Nagelverzorging bij de kat: nagels knippen & nagelproblemen herkennen
Je kat heeft 18 nagels die in sommige gevallen wel wat verzorging kunnen gebruiken. Leer nagelproblemen meteen herkennen en ontdek hoe en wanneer je je huisdiertje een diervriendelijke manicure geeft als het nodig is.
Een purr-fect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!
In dit artikel ontdek je ...
- Moet je de nagels van je kat knippen?
- Ingegroeide, gescheurde en afgebroken nagels bij de kat
- Waar kan ik de nagels van mijn kat laten knippen?
- Hoe knip je zelf de nagels van je kat?
- Waarom mag je een kat niet ontklauwen?
Moet je de nagels van je kat knippen?
Het is niet nodig om de nagels van een gezonde kat te knippen die regelmatig krabmeubels gebruikt of vaak buiten rondloopt. In sommige gevallen zijn de nagels toch te lang of gescheurd en veroorzaken ze last aan de pootjes. Het gaat dan vaak om de nagels van katten die al wat ouder zijn, kampen met een ziekte of aan hun nagels bijten en trekken.
Katten hebben, net zoals honden, 18 nagels: 5 aan elke voorpoot en 4 aan elke achterpoot. Je kat behoort tot een van de weinige diersoorten die hun nagels kunnen intrekken of uitstrekken wanneer dat nodig is. Meestal zijn de nagels ingetrokken en bevinden ze zich in de zogenaamde nagelzak. Hoor je de nagels over de vloer schrapen als je kat loopt? Dan zijn ze sowieso te lang.
Wanneer moet je de nagels van je kat nog meer controleren en kijken of een knipbeurt nodig is?
- Als je kat oud is en niet meer zo vaak aan de krabmeubels krabt.
- Als je kat ziek is en te zwak is om aan krabmeubels te krabben.
- Als je kat stress heeft en daardoor aan de nagels trekt of bijt.
- Als je kat vaker dan anders met de nagels blijft hangen aan meubels, dekens enzovoort.
Sommige kattenrassen hebben meer nood aan aangepaste nagelverzorging dan andere. Bij de elegante sphynx, ook wel naaktkat genoemd, hoopt huidsmeer zich op rond de nagels waardoor ze vatbaar zijn voor ontstekingen aan de pootjes. Vraag bij twijfel steeds advies aan de dierenarts over de specifieke (nagel)verzorging van je kat.
Vanaf welke leeftijd knip je de nagels van je kat en hoe vaak moet je het eigenlijk onderhouden? In principe mag je de nagels beginnen knippen als je kat 10 weken oud is, maar in de meeste gevallen is dat helemaal niet nodig. Aarzel niet om advies te vragen aan de dierenarts over de frequentie en peil altijd even of het effectief wel nodig is om de nagelschaar boven te halen.
Ingegroeide, gescheurde en afgebroken nagels bij de kat
Katten krijgen soms te maken met nagelproblemen. Ingegroeide nagels, gescheurde en afgebroken nagels en ontstekingen komen het vaakst voor. Als je kat last heeft van nagelproblemen is het steeds verstandig om naar de dierenarts te gaan. Het is namelijk mogelijk dat je kat een behandeling nodig heeft om het pootje goed te laten genezen. Daarbovenop is het moeilijk om de nagel zelf te knippen.
- Ingegroeide nagels ontstaan door onvoldoende lichaamsbeweging of een afwijkende stand van de poten bij oudere katten. De nagel groeit rond en steekt daardoor in het voetkussentje. Een ingegroeide nagel is erg pijnlijk en zorgt ervoor dat je kat niet meer comfortabel kan bewegen.
- Bij een afgebroken of gescheurde nagel bekijkt de dierenarts of de nagel eraf moet. Een ingescheurde nagel kan erg bloeden en is zeer pijnlijk. Het is belangrijk dat er geen restje van de nagel blijft zitten als de dierenarts ‘m verwijdert. Zo ontsteekt het nagelbed niet.
- Een ontstoken nagel ontstaat door een bacterie, schimmel of door een ongelukje. Ontstoken nagels doen zeer waardoor je kat kreupel loopt. Een onsteking aan 1 nagel lost de dierenarts meestal met medicijnen op. Zijn er meerdere teentjes ontstoken? Dan ligt er hoogstwaarschijnlijk een ziekte aan de oppervlakte.
Controleer altijd even de nagels als je merkt dat je kat mankt, minder beweegt of zich vaker terugtrekt dan anders. Een gezonde nagel is nooit zichtbaar als je kat uitrust en niet kneedt.
Waar kan ik de nagels van mijn kat laten knippen?
Het is mogelijk om de nagels van je kat zelf te knippen als er geen sprake is van nagelproblemen. Ingegroeide nagels en andere nagelproblematiek laat je altijd aan de dierenarts over. Zij hebben er het meeste verstand van en reiken je diertje eventueel nog een bijkomende behandeling aan.
Als je het lastig vindt om zelf de nagels van je kat te knippen, is het ook mogelijk om naar een kattentrimmer te gaan. Zij nemen naast de vachtverzorging vaak ook de basisnagelverzorging op zich. Een trimmer kan geen ingegroeide nagels of ontstoken nagels behandelen.
Hoe knip je zelf de nagels van je kat?
Als je toch zelf de nagels wil knippen van je kat, doe je dat aan de hand van enkele handige adviezen. Je verzorgt de nagels van je kat met een nagelschaartje voor katten of een vijl. Trommel een tweede persoon op die je helpt. Jij houdt bijvoorbeeld je kat vast terwijl de ander de nagels knipt of vijlt.
Een kattennagel bestaat uit een zogenaamd levend deel en een dood deel. Knip alleen het dode deel – het puntje van de nagel – af, want in het levende deel zitten bloedvaten en zenuwen. Bij katten met lichte nagels is het levende deel donkerroze en het dode deel wit. Als de nagels wat donkerder zijn, zie je deze overgang niet. Verwijder dan zo min mogelijk van de nagel.
Hoe knip je de nagels van je kat?
- Pak een pootje beet.
- Knijp zachtjes in het voetkussentje zodat de nagels tevoorschijn komen.
- Knip bij elke nagel het puntje er voorzichtig af.
- Beloon je kat met iets lekkers of een aai nadat je de nageltjes hebt geknipt.
Durf je het toch niet aan om de nagels zelf te knippen of te vijlen? Laat het dan door je dierenarts of een trimmer doen. Zij hebben kennis van zaken en helpen je met alle plezier verder.
Waarom mag je een kat niet ontklauwen?
Het is in België en in Nederland bij wet verboden om je kat te ontklauwen. Je kat heeft z’n nagels nodig om normale kattendingen te doen, zoals klimmen en zelfs bij de communicatie met soortgenoten. Men verwijdert de nagels en pootbotjes alleen als het toegestaan is om medische redenen die daartoe aanleiding geven. Het ontklauwingsproces levert een kat erg veel pijn en problemen op.
In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om katten te ontklauwen (Engels: declawing). Een groot deel van de huiskatten is er ontklauwd. Bij de ingreep verwijdert men de botjes aan het uiteinde van de poot. Het heeft desastreuze gevolgen voor een kat, omdat de nagel deel uitmaakt van de hele poot. Momenteel wordt de regel ook in de VS bekeken en spreekt men ook daar over een toekomstig verbod.
Ontklauwen staat in principe gelijk aan amputatie, omdat men botjes, pezen, spieren en weefsel verwijdert. Sommige kattenbaasjes opteren om die reden voor nagelhoesjes bij de kat, maar ook dat is geen goed idee. Nagelhoesjes belemmeren je kat in z’n normale doen en veroorzaken in vele gevallen negatieve gedragsveranderingen. Het gaat vooral gepaard met verwarring en frustratie bij je kat.
Het is beter om je kat op een positieve manier te corrigeren als ‘ie krabt. Zo slijten de nagels natuurlijk af en krijgt je huisdier niet te maken met nare nagelproblemen. Je leest er alles over in de gids over normaal en abnormaal kattengedrag.
Je kat heeft z’n nagels nodig om normale kattendingen uit te voeren. Het is in principe niet nodig om de nagels te knippen als je kat regelmatig krabmeubels gebruikt of buitenloopt. Is je kat wat ouder of ziek? Dan kun je als baasje een handje helpen met de nagelknipper of hulp vragen aan de dierenarts. Ontdek hoe je je huisdiertje in topconditie houdt in de handige verzorgingsgids voor katten.
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.