wist je ook al dat de Aloë vera jou nog meer te bieden heeft dan gemak en schoonheid alleen? Kom alles te weten over verzorging, onderhoud en gebruik van de Aloë vera.

Altijd de juiste producten voor kamerplanten in huis?

Aloë vera, een helende huisgenoot

De Aloë vera komt vandaag op vele plekken in de wereld voor, van Zuid-Amerika tot het zuidelijke Middellandse Zeegebied, maar ook in Afrika en Azië. Zeilers en ontdekkingsreizigers namen de plant met de langwerpige bladeren mee op hun tochten om de bemanning te verzorgen. De Aloë vera is een plant met een geneeskrachtige en helende werking.

Er zijn ongeveer 300 verschillende soorten Aloë vera-planten beschreven, maar enkel de welbekende Aloë barbadensis heeft geneeskrachtige eigenschappen. Men noemt de Aloë ook weleens ‘de hitteplant’, omdat ‘ie afkomstig is uit warme, droge gebieden waar bijna geen regen valt.

Wat is er naast de genezende en helende werking nog meer bijzonder aan de Aloë vera?

  • De Aloë vera is lid van de familie van vetplanten, ook wel de succulenten genoemd. Dit betekent dat de plant grote hoeveelheden vocht opslaat in de stam en bladeren die gevuld zijn met een soort gelei. De Aloë vera verdampt bijna geen water waardoor je jouw gietertje niet al te vaak hoeft boven te halen.
  • Naast het feit dat de Aloë vera gemakkelijk is in de verzorging, produceert de plant ook nog eens zuurstof en filtert ‘ie hinderlijke chemische stofjes uit de lucht. Dit gebeurt vooral ‘s nachts waardoor de Aloë vera de perfecte kamerplant is.
  • De Aloë vera-plant komt in verschillende kleurschakeringen, gaande van grijs tot heldergroen.
  • De plant heelt ook zichzelf. Als de Aloë vera-bladeren beschadigd raken, herstelt de plant zich weer.

Aloë vera gebruiken

De plant staat mooi in jouw interieur en ‘s zomers in de tuin, maar men gebruikt ‘m ook voor andere doeleinden. De Aloë vera is goed voor huidproblemen en helpt bij het herstel van wondjes en verbranding van de huid. In de bladeren van de Aloë vera zitten actieve stoffen, zoals vitamines, mineralen, salicylzuur, antioxidanten en aminozuren. Ze bevorderen de normale werking van de cellen.

De drogist en de apotheek verkopen verschillende producten op basis van Aloë vera. De gel zit verwerkt in cosmeticaproducten, maar je vindt net zo goed gel in pure vorm terug. Wil je Aloë vera in pure vorm gebruiken? Haal dan Aloë vera-gel in huis die speciaal bedoeld is voor consumptie. De gel in kamerplanten is niet geschikt.

Probeer de gel eerst uit op een klein stukje huid en vraag raad aan je dokter, apotheker of dermatoloog als je Aloë vera wil gebruiken in je schoonheidsritueel!

Wat doe je met Aloë vera-gel die geschikt is voor consumptie?

  • Doe wat gelei op een wattenschijfje en gebruik het voor het gezicht. De plant werkt kalmerend, hydraterend en stimuleert de collageen-aanmaak. Dit is een eiwit in het lichaam dat structuur en elasticiteit geeft aan haar, nagels, botten, spieren, huid en gewrichten.
  • Je kan de Aloë vera gebruiken tegen eczeem, acné, psoriasis, maar ook voor wondjes en brandwonden. Aloë vera werkt ontstekingsremmend en heeft een antibacteriële functie.
  • Verbrand in de zon? Aloë vera-gel verlicht een pijnlijke huid en helpt bij zonneallergie. De gel werkt verkoelend, ontstekingsremmend en herstelt de verbrande huid.
  • Men gebruikt Aloë vera soms ook in het haar. Wrijf de punten in met een beetje pure Aloë vera-gel voor zacht en soepel haar of maak zelf een Aloë vera-haarmasker.
  • Aloë vera is eetbaar. Je vindt het sap terug in verschillende drankjes, maar ook in bepaalde gerechten en sauzen. Eet en drink niet te veel om ongemakken, zoals diarree, te voorkomen en vraag altijd raad aan jouw dokter.
  • De Aloë vera-plant is helaas giftig voor hond en kat. Hun darmkanaal raakt geïrriteerd waardoor ze moeten overgeven en diarree krijgen. Zet de plant dus op een plek waar je hond of kat niet bij kan.

Aloë vera gebruiken

Ben je op zoek naar nog meer planten zoals de Aloë vera? Ga dan voor...


Onderhoud & verzorging: water en voeding geven

Een Aloë vera-plant verzorgen is erg gemakkelijk. De plant heeft slechts een paar kleine eisen. Met de Aloë vera ben je een gemakkelijke huisgenoot rijker die mooi in jouw interieur staat, maar ook nog eens helend en luchtzuiverend werkt. Alleen maar voordelen!

  • De Aloë vera is een vetplant (succulent) en slaat vocht op in de bladeren en de stam. Geef de plant water als de potgrond al enkele dagen droog aanvoelt.
  • Geef water naargelang het seizoen. In de winter kan de plant doorgaans meerdere weken zonder water. Een keer een goede scheut in de 4 à 6 weken volstaat. In de zomer geef je de plant 1 keer in de 2 weken wat water.
  • Geef je Aloë vera telkens een goede scheut water, maar zorg dat er geen water in de pot blijft staan om wortelrot te voorkomen.
  • Het is ook mogelijk om je plant even onder de stromende kraan te houden en ‘m vervolgens te laten uitlekken.
  • Je hoeft de Aloë vera eigenlijk niet te besproeien, omdat de plant een droog klimaat gewend is. Toch kan het geen kwaad om je plant af en toe af te spoelen om stof te verwijderen.
  • De Aloë vera heeft in principe geen extra voeding nodig als je de plant op de juiste plek zet en voldoende water geeft. Wil je jouw huisgenoot toch een boost geven met voeding? Geef dan wat voeding voor cactussen en vetplanten. Doe dit om de 6 tot 8 weken in het groeiseizoen tussen mei en augustus.

Wist je dat de Aloë vera meer wortels aanmaakt als je de plant weinig water geeft? Met de wortels gaat de Aloë vera op zoek naar water en jij kan ze gebruiken om de plant te stekken. Let wel op dat je de plant niet te weinig water geeft. Dan worden de bladeren dor en krijgen ze een roodbruine kleur.

Ben je op zoek naar nog meer planten zoals de Aloë vera? Ga dan voor...

  • een plant die weinig water nodig heeft, zoals de Zamioculcas.
  • nog meer gemakkelijke huisgenoten, zoals de Spathiphyllum die vertelt wanneer ‘ie dorst heeft door de bladeren te laten hangen.

Standplaats: zon & luchtvochtigheid

Bij de verzorging van de Aloë vera hoort ook de juiste standplaats. De plant houdt van een lichte standplaats, maar ook van de volle zon.

  • Heb je zopas een Aloë vera in huis gehaald en wil je een plekje in de volle zon? Goed, want direct zonlicht bevordert de groei! Laat de plant geleidelijk aan wennen aan de felle zonnestralen door ‘m 2 weken in de halfschaduw te zetten en pas daarna te verplaatsen naar een zonnig plekje.
  • De Aloë vera mag zowel binnen als buiten. Zet de plant in de zomer buiten in de tuin als kuipplant om een mediterrane sfeer te creëren. Haal de plant in oktober weer naar binnen. De Aloë vera is namelijk erg gevoelig voor vorst en houdt niet van temperaturen onder de 8° C.
  • De Aloë vera mag ook op een donker plekje, maar dan geef je de plant nog minder water. Hou er wel rekening mee dat de plant beter groeit op een lichtrijk plekje.

De Aloë vera heeft geen speciale eisen wat de luchtvochtigheid betreft. De plant komt van oorsprong uit droge gebieden waar weinig regen valt.

Ben je op zoek naar nog meer planten zoals de Aloë vera? Ga dan voor...

  • een kamerplant die ook prima buiten kan, zoals de Yucca.
  • een plant die ook van volle zon houdt, zoals de Musa (bananenplant).

De Aloë vera houdt van een lichte standplaats

Verpotten & stekken

De Aloë vera is een ware groeikampioen. Wanneer moet je de plant verpotten en hoe pak je dat aan?

  • Een Aloë vera verpotten doe je om de 2 jaar. Je gebruikt hiervoor een pot die 20% groter is dan de vorige. Het voorjaar is de beste tijd om te verpotten.
  • Laat de plant een paar dagen droog staan voor je de Aloë vera gaat verpotten.
  • Haal potgrond voor vetplanten en cacti in huis en gebruik een plantenschepje.
  • Neem de plant aan de basis vast, maar druk niet te hard op de bladeren om ze niet te beschadigen. Schud de plant even af en plant ‘m opnieuw in de verse potgrond.
  • Zet de Aloë vera nog niet meteen in de volle zon als je de plant verpot hebt. Zo krijgt je Aloë voldoende tijd om zichzelf te herstellen en wek je nieuwe wortelvorming op.

Wil je jouw Aloë vera stekken? Dat doe je gemakkelijk met een paar handige tips om de plant te vermeerderen.

  • De Aloë vera groeit zelf stekjes. Je haalt ze van de moederplant door ze los te snijden.
  • Zorg ervoor dat je de wortelstok mee hebt net zoals alle zijwortels.
  • Laat het snijwondje een dag drogen aan de lucht zodat de plant geen last krijgt van wortelrot.
  • Plant de stekjes in een bloempotje met potgrond voor vetplanten en cacti. Voor een vollere plant doe je meerdere stekjes samen in 1 pot.
  • Geef de potgrond nog niet te veel water, maar hou het lichtvochtig.
  • Zet de pot nog niet meteen in de volle zon, maar ga voor een licht plekje in de halfschaduw.

Help! Mijn Aloë vera heeft last van...

Eerste hulp bij plantproblemen met dit handige schema. Waar heeft jouw Aloë vera last van?

Mijn Aloë vera heeft last van...

De oplossing is...

roodbruin tot paarse bladeren

- Meer water geven, want je Aloë vera heeft dorst.

- Hou je plant even onder de stromende kraan en laat ‘m uitlekken.

- Geen zorgen, het duurt soms even voor de normale kleur weer terugkomt.

droge puntjes aan het einde van de bladeren

- De plant een kleine scheut water geven.

- De Aloë vera trekt water uit de toppen om het plantenhart gehydrateerd te houden.

- Knip het puntje van het blad als je dat wil.

bladeren die bol staan

- Minder water geven.

- Laat de plant uitlekken zodat er geen overtollig water in de pot blijft staan.

- Wacht tot de potgrond weer droog aanvoelt en het blad opnieuw platter is.

bruine vlekken op de bladeren

- Je geen zorgen maken.

- Verkleuring is normaal als je Aloë vera in de zon staat. Er is niets aan de hand als de bladeren hard aanvoelen en rechtop staan.

lichtgroene of witte bladeren

- De Aloë vera op een lichtere plek zetten.

- Geef de plant wat water als de topjes van de bladeren roodachtig kleuren.

slappe bladeren

- Geef de Aloë vera minder water en zet ‘m op een lichtrijk plekje.

- Laat de potgrond goed uitdrogen en wacht tot de puntjes van het blad rood worden. Geef pas dan opnieuw een flinke scheut water.

een geknakt blad

- Je geen zorgen maken.

- De Aloë vera herstelt zichzelf prima. Laat het wondje drogen aan de lucht om wortelrot te voorkomen.

Lichtvochtige potgrond en een lichtrijk plekje. Meer vraagt de Aloë vera niet van jou. Haal de bijzondere plant in huis en je bent een gemakkelijke huisgenoot rijker. Daarnaast biedt de Aloë vera jou meer dan schoonheid alleen: de plant heeft een geneeskrachtige werking en zuivert de lucht! Maak kennis met jouw helende huisgenoot in 1 van onze winkels.

Heb je nood aan persoonlijk advies? Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in 1 van onze Aveve-winkels. Kom langs en haal meteen alles in huis om je kamerplanten te laten stralen!

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met