Alles over kattengedrag: jouw gids
Katten vertellen hun baasjes alles wat ze moeten weten met hun gedrag en hun lichaamstaal. Als je het kattengedrag goed begrijpt, weet je meteen wanneer er iets scheelt met je lieveling. Ontdek alle adviezen en kom alles te weten over normaal en abnormaal kattengedrag.
Een purr-fect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!
In dit artikel ontdek je ..
- Wat is normaal en typisch kattengedrag?
- Wat vertelt de lichaamstaal van katten ons?
- Wat is ongewenst en vreemd kattengedrag?
- Wat zorgt voor gedragsveranderingen bij katten?
- Hoe verander je het gedrag van je kat?
Wat is normaal en typisch kattengedrag?
Als kattenbaasje is het belangrijk om te weten wat normaal kattengedrag is en wat niet. Het is misschien verleidelijk om je kat menselijke eigenschappen toe te dichten of te vergelijken met je hond, maar het zijn toch echt dieren met hun eigen kenmerkende karakter. Wat is normaal en typisch kattengedrag?
- Vanaf de geboorte maakt je kat allerlei veranderingen door. Het gedrag van een kitten is nog niet goed zichtbaar, omdat ze nog niet volwassen zijn en nog erg veel moeten leren. Als je kat 1 jaar oud is, is ‘ie in principe volwassen. Toch blijft het karakter zich verder vormen. Het gedrag van een kat van 1 jaar kan dus nog verschillen tegenover het gedrag van een kat van 2 jaar.
- Katten leven niet in een roedel zoals honden dat doen. Er bestaat dus in principe geen hiërarchie in een kattengroep, maar er zijn wel dieren die zich gemakkelijker overgeven dan andere. Een kat kan dus in principe ook geen dominant gedrag vertonen. Ze kunnen zich wel bazig opstellen om iets te krijgen, zoals een snoepje of een betere plek op de krabpaal.
- Katten zijn echte ijdeltuiten. Ze wassen hun vacht met grote zorg, maar ze geven zichzelf ook geregeld een manicure. Als je kat krabt, is dat om de nagels te scherpen. Je zorgt er alleen wel voor dat je lieveling je mooie bankstel niet uitkiest voor z’n nagelverzorging.
- Katten zijn erg gesteld op hun persoonlijke ruimte en omgeving. Ze gedragen zich erg territoriaal en doen er alles aan om hun eigen stekje te beschermen. Je kat bakent het territorium af door z’n geur er achter te laten. Buitenkatten doen dit ook met een gebied in de tuin of in de buurt.
- Je kat slaapt een groot deel van de dag. Volwassen katten slapen ongeveer 15 uur op een dag, maar kittens en seniors wat meer. Ze delen hun rust op in verschillende kattenslaapjes. Je kat vindt het dus fijn om verschillende comfortabele slaapplekjes te hebben in huis.
- Katten zijn rasechte jagers. Ze doen niets liever dan een prooi achterna zitten. Als je kat een muisje of vogeltje voor de deur legt, is dat ook compleet normaal. Een prooi meebrengen zit namelijk ook in hun natuurlijke jachtinstinct. Het is belangrijk om minstens een halfuurtje per dag te spelen met je kat om het jachtinstinct te blijven prikkelen.
Katten staan er ook om bekend dat ze vaak miauwen. Volwassen katten doen dat om te communiceren met hun baasjes. Je huistijger heeft verschillende manieren om met jou en soortgenoten te communiceren. Wist je dat je kat door te spinnen ook verschillende dingen zegt? Leer kattengedrag begrijpen zodat je meteen weet wat je harige huisgenoot jou wil vertellen.
Wat vertelt de lichaamstaal van katten ons?
Een staart die rechtop staat, je kat die z’n oogjes zachtjes samenknijpt als ‘ie naar je kijkt... je huistijger vertelt jou erg veel dingen met z’n lichaamstaal. Katten gebruiken hun hele lichaam en hun houding om boodschappen over te brengen op hun baasjes en op andere dieren. Wat is belangrijke kattentaal die je als baasje zéker moet begrijpen?
- Een kat die met alle haren rechtop en een kromme rug staat, voelt zich bang of bedreigd.
- Als je kat de staart rechtop houdt en ze zachtjes vibreert, is ‘ie blij om je te zien.
- Een ineengedoken kat met platte oren en wijde ogen is bang, kwaad of voelt zich bedreigd.
- Een kat die zich op de rug rolt en jou z’n buikje toont, voelt zich op z’n gemak bij jou.
- Als je kat zich comfortabel voelt, knijpt ‘ie z’n oogjes zachtjes toe. De lichaamshouding is ontspannen en de staart hangt zachtjes naar beneden.
De lichaamstaal van katten kent geen geheimen voor jou. Ontdek de volledige uitleg over het gedrag van je kat in onze gids over lichaamstaal en kattengedrag.
Wat is ongewenst en vreemd kattengedrag?
Ongewenst of vreemd kattengedrag slaat vaak op agressie bij de kat. Je huisgenoot stelt zich defensief op, blaast, krabt of geeft je zelfs een flinke knauw. Het is belangrijk om te weten dat agressie altijd een onderliggende oorzaak heeft die je als kattenbaasje actief aanpakt. Zo help je je kat en zorg je ervoor dat ‘ie weer een comfortabel en normaal kattenleven leidt.
Wat ziet men nog meer als ongewenst of vreemd kattengedrag?
- Katten krabben weleens aan je meubels. Een kat die je interieur beschadigt, vertoont ongewenst gedrag, maar de nagels scherpen valt onder het normale kattengedrag. Als je kat z’n nagels in je bankstel zet, kun je hem voorzichtig optillen en naar de krabpaal brengen.
- Katten die steeds om aandacht vragen vervelen zich mogelijks of voelen zich niet lekker.
- Katten die zich vaker dan anders terugtrekken, zijn misschien ziek of voelen zich mentaal niet goed. Het is mogelijk dat je kat zich zodanig verveelt dat ‘ie er een beetje depressief van wordt.
- Een kat die vaak met de mond open ademt, heeft in sommige gevallen last van acute stress.
- Soms bijten je katten je tijdens de speel- of knuffelmomentjes. Een zachte beet valt onder het normale kattengedrag, maar kan nogal vreemd aanvoelen. Katten doen dit om te zeggen dat ze genoeg hebben van al het geaai of juist omdat ze erg enthousiast zijn tijdens jullie speelmomentje.
- Er is iets mis als katten veel miauwen. Miauwen is een roep om aandacht of een uiting van pijn. Sluit samen met je dierenarts eerst medische oorzaken uit alvorens je het gedrag aanpakt.
- Er is iets meer aan de hand als je kat plots onzindelijk wordt en de kattenbak niet meer wil gebruiken. Plotse onzindelijkheid heeft vaak te maken met pijn, stress of angst.
- Valt je kat je plots aan als je voorbijloopt? Dan is het mogelijk dat je huisgenoot jou op dat moment als een gemakkelijke prooi ziet. Een plotselinge aanval valt dus ook onder vreemd kattengedrag, maar is wel volkomen normaal. Als je kat je erg vaak aanvalt en je ook echt zeer doet, is er iets meer aan de hand, zoals stress, angst of ziekte.
Kunnen katten zich dominant gedragen? Katten leven niet zoals honden in een groep met een hiërarchie waardoor dominant gedrag bij katten eigenlijk niet bestaat. Ze gedragen zich in sommige gevallen wel bazig door bijvoorbeeld een soortgenootje weg te jagen van hun favoriete plekje.
Wat zorgt voor gedragsveranderingen bij katten?
Gedragsveranderingen bij katten nemen verschillende vormen aan. Sommige katten worden plots erg afstandelijk naar hun baasjes toe en verstoppen zich vaker terwijl andere huistijgers juist om meer aandacht smeken door zich constant tegen je aan te vlijen. Er zijn verschillende oorzaken van gedragsveranderingen bij je kat.
- Sommige katten veranderen als er een nieuwe huisgenoot bij komt, zoals een nieuwe kat of een baby’tje. Ze vinden de verandering verwarrend en moeten nogal wennen aan die nieuwe ‘indringer’ in hun territorium. Neem de juiste maatregelen om je kat comfortabel te laten wennen. Zo verloopt het gewenningsproces vlot en soepel.
- Katten zijn gesteld op de geuren in hun territorium. Als je net grondig schoongemaakt hebt, probeert je kat z’n geur opnieuw in het territorium te verspreiden. Je huisgenootje wrijft z’n kopje en lichaam opnieuw tegen alle oppervlakten aan of krabt wat meer dan gewoonlijk.
- In sommige gevallen heeft het voedsel invloed op het gedrag van je kat.
- Katten zijn gesteld op routine. Als de gewoontes plots veranderen, raakt je kat van de wijs. Zo’n verandering kan klein zijn, maar ook groot, zoals een verhuizing.
- Een kat die pijn heeft of ziek is, gedraagt zich plotseling anders dan een gezonde kat. Je huisgenootje verstopt zich wat vaker of vindt het plots niet meer fijn als je ‘m streelt.
- Castratie heeft een positieve invloed op het gedrag van je kat. Castratie wordt vaker toegepast dan sterilisatie, omdat het de hormoonhuishouding van je kat positief beïnvloedt. Zowel katers als kattinnen raken minder vaak in gevecht, lopen minder vaak weg van huis en ze voelen minder de drang om hun territorium af te bakenen en te beschermen.
Hou het gedrag van je kat goed in de gaten. Soms ontwikkelen gedragsveranderingen zich langzaam waardoor je het vreemde gedrag stilaan gewend raakt. Je kijkt er dan niet meer van op als je kat zich vaker terugtrekt dan vroeger. Bereid je katten altijd goed voor op veranderingen zodat ze er aan kunnen wennen en gelukkig blijven.
Hoe verander je het gedrag van je kat?
Soms zijn veranderingen in het kattengedrag relatief gemakkelijk op te lossen. Als je kat je vaker bijt uit verveling, pak je het aan door de omgeving van je lieveling uitdagender te maken. In andere gevallen heeft de gedragsverandering een lastigere oorzaak, zoals ziekte of stress. De beste optie is dan om naar de dierenarts te gaan die jou advies geeft of een behandeling aanreikt.
Laat je kat ook zien hoe het wel moet. Grijp dus niet alleen in als je huisgenootje aan het bankstel krabt, maar zet ‘m meteen bij de krabpaal neer en doe voor hoe die gebruikt wordt. Beloon je kat wanneer ‘ie de krabpaal vervolgens gebruikt.
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.