Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Waarom bijten en krabben katten?

Tot grote ergernis van vele kattenbaasjes zetten hun harige huisgenootjes maar al te vaak hun scherpe nageltjes en tandjes in hun meubelstukken. Lees alles over bijt- en krabgedrag bij katten en ontdek de adviezen die jou helpen om het probleem aan te pakken.

Waarom bijten en krabben katten?

Katten komen soms onvoorspelbaar uit de hoek. Ze liggen op je schoot terwijl je ze rustig aait, maar plots belissen ze om hun nagels en scherpe hoektanden in je hand te zetten. Een kat heeft verschillende redenen om je (plots) te bijten of te krabben.


  • Katten bijten zacht in je hand als je ze te lang aait of het verkeerde plekje aanraakt. Ze stampen dan ook met hun achterpoten om te zeggen dat ze overprikkeld zijn. Aai niet verder, maar geef je kat de ruimte om rustig weg te gaan.
  • Katten bijten soms ook zachtjes in je hand als ze aandacht van je willen. Ze geven je dan ook lieve kopjes en zetten voorzichtig hun hoektanden in je huid. Het is om die reden ook mogelijk dat je kat je een zachte beet geeft in je slaap. Je lieveling wil dan dat je wakker wordt.
  • Als je kat volledig ontspannen is, kan ‘ie beginnen kneden. Je huisdiertje spreidt z’n teentjes, zet de nagels in een zacht oppervlak en maakt kneedbewegingen alsof ‘ie koekjesdeeg bereidt. Het is dan ook mogelijk dat je kat in een deken of in een speeltje bijt terwijl ‘ie spint.
  • Jonge katten bijten en krabben vaak tijdens speelmomentjes. Zo tonen ze hun enthousiasme en laten ze weten dat ze het fijn vinden om met je te spelen.
  • Katten zijn schone dieren die hun vacht goed onderhouden. Tijdens hun kattenwasjes bijten ze weleens op hun nagels, in hun vacht of op hun eigen staart. Een kat geeft zichzelf een kleine beet, omdat het plekje jeukt of wat geïrriteerd is. Het gebeurt wel vaker als je kat last heeft van parasieten, zoals vlooien of mijten.

Katten bijten hard of krabben je als ze zich bedreigd voelen, stress of pijn hebben of gefrustreerd zijn. Ze geven jou, een soortgenoot of een ander dier een flinke knauw om te zeggen dat je hun grenzen niet respecteert. Agressief gedrag ontstaat dus niet zomaar, maar heeft steeds een onderliggende oorzaak.

Kat bijt speels in hand - Aveve

Waarom bijten katten elkaar?

Katten bijten elkaar weleens, maar dat wil niet altijd zeggen dat ze kwaad zijn of zich ergeren aan hun soortgenootjes. Soms is het ook gewoon pure liefdestaal. Ze geven elkaar liefdevolle kneepjes tijdens speelmomentjes, maar ook als ze elkaar wassen. Een moederpoes bijt haar kroost om hen in het gareel te houden en hen te waarschuwen. Ze leert haar kittens goede manieren aan.

Een kater bijt soms ook in de nek van een vrouwtje waar hij mee wil paren. Zo houdt hij het vrouwtje in bedwang en kunnen ze allebei gemakkelijker hun ding doen. Het is belangrijk om je katten te laten castreren om dit gedrag te voorkomen. Je mannelijke kat valt dan minder in de verleiding om te paren waardoor het gecastreerde vrouwtje zich ook meteen meer op haar gemak voelt.

Hoe leer je bijtgedrag af?

Het is belangrijk om katten van jongs af te leren dat ze je niet mogen bijten tijdens de speel- en knuffelmomentjes. Kittens zijn net kleine sponsjes die nog erg veel opnemen, dus het is erg gemakkelijk om bijtgedrag af te leren. Als je volwassen kat je bijt, zijn er ook enkele zaken die je doet om het gedrag in de toekomst te voorkomen.

  • Gebruik leuke kattenspeeltjes tijdens de speelmomentjes. Katten die enthousiast zijn, zien je handen of armen soms als speelgoed en grijpen ze vast. Hengeltjes zijn ideaal voor bijtgrage kittens, omdat je ze ver van je lichaam houdt.
  • Leer het gedrag van je kat begrijpen zodat je weet wanneer je kat je waarschuwt als je een grens niet respeceert. Een kat bijt je omdat ‘ie overprikkeld raakt.
  • Richt je huis katvriendelijk in. Zorg voor voldoende uitdaging en haal enkele kwaliteitsvolle krabmeubels in huis waar je vriendje zich op kan uitleven.
  • Speel elke dag minstens een halfuurtje met je kat om verveling tegen te gaan.
  • Gedraagt je kat zich iets te uitgelaten tijdens het speelmomentje? Doe het dan even wat rustiger aan om je huisgenootje te kalmeren. Zo gebeuren er geen ongelukken.
  • Bijt je kat je wel erg vaak, zonder duidelijke reden? Ga dan op controle bij de dierenarts. Het is mogelijk dat je kat pijn heeft, ziek is of veel stress heeft.

Kat blaast - Aveve

Waarom krabt mijn kat aan meubels?

Je kat heeft een grote krabpaal in de hoek van de kamer staan, maar kiest toch je mooie bankstel uit om z’n nagels in te zetten. Het is frustrerend voor alle kattenbaasjes, maar waarom doet je huistijger het eigenlijk? Er zijn veel verschillende redenen waarom katten aan meubels krabben.

  • Buitenkatten scherpen hun nagels aan stevige boomstammen. In huis ziet je kat je meubels als een waardig alternatief. Ze gebruiken je stoelen of je bankstel om hun nagels te verzorgen.
  • Katten bakenen hun territorium af door hun geur te verspreiden, maar ook door te krabben. Ze laten signalen achter waarmee ze zeggen dat het hun persoonlijk terrein is.
  • Katten krabben soms aan meubels uit verveling, door overmatige stress of uit gewoonte.
  • Katten die het enkel en alleen gemunt hebben op je meubels, hebben in sommige gevallen niet genoeg krabmeubels tot hun beschikking. Het is ook mogelijk dat je kat z’n krabpalen niet fijn vindt en je meubilair verkiest.

Kat krabt aan krabpaal - Aveve

Hoe leer ik krabgedrag af?

Elke kat scherpt z’n nagels om ze in topconditie te houden, maar het is natuurlijk niet fijn als je kat daarvoor je meubels uitkiest. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je doet om je interieur toch een beetje te beschermen. Het belangrijkste is om je kat niet te straffen, maar wel een paar maatregelen voor jezelf en je kat te treffen.

  • Krabt je kat aan je meubels? Til ‘m dan voorzichtig op en zet ‘m aan de krabpaal.
  • Haal voldoende krabmeubels in huis, het liefst meerdere zodat je kat kan afwisselen.
  • Maak de favoriete krabplekjes van je kat ontoegankelijk als dat mogelijk is. Plaats bijvoorbeeld een plank tegen het hoekje waar je kat het behang van de muur krabt of plak speciale dubbelzijdige tape op je bankstel zodat je vriendje z’n nageltjes er niet meer in kan zetten.
  • Heb je meerdere katten in huis die krabben om hun plaatsje in het territorium af te bakenen? Ga dan langs de dierenarts voor gericht advies. Die raadt jou in sommige gevallen een therapeut voor katten aan.

Heeft je kat het gemunt op enkele meubelstukken? Bij Aveve vind je de Beaphar Cat Education Spray: een handig hulpmiddel om je kat aan te leren dat ‘ie niet aan meubels, houtwerk, deuren, gordijnen, tapijten, schoenen enzvoort mag krabben of knagen. Spuit een beetje van de spray op je spullen om het krabplekje op een veilige manier onaantrekkelijk te maken voor je huisgenootje.

Zijn kattenbeten gevaarlijk?

Kattenbeten zijn niet altijd gevaarlijk, maar ze kunnen het in sommige gevallen wel degelijk zijn. Een zachte knauw in je hand van je binnenkat, omdat je ‘m te lang wrijft, kan in de meeste gevallen geen kwaad. Als je bent aangevallen door een (buiten)kat, is het steeds een goed idee om meteen langs de dokter te gaan. De wonde kan namelijk flink ontsteken door de bacteriën die erin terecht zijn gekomen.


Krabben en bijten... het behoort tot het normale gedrag van je kat, maar soms is er wat meer aan de hand. Je diertje heeft bijvoorbeeld pijn of probeert een teveel aan stress uit z’n systeem te krijgen. Als je merkt dat je kat vaak bijt of krabt, is het een goed idee om contact op te nemen met de dierenarts. Ontdek alle adviezen in onze handige gids over kattengedrag en lichaamstaal.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met