Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je kat trainen: clickertraining, door het kattenluik & meer

Het is niet moeilijk om een kat te trainen. Je leert ze vlotjes aan hoe ze door het kattenluik gaan, wanneer ze de kattenbak gebruiken en je kan zelfs met ze gaan wandelen. Ontdek alle tips en tricks en lees meer over hoe clickertraining met je kat jullie een extra handje kan helpen.

Welk gedrag leer je je kat het best aan?

Kittens maken op jonge leeftijd 2 belangrijke socialisatieperiodes door: eentje vanaf 3 weken oud tot 8 weken en een tweede die doorloopt tot de 14de à 16de levensweek. Het is in de socialisatieperiodes belangrijk om je kat te laten wennen, bijvoorbeeld aan menselijk contact. Hoewel het cruciale periodes zijn voor je huisdier, is het ook mogelijk om een kat op latere leeftijd nog te trainen.

Je leert je kat enkele basisprincipes aan, het liefst als ze nog een kitten zijn. Kittens zijn net kleine sponsjes die tijdens de socialisatieperiodes belangrijke zaken gemakkelijk oppikken.

  • Je kat moet de kattenbak leren gebruiken. Al in het nestje leert moederpoes haar kroost aan dat ze hun behoefte buiten het slaapplekje moeten doen. In sommige gevallen is het nodig om je kat wat extra ondersteuning te bieden in de vorm van zindelijkheidstraining.
  • Je kat moet wennen aan bepaalde geluiden, aan mensen en aan andere huisdieren. Laat je kitten al van kleins af aan kennismaken met het geluid van de stofzuiger, de televisie en de muziekinstallatie. Je kleintje leert ook z’n huisgenoten beter kennen en herkent de gasten die vaak op bezoek komen.
  • Katten tasten weleens wat grenzen af. Leer je kitten meteen aan wat mag en wat niet. Bijten en krabben hoort in sommige gevallen bij normaal kattengedrag, maar het is belangrijk om grenzen te stellen. Je kat mag krabben en bijten in de krabpaal, maar niet in je hand of in de meubels. Wat je kat verder wel of niet mag, hangt af van je eigen voorkeuren.
  • Leer je kat al van jongs af aan dat het fijn is om geaaid en opgetild te worden.
  • Het reismandje is belangrijk om je huisdier te transporteren. Je laat je kat er op jonge leeftijd mee kennismaken zodat je ‘m gemakkelijk en zonder veel stress meeneemt naar de dierenarts.
  • Katten hebben nood aan een goede verzorging. Langharige katten moeten regelmatig geborsteld worden om knoop- en viltvorming te voorkomen, maar het is soms ook nodig om ze te wassen omdat ze bijvoorbeeld door de modder hebben gelopen. Je laat je kat dus alvast wennen aan de borstel en aan andere verzorgingsproducten.
  • Is je lieveling een avontuurlijke buitenkat of een rasechte huismus ? Als je beslist om je kat buiten te laten, is het handig dat je huisdier weet wanneer ‘ie weer naar binnen moet komen. Je traint je buitenkat gemakkelijk door ‘m eerst aan de omgeving te laten wennen.

Het is ook prima mogelijk om je kat meer te leren dan de basisprincipes alleen. Een kat kan, ook op latere leeftijd, enkele complexere oefeningen uitvoeren. Zo geven ze soms een pootje, apporteren ze speeltjes of zitten ze rechtop zoals een stokstaartje. Heb geduld tijdens de oefeningen en volg steeds het tempo van je huisdiertje. Clickertraining is goed geschikt om je kat wat meer te leren.

Kat met mensen – Aveve

Straf je kat niet als ‘ie iets foutdoet, maar geef je lieveling een beloning bij goed gedrag. Straffen heeft nooit het gewenste effect. Je kat loopt weg en wordt op termijn zelfs bang van je. Je stem verheffen of je kat een tik geven, staan dus altijd een goede relatie met je huisdier in de weg.

Hoe verloopt clickertraining met een kat?

Clickertraining is erg geschikt om je kat te trainen. Een clicker is een handig apparaatje waarmee je het verband legt tussen het klikgeluid en goed gedrag bij je kat. Het geluid is kenmerkend en goed hoorbaar voor je huisdier waardoor het in sommige gevallen effectiever is dan alleen je stem. Tijdens de clickertraining maak je je kat duidelijk dat het klikgeluid gevolgd wordt door een beloning.

Je kat wordt minder afhankelijk van de daadwerkelijke beloning tijdens de training. Met clickertraining toon je namelijk aan dat het geluidssignaal het gewenste gedrag markeert. Als je kat de link tussen de klik en de beloning heeft gelegd, wordt het gemakkelijker om ‘m te trainen of af te richten.

Hoe pak je clickertraining met je kat precies aan?

  • Kies een lekkere beloning uit voor je kat. Sommige huistijgers houden van stukjes verse gekookte kip, maar kattentrainingsnoepjes werken ook prima. Test uit welke snacks het grootste effect hebben om de clickertraining voor je kat zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
  • Een beloning hoeft niet per se alleen een snack te zijn. Het is ook mogelijk om je kat te belonen door middel van een positieve associatie. Gedraagt je kat zich goed? Geef dan een flinke aai of gebruik een hengeltje om even samen te spelen.
  • Haal een clicker in huis. Oefen eerst even op het geluidssignaal zelf, want een kat weet nog niet meteen wat het klikgeluid precies betekent. Klik een paar keer en geef je kat een beloning.
  • Het is mogelijk dat het een paar dagen duurt voordat je kat de link tussen het geluidssignaal en de beloning begrijpt. Als je kat bij de klik meteen kijkt waar de beloning blijft, heeft ‘ie de kern van de clickertraining begrepen en kunnen jullie volop aan de slag.

Hoe train je een kat om te wandelen?

Het is niet vreemd om een kat uit te laten, maar als baasje zie je er wel op toe dat het veilig is voor je diertje en dat ‘ie het ook leuk vindt. Het is voor sommige katten een goed idee om ze uit te laten, omdat je klein woont of eentje hebt die veel beweging en afleiding nodig heeft. Het is wel belangrijk om te weten dat katten anders in elkaar zitten dan honden en wandelingen dus anders verlopen.

Het is nooit een goed idee om je kat zomaar en ineens uit te laten. Wandelingen met je kat vragen altijd wel wat training en gewenning. Hoe pak je het aan?

  • Haal een stevig tuigje en een goede leiband voor katten in huis. Tuigjes voor honden zijn niet geschikt voor je kat, omdat ze een andere lichaamsbouw hebben.
  • Laat je kat eerst wennen aan het tuigje en de leiband. Leg het een paar dagen voor jullie eerste wandeling in de omgeving van je kat zodat ‘ie er alvast aan kan snuffelen. Probeer je kat na een paar dagen het tuigje om te doen. Werk eventueel met een clicker of geef meteen een beloning als je kat zich rustig gedraagt. Wacht nog even als je kat het tuigje maar niks vindt.
  • Begin de training in huis. Lijn je kat aan en zet een paar stappen vooruit. Roep je kat en geef ‘m een snoepje als je huisdiertje mooi volgt. Het is niet nodig dat je kat mooi naast je loopt. De wandelingen zijn bedoeld om de wereld verder te ontdekken en jij begeleidt je kat daar in.
  • Hou de eerste trainingsessies kort. Begin met 5 minuten en bouw dit vervolgens rustig op.
  • Laat je kat na een paar dagen training binnenshuis voorzichtig naar buiten. Zet de deur eerst even open en laat je kat zelfstandig naar buitengaan. Begin op een goede plek, zoals de tuin of kies eerst een rustig uur in de avond uit.
  • Wandel de eerste keren niet langer dan 5 minuten. Bouw de wandelsessies daarna rustig op. Respecteer de grenzen van je kat en ga naar huis als je merkt dat je kat minder interesse toont in de omgeving.

Wandelen met een kat is leuk, maar het is niet noodzakelijk. Als je kat het buiten toch te eng vindt, laat je ‘m beter niet meer uit. Maak je huis in de plaats extra uitdagend voor je vriendje door voldoende krab- en klimmogelijkheden te voorzien. Ontdek alle tips voor een doe-het-zelfklimuur in de gids met allerlei praktische weetjes voor en over katten.

Kat aan leibandje - Aveve

Hoe train je een kat om door het kattenluik te gaan?

Kattenluikjes zijn ideaal wanneer je je kat zelf laat beslissen of ‘ie binnen of buiten wil zijn. Ze zijn vooral erg handig als je dagelijks een paar uren weg bent en je een echte avonturier in huis hebt. Je stelt de kattenluikjes bovendien volledig af zoals jij dat wil: alleen naar binnen, naar buiten of volledig dicht. Hoe train je je kat om door het kattenluik te gaan?

  • Het spreekwoord “de kat uit de boom kijken” bestaat niet voor niets. Katten zijn van nature nogal achterdochtig waardoor ze altijd eerst even moeten wennen aan iets nieuws in hun territorium. Laat het kattenluikje de eerste dagen voor wat het is zodat je kat het op eigen tempo kan ontdekken. Maak het eventueel aantrekkelijker met kattenkruid in sprayvorm.
  • Na een paar dagen toon je je kat hoe het mechanisme werkt. Doe het luikje een paar keren open en dicht. Je kat kijkt nieuwsgierig toe, maar blijft misschien nog wat wachten.
  • Ga aan de andere kant van de deur zitten en steek je arm door het luikje. Geef je kat via het kattenluik een lekker snoepje en trek je arm weer terug. Herhaal dit een paar keer.
  • Steek je arm opnieuw door het luikje, maar trek je arm zacht terug als je kat het snoepje wil pakken. Zo volgt je kat het snoepje en loopt ‘ie automatisch door het luikje.

Lukt het je niet om je kat door het luikje te krijgen? Laat het dan even volledig openstaan als je thuis bent. Je kat loopt door het gat, maar vindt het deurtje misschien wat te eng. Na een poosje sluit je het deurtje weer. Je kat probeert het luikje opnieuw te openen en merkt hoe gemakkelijk het eigenlijk gaat.

Een nadeel van het kattenluik is dat je weleens andere katten in je huis aantreft. Als het vaak voorkomt, installeer je een luik dat alleen opengaat voor jouw kat. Zo’n luikje werkt door middel van een magneet, een infrarode zender of een chip.

Moet je katten zindelijkheidstraining geven?

De kattenbak is een welbekend voorwerp voor kittens vanaf 4 weken. Hun moeder leert hen op de bak te gaan als dat nodig is. Sommige kittens of katten hebben een extra duwtje in de rug nodig, omdat ze hun behoefte buiten hebben gedaan of de kattenbak gewoonweg niet kennen. Het is dan nodig om je kat een handje te helpen en zindelijkheidstraining te geven.

Begin met de juiste kattenbak en goede kattenbakvulling. Katten hebben persoonlijke voorkeuren waar je rekening mee houdt als je een bak in huis plaatst. Ontdek hoe je je kat succesvol op de kattenbak leert gaan in onze gids over zindelijkheidstraining.

Kat op kattenbak - Aveve

Kan je een bange kat trainen?

Bange katten vertonen typisch gedrag. Ze kruipen weg, blazen en ze zetten hun vacht rechtop. Het is mogelijk om een bange kat te trainen als je ‘m rustig benadert en voldoende tijd geeft om even te ontdooien. Ga op je hurken zitten en laat je diertje eerst even aan je hand ruiken voor je een aaitje geeft. Pak je kat niet zomaar op en geef ‘m voldoende ruimte in het schuilplekje.

Ook bij bange katten maak je duidelijk dat ze iets goed doen door hen te belonen. Geef ze een aai of kattensnack als ze zichtbaar wat comfortabeler zijn. Gebruik altijd een vrolijke stem. Wat je je kat ook duidelijk wil maken, doe dit vanuit een ontspannen houding en benader ‘m altijd positief. Katten zijn zeer gevoelig voor stress en merken spanning direct op. Laat dus ruimte om te wennen.

Bange kat – Aveve