Het gebit van je kat verzorgen: gezonde tanden en tandvlees bij je huisdier
Het gebit van je kat heeft net zoals dat van jou wel wat verzorging nodig. Een gezond gebit staat namelijk gelijk aan een gezonde en gelukkige kat. Lees alle adviezen over een frisse mond en ontdek hoe jij je kat in topconditie houdt met de juiste mond- en tandverzorging.
Een purr-fect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!
In dit artikel ontdek je ...
Hoe verzorg je het gebit van je kat?
Net zoals bij mensen hebben de tanden van je kat ook nood aan verzorging. Hoewel het gebit van je kat wel tegen een stootje kan, is het belangrijk om regelmatig bacteriën uit de bek te verwijderen. Een verzorgd gebit heeft een positieve invloed op de gezondheid van je kat. Er zijn verschillende manieren om je kat een handje te helpen bij de gebitsverzorging en tand(vlees)problemen te voorkomen.
- Poets het gebit van je kat 2 keer per week met een speciale borstel en kattentandpasta.
- Geef naast de natvoeding voldoende droogvoeding aan je kat, zoals kattenbrokken.
- Controleer het gebit van je kat regelmatig om problemen vroegtijdig op te sporen.
- Ga jaarlijks langs bij de dierenarts om tandplak en tandstaan te laten verwijderen.
- Er bestaat ook mondwater, tandgel en mond- en tandenspray voor katten dat je gebruikt voor de mondverzorging. De producten zijn voor katten die een tandenborstel niet fijn vinden.
- Geef je kat gebitsverzorgende kattensnacks.
Kom langs in je Aveve-winkel voor advies op maat over speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kattensnacks voor je huistijger. Ze vormen een belangrijke bijdrage op de gebitsverzorging van je kat.
Moet je de tanden van een kat poetsen?
Tandenpoetsen voorkomt de meeste gebitsproblemen bij je kat, maar niet elke huistijger vindt het even fijn. Vaak is het lastiger om de tanden van je kat te poetsen dan die van je hond, omdat de meeste katten er niet aan gewend zijn. Laat je kat dus al van jongs af aan wennen aan de tandenpoetsbeurt. Gebruik ook altijd een tandenborstel en tandpasta die speciaal voor katten bedoeld is.
Hoe poets je gemakkelijk de tanden van je kat?
- Begin eerst met een controle van het gebit van je kat. Je voert de controle uit op de momenten waarop je kat geen mondproblemen heeft, omdat je huisdiertje de activiteit anders associeert met pijn en stress.
- Doe wat kattentandpasta op je vinger en open voorzichtig de bek. Wrijf de tandpasta op de lippen en op de tanden – je kat vindt het gegarandeerd een lekkere snack. Herhaal de controle gedurende 1 week dagelijks 1 keer.
- Smeer na 1 week wat kattentandpasta op een (vinger)tandenborstel. Open voorzichtig de bek van je kat zonder je huisdier te forceren. Schuif hiervoor de lip omhoog en laat je kat eerst even van de tandpasta proeven.
- Wrijf voorzichtig met de borstel over het gebit van je kat. Laat je huistijger wennen aan de poetsbeweging. Vindt je kat het maar niets? Probeer het de volgende dag dan opnieuw.
- Als je kat zich rustig gedraagt, ga je verder met de poetsbeweging. Wrijf de tandenborstel over de hoektanden, ga naar de kiezen en eindig bij de voortanden.
In het begin is het verstandig om een vingertandelborstel te gebruiken om de tanden van je kat te verzorgen. Laat je kat geleidelijk aan wennen aan de normale kattentandenborstel als je toch liever zo’n exemplaar gebruikt. Je doet het gemakkelijk door je kat er een tijdje aan te laten ruiken tot ‘ie er zich comfortabel bij voelt. Geef je kat een beloning als ‘ie positief reageert op de tandenborstel.
Soms lukt het je niet om de tanden van je kat te poetsen, hoe hard je het ook probeert. Het is dan vooral belangrijk om je diertje niet te forceren. Ga voor andere mondverzorgingsproducten, zoals mondwater, tandgel en mond- en tandenspray, om het gebit van je kat toch goed te verzorgen. In de producten vind je enzymen terug die tandplak afbreken en tandsteen tegengaan.
- Mondwater voor katten voeg je toe aan het drinkwater van je huisdier. Het is veilig voor je kat en mag gewoon worden ingeslikt. Ververs het drinkwater dagelijks en voeg telkens 10 ml mondwater toe aan 1 liter drinkwater.
- Tandgel voor katten breng je met behulp van de tube direct aan op de tanden van je kat. Je huisdiertje likt vervolgens aan het gebit waardoor de gel gelijkmatig over de tanden van je kat wordt verspreid.
- Mond- en tandenspray spuit je 2 à 3 keer per week op het gebit van je kat. Doe de mond voorzichtig open en spuit van op een afstandje van ongeveer 5 cm.
Hoe ziet een gezond gebit bij de kat eruit?
Katten hebben een melkgebit dat ze inwisselen voor blijvende tanden. Ze worden als kitten zonder tanden geboren. De eerste tanden komen pas na 2 tot 4 weken door. Het melkgebit bestaat uit 26 tanden. De onderkaak bevat 6 snijtanden, 2 hoektanden en 4 kiezen. De bovenkaak bevat hetzelfde aantal snij- en hoektanden en 2 extra kiezen. Gezonde tanden zijn wit tot lichtgelig van kleur.
Wanneer je kitten 3 maanden oud is, wisselt ‘ie de eerste tandjes in voor een volwassen gebit. Zo’n wissel gebeurt niet in 1 keer, maar in verschillende fases. Rond de leeftijd van 7 maanden is je kat klaar met de wissel en is het volwassen gebit compleet. Het tandvlees heeft een roze kleur, eventueel met (donkere) pigmentvlekjes. De kleur geeft aan of er voldoende zuurstof in het bloed van je kat zit.
Hoe herken je gebitsproblemen bij je kat?
Een groot deel van de volwassen Belgische en Vlaamse huiskatten kampt met gebitsproblemen. Zulke problemen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Het is een zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. Tandplek zorgt ook voor tandvleesproblemen, zoals gingivitis en parodontitis.
Soms merk je het niet dat je kat last heeft van z’n gebit. Ze eten gewoon hun brokjes op en vertonen geen duidelijke symptomen. Het is daarom erg belangrijk dat je regelmatig de bek van je kat controleert. Hoe herken je gebitsproblemen bij je kat?
- het tandvlees is rood, opgezwollen of bloedt
- meer speeksel
- stinken uit de bek
- moeizaam, langzaam of niet eten
- schudden met de kop
- vaak met de poten over de bek wrijven
- lusteloosheid
- afgebroken tanden of tanduitval
Een gelige of bruine aangekoekte laag op de tanden en rond het tandvlees wijst op tandplak of tandsteen bij de kat. De vorm van het gebit en de genetische aanleg spelen ook een belangrijke rol. Er is een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen verschillen.
Tandplak verandert op termijn in tandsteen. Het veroorzaakt naast een slechte adem ontstekingen van het tandvlees. Verzorg het gebit goed om het te voorkomen. Ga jaarlijks langs bij de dierenarts voor een controle. De dierenarts verwijdert de tandplak of de tandsteen. Zo hou je je diertje te allen tijde gezond, want bacteriën reizen van de bek naar andere delen in het lichaam en maken je kat zo ook ziek.
Wanneer moet de dierenarts tanden trekken?
Een kat zonder tanden is niet zo’n fraai zicht. Je kat heeft z’n gebit nodig om te eten en zichzelf te beschermen. Een goed gebit is ook erg belangrijk voor de algehele gezondheid van je diertje. Toch is het soms wel degelijk nodig om een tand of enkele tanden te laten trekken door de dierenarts, bijvoorbeeld door ziekte, een ongeval of door een slechte mondhygiëne.
- Als de tand van je kat afgebroken is, komt er een zenuw bloot te liggen. Een open zenuw is erg pijnlijk voor je kat en levert veel stress op. De tanden van je kat breken soms af door een ongelukje, maar het wordt ook veroorzaakt door een slechte mondhygiëne.
- Sommige aandoeningen, zoals Feline Odontoclastic Resorptive Lesions (FORL), tasten de tanden zodanig aan dat ze verwijderd moeten worden. Het is nog niet bekend waarom sommige katten te maken krijgen met de aandoening. Het staat los van een goede gebitsverzorging.
- Een slechte mondhygiëne leidt tot tandplak die verandert in tandsteen. Op zijn beurt leidt tandsteen tot tandvleesproblemen, zoals parodontitis of onstekingen van de mondholte (stomatitis). Als de tanden niet meer te redden zijn, gaat de dierenarts over op een extractie.
Een kat zonder tanden is niet gedoemd tot een miserabel leven. Tandeloze katten kunnen nog steeds prima eten, maar ze hebben wel wat kleine aanpassingen in hun dieet nodig. Je geeft je kat zonder tanden bijvoorbeeld wat zachtere brokjes of andere zachte kattenvoeding. Let er wel op dat de tong van je kat uit de bek kan hangen of dat de bovenlip naar binnenvalt als de tanden getrokken zijn.
Net als mensen heeft je favoriete huisdiertje ook nood aan een goede tand- en mondzorg. Je kan ervoor kiezen om de tanden van je kat elke week even te poetsen of andere verzorgende middeltjes te gebruiken, zoals mondwater en tandgel. Hou de mond van je kat gezond zodat je huisdiertje zich steeds gelukkig en fit voelt. Ontdek hoe je je huistijger nog meer verzorgt in de verzorgingsgids voor katten.
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.