Parasieten bij katten: jouw gids
Is jouw kat er eentje van het avontuurlijke type en trekt ‘ie er graag op uit? Mogelijk krijgt je huisdier door de vele uitstapjes last van vervelende beestjes zoals teken, vlooien of mijten. Je herkent parasieten snel met al onze handige adviezen zodat je je lieveling op tijd kan laten behandelen.
Een purr-fect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!
In dit artikel ontdek je ...
- Welke parasieten komen vaak voor bij katten?
- Wat zijn de symptomen van parasieten bij katten?
- Mijten bij de kat
- Giardia en wormen bij katten
- Vlooien bij de kat
- Toxoplasmose bij katten
- Teken bij de kat
- Hoe bestrijd en voorkom je parasieten?
Welke parasieten komen vaak voor bij katten?
Een parasiet is een beestje dat zich ten koste van je kat in leven houdt. Het voedt zich met het bloed van je huisdier of met de voeding die je kat binnenkrijgt. Parasieten veroorzaken vervelende klachten bij je kat en sommige zijn zelfs gevaarlijk. Je dier krijgt ze via andere dieren, door te eitjes per ongeluk te eten of omdat de parasieten ongemerkt van buiten mee worden genomen in huis.
Sommige parasieten komen vaak voor bij de kat. Je voorkomt ze grotendeels door een goede hygiëne, enkele gerichte beschermingsmaatregelen en door je kat regelmatig te (laten) controleren.
Je kat kan zowel met inwendige als met uitwendige parasieten te maken krijgen. Inwendige parasieten, zoals wormen, nestelen zich in het lichaam van je kat terwijl uitwendige parasieten, zoals vlooien en teken, in de vacht of op de huid zitten.
Wat zijn de symptomen van parasieten bij katten?
Parasieten bij katten komen regelmatig voor. Hoe weet je dan eigenlijk dat je kat parasieten heeft? Het is als kattenbaasje gemakkelijker om de aanwezigheid van uitwendige parasieten te herkennen, omdat de beestjes vaak zichtbaar in de vacht aanwezig zijn.
Wat zijn mogelijke symptomen van uitwendige parasieten?
- De kat krabt zich veel
- Er zijn bultjes, korstjes of (kale) plekken aanwezig in de vacht
- Er zitten zwarte of witte korreltjes in de vacht
- Je voelt een bultje of meerdere bulten in de vacht
- Je kat gedraagt zich onrustig of lusteloos
Wat zijn mogelijke symptomen van inwendige parasieten?
- dunne ontlasting of diarree
- slijmerige ontlasting
- bloederige ontlasting
- verminderde eetlust
- braken
- gewichtsverlies
- lusteloosheid
- wormpjes in de ontlasting
- dik ‘wormenbuikje’, maar verder mager
Als je vermoedt dat je kat last heeft van parasieten, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. Zeker als het om inwendige parasieten gaat, heeft je kat een correcte behandeling nodig. Uitwendige parasieten kunnen ook veel overlast veroorzaken waardoor er een bijkomende behandeling nodig is. Je dierenarts oordeelt hierover en geeft je het beste advies.
Mijten bij de kat
Mijten veroorzaken huid- of vachtproblemen en jeuk bij katten. Het zijn kleine uitwendige parasieten die er onder de microscoop uitzien als spinnetjes. Ze profiteren van het bloed, lichaamsafscheiding en van de huidschilfers van hun gastheer. Ze leveren daardoor veel ongemak op, zoals jeuk, korstvorming, eczeem en haarverlies op bepaalde plekken.
Mijtensoorten die bij katten voorkomen zijn...
- Oormijten (Otodectes cynotis) kruipen in de oren en veroorzaken jeuk. Oormijten komen het vaakst voor van alle mijten bij de kat. Ze graven gangetjes in de oren van je huisdier en doen zich daar tegoed aan lichaamsafscheiding. Er ontstaat een allergische reactie op het speeksel van de mijt die resulteert in een ontsteking van het buitenoor. Oormijt moet steeds medisch behandeld worden om een ontsteking van het midden- en binnenoor te voorkomen.
- Oogstmijten (Trombicula autumnalis) ziet men vooral in de late zomer en herfst verschijnen. Ze springen vanop grassprietjes over op hun gastheer die nietsvermoend voorbijloopt. De mijten drinken het bloed van je kat en veroorzaken daardoor jeuk, een vieze vacht en korstjes. De typische oranjerode mijten zijn redelijk goed te spotten in de vacht.
- Schilfermijten (Cheyletiella) worden ook weleens ‘walking dandruff’ genoemd in het Engels - ‘wandelende schilfers’, omdat ze zichtbare huidschilfers op hun rug transporteren. Ze leven op de huid en voeden zich met dode huid. Zo veroorzaken ze veel jeuk en soms ook haarverlies.
- Vachtmijten of haarfollikelmijten (Demodex cati) zorgen voor een slechte vacht, soms met haarverlies, eczeem en jeuk als symptomen. De parasiet vestigt zich in de haarzakjes en in de talg- en zweetklieren van je kat. Hoewel ze doorgaans geen overlast veroorzaken, gebeurt het weleens dat de vachtmijt zich massaal vermenigvuldigt. Je kat heeft dan last van demodicose, een zeldzame ziekte die voornamelijk voorkomt in combinatie met diabetes mellitus, kattenleukemie (FeLV) of kattenaids (FIV).
Het beste wapen tegen mijten is een sterk immuunsysteem. Bij een besmetting schrijft de dierenarts een bestrijdingsmiddel voor. Let ook op voor besmetting van andere huisdieren, maar ook voor jezelf. Zo zijn schilfermijten, oogstmijten en in zeer uitzonderlijke gevallen ook de oormijt besmettelijk voor de mens. Het laatste komt echter heel weinig voor. De oormijt veroorzaakt hoogstens wat jeuk op de armen.
Giardia en wormen bij katten
Er zijn verschillende soorten wormen die je bij katten ziet, maar de lint- en spoelwormen en giardiaparasiet komen het meest voor. Wormen veroorzaken problemen met het spijsverteringsstelsel. Je kat krijgt last van sterk ruikende diarree, eventueel met slijm, een verminderde eetlust, gewichtsverlies en ook lusteloosheid.
- De giardiaparasiet leeft in het maag-darmstelsel van zoogdieren. De parasiet komt wereldwijd vaak voor en is erg besmettelijk door de cystes die via besmette ontlasting meekomen. De cystes belanden in voer of in drinkwater. Er zijn maar weinig cystes nodig om besmet te raken terwijl een besmet zoogdier wel duizenden eitjes via de ontlasting kan uitscheiden. De dierenarts spoort giardia op met een speciale test.
- Lintwormen leven in de dunne darm van je huisdier en veroorzaken diarree. Heeft je kat lintwormen? Dan vind je de wormpjes – die eruitzien als rijstkorrels – vaak terug rond de anus en in de ontlasting. De meeste besmettingen komen doordat een kat per ongeluk vlooien inslikt als ‘ie zichzelf wast. Behandel je dier daarom zowel tegen wormen als tegen vlooien als het last heeft van lintwormen.
- Spoelwormen komen het meest voor bij kittens, vaak worden ze ermee geboren. De parasiet zorgt voor diarree en een opgezwollen buikje – het typische ‘wormenbuikje’. Soms vertraagt de spoelworm de groei van een kitten. Via haar baby’s kan de moederpoes ook besmet raken. Voorkom een besmetting eenvoudig door zowel de poes als de kittens regelmatig te laten controleren bij de dierenarts.
Let dus steeds op dat giardia bij katten en wormen ook zeer besmettelijk zijn voor andere huisdieren en voor jezelf. Je gaat naar de dierenarts voor een gepaste behandeling en je ontsmet steeds de ruimte waar je kat in verblijft. Het is aangeraden om je kat ook een bad te geven na de behandeling.
Tip: Vraag aan de dierenarts hoe het zit met ontwormingskuren voor je kat. De dierenarts vertelt jou hoe vaak het nodig is en wanneer je de kuur toedient. Ga in het begin nog niet zelfstandig aan de slag met ontwormingskuren zonder het advies van de dierenarts.
Vlooien bij de kat
Vlooien zijn parasieten die in de vacht en op de huid van je kat leven. Ze voeden zich met het bloed en veroorzaken vervelende jeuk. Bovendien springen ze soms over op mensen of andere huisdieren en dragen ze andere ziektes mee, zoals een besmetting met wormen.
- Door de jeuk krabt en bijt je kat zich vaak en ontstaan er pijnlijke wondjes. Via de wondjes komen bacteriën makkelijker in de bloedbaan terecht. Door vlooien op te eten, loopt je kat ook kans op een lintwormbesmetting. Vlooien zijn namelijk ‘tussengastheer’ van de lintworm.
- Behandel je kat met een antivlooienmiddel dat de dierenarts voorschrijft, zoals een pipet voor vlooien bij de kat. Het is de beste manier om vlooien te voorkomen en te bestrijden. Daarna borstel je je kat goed door en geef je ‘m een grondige wasbeurt met een speciale shampoo, zoals Vermicon Shampoo voor katten. De dierenarts kijkt ook nog of er eventueel een bijkomende behandeling nodig is.
- Ga niet zelfstandig aan de slag met vlooienbanden of andere antivlooienmiddelen. Je kat heeft steeds nood aan gerichte behandeling bij de dierenarts. Aarzel niet om advies te vragen om vlooien op lange termijn te voorkomen.
Heeft je kat jeuk maar geen vlooien? Dan is het mogelijk dat je kat lijdt aan een ziekte of andere aandoening, zoals een besmetting met mijten, een allergische reactie of eczeem.
Vermoed je dat je kat toch vlooien heeft? Neem dan contact op met de dierenarts. Je krijgt een geschikt antivlooienmiddel mee, maar je behandelt ook meteen jullie leefomgeving. Zo voorkom je dat de vlooieneitjes toch nog uitkomen. Laat je in een Aveve-winkel adviseren over de verschillende mogelijkheden om je huis parasietvrij te krijgen.
Toxoplasmose bij katten
Toxoplasmose is een zoönose: een ziekte die van dieren overgedragen kan worden op mensen. Het is een van de meest voorkomende parasitaire aandoeningen bij katten en wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. Veel diersoorten en ook mensen zijn ermee besmet, maar de kat speelt een bijzondere rol. Katachtigen zijn namelijk de ‘eindgastheren’ van de parasiet.
- De eitjes komen in de ontlasting van de kat terecht. Besmetting vindt dan ook plaats via direct of indirect contact met ontlasting waarin de parasiet aanwezig is.
- Voor gezonde katten en mensen is de infectieziekte praktisch ongevaarlijk. Gezonde mensen die besmet zijn met Toxoplasma gondii bouwen afweerstoffen op die beschermen tegen een volgende infectie. Een deel van de bevolking is ooit al eens in contact geweest met de parasiet en heeft daardoor antistoffen in het bloed zitten.
- Toxoplasmose brengt wel een risico met zich mee voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. Ook drachtige poezen, kittens en oudere katten worden vaak erg ziek door een besmetting met Toxoplasma gondii.
Bij de meeste katten zie je geen duidelijke symptomen van een besmetting met de parasiet Toxoplasma gondii. Hun sterke immuunsysteem zorgt ervoor dat ze niet ziek worden. Katten die er wel last van hebben, vertonen 1 of meer van de volgende symptomen:
- koorts
- verminderde eetlust
- gewichtsverlies
- lusteloosheid
- benauwdheid
- oogproblemen
Symptomen die je minder vaak ziet bij toxoplasmose, maar die er wel op wijzen zijn overgeven, diarree, neurologische klachten, opgezette lymfeklieren, geelzucht en spierpijn. Bij drachtige poezen verhoogt de parasiet bovendien het risico op miskramen en afwijkingen bij kittens. Als je vermoedt dat je kat toxoplasmose heeft, neem je meteen contact op met je dierenarts voor een behandeling.
Verklein het risico op toxoplasmose zowel bij je kat als bij jezelf en je gezin. Je neemt daarvoor enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen om de ziekte te voorkomen.
- Was groenten en fruit altijd goed voordat je ze gebruikt.
- Hou de leefomgeving proper.
- Draag eventueel handschoenen als je de kattenbak schoonmaakt of in de tuin werkt.
- Gooi gebruikte kattenbakvulling in een gesloten zak weg.
- Dek de zandbak van je kinderen goed af.
- Was je handen nadat je de kat hebt geaaid.
- Zorg dat kinderen, ouderen met een zwak immuunsysteem en zwangere vrouwen de kattenbak niet schoonmaken of uitscheppen.
Teken bij de kat
Een teek loopt je kat op in bossen, parken en ook in de tuin. De parasiet zet zich vast in de huid van je dier om vervolgens bloed op te zuigen. Gedurende het proces wordt de teek groter. Hij laat pas los als hij zich helemaal heeft volgezogen. Een teek die zich heeft volgezogen, is goed zichtbaar als een grote grijsachtige bol tussen de haren. Teken die nog geen bloed op hebben, zijn klein en zwart.
Een tekenbeet veroorzaakt huidirritatie, maar geeft verder geen duidelijke klachten. Het zijn de ziektes die de teek overbrengt die gevaarlijk zijn voor zowel mens als dier. De bekendste daarvan is de ziekte van Lyme.
Bescherm je kat tegen teken door ‘m regelmatig te behandelen met een antitekenmiddel. Laat je adviseren in je Aveve-winkel over het middel dat het meest geschikt is. Controleer ook de vacht van je kat regelmatig. Heeft je huisdiertje een teek? Verwijder ‘m dan altijd met een tekenpen. Ontdek in onze gids over parasieten bij honden hoe je te werk gaat.
Hoe bestrijd en voorkom je parasieten?
Als je kat last heeft van parasieten is het nodig om altijd eerst contact op te nemen met de dierenarts. Je kan de parasiet niet van zichzelf laten weggaan of behandelen, omdat de dierenarts eerst de aard en ernst van de besmetting moet vaststellen. Wel kun je enkele aanvullende maatregelen uitvoeren om je kat en huis parasietvrij te maken.
- Geef je kat na een behandeling een grondige wasbeurt met een kattenshampoo zoals Beaphars Vermicon. Daarna gebruik je eventueel nog een speciale spray voor katten voor een preventieve bescherming. De spray doodt de laatste beestjes die eventueel nog leven.
- Controleer de gezondheidstoestand van je kat regelmatig. Ga jaarlijks op controle bij de dierenarts en kijk geregeld in de vacht om uitwendige parasieten op te sporen.
- Behandel de omgeving van je kat. Pak de plekjes aan waar je kat vaak luiert en speelt. Vergeet vooral tapijten, vloerkleden, banken, kussens en donkere hoekjes niet. Gebruik eventueel een tapijtspray om alle aanwezige parasieten extra te bestrijden nadat je de omgeving hebt gereinigd met een allesreiniger en heet water. Hou de leefomgeving van je kat steeds schoon en hygiënisch.
Soms krijgt je kat last van vervelende parasieten die allerlei ongemakken veroorzaken, zoals jeuk en buikpijn. Denk je dat je kat geteisterd wordt door zo’n vervelend beestje? Neem dan meteen contact op met de dierenarts zodat die een geschikte behandeling kan voorstellen.
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.