Met deze handige desserttips kan je kerstgebak écht nooit mislukken
Eerste Hulp Bij… Misbaksels! Want wat je ook probeert, die soufflé blijft maar inzakken en je zelfgebakken taart of slagroom wil maar niet luchtig zijn. Gelukkig schieten we je te hulp met de meest handige desserttips – nog ruim op tijd voor dat familiefeestje!
Heb je alles al in huis om de lekkerste creaties op tafel te toveren?
De beste desserttips voor heerlijk kerstgebak
Een dessert op voorhand maken gaat niet bij iedereen van een leien dakje. Sommigen beginnen net niet op tijd en volgen in alle chaos het recept niet meer. Door al dat freestylen merken ze al snel op dat hun kerstgebak helemaal niet lijkt op dat van de foto bij het recept. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat alles steeds mislukt, wat je ook doet.
Voor wie zelf z’n kerstgebak wil maken, zijn bepaalde zaken evident. Je weet bijvoorbeeld dat je je oven het best voorverwarmt en je je bakvorm invet. Maar er zijn ook kleine zaken die de best hobbybakker weleens durft vergeten. Met onze 5 ultieme desserttips weet je meteen hoe het écht moet!
Nog meer tips voor een stressvrije kerst? Je leest er alles over op onze feestblog “Acht handige tips voor een stressvrije witte kerst”.
1. Hou steeds de temperatuur in de gaten
Het spreekt vast voor zich dat de temperatuur belangrijk is als je bakt. Toch zit het ‘m ook in de kleine dingen en gaat het niet altijd over de juiste temperatuur van de oven.
- Je bakbenodigdheden hebben niet de juiste temperatuur. Warme en koude ingrediënten werken anders. Zo gebruik je bijvoorbeeld eieren op kamertemperatuur als je eiwit wil opkloppen, maar ga je voor gekoelde exemplaren als je zelf banketbakkersroom maakt.
- Je beslagkom is te warm. Sommige ingrediënten kun je alleen op de juiste manier gebruiken als ze koud zijn. Gebruik daarom ook een koude beslagkom zodat je benodigdheden niet opwarmen en alsnog je gerecht laten mislukken.
- Ga pas aan de slag met de afwerking als je gebak voldoende is afgekoeld. We beseffen dat het verleidelijk kan zijn om de kinderen al meteen aan de slag te laten gaan, maar geduld is een schone deugd. De meeste bakdecoraties hechten niet goed aan het gebak of smelten als het nog te warm is.
- Een taartrooster geeft je de beste resultaten. Een rooster heeft voetjes waardoor je gebak geen contact maakt met een oppervlak. Je kerstgebak condenseert daardoor niet en behoudt z’n stevige en smakelijke vorm. Eén van de beste desserttips is dus om je gebak een paar minuten te laten afkoelen in de bakvorm en het vervolgens op een roostertje te leggen.
2. Volg altijd het recept
Een recept is niet zomaar een leidraad, maar wel een gedetailleerd plan van een bepaald gerecht. Vergelijk het gerust met de handleiding van een meubelstuk. Als je de handleiding niet volgt, kan het weleens gebeuren dat je de poten van de stoel per ongeluk aan de rugsteun bevestigt. Gelijkaardige situaties vermijd je natuurlijk liever als je je kerstgebak zelf wil maken.
- Gebruik alle ingrediënten uit het recept. Denk je dat het geen kwaad kan om wat honing te gebruiken als je geen suiker meer in huis hebt? Helaas heeft het effect op je eindresultaat. Verschillende ingrediënten reageren namelijk elk op hun eigen manier in het recept.
- Meten is weten. Gebruik geen 40 gram bloem als het recept zegt dat 30 gram genoeg is. Het kan namelijk zijn dat dat de reden is waarom je cake meteen inzakt als een slappe pudding.
- Lees het recept volledig door en ga stap per stap te werk. De volgorde waarin je de dingen doet, is een belangrijke desserttip om je gebak niet te laten mislukken.
- Mix niet te lang (en ook niet te kort). De gluten in het meel zorgen ervoor dat het beslag een andere structuur krijgt. Als je de bloem gewoon goed door het beslag werkt, krijg je gegarandeerd luchtig gebak.
Wil je toch wat creatiever te werk gaan? Geen zorgen, want experimenteren kan je volop doen als je bepaalde recepten goed onder de knie hebt. Oefening baart niet alleen kunst, maar dus ook het beste en allerlekkerste kerstgebak!

3. Tref de juiste voorbereidingen
Een voorbereid man is er twee waard. Het spreekwoord liegt er niet om. Een van de beste desserttips is om de juiste voorbereidingen te treffen als je meteen wil bakken of je dessert al op voorhand wil maken voor het kerstfeestje.
- Zet alle ingrediënten op voorhand klaar. Zeef de bloem alvast en vet de bakvorm voldoende in. Gebruik een beetje extra bloem in de bakvorm zodat je het gebak er naderhand vlot uit krijgt. Denk aan alle ingrediënten die je moet gebruiken zodat alles al klaar staat.
- Verwarm de oven voor. Maar waarom moet je een oven eigenlijk voorverwarmen? Het hoeft niet altijd – zeker niet bij moderne ovens – maar het helpt je wel om de temperatuur van in het begin juist te krijgen. De recepten zijn gebaseerd op een voorverwarmde oven, maar het helpt je gebak ook beter rijzen en stollen. Energiezuinig bakken is wel gewoon mogelijk als je iets alleen maar wil opwarmen, zoals afbakbroodjes, lasagnes en ovenschotels.
- Laat je deeg lang genoeg rusten. Taartdeeg en koekjesdeeg hebben wat tijd nodig in de koelkast alvorens je het uitrolt. Je zorgt er zo voor dat het deeg niet krimpt als je het bakt en de boter kan zo ook opstijven. Je rolt het deeg daarna gemakkelijker uit.
- Rol het deeg niet te lang uit. Zo worden koekjes namelijk taai als je te lang met de deegroller aan de slag gaat.
4. Je materiaal is belangrijk
Met het juiste materiaal maak je de lekkerste gerechten. Is je materiaal aan vervanging toe? Dan kan je natuurlijk altijd subtiele hints geven dat je graag een nieuwe cakevorm of wat decoratiemateriaal onder de kerstboom terugvindt dit jaar 😉.
Waar hou je allemaal rekening mee als je je kerstgebak zelf wil maken?
- Gebruik een bakvorm met de juiste grootte. De precieze hoeveelheid ingrediënten is namelijk afgestemd op de grootte van de bakvorm. Zo gebeurt het al snel dat je cupcakes uit hun voegen barsten, omdat je te veel beslag in het vormpje hebt gegoten.
- Leer je oven kennen. Ontdek wat de verschillende standen betekenen en ga steeds voor de juiste temperatuur. Sommige desserts bak je bijvoorbeeld met de klassieke boven- en onderwarmtefunctie en voor andere stel je de heteluchtfunctie in.
- Werk met ‘verse’ producten. Het kan wel degelijk kwaad dat je je baking soda of bakpoeder te lang geopend in de kast laat staan. Het zorgt er namelijk voor dat je gebak niet rijst. Controleer op de verpakking steeds de houdbaarheidsdatum van het product.
- Zorg ervoor dat je bakplaat groot genoeg is. We snappen het, 10 koekjes zijn beter dan 5 koekjes, maar je bakplaat moet wel groot genoeg zijn zodat ze niet aan elkaar kleven in de oven. Laat dus voldoende ruimte tussen koekjes, cakes en ander gebak.

5. De laatste fase van het bakproces is cruciaal
Je cake is gebakken en niets kan nu nog fout lopen. Toch? Helaas is dat verkeerd gedacht, want het einde van het bakproces is minstens even belangrijk als alle andere stappen.
Trek de oven niet te snel open. Het temperatuurverschil is groot, waardoor je dessert onvermijdelijk in elkaar zakt. Wacht dus zeker 5 minuten voor de voorgeschreven tijd in het recept om te controleren of je dessert goed is. Gebruik een prikker om te kijken of je gebak wel degelijk gaar is. Hangt er wat beslag aan de prikker? Dan mag je gebak nog minstens 5 minuten langer garen in de oven.
Gemakkelijke recepten: lekker, in alle eenvoud
Je hoeft niet altijd groots uit te pakken om je tafelgasten omver te blazen. Je doet het met de simpelste dessertgerechten die lekker zijn in al hun eenvoud. Daarbovenop fungeren eenvoudige gerechten evengoed als mooie blikvangers op je tafel. Denk bijvoorbeeld aan minimalistische witte kerststronken die naadloos in je interieur passen.
Welk dessert kies je nu voor kerst? Wie Kerstmis zegt, denk natuurlijk aan sneeuw. Met onze 5 favoriete dessertgerechten haal je die witte kerst probleemloos bij je thuis naar binnen!
1. Kokosschuimpjes met chocolade
Witte ijssterren die deze keer niet tegen je raam kleven, maar wel op het dessertbord liggen. De heerlijke kokoskoekjes zijn krokant vanbuiten en fluweelzacht vanbinnen. Een handvol chocoladeschilfers geven de lekkernij nog extra beet. De ideale afsluiter van een feestelijke avond met een heerlijk kopje geurige koffie of thee erbij.

2. Heerlijke Bountytaart
Als de eerste sneeuwvlokken op een frisse kerstdag... zo ziet de overheerlijke Bountytaart eruit. Het is een gemakkelijke taart die je in een handomdraai op tafel tovert. Er komt zelfs geen oven aan te pas. We willen je wel alvast waarschuwen als je deze lekkernij serveert: de kans dat er een stukje overblijft, is onbestaande!

3. Glutenvrije speculaassterren
Wil je iedereen aan de feesttafel laten watertanden? Maak dan eens zelfgebakken speculaaskoekjes! Je proeft niet eens dat ze glutenvrij zijn. Overheerlijk met de icingpasta die ons doet denken aan een sneeuwwitte kerst.

4. Kerstbûche met tiramisuvulling
Net dat tikkeltje uitdagender, maar nog steeds doenbaar voor bakaspiranten en al wie houdt van simpele recepten. Want zeg nu zelf, bij Kerstmis hoort toch onvermijdelijk een lekkere kerststronk oftewel kerstbûche? Vergeet de klassieke versie met crème au beurre en maak er een verrassend tiramisugebak van. Zachte biscuit, straffe koffie en een heerlijke mascarponevulling: de perfecte combo!

5. Kerstcupcakes met chocobotercrème
Een witte én kindvriendelijke kerst vier je met cupcakes – kleine cakejes in een vormpje. Simpel om te maken en met de juiste versieringen haal je zo een witte kerst bij je thuis naar binnen. Een hele uitdaging om eraf te blijven tot aan het dessert.

Hoe maak ik een vegan kerstdessert? Geen stress, want een vegan kerstdessert maak je erg gemakkelijk klaar door bepaalde ingrediënten te vervangen door plantaardige alternatieven. Een veganist verschilt in dat opzicht van een vegetariër die geen vlees, vis en soms ook geen kaas en gelatine eet. Bij een vegan vermijd je het ook, samen met zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong.
Breng je kerstdessert vlotjes naar een hoger niveau
Een simpel recept hoeft er nooit simpel uit te zien. Je tilt je kerstgebak gemakkelijk naar een hoger niveau met enkele kleine aanpassingen. Wij sommen enkele handige desserttips voor je op:
- Investeer in kwalitatief keukengerei. Met kwalitatief materiaal maak je gemakkelijker je favoriete gebak klaar. De kans op misbaksels is ook meteen kleiner.
- Controleer op voorhand wat je allemaal nodig hebt om te bakken. Start je net met je nieuwe hobby? Ga dan na wat er niet kan ontbreken in de keuken van een hobbybakker.
- Werk ‘simpel’ gebak af met leuke versieringen. Ga voor decoraties die er wat luxueuzer uitzien, zoals bijvoorbeeld marsepeinroosjes, eetbare gouden sterretjes, chocoladestaafjes en leuke suikerdecoraties.
- Ga voor mooie borden en een mooi tafelservies om je kerstgebak op te presenteren. Zo laat je je creaties er meteen wat eleganter uitzien.
Aveve feest en jij doet natuurlijk mee. Bereid jezelf voor op de feesten door alvast je bakvaardigheden bij te spijkeren. Zo tover je in een handomdraai het lekkerste kerstgebak op tafel. Het maakt niet uit welk dessertje je kiest, want met al onze feestelijke tips beleven jullie gegarandeerd een stressvrije witte kerst!
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.