Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Leeftijd & katten: zwangerschap, zorgen voor een oude kat & meer

De leeftijd van je kat is een belangrijke indicator voor z’n algehele gezondheid. Katten hebben daarom ook in elke levensfase nood aan aangepaste zorgen. Je kat wordt een jaartje ouder of krijgt in sommige gevallen zelfs te maken met een zwangerschap. Ontdek alle adviezen om je kat in elke levensfase in de watten te leggen.

Hoe oud wordt een kat gemiddeld?

Al een langere tijd maken katten als volwaardige gezinsleden deel uit van de familie, wat zich vertaalt in betere voeding en de juiste medische zorgen. Katten worden daardoor gemiddeld 12 à 18 jaar oud tegenwoordig. De gemiddelde leeftijd van katten hangt steeds af van verschillende factoren, zoals leeftijd, leefomgeving, geslacht, ras en de voeding.

Enkele feiten over de leeftijd van katten op een rijtje:

  • De levensverwachting van binnenkatten is gemiddeld hoger dan die van buitenkatten. Katten die het grootste deel van de tijd doorbrengen in huis of in de tuin blijven, komen niet in aanraking met de gevaren die buiten op de loer liggen, zoals vergiftiging en ziektes. Toch is het verschil relatief: katten die vaak buiten zijn, krijgen veel beweging waardoor ze langer fysiek en mentaal gezond blijven.

  • Statistisch gezien worden kattinnen een beetje ouder dan hun mannelijke soortgenootjes.

  • De verschillende rassen hebben elk hun eigen gemiddelde leeftijd. Zo wordt de heilige Birmaan gemiddeld 15 jaar oud terwijl de tengere Devon Rex naar verwachting 10 à 12 jaar oud wordt.

De belangrijkste factor voor een lang en gelukkig leven bij katten is de leefomgeving waar je diertje in opgroeit. Als je je kat voldoende liefde en aandacht geeft, weet je zeker dat ‘ie een gelukkig lang leven tegemoet gaat. Speel elke dag met je kat, knuffel erop los, richt de omgeving katvriendelijk in en ga steeds voor kwalitatieve voeding die is aangepast aan de levensfase van je kat.

Devon Rex - Aveve

Welke levensfases maakt een kat door?

Een kat maakt, net zoals mensen, verschillende levensfases door. Een kitten groeit uit tot een junior en een junior wordt volwassen om uiteindelijk senior of bejaard te worden. Tijdens z’n leven krijgt je kat met verschillende zaken te maken, zoals de groei, eventueel een zwangerschap en uiteindelijk met enkele ouderdomskwaaltjes die je als baasje gemakkelijk herkent.

  • Kitten: 0 tot 6 maanden
  • Junior: 6 maanden tot 2 jaar
  • Volwassen: 3 jaar tot 6 jaar
  • Middelbare leeftijd: 7 jaar tot 10 jaar
  • Senior: 11 jaar tot 14 jaar
  • Bejaard: 15 jaar en ouder

Bij kattenvoeding spreekt men vaak over kittenvoeding, adult (voor junior en volwassen) en over voeding voor seniorkatten (middelbare leeftijd, senior en bejaard). Je kat heeft in iedere levensfase behoefte aan een andere verhouding van de voedingsmiddelen in het eten. Je ontdekt er alles over in onze uitgebreide voedingsgids voor katten.

Sommige mensen spreken over de leeftijd van katten in mensenjaren. Katten worden namelijk een stuk sneller oud dan mensen. In de regel kan je het eerste levensjaar van je kat gelijkstellen aan 15 mensenjaren. Als je kat 2 jaar oud is, is ‘ie in principe 24 jaar oud als mens. Vanaf 2 jaar tel je elk jaar 4 mensenjaren erbij op. Is je kat 3 jaar oud? Dan is ‘ie 28 jaar in mensenjaren enzovoort.

Kat op schoot van baasje - Aveve

Hoelang is een kat zwanger?

Je kat verwacht een nestje met kittens. Leuk en spannend voor jullie allebei, maar het is handig om te weten dat het in België verplicht is om je kat te laten castreren of steriliseren, ten laatste als ze 5 maanden oud zijn. De wettelijke verplichting is in het leven geroepen om de zwerfpopulatie in te dijken. Als je kat toch zwanger is, duurt zo’n zwangerschap ongeveer 63 dagen oftewel 9 weken.

Je volgt de zwangerschap van je kat week tot week op. Tijdens de eerste 2 weken van de zwangerschap is er nog niet veel te zien. Soms worden de tepels roze en zijn ze wat zichtbaarder dan gewoonlijk. Je kat kan wat aanhankelijker worden, meer slapen dan normaal en het buikje wordt geleidelijk aan een stukje ronder. Twijfel je of je kat drachtig is? Ga dan langs bij de dierenarts.

Kat na de bevalling - Aveve

Wat doe je als je kat zwanger is?

Een poes bereikt de vruchtbare leeftijd als ze ongeveer een half jaar oud is. Als je kat drachtig is, heeft ze nood aan wat extra zorgen. Kattenbaasjes zitten in zo’n geval ook wel met enkele vragen. De tabel biedt je een leidraad bij de zwangerschap van je kat en geeft het antwoord op enkele belangrijke vragen die je stelt als je een nestje met kittens verwacht.

Eerste Hulp Bij Kattenzwangerschappen

Hoeveel kittens verwacht mijn kat?

Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht. De dierenarts werkt met 2 manieren om het aantal vast te stellen:


• röntgenfoto

• echo


Een röntgenfoto laat je maken vanaf week 6 van de dracht. Een röntgenfoto heeft als nadeel dat de dierenarts wel ziet hoeveel kittens er zijn, maar niet of ze allemaal leven.

Een echo laat je na de 34e dag van de zwangerschap maken. Je dierenarts ziet dan meteen hoeveel kittens jullie verwachten en hoe het met hen gesteld is.

Wat en hoeveel mag mijn drachtige kat eten?

Geef je drachtige poes verantwoorde, voedzame maaltijden. Voldoende kalk, mineralen en vitamines zijn tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Geef het liefst meerdere kleine porties verdeeld over de dag, dat is beter dan 2 grote maaltijden in 1 keer.


Vooral de laatste 2 weken van de dracht heeft je kat extra voedingsstoffen nodig. Vermijd orgaanvlees en rauw voedsel. Orgaanvlees bevat te veel vitamine A en veroorzaakt soms afwijkingen bij de ongeboren kittens. Rauw vlees bevat soms schadelijke bacteriën en stoffen.

Welke zwangerschapskwaaltjes komen voor bij katten?

Katten hebben soms ook last van zwangerschapskwaaltjes. De meest voorkomende kwalen zijn:


• ochtendmisselijkheid

• vermoeidheid


Ziet je poes er erg sloom uit of geeft ze zeer veel over? Raadpleeg dan de dierenarts.

Hoe bereid ik de bevalling van mijn kat goed voor?

De meeste katten hebben bij de bevalling geen enkele hulp van ons nodig. Toch is een goede voorbereiding steeds verstandig. Zorg daarom dat je onderstaande zaken in huis hebt:


• werpkistje

• klein doekje en wattenstaafjes

• schaar met een stompe punt

• desinfecterend middel

• vaseline

• schone doeken

• weegschaaltje

Wat kan ik de laatste weken van de dracht doen?

De laatste weken zoekt de moederpoes naar een geschikt plaatsje voor haar kittens. Het liefst een beschut plekje, zodat ze in alle rust kan bevallen.


• Zet de werpkist alvast klaar. Zo went ze er reeds aan en voorkom je dat ze in je kledingkast kruipt.

• Leg op de bodem van de werpkist een matrasje of kussen met overtrek. Het plekje is alleen voor haar bedoeld. Sta niet toe dat andere huisdieren of je kinderen erin klimmen.

• De laatste 2 weken van de zwangerschap heeft je poes meer rust nodig. Niet te veel visite, dus, en haar minder vaak optillen dan anders.

• Heeft je poes de neiging om buiten een werpplek te graven? Houd haar dan de laatste 2 weken binnen.

Hoelang duurt de bevalling bij een kat?

Net zoals bij mensen verschilt het sterk hoelang de bevalling bij katten duurt. Je kat bevalt van meerdere kittens tegelijk en daarvoor heeft ze wel wat tijd nodig.


Gewoonlijk duurt een bevalling bij katten zo’n 2 à 5 uur, maar het is ook mogelijk dat je kat wel 12 tot zelfs 24 uur nodig heeft.

Welke speciale zorgen heeft een oudere kat nodig?

Je mag je kat senior noemen als je huisdiertje 11 kaarsjes uitblaast. Als je kat 15 jaar wordt, valt ‘ie zelfs in de categorie ‘bejaard’. Net zoals mensen hebben ook seniors en bejaarde katten nood aan aangepaste zorgen. Hun lichaam verandert ingrijpend op verschillende manieren. Waar kan je je aan verwachten bij de oudere kat?


  • Een oude kat slaapt veel. Ze zijn minder actief dan voorheen en hebben wat minder interesse in speelmomentjes. Je seniorkat slaapt ook wat lichter dan vroeger.

  • Een oude kat heeft soms last van ondergewicht, omdat de eetlust afneemt. Het reuk- en smaakvermogen verandert waardoor je huisdier minder interesse heeft in z’n voeding. Vaak is er ook sprake van gebitsproblemen die het eetgedrag beïnvloeden.

  • Een oude kat heeft soms last van diarree of braakt veel, omdat de darmwerking achteruitgaat. Het lichaam neemt de voedingsstoffen minder goed op.

  • De vacht van je kat wordt dunner. Een oude kat kan ook last hebben van een vette vacht of kale plekken, omdat je huisdier de vachtverzorging minder goed kan onderhouden dan vroeger.

  • Het spiervolume van de oudere kat neemt af. De gewrichten en spieren zijn niet meer zo soepel als vroeger waardoor je kat het moeilijk vindt om te klimmen, rennen en springen.

  • Oudere katten drinken minder water. Ze lopen daardoor meer risico op uitdroging wat opnieuw resulteert in nier- en blaasproblemen.

  • Een oude kat kan wat onrustig zijn door alle fysieke en mentale veranderingen.

Oudere kat - Aveve

Een oudere kat heeft nood aan regelmatige dierenartsbezoekjes voor medische check-ups. De dierenarts reikt speciale zorgen aan voor seniorkatten en bejaarde huisdieren, omdat hun weerstand afneemt en ze daardoor wat vatbaarder zijn voor ziektes. Wat kun je zelf doen om je kat een comfortabele oude dag aan te bieden?

  • Hou rekening met pijnlijke spieren en gewrichten. Ga voor lagere krabmeubels en voor een kattenbak met een lage instap zodat je kat er gemakkelijk in kan.

  • Zet tactisch geplaatste opstapjes in huis zodat je oudere kat nog op stoelen kan klimmen zonder al te veel moeite. Je kat vindt een hoog plekje nog steeds erg aangenaam en veilig.

  • Geef je kat seniorvoeding . De voeding is aangepast aan de specifieke noden van je kat, zoals de verminderde eetlust en pijnlijke gewrichten en spieren.

  • De vacht van je kat dunt uit waardoor je senior het sneller koud heeft, zeker in de herfst- en wintermaanden. Voorzie een warm slaap- en rustplekje met voldoende warme en zachte dekentjes. Vermijd tocht en plaats het bedje het liefst dichtbij een verwarmingsbron. Je kan ook warme kersenpitkussentjes in het mandje leggen die je voor gebruik voldoende laat afkoelen.

  • Besteed wat extra aandacht aan de lichaamsverzorging van je kat. Je senior ondervindt meer moeite met de vacht-, tand- en nagelverzorging waardoor je ‘m een handje moet helpen. Neem een kijkje in de gids over nagelverzorging of ontdek alle adviezen in de gidsen over de tanden van je kat en de vacht.

  • Oudere katten hebben nood aan veel rust. Het is misschien handig om hun slaapplekje op een rustiger plekje in huis in te richten zodat ze niet gestoord worden door mensen of andere huisdieren.

Ontdek ons assortiment seniorvoeding voor je kat

Welke ouderdomskwaaltjes komen vaak voor?

Het imuunsysteem van je oudere kat is helaas niet meer wat het geweest is. Je huisdiertje is daardoor vatbaarder voor ziektes. Daarnaast neemt het spiervolume ook wat af en zijn de gewrichten niet meer zo soepel als vroeger. Je kat krijgt daardoor te maken met enkele typische ouderdomskwaaltjes.

  • Hormonale problemen
  • Nier- en blaasproblemen (vaak nierfalen)
  • Suikerziekte of diabetes
  • Overactieve schildklier (hyperthyreoïdie)
  • Hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Tumoren
  • Kale plekken in de vacht
  • Verdikkingen op de huid
  • Ouderdomswratjes
  • Tandvlees en kaakproblemen
  • Artrose
  • Infectieziektes

Ga regelmatig langs bij de dierenarts als je kat 11 jaar geworden is. Je dierenarts vertelt je hoe vaak jullie per jaar moeten terugkomen voor een medische check-up. In sommige gevallen heeft je oudere kat nood aan medicatie of een andere aangepaste behandeling.

Oudere kat en baasje - Aveve

Je kat maakt in de meeste gevallen al deel uit van je gezin als ‘ie nog een kitten is. Je ziet je huisdiertje dus elk jaar voor je ogen veranderen. Je kitten groeit uit tot een volwassen kat en je volwassen kat verandert in een senior of in een bejaard dametje of heertje. Ontdek hoe jij tijdens elke levensfase zorg draagt voor je kat in de handige verzorgingsgids vol met adviezen en tips.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt