Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je huis katvriendelijk inrichten: een fijne & veilige leefomgeving voor je huisdier

Als je een pluizige viervoeter in huis hebt, wil je je huis natuurlijk zo katvriendelijk mogelijk inrichten. Je let dan op verschillende zaken, zoals giftige kamerplanten en huishoudelijke apparatuur die gevaarlijk kan zijn. Ontdek alle tips en adviezen voor een fijne en veilige leefomgeving voor je kat.

Een perfect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!

Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:

Goede hygiëne in huis met katten

Als je diertjes in huis hebt, haal je wat vaker dan gemiddeld je schoonmaakspullen boven. Een groot voordeel daaraan is dat je huis er natuurlijk steeds spik en span bijligt voor jezelf, maar ook je kat stelt een schone en hygiënische omgeving erg op prijs. In een schone omgeving blijft je kat gezond.

Een kleine dagelijkse schoonmaakbeurt is nodig als je een kat in huis hebt. Je stofzuigt dagelijks de haren op en je doet het voederbakje even mee in de afwas. Er zijn verder nog andere zaken die je doet om je huis hygiënisch te houden. Het gebeurt namelijk weleens dat je kat een ongelukje heeft of dat je een grote hoeveelheid haren wil verwijderen van je meubelstukken of kledij.

Wat doe je nog meer om je huis katvriendelijk en schoon te houden?

  • Hoewel katten zindelijke dieren zijn, gebeurt het soms dat je een ongelukje naast de bak terugvindt. Het is dan belangrijk om de reden te vinden voor de (plotse) onzindelijkheid, maar je wil natuurlijk ook zo snel mogelijk de urinegeur verwijderen. Je doet dit met enzymatische schoonmaakmiddelen. De enzymen breken het urinezuur volledig af waardoor de geur ook voor gevoelige kattenneuzen volledig verdwijnt uit huis.
  • Let op met luchtverfrissers, geurstokjes, wierrook en andere aromatische geurverspreiders. Je kat heeft een gevoelige neus. Katten vinden bepaalde geuren niet aangenaam, zoals citrus en kruiden zoals kerriepoeder.
  • Katten staan erom bekend niet altijd even vlot te drinken. Een drinkfontein helpt je kat om meer vocht binnen te krijgen, maar de stroming filtert het water ook en houdt het wat langer vers. Reinig de fontein wekelijks om een groene aanslag te vermijden.

  • Verwijder regelmatig de kattenharen in huis. Je doet dit gemakkelijk op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een pluizenroller of met een microvezeldoekje. Grote hoeveelheden verwijder je vlot met een rubberen raamwisser of rubberen schoonmaakhandschoen.
  • Maak de krabmeubels en het kattenspeelgoed regelmatig schoon. Verwijder de kattenharen eerst voor je aan de schoonmaak begint. Wil je de spullen wat extra opfrissen? Ga dan voor Beaphar Geurweg en Beaphar Vlekweg voor verschillende soorten vlekken.
  • Was regelmatig het kattenbedje zodat er zich geen bacteriën en schimmels in nestelen.

Katten voelen zich gelukkiger in een schone en hygiënische omgeving. Je leest alle tips over een schoon en katvriendelijk huis in de gids over een hygiënische leefomgeving voor katten.

Giftige planten en katten

Er zijn veel katvriendelijke planten op de markt, maar je vindt er ook enkele die helaas giftig zijn voor je nieuwsgierige huistijger. Je bent als kattenbaasje dus extra voorzichtig als je een plant wil toevoegen aan je plantenhoekje. Wat zijn enkele populaire kamer- en tuinplanten die giftig zijn voor katten?

  • Caladium
  • Monstera of gatenplant
  • Kalanchoë
  • Palmlelie of yucca
  • Ficus
  • Klimop
  • Narcissen
  • Tulpen
  • Aloë vera

Andere planten zijn veilig voor katten, maar het is natuurlijk niet fijn als je huisdiertje z’n scherpe bijtertjes in de bladeren zet. Hang je planten hoog op in huis met leuke plantenhangers of gebruik speciale sprays die geschikt zijn om je kat weg te houden van de plant. Een andere goede truc is om citroen- of sinaasappelschillen in de bloempot te leggen. Katten houden niet van de geur van citrus.

Wil je de natuur in huis halen voor je kat? Ga dan voor katvriendelijke planten en kruiden die je specifiek voor je kat voorziet. In je Aveve-winkel vind je kattengras terug dat de spijsvertering een boost geeft. Je kan ook kattenkruid, muntplanten en andere kruidenplantjes, zoals rozemarijn en salie, in je interieur zetten zodat je kat er heerlijk aan kan snuffelen en zelfs met mate op kan kauwen.

Ontdek de uitgebreide lijst met giftige kamer- en tuinplanten in de gids over planten en katten. Je leest er ook wat je doet als je kat toch van een schadelijke plant gegeten heeft.

Kat eet van plant - Aveve

Hebben katten nood aan autonomie?

Katten staan bekend als zelfstandige dieren die autonomie op prijs stellen. Ze leven niet zoals honden in een roedel waarin het baasje de leider vormt. Je kat is dus, met andere woorden, zowat z’n eigen leider. Hoe bied je je kat, naast jullie gezamenlijke speel- en knuffelmomentjes, genoeg autonomie?

  • Heb je een kat die ook naar buiten gaat ? Installeer dan een kattenluikje zodat je huisdier volledig zelf kiest wanneer ‘ie naar buiten gaat en weer naar binnen wil. Er zijn verschillende soorten luikjes te vinden – van klassieke kattenluiken tot deurtjes met een magneet of werkend op de microchip van je kat. De medewerkers in je Aveve-winkel geven je er graag advies over.
  • Ga voor automatisch of interactief kattenspeelgoed zodat je huisdiertje zelf beslist wanneer ‘ie zin heeft om te spelen.
  • Als je kat z’n voeding erg snel opeet of de neiging heeft om te veel in 1 keer te eten, kies je voor een interactieve voederbak die je huisdier toch nog voldoende autonomie geeft om zelf te kiezen wanneer ‘ie eet. Een interactieve voederbak zorgt ervoor dat je kat niet schrokt, omdat ‘ie wat tijd nodig heeft om de brokjes eruit te vissen.

Voldoende zelfstandigheid is goed voor je kat, maar het betekent niet dat je je kat volledig z’n eigen ding kan laten doen. Laat je kat bijvoorbeeld nooit meer dan 1 dag alleen thuis. Ga je op vakantie? Vraag dan aan familieleden of vrienden of zij geregeld willen langskomen om de kattenbak uit te scheppen, verse voeding en water te geven en even te spelen en te knuffelen.

Kat in de tuin - Aveve

Een veilige leefomgeving voor je kat

Als je je huis katvriendelijk wil inrichten, zie je erop toe dat je kat zich niet kan verwonden. Daarbovenop is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke levensbehoeftes van je kat, zoals een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Is je kat wat schuwer of juist erg uitgelaten en speels? Hou daar dan zeker rekening mee als je een veilige en fijne leefomgeving maakt voor je kat.

Je houdt steeds een oogje in het zeil, maar je hoeft je ook niet te veel zorgen te maken om je kat. Je huisdier is een zelfstandig wezentje dat de meeste gevaren goed inschat. Als je rekening houdt met bepaalde zaken die gevaarlijk kunnen zijn, is de kans erg klein dat er alsnog iets misgaat.

  • Medicijnen, zoals paracetamol
  • Schoonmaakmiddelen
  • Giftige kamerplanten
  • Bestrijdingsmiddelen, zoals slakkenkorrels en rattenvergif
  • Kinderspeelgoed
  • Kattenspeelgoed met kleine onderdeeltjes
  • Huishoudelijke apparatuur met snoeren en elektriciteit
  • Gevaarlijke voorwerpen, zoals een naaibox en breekbare spullen
  • De inhoud van je garage en schuurtje, zoals gereedschap en producten
  • Openstaande ramen, deuren op een bovenverdieping en ramen die je op klik zet

Katten hebben in huis enkele veilige plekjes nodig om zich terug te trekken en uit te rusten. De beste rust- en slaapplekjes zijn wat hoger van de grond of heerlijk afgesloten van de buitenwereld. Je maakt ze gezellig en zacht met dekentjes en kussentjes.

Nog meer informatie nodig? Lees dan 'Katten & hygiëne in huis: zo maak je een schone thuis voor je huisdier'

Kat zit op een stapel kledij - Aveve

Naast een fijn slaapplekje geeft ook een uitdagende en stimulerende omgeving je kat een veilig en geborgen gevoel. Je speelt dagelijks minstens een halfuurtje met je huistijger, maar je zorgt ook voor fijne krabmeubels en eventueel voor wat interactief en automatisch kattenspeelgoed.