Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je kat verzorgen: de beste verzorging voor een gezond en gelukkig huisdier

Met de juiste verzorging hou je je kat gezond en gelukkig. Ontdek al onze adviezen om je kat alle nodige zorgen te geven die je allerliefste huisdiertje verdient.

Een fijne leefomgeving voor je kat

Als je katten in huis hebt rondlopen, is het belangrijk om hun leefomgeving zo katvriendelijk mogelijk te maken. Naast de juiste voeding, leuk kattenspeelgoed en voldoende slaapplekjes, hou je als kattenbaasje ook rekening met enkele zaken die minstens even belangrijk zijn. Hoe bied je je kat comfort en veiligheid in huis en in de tuin?

  • Goede hygiëne in huis is belangrijk voor katten. Met een kleine dagelijkse schoonmaakbeurt haal je overtollige viezigheid weg en hou je het huis schoon. Ververs elke dag de kattenbak en maak ook elke dag even het drink- en voederbakje schoon. Vergeet niet om regelmatig de krabmeubels, het speelgoed en de kattenbedjes te ontdoen van losse kattenharen.

  • Zet kamer-, tuin- en terrasplanten die giftig zijn voor katten, zoals narcissen, de caladium, tulpen, klimop en de monstera, ver uit de buurt van je katten. Haal voor alle veiligheid katvriendelijke planten in huis of in de tuin waar je kat heerlijk aan mag snuffelen en zelfs van mag proeven, zoals rozemarijn, munt, salie en kattengras.

  • Schenk je kat wat meer autonomie als je huisdiertje daar nood aan heeft. Heb je een buitenkat? Ga dan voor veilige kattenluikjes die je kunt instellen met een magneet of op de chip van je huistijger. Ook binnenkatten vinden zelfstandigheid fijn. Haal bijvoorbeeld interactieve speeltjes in huis waar je kat zelf mee aan de slag kan. Geef ook niet té veel autonomie: laat je kat bijvoorbeeld nooit meer dan 1 dag alleen thuis zonder toezicht.

  • Maak de leefomgeving van je kat veilig door gevaarlijke zaken op te bergen. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen, medicijnen, scherpe objecten en kinderspeelgoed met kleine onderdelen. Sluit ramen en deuren en haal enkel kwaliteitsvol kattenspeelgoed in huis.

Slaapplekje kat - Aveve

Hoe hou je je kat gezond?

Voor een lang en gelukkig leven staat maar 1 ding voorop: een goede gezondheid. Je houdt je kat gezond door ‘m goed te verzorgen, maar ook door voldoende tijd en aandacht te schenken aan je lieveling. Ga met volwassen katten jaarlijks langs de dierenarts voor een medische controle en neem je senior of bejaard huisdiertje wat vaker mee.

  • Help je kat een handje met de lichaamsverzorging. Schenk voldoende aandacht aan de vacht van je kat en verzorg het gebit, de nagels, oren, ogen en pootjes.

  • Geef je kat de juiste voeding die is afgestemd op de levensfase. Hou ook rekening met de levensstijl van je kat. Zo heeft een buitenkat nood aan een ander voedingspatroon dan een binnenkat. Je bespreekt de voeding voor je kat met de dierenarts.

  • Hou je kat actief. Speel dagelijks minstens een halfuurtje met je lieveling. Deel de speelmomentjes op in verschillende delen zodat je kat niet moe wordt of z’n interesse verliest.

  • Richt de omgeving van je huisdier katvriendelijk in. Zorg voor voldoende bewegingsruimte, zelfstandigheid, maar ook voor veiligheid. Berg gevaarlijke voorwerpen op en zet geen giftige planten in je huis, tuin of op het terras.

Baasje speelt met kat - Aveve

De nagels van je kat verzorgen

Het is in principe niet nodig om de nagels van je kat te knippen. Je kat gebruikt krabmeubels of bomen om z’n nagels te scherpen, maar de klauwtjes slijten ook af door op een harde ondergrond te lopen. Als je kat oud is, een ziekte heeft of vaak op de nagels bijt, kan het wel nodig zijn om de nagels wat extra te verzorgen. Aarzel niet om advies te vragen aan je dierenarts als je twijfelt of een knipbeurt nodig is.

  • Sommige katten krijgen te maken met ingegroeide, gescheurde of afgebroken nagels. Het gebeurt weleens door een ongelukje of omdat de nagels niet goed verzorgd zijn. Ga bij nagelproblemen steeds langs de dierenarts. Het is belangrijk dat ze goed behandeld worden.
  • Sommige kattenrassen, zoals de sphynx, hebben meer nood aan nagelverzorging dan andere. Zo blijft er bij de sphynx bijvoorbeeld vaak huidsmeer rond het nagelbed zitten.
  • Als je kat geen last heeft van nagelproblemen, kan je ze eventueel wel zelf knippen als ze te lang zijn. Een kat met te lange nagels kan ze niet goed intrekken in het nagelbed en blijft achter stoffen hangen of aan meubels. Knip het puntje van de nagel eraf zonder het levende deel met de zenuwen te raken. Beloon je kat met iets lekkers nadat je de nagels hebt geknipt.

Wist je dat het in België bij wet verboden is om katten te ontklauwen? Naast de nagels worden ook botjes, pezen, spieren en weefsel verwijderd. Het staat dus gelijk aan amputatie en levert enorm veel problemen en pijn op bij katten. Corrigeer je kat steeds op een positieve manier als ‘ie aan meubels of aan houtwerk krabt. Zo boek je de beste resultaten en ga je diervriendelijk te werk.

Nagels kat - Aveve

De vacht van je kat verzorgen

Elke vacht is anders en heeft nood aan specifieke vachtverzorging. Het belangrijkste om in huis te halen voor de vachtverzorging is natuurlijk een goede, kwalitatieve borstel die aangepast is aan de vacht van je huisdiertje. Ga voor slickerborstels, harkjes met stompe punten, een verzorgingshandschoen en een combikam. Vermijd kamgereedschap met mesjes, scherpe punten en fijngetande kammen.


  • Een gezonde vacht is glanzend en zacht. Als je je kat aait, voel je geen knoopjes. De vacht is vol en vertoont geen kale plekken, vuiligheid of veel huidschilfers.

  • Door je kat regelmatig te borstelen, ga je knoop- en viltvorming tegen. Knopen en vilt trekken aan de huid en zijn erg pijnlijk voor je kat. Daarbovenop verklein je de kans op vervelende haarballen en versterk je jullie band tijdens een relaxerende kambeurt.

  • Niet elke kat heeft nood aan een dagelijkse kambeurt. Er zijn verschillende vachttypes, gaande van haarloos en kortharig tot halflangharig en langharig. De laatste categorie heeft de meeste kambeurten nodig. Haarloze katten of katten met een dunkortharige vacht ‘aai’ je 1 keer per week met een microvezeldoek of met een zachte borstel.

  • Halflangharige en langharige katten controleer je op knopen met de combikam. Trek de knopen voor de kambeurt alvast uiteen door er eerst wat talkpoeder op te strooien. Ga dan laag per laag te werk voor de beste resultaten en om verdere knoopvorming te vermijden.

  • Plaats je kat altijd op een hoger plekje tijdens de kambeurt. Zo voelt de kat zich comfortabeler en veiliger. Ga rustig te werk en maak enkel langzame en kleine bewegingen om het natuurlijke verzorgingsgedrag na te bootsen.

  • Controleer de vacht van je kat regelmatig op huid- en vachtproblemen, zoals kale plekken.

Vacht kat - Aveve

Besteed wat meer aandacht aan de verzorging van een oudere kat. Seniors en bejaarde katten hebben namelijk wat hulp nodig om hun vacht te verzorgen, omdat ze niet overal meer even gemakkelijk bij kunnen. Besteed ook wat bijzondere aandacht aan de oren, rond de ogen, de poten en aan hun achterkant. Maak het schoon met speciale producten, zoals een ooglotion, antiklitspray of oorlotion.


De tanden en mond van je kat verzorgen

Net zoals bij mensen hebben katten ook nood aan mond- en gebitsverzorging. Idealiter poets je de tanden van je kat 2 keer per week, maar in de praktijk vinden veel katten het niet fijn. Je gebruikt dan het best mondwater, tandgel of mond- en tandenspray om het gebit en de mond toch gezond te houden. Daarnaast gebruik je ook gemakkelijk speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kattensnacks.

Heel veel katten die ouder zijn dan 3 jaar kampen met gebitsproblemen. Soms merk je het niet dat je kat last heeft van z’n gebit. Typische symptomen zijn opgezwollen tandvlees, een vieze geur uit de bek en tanduitval of afgebroken tanden. Ga jaarlijks op controle bij de dierenarts om de tanden van je kat te laten controleren.

Je kat tijdens de seizoenen verzorgen

Je kat heeft in de winter en zomer nood aan wat extra verzorging – zeker als je een kleine avonturier in huis hebt die graag de wijde wereld intrekt. Hoewel katten goed tegen de kou en warmte kunnen, doe je verschillende dingen om hen toch een handje te helpen tijdens de verschillende seizoenen.

  • Geef je kat in de winter toegang tot verschillende warme en zachte slaap- en rustplekjes. Ga bijvoorbeeld voor een radiatorhangmat of voor een kattenmandje dat je dichtbij de open haard zet. Let wel op dat je kat het niet te warm krijgt.
  • Gaat je kat in de winter naar buiten? Spoel of wrijf de pootjes van je kat na een dagje uit weer af zodat er geen irriterend strooizout blijft kleven aan de kussentjes. Smeer de pootjes daarna in met een beschermend voetzolenbalsem of met verzachtende uierzalf.
  • Zet in de winter de ramen even op om de luchtvochtigheid op peil te houden. De verwarming maakt de lucht namelijk droog waardoor je kat last krijgt van droge slijmvliezen en een stroeve ademhaling. Zet eventueel ook enkele veilige luchtzuiverende planten in huis, zoals de graslelie (Chlorophytum) en de calathea.
  • Voorzie voldoende vers drinkwater voor je kat, vooral in de warme zomermaanden. Zo hou je je kat koel en gehydrateerd. Gebruik eventueel een drinkfontein die het water filtert.
  • Hittegolf? Ga dan voor een verkoelingsmat die je op het slaap- en rustplekje van je kat legt.
  • Borstel je kat goed door om losse haren te verwijderen. Zo blijft het isolatielaagje in de vacht van je kat in topconditie en doet het zowel ‘s zomers als ‘s winters wat het hoort te doen.

Kat in de sneeuw - Aveve

Kan een kat van je houden?

Katten staan bekend als zelfstandige dieren die de dingen het liefst gadeslaan vanaf een afstandje. Hoewel katten niet zoals honden in een zogenaamde roedel leven, hechten ze toch veel belang aan hun baasjes die voor hen zorgen. Bepaalde kattenrassen, zoals de pers, staan erom bekend helemaal verslingerd te zijn aan hun baasje. Katten zijn dus wel degelijk in staat om van ons te houden.

Hoe weet je dat een kat je apprecieert en gelukkig is in je bijzijn? Je leest het allemaal af in de lichaamstaal van je favoriete huisdiertje.

  • De kat knippert zachtjes met de ogen als ‘ie naar je kijkt.
  • De kat miauwt enthousiast en luid als je binnenkomt na een lange dag.
  • De kat trilt lichtjes met een rechtopstaande staart als ‘ie je ziet.
  • De kat komt naar je toe gelopen en wil aandacht van je.
  • De kat spint enthousiast als je ‘m aait.
  • De kat likt je hand zachtjes als je ‘m aait.

Gelukkige kat - Aveve

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt